Jak si doma připravit skvělou kávu?

Pro skvělou kávu nemusíte chodit jen do kaváren, dobrou kávu lze připravit i v domácích podmínkách bez drahého příslušenství. Jak si tedy připravit skvělou kávu? V tomto článku budeme vycházet z toho, že si nechcete kupovat drahý pákový či automatický kávovar a poradíme vám, jak si doma poradit i bez velkých investic do vybavení. Předem však upozorňujeme, že vždy je alespoň nějaké základní vybavení potřeba pořídit.

Moka konvička

Moka konvička, či moka kávovar je poměrně jednoduché zařízení, které pochází z centra evropské kávové kultury, z Itálie. Moka konvičku lze rozdělit na tři části, spodní část, ve které je voda, střední část, kde se umístí namletá káva a vrchní část, kam přeteče již připravená káva.

Pokud nemáte s moka kávovarem žádné zkušenosti, doporučujeme si na zkoušku koupit nějaký levnější model (který může vyjít na přibližně 300 Kč) a až případně poté sáhnout podražších moka konvičkách italských výrobců (můžeme doporučit třeba značku Bialetti).

Z moka konvičky je chuť kávy nezaměnitelná. Chuť je Intenzivní a i přesto příjemně pohladí po jazyku.
Z moka konvičky je chuť kávy nezaměnitelná. Chuť je Intenzivní a i přesto příjemně pohladí.

Tip: Pro začátečníky se může hodit na vyzkoušení levnější moka konvička, třeba od české značky Tescoma. Takovouto moka konvičku si můžete pořídit ještě za lepší cenu, když využijete slevu, třeba přes kuponer.cz.

Sleva na kešu

Jak připravit kávu v moka konvičce?

  1. Do dolní části moka konvičky nalijte vodu, ideálně vařící, takto se káva připravuje na jihu Itálie. Se studenou vodou však také chybu neuděláte. Voda by neměla sahat nad přetlakový ventil.
  2. Do střední části přesypte namletou kávu na střední hrubost.
  3. Moka konvičku pořádně utáhněte a vložte na plotnu.
  4. Jakmile se začne spolu s kávou z moka konvičky dostávat i vzduch (to poznáte podle specifického zvuku, který je podobný tomu, jako když brčkem fouknete do vody), moka konvičku odstavte hned z plamene.
  5. Takto připravenou kávu můžete rovnou podávat, pozor káva je silnější, je podobná spíše espressu.

? Pro přípravu moka kávy se skvěle hodí naše luxusní káva Brazílie Santos 100 % Arabica.

French press

French press je jednoduché zařízení, které stejně jako moka konvička stojí pouze pár set korun. Jedná se o velkou konvici, která je navíc vybavena i sítem, pro stlačení lógru.

French press narozdíl od moka konvičky nepracuje s tlakem a tak se jedná o značně odlišnou kávu. Vlastně nejblíže má káva z french pressu k oblíbené turecké kávě, ale je zde jeden důležitý rozdíl a to ten, že díky french pressu dokážete mletou kávu v pravý čas oddělit od tekutiny a tím si káva uchová skvělou chuť.

100 Kč sleva na první objednávku
Velkou výhodou french pressu je fakt, že v něm rychle a snadno připravíte kávu pro více osob.
Velkou výhodou french pressu je fakt, že v něm rychle a snadno připravíte kávu pro více osob.

Jak připravit kávu ve french pressu?

  1. Do french pressu nasypte kávu, která je mletá na hrubo (aby neproklouzla sítkem).
  2. Asi do ⅓ nádoby nalíjte horkou vodu a nechte odstát přibližně 30 sekund.
  3. Krouživým pohybem a nalíjte vodu do celého french pressu a nechte odstát 2 až 3 minuty.
  4. Pomalu začněte stlačovat píst french pressu, až bude lógr oddělený od tekutiny.

Tip: Jak vybrat kvalitní kávu aneb průvodce světem zrnkové kávy

Filtrovaná káva

Pro přípravu filtrované kávy nepotřebujete mnoho věcí. Vystačíte si s kávovým filtrem a ideálně ještě s dripprem V60, dohromady se vlezete do několika málo stokorun. Tento druh kávy je oproti kávě z moka konvičky a oproti kávě z french pressu mnohem jemnější a celkový chuťový dojem je diametrálně odlišný.

Překapávaná káva, též drip nebo také pour over je jedním z alternativních způsobů přípravy kávy. (Zdroj): Wiki)
Překapávaná káva, též drip nebo také pour over je jedním z alternativních způsobů přípravy kávy. (Zdroj: Wiki)

Jak připravit překapávanou kávu?

