Javorový sirup jako náhražka cukru

Javorový sirup jistě znáte a možná dost často kupujete, protože vám zkrátka chutná. Víte, co všechno v sobě skrývá? Na tuto otázku přinese odpověď tento článek, který si bere javorový sirup pod drobnohled. 

Z čeho je javorový sirup?

Javorový sirup se vyrábí naříznutím javorového stromu. Pokud se vám vybavila kanadská vlajka, tak je to to správně. Kanada totiž dnes ztělesňuje největšího a v podstatě výhradního producenta.

Teď už tedy k výrobě. Do javorových stromů se důsledně vrtají díry, z nichž se získává míza obsahující 97 % vody. Po jejím odpaření vzniká sirup. Zdaleka ale ještě není hotovo. Sirup musí být přefiltrován a klasifikován. Jeden litr sirupu vyžaduje alespoň 35 litrů mízy.

Celý proces se provádí v jarním období, kdy míza uvnitř stromů cirkuluje. Důležitý aspekt představuje i věk stromů. Nejvíce sirupu se odčerpá ze stromu ve věku 50 až 80 let. Na kvalitě sirupu se podepisuje také počasí. 

Sleva na kešu

Jak chutná javorový sirup?

Javorový sirup má sladkou a bohatou chuť, o níž se postaralo javorové dřevo. Jeho chuť se často popisuje jako karamelová nebo medová s lehkým nádechem dřeva. Javorový sirup je také mírně lepkavý i hustý, což mu dodává určitou konzistenci. 

Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.

Javorový sirup jako superpotravina

Hledáte důvod, proč by se měl javorový sirup stát obyvatelem vaší kuchyně? Tak třeba proto, že obsahuje vitamín B, vápník, draslík, železo i minerální látky.

Zahrnuje také cukr, který tvoří z 60% sacharóza a 40% invertní cukry. Bývá sladší než klasický bílý cukr, ale mnohem zdravější. Mimochodem věděli jste, že zvyšuje účinnost antibiotik? Takže při angíně jedině čaj slazený javoráčem.

100 Kč sleva na první objednávku

Klasifikace javorového sirupu

Kvalita javorového sirupu se hodnotí podle propustnosti světla. Čím více světla propustí, tím lépe. Javorový sirup je klasifikován do tříd na základě obsahu cukru a způsobu zpracování javorové šťávy:

  • Třída A – tento druh javorového sirupu se také nazývá čistý nebo pravý javorový sirup. Vyrábí se z prvního sběru javorové šťávy a má nejnižší obsah cukru. Tento druh se nejčastěji používá jako náhrada za cukr v různých receptech.
  • Třída B – sirup je vyroben z druhého sběru javorové šťávy. Obsahuje více cukru než třída A a má silnější javorovou chuť. Dobře funguje jako přísada k jídlům nebo nápojům, jimž dodává sladkou javorovou chuť.
  • Třída C – tento druh charakterizuje poslední sběr javorové šťávy a ze všech zmíněných tříd v něm najdeme nejvíce cukru. Má nejsilnější javorovou chuť, která vylepší každou marinádu nebo grilované maso.

Kromě těchto tříd se javorový sirup také může lišit v závislosti na místě produkce i způsobu zpracování šťávy.

Javorový sirup a vegani

Jak už napovídá dříve popsaný proces výroby, do svého jídelníčku se javorový sirup nemusí bát zařadit ani vegani. Javorovou šťávu někdy doplňuje malé množství rostlinných enzymů veganského původu.

Je však důležité si při nákupu javorového sirupu ověřit, že neobsahuje žádné přidané látky, které by mohly být původu živočišného, jako například med. Proto by váš nákup mělo doprovázet vždy důsledné přečtení složení sirupu.

Účinky javorového sirupu, o kterých možná nevíte

Javorový sirup funguje nejen jako alternativa cukru, ale také jako pomocník při boji se zdravotními potížemi. Mezi silné stránky javorového sirupu patří:

  • Zdroj antioxidantů – javorový sirup obsahuje antioxidanty (flavonoidy a fenolické sloučeniny, které chrání tělo před poškozením volnými radikály.
  • Zdroj minerálů, o nichž již byla řeč.
  • Podpora funkce srdce – sirup obsahuje polyfenoly, které snižují hladin cholesterolu v krvi a zlepšují celkové zdraví srdce.
  • Podpora trávení – součástí sirupu jsou jsou některé přírodní laxativní látky přispívající ke zdravému trávení správné konzistenci stolice.
  • Nízký glykemický index – javorový sirup má nižší glykemický index než běžný cukr, což znamená, že jeho konzumace nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi.

Pečení s javorovým sirupem

Mnoho lidí používá javorový sirup jako sladidlo do palačinek, vafle nebo ovesné kaše. Také má často podobu sladidla do různých nápojů, hlavně čaje nebo kávy. My vám teď chceme nabídnout další jeho využití, a proto jsme si připravili jeden moc dobrý recept.

TIP: Zkuste javorový sirup prostřídat s datlovou pastou, na jejíž výrobu používáme datle medjool. Datle medjool je speciální odrůda izraelských datlí, které jsou oproti ostatním odrůdám mnohem větší a více šťavnaté.

Ovesné sušenky s javorovým sirupem

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Smíchejte v misce ovesné vločky, mouku, skořici, sůl a jedlou sodu.
  3. V jiné míse smíchejte mandlové máslo, javorový sirup a kokosový olej, dokud nedocílíte hladké směsi.
  4. Přidejte suché ingredience do misky s mokrými a míchejte, dokud nevznikne jednotná hmota.
  5. Vytvarujte těsto do kuliček a pokládejte na plech s odstupy. Rozetřete a uhlaďte.
  6. Pečte v troubě asi 12-15 minut, dokud nebudou mít sušenky zlatavou barvu.
  7. Nechte vychladnout a podávejte.

Na tomto receptu si pochutnají právě i vegani, protože neobsahuje žádné živočišné produkty. Sušenky jsou sladké a křupavé, takže s nimi uděláte parádu za každých okolností.

Další recepty s javorovým sirupem:

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1