Recept: Zdravá domácí ovesná kaše s jablky či banánem

Ovesná kaše patří k mým nejoblíbenějším snídaním, dělám si ji několikrát do týdne a za ty roky mě ještě neomrzela. Nejlepší na ovesné kaši je to, že si ji můžete dát snad na milion variant, stačí když se naučíte základní recept a pak už můžete experimentovat. Dnes jsme si pro vás připravili recept na zdravou domácí ovesnou kaši, kterou si můžete dát s jablky či banánem nebo jiným vašim oblíbeným ovocem.

Recept: Ovesná kaše
Ovesná kaše

Co potřebujete na recept na ovesnou kaši

Příprava ovesné kaše je snadná a vyžaduje jen několik základních surovin. Díky své univerzálnosti můžete recept na ovesnou kaši upravit dle vaší chuti, například přidáním ovoce, ořechů, semínek nebo koření.

Pro přípravu chutné ovesné kaše budeme potřebovat následující ingredience:

Tip: Kvalitní rozinky, sušené mango, sušené datle, sušené meruňky, javorový sirup i ořechy nakoupíte levně spolu s ovesnými vločkami a lyofilizovaným ovocem na ochutnejorech.cz.

Sleva na kešu
Ovesná kaše
Ovesná kaše

Příprava domácí ovesné kaše krok za krokem

Ovesnou kaši jednoduše uděláte od oka. Vezměte hrst ovesných vloček, nasypte je do malého rendlíku a zalijte mlékem tak, aby byly všechny vločky ponořené. Potom můžete přidat skořici, perníkové koření nebo kakao dle libosti. Pokud chcete kaši krémovější dejte do ní lžičku másla nebo kokosového oleje. Pro zvýraznění chuti můžete přidat i trochu soli. Vařte dokud nejsou vločky měkké.

Sladíme kaši podle chuti medemjavorovým sirupem nebo cukrem. Potom kaši přendáme do mističky nebo hlubokého talíře a ozdobíme nasekaným ovocem, jako jsou banány nebo jablka.

Osobně si neumím představit ovesnou kaši bez arašídového másla. ? Pokud jste to ještě nikdy nezkusili, dejte si ho tam, uvidíte, arašídové máslo je prostě boží. Arašídové máslo není jediné, které můžete do kaše použít. Na eshopu na vás čekají další ořechová másla, třeba pistáciový krém nebo mandlový krém.

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 109 Kč
Arašídové máslo s jemnou konzistencí vás opravdu překvapí. Je 100% přírodní a neobsahuje žádný přidaný cukr.
Skladem 289 Kč
100% přírodní máslo z pistáciových jader vás uchvátí. Má perfektní, jemnou konzistenci, neobsahuje žádný přidaný cukr, konzervanty nebo jiné škodlivé příměsi. Pistáciové máslo lze použít například do kaší, s ovocem, do jogurtu nebo jako náplň muffinů či cupcaků. Nejlepší je ale jen tak – na lžičce.
Skladem 169 Kč
Naše máslo vyrobené z hnědých, naturálních, neloupaných mandlí je 100% přírodní. Neobsahuje žádný přidaný cukr, konzervanty a jiné příměsi.

Na závěr přidáme nasekané  pekanové ořechy nebo mandle. Můžeme také rozinky, sušené meruňky, lyofilizované jahody, lyofilizované maliny nebo jiné lyofilizované ovoce.

Recept: Ovesná kaše
Ovesná kaše

Jaké mléko použít na přípravu ovesné kaše

Ovesnou kaši připravíte snadno z jakéhokoliv mléka, můžete použít dokonce i vodu. Tady jsou nejoblíbenější varianty.

  • Mandlové mléko je skvělou volbou pro ty, kteří hledají nízkokalorickou a bezlaktózovou alternativu. Je bohaté na vitamíny a minerály, má jemnou, lehce sladkou chuť a díky nízkému obsahu tuku je ovesná kaše stravitelnější.
  • Kokosové mléko (husté z plechovky nebo z velkého balení Real Thai) je vynikající volbou pro ty, kteří milují krémovou kokosovou chuť a chtějí, aby je ovesná kaše zasytila na celý den.
  • Kravské mléko je klasika. Díky svému vyššímu obsahu tuku dává kaši bohatou a krémovou konzistenci, která uspokojí i ty nejnáročnější chutě. Navíc obsahuje dostatek vápníku a vitamínu D, které jsou důležité pro zdraví kostí a zubů.
  • Rýžové mléko je poměrně sladké, takže je výbornou volnou pro všechny, kteří chtějí sladkou kaši bez toho, aby ji museli doslazovat. Rýžové mléko je přirozeně bezlepkové, vegetariánské i veganské.
  • Ovesné mléko patří k nejdostupnějším veganským mlékům a je stejně jako rýžové mléko sladké a je tedy vhodné pro všechny, kteří nechtějí přislazovat ovesnou kaši, ale zároveň je pro ně málo výrazná s neslazeným mandlovým mlékem.

Jak na zdravou ovesnou kaši

Ovesná kaše je přirozeně zdravá, pokud ji příliš nedoslazujete nebo nepoužíváte při přípravě velké množství másla. Nejvíce tedy záleží na tom, co do kaše přidáte a v jakém množství. Přidávejte střídmě ořechy, semínka ale i ovoce. Platí, že na jednu porci ovesné kaše by mělo přijít jedno menší jablko nebo polovina banánu a lžíce arašídového másla.

