Cizrna: vše, co o ní potřebujete vědět

Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína

Co je to cizrna?

Název cizrna pochází z latinského slova cicer, odkazující na rostlinnou čeleď luštěnin, Fabaceae. Je také známá pod svým oblíbeným jménem odvozeným ze Španělska, fazole garbanzo. Fazole a arašídy jsou další známé potraviny, které se nacházejí v této rodině luštěnin.

Cizrna se objevila již v Turecku asi 3 500 př.nl. Největším producentem cizrny na světě je Indie, ale pěstuje se ve více než 50 zemích. Je vynikajícím zdrojem sacharidů, bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B a některých minerálů a je výživným základem mnoha diet.

Dáme Vám TIP: Vytvořte si pomazánku z cizrny a přidejte do ní trochu rozdrceného česneku, chilli a sezamových semínek

Sleva na kešu

Jak uvařit správně cizrnu?

Cizrnu si můžete koupit po celý rok v jakémkoli obchodě, a to buď sušenou nebo konzervovanou z plechovky, s kterou už nemusíte nic dělat, ale je připravená přímo ke konzumaci. Ale co ta sušená, jak ji správně uvařit?

Cizrna neboli hrách římský má chuť velice podobnou oříškům, je přirozeně bezlepková.
Cizrna neboli hrách římský má chuť velice podobnou oříškům, je přirozeně bezlepková.

V závislosti na dodavateli mohou být v balení malé kamínky, prach nebo jiné nečistoty. Proto cizrnu předem propláchněte a proberte, zda v ní nejsou nějaká cizí tělesa.

Nechte cizrnu ve vodě přes noc, nebo dokud se snadno nerozdělí mezi prsty. Namáčení sušených luštěnin zkracuje dobu vaření, pomáhá rozkládat složky, které mohou způsobit nadýmání a nafouknutí břicha, a odstraňuje některé škodlivé látky ze syrových luštěnin.

100 Kč sleva na první objednávku

Sceďte a znovu propláchněte cizrnu, poté ji vložte do hrnec velkým množstvím vody. Vařte cca 2 hodiny, dokud nezměkne. Nezapomeňte čas od času doplnit vodu.

Tip: Recept na dokonalý domácí hummus

Druhy cizrny

Mezi hlavní 2 odrůdy cizrny patří větší kulatý světlý typ Kabuli, běžný ve Spojených státech, a menší tmavý, nepravidelně tvarovaný typ Desi, který se často používá v Indii a na Středním východě.

Cizrna se hodí jako příloha k masu nebo do salátů.
Cizrna se hodí jako příloha k masu nebo do salátů.

Tip: Uvařte si doma jednoduchou veganskou cizrnu na paprice

Nutriční hodnoty cizrny

Stejně jako ostatní luštěniny, jako je čočka, je i cizrna bohatá na vlákninu a bílkoviny. Obsahují také několik klíčových vitamínů a minerálů.

Cizrna obsahuje řadu živin, včetně bílkovin, které jsou nezbytné pro zdraví kostí, svalů a kůže. Pro lidi, kteří omezují spotřebu masa, může například pokrm z cizrny a rýže přispět významným množstvím bílkovin do jídelníčku. Šálek cizrny poskytuje téměř 1/3 denní potřeby bílkovin pro dospělého člověka.

Železo, vápník a další živiny v cizrně mohou přispět ke zdravé struktuře a síle kostí. Cizrna může hrát roli ve stravě lidí, kteří chtějí předcházet osteoporóze.

Skladem 69 Kč
Cizrna neboli hrách římský má chuť velice podobnou oříškům, je přirozeně bezlepková a obsahuje významné množství vlákniny, bílkovin a kyseliny listové. Skvěle se hodí na přípravu zeleninových salátů, jako příloha k vašim oblíbeným pokrmům, a především do pomazánek.
Nedostupné 189 Kč
Kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.
Skladem 159 Kč
Sladká mletá paprika se vyznačuje výrazně kořeněnou a nasládlou chutí, příjemným aroma a sytě červenou barvou. Jedná se o mletou papriku tzv. španělského typu, která je sladší než ostatní druhy paprik.

Sušená i konzervovaná cizrna má nízký glykemický index a nízkou glykemickou zátěž a obsahuje amylózu, odolný škrob, který se tráví pomalu. Tyto faktory pomáhají předcházet náhlým nárůstům hladiny krevního cukru a inzulínu, což může zlepšit celkovou kontrolu krevního cukru u lidí s diabetem 2. typu.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci podpořit pocit plnosti a sytosti tím, že zpomalí trávení a přidají jídlům objem. Sytící účinek vysokého obsahu vlákniny a bílkovin v cizrně může pomoci při regulaci hmotnosti.

Cizrna obsahuje rostlinný sterol zvaný sitosterol, který je strukturálně podobný cholesterolu v těle. Narušuje vstřebávání cholesterolu v těle, a tím může pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Vláknina a nenasycené tukyv cizrně mohou také příznivě ovlivnit hladinu krevních lipidů.

Tip: Zkuste naší zdravou cizrnovou polévku s kukuřicí (vegan)

Kde cizrnu použít?

  • Pečená cizrna – oblíbená pochoutka k filmu, pokud chcete zdravější variantu večerního mlsání. Pečená cizrna pojme téměř jakékoli bylinky a koření, takže fantazii se meze nekladou. Takto opečenou cizrnou můžete posypat i salát nebo ji přidat do polévky.
  • Polévky a dušené pokrmy – Cizrna se skvěle hodí jako zavářka do polévky místo krutonů a také do dušených či vařených jídel jako je kari nebo vegetariánský guláš.
  • Zahušťovadlo-místo jíšky použijte jednoduše cizrnu. Stačí ji rozmixovat na pyré a přimíchat do polévky či omáčky.
  • Saláty, těstoviny – pokud máte problém zařadit cizrnu do svého jídelníčku, jednoduše ji přidejte do oblíbeného salátu nebo k těstovinám. 
  • Aquafaba – Aquafaba je vlastně tekutina, kterou najdete v plechovkách od cizrny. Věřte nebo ne, dá se vyšlehat do nádherné pěny a použít místo vaječných bílků do veganského pečení nebo na tvorbu pusinek.
V Indii se například setkáte s receptem na Chana masala neboli cizrnové kari s rajčaty.
V Indii se setkáte s receptem na Chana masala neboli cizrnové kari s rajčaty.

? Zajímavost: Pražená a mletá cizrna se po staletí používá jako bezkofeinová alternativa kávy. Nápoj je k dispozici také jako komerční značky připravené k vaření v některých obchodech s potravinami.

Recepty s cizrnou

Pečená cizrna

Potřebujeme:

  • Vařená nebo konzervovaná cizrna (množství je zcela na vás)
  • Olivový olej
  • Sůl a oblíbené koření (výborná je mletá paprika nebo chilli)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a cizrnu sceďte a propláchněte.
  2. Rozložte cizrnu na kuchyňskou utěrku a jemně ji osušte. Než je zalijete olivovým olejem, je důležité se ujistit, že jsou úplně suché – vlhká cizrna v troubě nekřupe. Vyhoďte všechny volné slupky z vnější strany cizrny.
  3. Přeneste cizrnu na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte ji olivovým olejem a špetkou mořské soli.
  4. Přeneste plech do předehřáté trouby a pečte dokřupava, což může trvat zhruba 15-20 minut.
  5. Vyndejte z trouby, a ještě teplou cizrnu posypte špetkou oblíbeného koření. Dobrou chuť.
Pečená cizrna je plná zdraví prospěšných bílkovin a dalších živin
Pečená cizrna je plná zdraví prospěšných bílkovin a dalších živin

Hummus

Potřebujeme

  • 2 plechovky cizrny (nebo předvařené cizrny)
  • 2 polévkové lžíce tahini pasty
  • 2 stroužky česneku
  • Šťáva z citronu
  • Sůl, pepř
  • Kmín (výborný je i římský kmín)

Postup:

  1. Všechno dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Dochutíme podle sebe, každý má rád hummus trochu jinak. Někdo si tam přidá více citrónové šťávy a jiný přidá třeba chilli. 
  2. Podávejte s pečivem nebo se zeleninou jako výbornou svačinku.
Indický recept na cizrnový hummus je rychlý a velmi jednoduchý.
Indický recept na cizrnový hummus je rychlý a velmi jednoduchý.

? TIP: Vyzkoušejte domácí dýňový hummus z cizrny, na kterém si pochutnáte.

Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech

FAQ – Nejčastější dotazy

Jaký má cizrna vliv na zdraví?

Cizrna má vysoký obsah bílkovin a kyseliny listové, to ocení i vegetariáni. Obsahuje také spoustu minerálů a vitamínů.

Je cizrna alergen?

Cizrna se neřadí mezi primárná alergeny, ale alergici na potraviny by si měli dávat pozor na zkříženou alergii s hráškem, sójou, čočkou nebo lískovými oříšky.

Je cizrna bezlepková?

Ano, jedná se o přirozeně bezlepkovou luštěninu.

Jaké jsou nutriční hodnoty cizrny?

100 g cizrny obsahuje 20 g bílkovin, 50 g sacharidů, 5 g tuků a 12 g vlákniny. Energetická hodnota cizrny je 358 kcal na 100 g.

Kolik gramů obsahuje jedna porce cizrny?

Zhruba 200 g vařené cizrny. Přepokládáme, že k cizrně doplníte o další suroviny.

Jak správně uvařit cizrnu?

Cizrnu propláchněte a namočte na 12 hodin do většího množství vody. Poté zbylou vodu vylijte a cizrnu uvařte doměkka přibližně 40-60 minut. Před úplným změknutím osolte dle chuti.

Můžu uvařit cizrnu bez namáčení?

Pokud chvátáte, nemusíte cizrnu namáčet přes noc. Stačí, když jí v hrnci zalijete vroucí vodou a necháte cizrnu hodinu odstát. Následně slijete vodu, dolijete čerstvou a cizrnu uvaříte. Solit doporučujeme cizrnu až po uvaření.

Může cizrna nadýmat?

Ano, má nadýmavé účinky, proto doporučujeme cizrnu zařazovat pozvolna.

Do čeho se hodí cizrna?

Skvěle se hodí na přípravu zeleninových salátů, jako příloha k vašim oblíbeným pokrmům, a především do pomazánek. Jistě jste již ochutnali nejznámější pomazánku z cizrny – hummus

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1