  1. Dripper nasaďte na hrnek, do kterého chcete překapávanou kávu připravit.
  2. Do dripperu vložte filtr a do filtru nasypte namletou kávu.
  3. Filtr začněte pomalu zalévat horkou vodou (pozor, nesmí se jednat o vařící vodu, ideální je teplota mírně nad 90 °C).
  4. Jakmile káva překape přes filtr, můžete se pustit do její konzumace.
Skladem 249 Kč
Zrnková káva Brazílie Cerrado Dulce, 100% Arabica se vyznačuje příjemnou čokoládovou vůní a chutí s lehkými oříškovými tóny. Tato káva má příjemné plné tělo, bez náznaku hořkosti a kyselosti, s dlouhotrvající dochutí. Každý týden pražíme kávu v malých šaržích. Naše káva je středně pražená, kdy nejlépe vynikne její barva, vůně i chuť.
Skladem 249 Kč
Zrnková káva Etiopie, druh Sidamo, 100% Arabica je naším hrdým zástupcem kvalitní africké kávy.Tato káva je typická svou středně kyselou chutí se silným tělem. Chutná po bobulovém ovoci, má lehounce zemitou chuť s dotekem koření.Každý týden pražíme kávu v malých šaržích. Naše káva je středně pražená, kdy nejlépe vynikne její barva, vůně i chuť.
Skladem 249 Kč
Zrnková káva Kolumbie, druh Supremo Sandalj, 100% Arabica se vyznačuje lehce oříškovou chutí s karamelovými podtóny a decentní kyselostí. Na latinskoamerickou kávu má překvapivě plné tělo. Každý týden pražíme kávu v malých šaržích. Naše káva je středně pražená, kdy nejlépe vynikne její barva, vůně i chuť. Tím je zaručen jedinečný gurmánský zážitek.

Tip: Zkuste naší bezkofeinovou kávu, ocení ji milovníci kávy, kteří rádi konzumují více šálků denně.

Cold brew

Tento druh kávy se od ostatních liší asi nejvíce. Cold brew, jak již název napovídá, je studená káva, která se nejlépe hodí třeba do letních měsíců. Příprava cold brew je časově poměrně náročná, protože káva se připravuje kompletně v ledové vodě, chce to tedy dostatek času, aby mohla káva předat chuť. Pokud máte rádi letní studené osvěžení, určitě doporučuji cold brew vyzkoušet.

Cold brew je novinkou ve světě kávy. Už nemusíte pít přeslazené frappé a zkuste radši pravou studenou kávu.
Už nemusíte pít přeslazené frappé a zkuste radši pravou studenou kávu.

Jak připravit cold brew?

  1. Do litr studené vody přidejte přibližně 90 gramů nahrubo namleté kávy.
  2. Směs dejte do uzavíratelné sklenice a pořádně protřepte.
  3. Takto nachystaný základ pro cold brew nechte odpočívat přibližně 24 hodin v lednici.
  4. Po jednom dni můžete směs přefiltrovat, aby vám v cold brew zůstala jen tekutina bez zbytků namleté kávy.
  5. Cold brew můžete rovnou podávat nebo jej ještě trochu zředit vodou.

? Vyzkoušejte naší čerstvě praženou výběrovou kávu. Luxusní edice kávy z Etiopie, Sumatry, Kolumbie, Kostariky, Mexika a Brazílie.

Aeropress

Tento geniálně jednoduchý přístroj přišel na světlo světa v Austrálii před méně než dvaceti lety. Aeropress jsou v podstatě jen dva plastové válce, které když zkombinujete s filtrem, vznikne vám praktický kávovar, který se kromě domácí přípravy hodí i na cesty.

Tlak na kávu v Aeropressu je silnější než v French Pressu, takže získáme více chuťových esencí.
Tlak na kávu v Aeropressu je silnější než v French Pressu, takže získáme více chuťových esencí.

Káva z aeropressu je jemná, spíše nasládlá a rozhodně se nemusíte bát, že by v tomto přístroji nevynikla chuť prémiových káv. Tento přístroj kombinuje v podstatě to nejlepší z moka konvičky (příprava kávy pod tlakem), french pressu (jemnost kávy) a filtrované kávy (v aeropressu se rovněž využívá filtr). Jelikož přípravu kávy v Aeropressu je obtížné popsat (je to však velice rychlé), odkážeme raději rovnou na video.

Mohlo by vás zajímat: Pokud se neřadíte mezi kafaře a dáváte přednost raději šálku dobrého čaje, pak je tato rubrika pro vás jako stvořená.

FAQ – Nejčastější dotazy

Jak udělat kávu bez kávovaru?

Pokud si rádi vychutnáte kvalitní čerstvou kávu, ale nemáte doma kávovar, můžete si kávu jednoduše připravit v moka konvičce.

Jak poznat kvalitní kávu?

Kvalita kávových zrn vždy bude rozhodovat o výsledné chuti více než to, zda máte poslední nejdražší model kávovaru. 

Kvalitní výběrovou kávu dokážete rozeznat jednoduše. Barva upražení kávových zrn je vyvážená a rovnoměrná, obsahuje jen minimum spálených zrnek.

Arabica nebo Robusta? Jaká kávová zrna jsou lepší?

Robusta obsahuje mnohem více kofeinu než Arabica, a to 2,7 % oproti 1,5 % v Arabice. Má také mnohem nižší obsah sacharidů. Robusta se často používá na výrobu levné kávy, kde je rozhodující cena, proto se z ní vyrábí například instantní káva. 

Arabica má intenzivnější aroma a jemnou, příjemně sladkou ovocnou chuť. Arabica se používá pro prémiové kávy.

Je lepší jednodruhová káva nebo vícedruhová káva?

Ne všechny jednodruhové kávy vyniknou svou chutí samy o sobě, a toho jednodušeji dosáhnete vícedruhovou kávou. Více se dozvíte ZDE.

Jak poznat čerstvou kávu?

Kávová zrna by měla být matná a suchá.

Jak správně skladovat kávu?

Aby káva měla co nejlepší chuť, měli byste ji spotřebovat ideálně do 3–12 měsíců od pražení.

Tipy na další články z blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1