Recept: Hrnková banánová buchta s tvarohem

Zase jste koupili banány a nikdo je nesnědl? Když jsou hnědé, už se do nich nikomu nechce, ale i tak můžou posloužit jako základ pro dobrou buchtu. Naše hrnková banánová buchta s tvarohem je vynikající, zužitkujete přezrálé banány, navíc je zdravější a díky tvarohu pořádně zasytí. Jak na to?

Přezrálé banány nevyhazujte

Žluté banány jsou jedny z nejoblíbenějších druhů ovoce. Ale jakmile zhnědnou, málo kdo si je dá. Přitom přezrálé banány mají oproti žlutým banánům hned několik výhod. Obsahují více antioxidantů a zdravých cukrů a jsou lépe stravitelné, takže jsou fajn jako svačinka. Přezrálé banány také pomáhají regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, podporují trávení a mohou pomoci i proti pálení žáhy. 

Navíc hrnková banánová buchta s tvarohem je taková dobrota, že banány někdy necháváme zhnědou jen abychom ji mohli upéct.

TIP: Co s přezrálými banány? Nejlepší rychlé recepty z přezrálých banánů

hrnková banánová buchta s tvarohem
Hrnková banánová buchta s tvarohem

Jak se dělá hrnková banánová buchta s tvarohem

Příprava hrnkové buchty není nijak složitá. Díky hrníčkům, nemusíte nic odměřovat a usnadní vám to práci. Stačí vše smíchat dohromady a těsto nalít ideálně na plech. 

Těsto na hrnkovou banánovou buchtu

Pokud chcete mít ale buchtu vymazlenou, je dobré si nejprve ušlehat žloutky s cukrem do husté pěny (to zabere pár minut), přidat olej a postupně zašlehávat rozmačkaný banán s tvarohem. Bílky poté ušlehejte zvlášť, dokud z nich nebude sníh a spolu s prosátou moukou a kypřícím práškem pomalu zapracujte do těsta. Nakonec do těsta přidejte ořechy buď namleté nebo nasekané, případně další ingredience podle vašeho vkusu a chutě.

TIP: Recept na jednoduchý a lahodný banana bread s čokoládou

Čím banánovou buchtu vylepšit

Pokud vám hrnková banánová buchta s tvarohem přijde moc jednoduchá, můžete si ji vylepšit několika dalšími dobrotami. Pokud si třeba hlídáte příjem bílkovin, můžete kromě tvarohu přidat do buchty proteinový prášek. Skvěle chutná s kokosem nebo třeba s vlašskými ořechy či semínky. Čokoládové pecičky zas potěší každého milovníka čokolády a lyofilizované ovoce zase dodá šmrnc a můžete pak pokaždé mít buchtu trochu jinou. Ozvláštnit buchtu můžete i kořením (hodí se vanilka a skořice), ale nepřežeňte to.

Skladem 229 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Nedostupné 179 Kč
Malé čokopecičky z pravé belgické hořké čokolády jsou vynikající nejen na mlsání jako takové, ale také se skvěle hodí na vaření a pečení. Zkuste je přidat do svých oblíbených sušenek, bábovek, zamíchejte je do těsta nebo s nimi ozdobte své oblíbené dorty a dezerty.
Skladem
139 Kč 139 Kč
Mlsejte křupavé ostružiny! Jsou čistě přírodní, neobsahují žádný přidaný cukr ani konzervanty. Mrazem sušené ostružiny jsou navíc dostupné po celý rok. Suší se tzv. lyofilizací, tedy pomocí hlubokého mrazu. Lyofilizované ostružiny jsou navíc pěkně křupavé a chuťově vynikající!

TIP: Pokud vám nejde vyloženě o zdravou fit verzi, můžete přidat i trochu rumu, aby to mělo šmrnc.

Jak banánovou buchtu ozdobit

Hrnková banánová buchta s tvarohem je klasická buchta na plech, kterou stačí pocukrovat nebo zalít polevou. Výborná je poleva čokoládová posypaná strouhaným kokosem nebo třeba citronová. Nebo stačí buchtu jen polít rozpuštěnou čokoládou a posypat nasekanými oříšky nebo lyofilizovaným ovocem, díky kterému bude i krásně barevná.

Výborná je i lehce namazaná ořechovým máslem. Zkuste třeba ořechové se slaným karamelem. Chuť karamelu se totiž s banánem skvěle doplňuje.

Mohlo by vás zajímat: Cuketová buchta na plech

hrnková banánová buchta s tvarohem

Vyzkoušejte i tyto recepty

Hrnková banánová buchta na plech

Hrnková banánová buchta s tvarohem

Co z přezrálých banánů? Hrnková banánová buchta s tvarohem je vynikající, zužitkujete hnědé banány, navíc je zdravá a díky tvarohu pořádně zasytí. Jak na to?
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celková doba 1 hour
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Postup
 

  • Mixujte vejce s cukrem do pěny.
  • Přidejte vanilkový cukr a olej.
  • Zralé banány oloupejte, rozmačkejte vidličkou a přidejte spolu s tvarohem k připravené pěně.
  • Postupně do směsi zapracujte mouku s kypřicím práškem, špetkou soli a vlašskými ořechy.
  • Těsto vylijte na vymazaný plech a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu 45 minut.
Keyword banánová buchta, hrnková buchta
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastěji kladená dotazy (FAQ)

Jak dlouho se peče hrnková banánová buchta s tvarohem?

Záleží na nádobě v jaké se hrnková banánová buchta s tvarohem peče. Pokud buchtu pečete ve formě na bábovku, bude potřebovat více času aby se propekla, než když ji budete péct na plechu. Doba pečení je 45 minut.

Kolik banánů potřebuji na banánovou buchtu?

Většinou se používají 2-3 banány na 200 g mouky.

Jaká mouka je na hrnkovou banánovou buchtu nejlepší?

Hrnková banánová buchta se může péct z polohrubé i hladké mouky. Můžete sáhnout i po zdravější variantě a použít mouku špaldovou.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin