Jestli hledáte způsob, jak do svého jídelníčku zařadit více bílkovin a zároveň si pochutnat na něčem zdravém a sytém, vyzkoušejte naše proteinové cottage bulky. Tyto bulky jsou jednoduché, výživné a ideální na snídani, jako svačina nebo třeba jako příloha ke krémové polévce či salátku.
Proč péct vlastní proteinové cottage bulky
Proteinové cottage bulky jsou skvělou alternativou pro ty, kteří chtějí jíst zdravější domácí pečivo a dbají na zdravý životní styl. Cottage sýr dodá těstu vláčnost, jemnost i porci bílkovin. Navíc je recept opravdu jednoduchý a dá se snadno přizpůsobit a dochutit podle příležitosti..
Co obsahují proteinové cottage bulky a proč jsou zdravé
Kromě toho, že proteinové cottage bulky skvěle chutnají a zasytí, mají také spoustu bílkovin, nízký obsah sacharidů, jsou dobře stravitelné a hlavně je máte za chvíli hotové z pár surovin. Kromě toho je nemusíte nechat kynout, takže si je upečete bez čekání.
TIP: Mrkvová buchta s ořechy a citronovou polevou

Jak se dělá těsto na proteinové cottage bulky
Základem těsta na proteinové cottage bulky je cottage sýr, vejce a špaldová mouka. Ideálně špaldová, ovesná nebo směs bezlepkových mouk. Můžete přidat i proteinový prášek pro vyšší obsah bílkovin. Těsto uděláte tak, že zkrátka smícháte tyto suroviny s trochou soli a olivovým olejem. Přestože je hutnější, je krásně vláčné. Nejlepší na cottage bulkách je jejich variabilita.
TIP: Klidně do těsta přihoďte také pár ořechů, které máte rádi.
Čím proteinové cottage bulky dochutit
Proteinové cottage bulky jsou skvělé také díky tomu, že je můžete snadno různě dochucovat. Můžete je připravit na slano i na sladko a pochutnat si na nich i jen tak samotných.
Mohlo by vás zajímat: Nejlepší hrnková buchta s jablky
Proteinové cottage bulky naslano
Pokud máte raději slanou variantu, můžete do těsta přidat nasekané bylinky, sušený česnek, najemno nakrájené olivy nebo třeba sušená rajčata. Vznikne tak pečivo s výraznější chutí, které se perfektně hodí k salátům nebo jako příloha k polévce. Přidat můžete i různá semínka nebo třeba nastrouhanou mrkev, cuketu či špenát. Docílíte tak vláčnější a nutričně bohatší bulky.
Proteinové cottage bulky nasladko
Jestli máte více chuť na sladkou verzi, přidejte do těsta skořici, vanilkový extrakt, trochu rozinek nebo jiného sušené ovoce či rozmačkaný banán. Bulky se pak skvěle hodí ke kávě nebo jako zdravá snídaně či svačinka. Přidat můžete i proteinový prášek, ideálně bez chuti nebo vanilkový, který dodá další porci bílkovin. Dále stejně jako u slané verze, můžete i do sladké verze přidat různá semínka. Zkuste třeba slunečnicové nebo chia semínka.
TIP: 10 tipů na nejlepší zdravé zákusky

S čím proteinové cottage bulky podávat
Proteinové cottage bulky jsou univerzální a hodí se k široké škále pokrmů. Skvěle je doplní avokádo, rajčata nebo čerstvý sýr, či různé pomazánky. Na oběd je můžete využít jako zdravé housky do burgeru třeba s grilovaným kuřecím masem a zeleninou.
Pro sladkou variantu zkuste cottage bulky s bílým jogurtem a ovocem nebo je můžete rozkrojit, potřít mandlovým máslem a přidat banán. Výborné jsou i s domácí marmeládou, nebo jen potřené máslem. Možností je opravdu hodně.
Vyzkoušejte k bulkám třeba některé z našich pomazánek:
- Mrkvová pomazánka s kari – veganská, bez mléka
- Neuvěřitelně dobrá hrášková pomazánka s mátou (vegan)
- Fitness tvarohová pomazánka s nivou a vlašskými ořechy
- Recept na dokonalý domácí hummus – pomazánka
- Domácí veganská pomazánka z mandlí a sušených rajčat
Jak cottage bulky skladovat a zamrazit
Aby proteinové cottage bulky zůstaly vláčné i další dny, uložte je po vychladnutí do uzavíratelné nádoby nebo do sáčku se zipem a skladujte je v lednici, kde vydrží 3 až 4 dny. Pokud je chcete mít připravené dopředu, můžete si bulky zamrazit. Mražené pak vydrží až 2 měsíce.
Před konzumací je stačí nechat chvíli povolit při pokojové teplotě, nebo je krátce ohřát v troubě či na pánvi. Díky tomu budou chutnat téměř jako čerstvě upečené. Cottage bulky si tak můžete připravit do zásoby a mít je vždy po ruce.

Recept: Proteinové cottage bulky
Ingredience
- 160 g celozrnné špaldové mouky
- 170 g cottage sýru
- 1 vejce
- 2,5 ČL kypřicího prášku
- sůl
Postup
- V misce si smíchejte špaldovou mouku, cottage, vejce, prášek do pečiva a špetku soli.
- Vše spolu zapracujte rukama v tužší těsto.
- Hotové těsto na proteinové cottage bulky nechte 10 minut odpočívat.
- Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C a vyložte si plech pečícím papírem.
- Z odleželého těsta postupně vytvarujte stejně velké bulky a skládejte je na vyložený plech.
- Pečte 30 až 35 minut při 170 °C.
- Upečené bulky by měly být na povrchu zlatavé a měkké při zmáčknutí.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Je možné proteinové cottage bulky připravit bez vajec?
Vajíčko můžete snadno nahradit chia semínky, kdy na jedno vajíčko připadá 1 lžíce chia a 3 lžíce vody.
Jaký typ cottage sýra je na proteinové cottage bulky nejlepší?
Obvykle se doporučuje použít střední hrudkovitý sýr s vyšším obsahem tuku (4–5 %), pro jemnější a vláčnější texturu. Pokud je sýr vodnatý, stačí ho před přidáním nechat okapat nebo rozmixovat.
Je potřeba cottage sýr předem scedit?
Většina receptů doporučuje nescedit, protože voda v sýru je již započítaná v poměrech. Pokud je ale sýr velmi vyteklý, můžete trochu tekutiny odlít .
Lze proteinové cottage bulky udělat bez lepku?
Proteinové cottage bulky můžete připravit i v bezlepkové variantě. Můžete použít bezlepkové vločky, nebo směs pohankové a mandlové mouky.