Mrkvánky, cukroví, které mnozí znáte od našich babiček. Stejně jako mrkvový závin patří mezi staré české recepty. Podávat je můžete jako křehké cukroví k odpolednímu čaji či kávě, ale výborně se hodí i jako malá svačinka či mlska pro děti do školy. Navíc naše mrkvánky neobsahují žádný cukr ani prášek do pečiva. Zato v nich najdete pořádnou porci sladké mrkve a jablek. Jak připravit nejlepší mrkvánky s povidly či jablky?
Odkud pochází mrkvánky s povidly či jablky
Máte rádi mrkvánky a zajímá vás, odkud k nám přišly? Mrkvánky pekly naše babičky už od 19. století. Původně byly připravovány jako jednoduchý a levný dezert pro rodiny na venkově, kde bylo spousta mrkve a málo cukru. S postupem času se však mrkvánky dostaly i do měst a staly se oblíbeným pečivem na svátečním stole. Původ mrkvánků je také spojován s městem Polná, kde se staly symbolem místní pouti, známé jako Mrkvancová pouť.
Mrkev jako základ pro sladké recepty
Mrkev byla v kuchyni oblíbená už ve středověku, protože je krásně slaďoučká a je v ní i spousta vitamínů. Mrkev je známá svým vysokým obsahem vitamínu A, který je důležitý pro zdravý zrak, imunitní systém a růst buněk. Kromě toho obsahuje také vitamín C, vitamín K, vlákninu a antioxidanty. Mrkvánky tak nejsou jen oblíbená dobrota, ale i výživná svačina.
TIP: Z mrkve nemusíte připravovat jenom mrkvánky s povidly a jablky, ale můžete vyzkoušet třeba i mrkvové muffiny.
Jak připravit nejlepší mrkvánky s povidly či jablky
Těsto na nejlepší mrkvánky s povidly či jablky je velmi jednoduché. Stačí v míse smíchat mouku, olej a nastrouhanou mrkev. Pak záleží čistě na vás, jestli přidáte klasickou mouku nebo celozrnnou či špaldovou, zda máte rádi sladké a trošku si je osladíte (není to však potřeba). Takové jednoduché mrkvánky pak můžete nabídnout bez výčitek i malým dětem od 1 roku. Ať už plněné nebo formou sušenek.
Čím naplnit mrkvánky
Tradičně se mrkvánky plní švestkovými povidly nebo marmeládou. Výborné jsou s marmeládou třeba malinovou nebo rybízovou. Obecně je lepší volit marmelády výraznější chuti. Kromě marmelád můžete mrkvánky plnit jablky nebo si z ořechů udělat náplň jako do koláčků. Ti nejmenší mlsouni si jistě oblíbí i mrkvánky plněné ořechovým máslem.
TIP: Ořechové máslo nebo oblíbenou nutellu nemusíte kupovat, můžete si je snadno vyrobit doma.
Jak mrkvánky tvarovat
Mrkvánky se nejčastěji objevovali ve tvaru mušlí. Kdy se z těsta vykrojilo kolečko a následně se s náplní ohnulo na půl a kraje se zamáčkly vidličkou. Setkat se dnes můžete ale i s trojúhelníčky nebo válečky. Fantazii se však meze nekladou. Podle zvolené náplně můžete vytvářet třeba šneky, twisty či klasické šátečky. Musíte jen počítat s tím, že tekuté náplně se budou v teple trouby roztékat.
Jak připravit mrkvánkové twisty s jablky
Klasické mrkvánky mnozí znáte. Stejně tak i mrkvový závin. Co však nejspíš neznáte jsou mrkvánkové twisty, které jsme si zamilovali my. Náš recept na nejlepší mrkvánky s povidly či jablky je dokonalý v tom, že neobsahuje prášek do pečiva ani zbytečný cukr. O sladkou chuť se postarají mrkev a jablka.
V míse si smíchejte špaldovou mouku, heru a najemno nastrouhanou mrkev se špetkou soli. Postupně hnětením vypracujte hladké těsto. Těsto pak rozválejte na 2 stejně velké 3 mm hrubé pláty.
Nastrouhejte si nahrubo jablka, vymačkejte z nich trochu šťávu a smíchejte je se skořicí. Popřípadě i s vanilkovým cukrem, jestliže jsou jablka málo sladká. Takto připravenou směs naneste na jeden plát a překryjte druhým plátem. Následně plát rozkrájejte na pásky cca 2 – 3 cm široké a dlouhé tak, aby se daly v ruce alespoň jednou zatočit (přibližně 10 – 15 cm). Jednotlivé twisty pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Poté dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170°C na 15 až 20 min.
TIP: Pokud máte rádi ořechy nasekejte například vlašské ořechy najemno a přimíchejte k nastrouhanému jablku.
Vyzkoušejte i tyto zdravé recepty:
- Zapečená ovesná kaše s banánem a jablky
- Zdravý jáhelník se švestkami a tvarohem
- Babiččin vláčný hrníčkový makovec
- Zapečená pohanka na sladko s jablky
- Jablečný koláč s vlašskými ořechy
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Co jsou mrkvánky?
Mrkvánky jsou tradičním českým sladkým pečivem, které si získalo srdce mnoha generací. Tento lahodný dezert, jehož hlavní ingrediencí je mrkev, je nejen chutný, ale i zdravý, protože se do těsta přidává sladká mrkev.
Jak dlouho péct mrkvánky v troubě?
Nejlepší mrkvánky s povidly či jablky pečte na 170°C na 15 až 20 min..
Čím naplnit mrkvánky?
Oblíbené jsou mrkvánky s povidly, marmeládou nebo s jablky či ořechy. Pokud zvolíte povidla a marmeládu, je potřeba náplň pečlivě dát dovnitř, aby se v troubě neroztekly. Pokud uděláte mrkvánky s jablky, můžete si z nich vytvarovat třeba twisty jako my.
Nejlepší mrkvánky s povidly či jablky
Ingredience
- 100 g změklé hery nebo másla
- 200 g nastrouhané mrkve
- 200 g špaldové hladké mouky
- 3-4 jablka
- skořice podle chuti
- špetka soli
Postup
- Nastrouhejte si mrkev najemno a smíchejte spolu s moukou, herou a špetkou soli.
- Vypracujte hladké těsto, které vyválejte na 2 hrubé pláty široké 3 mm.
- Nastrouhejte jablka nahrubo a vymačkejte z nich trochu šťávy.
- Jablka smíchejte dle chuti se skořicí a případně i s cukrem.
- Nastrouhané jablka naneste na jeden plát a druhým plátem překryjte.
- Plát nakrájejte na pásky o rozměrech 3 x 15 cm.
- Jednotlivé pásky v ruce zatočte alespoň o jeden závit a pokládejte vedle sebe na pečícím papírem vyložený plech.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 170°C po dobu 15 až 20 min.
- Upečené a vychladlé mrkvánky můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem.