Hledáte rychlý, jednoduchý a přitom moc dobrý recept na domácí buchtu? Naše hrnková buchta s jablky vás zachrání, když potřebujete něco upéct na poslední chvíli. Navíc ji připravíte bez vážení a využijete třeba přebytek jablek ze zahrádky. Stačí jen pár surovin a hrnek.
Výhody hrnkových receptů
Hrnkové recepty jsou skvělým pomocníkem v kuchyni, protože nepotřebujete váhu ani složité postupy. A když do těsta přidáte čerstvá nastrouhaná jablka, hrnková buchta s jablky zůstane krásně vláčná i několik dní. Navíc ji můžete snadno obměňovat. Stačí přidat třeba vlašské ořechy, skořici, rozinky nebo čokoládu podle chuti.
Proč jíst jablka
Jablka má rád každý a obsahují vitamín C, antioxidanty a vlákninu, která podporuje správné trávení. Pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, posilují imunitní systém a díky vysokému obsahu vody i zasytí. Navíc jsou dostupná celoročně a skvěle se hodí do sladkých jídel. Někdy se jich na zahrádce urodí opravdu hodně, tak si s nimi můžete zkusit něco upéct.
Vyzkoušejte i naše další sladké recepty s jablky, na který si pochutnáte a potěšíte návštevu.
- Vynikající zapečené jáhly s jablky a bez cukru
- Zapečená pohanka na sladko s jablky
- Nejlepší vláčná mrkvová bábovka s jablky a ořechy
- Mrkvánky s povidly či jablky
Jak se peče hrnková buchta s jablky
Obecně jsou buchty celkem jednoduché moučníky, které nezaberou moc času na přípravu a zvládne je každý. Jak se peče hrnková buchta s jablky?
Příprava těsta
Stačí smíchat suché ingredience v jedné míse (mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a špetku soli), přidat vejce, olej a mléko, a vše důkladně promíchat metličkou nebo ručním mixérem. Výsledkem je hladké, polotekuté těsto, do kterého se na závěr vmíchají nastrouhaná jablka. Není potřeba žádných složitých postupů a buchta se vždy povede.
Hrnková buchta s jablky pokaždé jinak
Základní recept můžete pokaždé snadno upravit a buchta se vám díky tomu neomrzí. Jablková buchta je skvěle variabilní. Do těsta můžete přidat nasekané ořechy, kokos, rozinky, brusinky nebo kousky čokolády.
Můžete si připravit i různé sezónní variace. V létě přidejte kousky meruněk nebo třeba borůvek. My máme v buchtách rádi rybíz, který ji také hezky ozdobí. Na podzim zas můžete zkusit přidat trochu strouhané mrkve nebo dýňového pyré. Buchtu můžete také dochutit i kakaem nebo třeba perníkovým kořením.
TIP: Moc nám chutná také mrkvová buchta s ořechy a citronovou polevou
Jak se hrnková buchta s jablky zdobí
I když je hrnková buchta sama o sobě skvělá, pokud ji chcete podávat jako dezert ke kávě, neuškodí buchtu trochu nazdobit. Nejjednodušší způsob je buchtu posypat moučkovým cukrem, což jí dodá jemný, elegantní vzhled. Pokud ji však chcete dodat slavnostnější vzhled, zkuste citronovou nebo čokoládovou polevu.
Pro extra texturu a chuť můžete na polevu nasypat třeba nasekané ořechy nebo použít nějaké barevné zdobení jako lyofilizované ovoce, které přiláká hlavně děti. Dále můžete použít i různé krémy a dozdobit třeba čerstvým ovocem či lístky máty, které dodají svěžest. Z obyčejné buchty tak získáte skvělý dezert.
Mohlo by vás zajímat: Cuketová buchta na plech
Recept: Nejlepší hrnková buchta s jablky
Ingredience
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky nebo 1 hrnek celozrnné + 1 hrnek hladké špaldové
- 1 hrnek třtinového cukru nebo erythritolu
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 2-3 jablka střední velikosti
- 1 ČL mleté skořice
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- špetka soli
Postup
- V míse smíchejte suché suroviny – mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl.
- Přidejte vejce, olej, rostlinné mléko a promíchejte do hladkého těsta.
- Vmíchejte nastrouhaná jablka a najemno nasekané ořechy.
- Nalijte do menšího vymazaného a vysypaného plechu nebo formy (plech o velikosti 25×30 cm).
- Pečte 35 minut při 180°C.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jak velký hrnek použít na hrnkovou buchtu s jablky?
Je jedno jak velký hrnek použijete. Důležité je použít na všechny ingredince hrnek stejně velký, aby se zachoval správný poměr. Ideální velikost je 250 ml.
Můžu použít i jinou mouku než špaldovou?
Hrnkovou buchtu můžete upéct i z jiné mouky. Musíte však brát v úvahu, že každá mouka se chová trochu jinak. Každá mouka má jinou savost a bude tak třeba případně upravit množství přidaného mléka.
Je možné upéct hrnkovou buchtu bez vejce nebo mléka?
Vejce můžete nahradit 1 lžící jablečného pyré nebo lněným semínkem (1 lžíce mletého lnu + 3 lžíce vody). Mléko snadno nahradíte rostlinným nápojem (např. ovesným, mandlovým nebo sojovým).