Pro oslazení si můžeme vybrat z různých zdravých sladidel, jako je javorový sirup nebo ještě lépe méně kalorický čekankový sirup. Oba tyto sirupy jsou přírodní alternativy k běžnému cukru a obsahují více minerálů a vitamínů. Vyvarujme se však jejich nadměrnému použití, abychom si udrželi kaši zdravou.

Pamatujme, že ovesná kaše sama o sobě již obsahuje řadu důležitých živin, ale pro ještě lepší výživovou hodnotu můžeme přidat další zdroje proteinu. Můžeme například zamíchat lžíci proteinového prášku do kaše nebo přidat porci tvarohu či bílého jogurtu.

Abychom kaši obohatili o zdravé tuky a další živiny, můžeme přidat ořechy, semínka nebo lněný olej.

V následujícím přehledu uvádíme několik přísad a jejich výživových hodnot, které můžeme do naší kaše přidat:

množstvípřísadakaloriebílkovinytukysacharidy
50govesné vločky1856,5g3,5g30g
1 lžícejavorový sirup520g0g13,5g
1 lžícečekankový sirup500g0g14g
30glískové ořechy1834g18g4g
100gbílý jogurt615g1,6g4,7g
Domácí makadamové mléko použijte do snídaňové kaše nebo do granoly.
Ovesná kaše z makadamového mléka

S čím podávat ovesnou kaši

Ovesnou kaši můžete podávat prakticky s jakýmkoliv ovocem, my preferujeme to sezónní, momentálně tedy jablka a mandarinky, ořechy a ořechovými másly, ale i jogurtem nebo marmeládou.

Arašídové máslo: Arašídy ve skutečnosti nejsou ořechy ale luštěnina a podle toho vypadají i nutriční hodnoty arašídového másla. Arašídové máslo naprosto miluji, protože je plné proteinu, zdravých tuků a v kaši chutná naprosto skvěle. Osobně mám ráda jemné arašídové máslo, ale třeba můj manžel preferuje arašídové máslo křupavé.

Banán: Banány patří asi mezi nejoblíbenější ovoce, které se dává do ovesné kaše, chuť jemná banánu skvěle doplňuje výraznou chuť arašídového másla. Zároveň jsou banány poměrně sladké, takže pokud nedoslazujete ovesnou kaši, dodají ji přirozenou sladkost.

Jablko: Momentálně je podzim a je sezóna jablek, takže ty jsou skvělou volbou do ovesné kaše. Navíc jablíčka jsou opět přirozeně sladká, takže tím osladíte kaši aniž byste museli přidávat cukr.

Mandlové máslo: Toto máslo, vyrobené z mletých mandlí, je jemnější než arašídové máslo a stále je vhodné například při hubnutí. Obsahuje totiž méně tuků než třeba máslo z makadamových ořechů.

Javorový sirup: Chcete kaši osladit něčím jiným než cukrem nebo medem? Zkuste populární javorový sirup.

Čekankový sirup: Pokud hledáte zdravé sladidlo, sáhněte po čekankovém sirupu. Čekanka je rostlina, jejíž kořeny se používají na výrobu tohoto sirupu. Je řidší než javorový sirup a má jemnější sladkou chuť.

Zkusit můžete také lyofilizované ovoce. Potrpíme si na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Sušené ovoce mrazem ale máme ve spoustě dalších variant.

TIP: Jak si vyrobit čekankový sirup doma?

Ovesná kaše
Ovesná kaše pře snoc

Ovesná kaše – tipy na různé varianty a kombinace

Čokoládová kaše s arašídovým máslem a banánem

  • Ovesné vločky + ovesné mléko + kakao + nakrájený banán + arašídové máslo

Podzimí jablečná kaše

  • Ovesné vločky + mandlové mléko + skořice + nakrájená jablka + mandlové máslo

Meruňková kaše

  • Ovesné vločky + mandlové mléko + skořice + nakrájené sušené meruňky + nasekané mandle

Barůvkovo-vanilková kaše

  • Ovesné vločky + kokosové mléko + vanilkový extrakt + čerstvé borůvky + nasekané makadamové ořechy.

Hrušková kaše

  • Ovesné vločky + arašídové mléko + skořice + nakrájená hruška + nasekané vlašské ořechy + trochu medu navrch

Tropická kaše

  • Ovesné vločky + kokosové mléko z plechovky + kardamon + nakrájená papája a mango + arašídové máslo.

Ovesnou kaši můžete vyrábět i přes noc.

Ovesná kaše

Recept: Zdravá domácí ovesná kaše s jablky či banánem

Ovesná kaše patří k nejoblíbenějším snídaním ve světě a není se čemu divit, protože můžete snadno připravit tisíce možných variací jen přidáním či ubráním nějaké ingredience. Pojďme se podívat na základní recept.
5 z 3 hlasů

Ingredience
  

Postup
 

  • Vločky nasypeme do malého hrnce a zalijeme mlékem a vmícháme skořici.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Vaříme, dokud nejsou vločky měkké.
  • Kaši přendáme do hlubokého talíře nebo misky, dozdobíme ovocem a arašídovým máslem.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




5 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin5