Recept: Proteinové cottage bulky

Jestli hledáte způsob, jak do svého jídelníčku zařadit více bílkovin a zároveň si pochutnat na něčem zdravém a sytém, vyzkoušejte naše proteinové cottage bulky. Tyto bulky jsou jednoduché, výživné a ideální na snídani, jako svačina nebo třeba jako příloha ke krémové polévce či salátku.

Proč péct vlastní proteinové cottage bulky

Proteinové cottage bulky jsou skvělou alternativou pro ty, kteří chtějí jíst zdravější domácí pečivo a dbají na zdravý životní styl. Cottage sýr dodá těstu vláčnost, jemnost i porci bílkovin. Navíc je recept opravdu jednoduchý a dá se snadno přizpůsobit a dochutit podle příležitosti..

Co obsahují proteinové cottage bulky a proč jsou zdravé

Kromě toho, že proteinové cottage bulky skvěle chutnají a zasytí, mají také spoustu bílkovin, nízký obsah sacharidů, jsou dobře stravitelné a hlavně je máte za chvíli hotové z pár surovin. Kromě toho je nemusíte nechat kynout, takže si je upečete bez čekání.

TIP: Mrkvová buchta s ořechy a citronovou polevou

Proteinové cottage bulky
Proteinové cottage bulky

Jak se dělá těsto na proteinové cottage bulky

Základem těsta na proteinové cottage bulky je cottage sýr, vejce a špaldová mouka. Ideálně špaldová, ovesná nebo směs bezlepkových mouk. Můžete přidat i proteinový prášek pro vyšší obsah bílkovin. Těsto uděláte tak, že zkrátka smícháte tyto suroviny s trochou soli a olivovým olejem. Přestože je hutnější, je krásně vláčné. Nejlepší na cottage bulkách je jejich variabilita. 

TIP: Klidně do těsta přihoďte také pár ořechů, které máte rádi.

Čím proteinové cottage bulky dochutit

Proteinové cottage bulky jsou skvělé také díky tomu, že je můžete snadno různě dochucovat. Můžete je připravit na slano i na sladko a pochutnat si na nich i jen tak samotných. 

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší hrnková buchta s jablky

Proteinové cottage bulky naslano

Pokud máte raději slanou variantu, můžete do těsta přidat nasekané bylinky, sušený česnek, najemno nakrájené olivy nebo třeba sušená rajčata. Vznikne tak pečivo s výraznější chutí, které se perfektně hodí k salátům nebo jako příloha k polévce. Přidat můžete i různá semínka nebo třeba nastrouhanou mrkev, cuketu či špenát. Docílíte tak vláčnější a nutričně bohatší bulky.

Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda se často označuje jako původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Zkuste ji použít na své oblíbené palačinky a nebudete litovat!
Skladem 27 Kč
Slunečnicová semínka jsou skvělou svačinkou bez jakýchkoliv výčitek! Používáme je při pečení našeho oblíbeného chleba, můžeme je přidat do zeleninových salátů a samozřejmě nesmí chybět v žádné naší snídaňové směsi.
Skladem 119 Kč
Naše sušená rajčata jsou dovážena z Turecka v té nejlepší dostupné kvalitě! Jsou pěkně měkká a kromě soli neobsahují žádný jiný konzervant. Můžete si je navíc dopřát po celý rok! Sušená rajčata se skvěle hodí do Vašich oblíbených těstovin, sendvičů a zeleninových salátů. Máme pro Vás i jeden tip: sušená rajčata naložte společně s bylinkami dle libosti do olivového oleje a nechte minimálně 1 den odstát v lednici. Vytvoříte si tak vlastní naložená sušená rajčata dle chuti a navíc bez použití konzervačních látek. Navíc kombinace chuti rajčat a olivového oleje prostě funguje!

Proteinové cottage bulky nasladko

Jestli máte více chuť na sladkou verzi, přidejte do těsta skořici, vanilkový extrakt, trochu rozinek nebo jiného sušené ovoce či rozmačkaný banán. Bulky se pak skvěle hodí ke kávě nebo jako zdravá snídaně či svačinka. Přidat můžete i proteinový prášek, ideálně bez chuti nebo vanilkový, který dodá další porci bílkovin. Dále stejně jako u slané verze, můžete i do sladké verze přidat různá semínka. Zkuste třeba slunečnicové nebo chia semínka.

TIP: 10 tipů na nejlepší zdravé zákusky

Proteinové cottage bulky

S čím proteinové cottage bulky podávat

Proteinové cottage bulky jsou univerzální a hodí se k široké škále pokrmů. Skvěle je doplní avokádo, rajčata nebo čerstvý sýr, či různé pomazánky. Na oběd je můžete využít jako zdravé housky do burgeru třeba s grilovaným kuřecím masem a zeleninou. 

Pro sladkou variantu zkuste cottage bulky s bílým jogurtem a ovocem nebo je můžete rozkrojit, potřít mandlovým máslem a přidat banán. Výborné jsou i s domácí marmeládou, nebo jen potřené máslem. Možností je opravdu hodně.

Vyzkoušejte k bulkám třeba některé z našich pomazánek:

Jak cottage bulky skladovat a zamrazit

Aby proteinové cottage bulky zůstaly vláčné i další dny, uložte je po vychladnutí do uzavíratelné nádoby nebo do sáčku se zipem a skladujte je v lednici, kde vydrží 3 až 4 dny. Pokud je chcete mít připravené dopředu, můžete si bulky zamrazit. Mražené pak vydrží až 2 měsíce. 

Před konzumací je stačí nechat chvíli povolit při pokojové teplotě, nebo je krátce ohřát v troubě či na pánvi. Díky tomu budou chutnat téměř jako čerstvě upečené. Cottage bulky si tak můžete připravit do zásoby a mít je vždy po ruce.

proteinové cottage bulky

Recept: Proteinové cottage bulky

Proteinové cottage bulky jsou jednoduché, výživné a překvapivě chutné. Ať už hledáte zdravé pečivo, alternativu k housce nebo bílkovinovou bombu ke snídani, rozhodně je vyzkoušejte.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celková doba 45 minutes
Course Breakfast, Side Dish
Cuisine Česká
Dávka 6 kusů

Ingredience
  

Postup
 

  • V misce si smíchejte špaldovou mouku, cottage, vejce, prášek do pečiva a špetku soli.
  • Vše spolu zapracujte rukama v tužší těsto.
  • Hotové těsto na proteinové cottage bulky nechte 10 minut odpočívat.
  • Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C a vyložte si plech pečícím papírem.
  • Z odleželého těsta postupně vytvarujte stejně velké bulky a skládejte je na vyložený plech.
  • Pečte 30 až 35 minut při 170 °C.
  • Upečené bulky by měly být na povrchu zlatavé a měkké při zmáčknutí.
Keyword cottage bulky, proteinové cottage bulky
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Je možné proteinové cottage bulky připravit bez vajec?

Vajíčko můžete snadno nahradit chia semínky, kdy na jedno vajíčko připadá 1 lžíce chia a 3 lžíce vody.

Jaký typ cottage sýra je na proteinové cottage bulky nejlepší?

Obvykle se doporučuje použít střední hrudkovitý sýr s vyšším obsahem tuku (4–5 %), pro jemnější a vláčnější texturu. Pokud je sýr vodnatý, stačí ho před přidáním nechat okapat nebo rozmixovat.

Je potřeba cottage sýr předem scedit?

Většina receptů doporučuje nescedit, protože voda v sýru je již započítaná v poměrech. Pokud je ale sýr velmi vyteklý, můžete trochu tekutiny odlít .

Lze proteinové cottage bulky udělat bez lepku?

Proteinové cottage bulky můžete připravit i v bezlepkové variantě. Můžete použít bezlepkové vločky, nebo směs pohankové a mandlové mouky.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin