Ovesné vločky: Proč je jíst každý den

Ovesné vločky jsou ideální zdroj energie a živin. Jsou dokonale zdravé. Málokdo u nich ale dlouhodobě vydrží. My vás nyní přesvědčíme, že zařadit ovesné vločky do jídelníčku se vyplatí.

Proč jíst ovesné vločky?

Oves patří mezi nejzdravější obiloviny. Ovesné vločky jsou celozrnné, většinou bez lepku a jsou skvělým zdrojem důležitých vitamínůminerálůvlákniny a antioxidantů.

Studie ukazují, že oves a ovesné vločky obecně, mají mnoho zdravotních výhod. Patří mezi ně hubnutínižší hladina cukru v krvi a snížené riziko srdečních onemocnění.

Ovesné kroupy jsou neporušená a celistvá forma ovsa, ale ty se dlouho vaří. Z tohoto důvodu většina lidí preferuje válcovaný, drcený nebo řezaný oves, což jsou právě ovesné vločky. Jejich vaření tak trvá velmi krátkou dobu a struktura může být až kašovitá. 

Ovesné vločky se běžně konzumují k snídani jako ovesná kaše, která se vyrábí vařením ovesných vloček ve vodě nebo mléce. Často jsou také součástí dezertů, müsli, sušenek a dalšího pečiva.

1 šálek ovesných vloček obsahuje:

  • 51 g sacharidů 
  • 13 g bílkovin
  • 5 g tuku
  • 8 g vlákniny 

Jak ovesné vločky zpracovávat?

Z ovesných vloček se nejčastěji dělá ovesná kaše, a to tím, že vločky uvaříte ve vodě či mléce. Ovesné vločky se mohou zdát trochu nevýrazné, proto doporučujeme opéct je na troše kokosového oleje, a až potom je uvařit. Získají krásnou oříškovou chuť.

Máme pro vás postup pro dokonalou ovesnou kaši. 

1. V malém hrnci přiveďte k varu 1 šálek mléka nebo vody a špetku soli (pokud chcete). 

2. Vmíchejte 1/2 šálku ovesných vloček a snižte teplotu. Vařte 1 minutu. 

3. Sundejte z plotny, přikryjte a nechte 2 až 3 minuty odstát.

Ovesné vločky můžeme nejen vařit, ale i namáčet, a to z toho důvodu, protože jsou ve skutečnosti hůře stravitelné.

Namáčení pomáhá uvolnit enzymy (fytázu), které začnou rozkládat kyselinu fytovou. Tělo pak může absorbovat více živin.

Kyselina fytová pomáhá ovsu zůstat neporušený v trávicím systému. Blokuje trávicí enzymy v těle a váže se na důležité minerály, jako je železo, zinek a vápník, což ztěžuje jejich vstřebávání. Proto je vhodné ovesné vločky pár hodin namáčet.

10 důvodů, proč jíst vločky každý den

  1. Když konzumujeme jídlo s nízkým obsahem živin, je velké riziko, že naše tělo vyčerpá energii rychleji, než by mělo. Obiloviny jsou dobrým zdrojem živin. Začlenění ovesných vloček do každodenní stravy může pomoci udržet hladinu energie po celý den.
  2. Vápník a vitamín D jsou nezbytné pro udržení zdravých kostí. Ovesné vločky, které jsou bohaté na vápník a vitamín D vám pomohou posílit kosti, tím zabráníte předčasnému stárnutí kostí.
  3. Rozpustná vláknina v ovesných vločkách absorbuje značné množství vody, což výrazně zpomaluje váš trávicí proces. Výsledkem je, že se budete cítit déle sytí, a proto vám ovesné vločky mohou pomoci kontrolovat váhu.
  4. S výjimkou určitých ochucených odrůd jsou ovesné vločky 100% přírodní. Když se podíváte na ingredience na obalu s ovesnými vločkami, obvykle uvidíte pouze jednu přísadu.
  5. Ovesná kaše je rychlá a pohodlná. Každý druh ovesných vloček lze připravit v mikrovlnné troubě. I když je budete vařit na sporáku, ovesné vločky lze obvykle připravit za méně než 10 minut
  6. Škrobovitost ovsa umožňuje pokožce udržet vlhkost. Pokud se pozorně podíváte na štítky některých svých pleťových přípravků nebo krémů na obličej, pravděpodobně tam uvidíte i ovesné vločky. Ovesné vločky jsou totiž skvělé na suchou, svědivou a podrážděnou pokožku. 
  7. Studie, kterou shromáždili vědci z Británie a Nizozemska, zjistila, že existuje souvislost mezi lidmi, kteří jedli stravu s vysokým obsahem vlákniny,as nižším rizikem kolorektálního karcinomu. Tato studie zahrnovala téměř 2 miliony lidí a zjistila, že každých dalších 10 g vlákniny ve stravě snižuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu o 10 %.
  8. Ovesné vločky umí skvěle reagovat na infekci v těle.
  9. Ovesné vločky obsahují melatonin a komplexní sacharidy, které mohou pomoci tryptofanu dostat se do mozku a zlepšit kvalitu spánku. Kromě toho ovesné vločky obsahují mnoho vitamínů, včetně B6, který také pomáhá při produkci většího množství serotoninu v mozku.
  10. Ovesné vločky jsou plné antioxidantů nazývaných avenanthramidy. Antioxidanty jsou důležité, protože chrání vaše buňky před volnými radikály, které zvyšují riziko rakoviny a srdečních onemocnění.
Ovesná kaše

Ovesné vločky a lepek

Čistý oves je bezlepkový a bezpečný pro většinu lidí s nesnášenlivostí lepkuOvesné vločky jsou však často kontaminovány lepkem, protože mohou být zpracovány ve stejných zařízeních jako pšenice, žito a ječmen.

Ačkoli oves sám o sobě neobsahuje lepek, často se pěstuje spolu s jinými plodinami. Stejné zařízení se obvykle používá ke sklizni plodin na sousedních polích, což vede ke křížové kontaminaci, pokud jedna z těchto plodin obsahuje lepek. 

Velmi malý počet lidí s celiakií nesnese ani čistý, nekontaminovaný oves. Čistý oves obsahuje totiž avenin, protein, který může způsobit problémy, protože má podobnou strukturu aminokyselin jako lepek.

ětšina lidí citlivých na lepek na avenin nereaguje. Mohou jíst čistý, nekontaminovaný oves bez problémů. Avšak mizivé procento lidí s celiakií může reagovat na avenin. Pro těchto pár lidí může být nebezpečný i certifikovaný bezlepkový oves.

Je třeba vzít v úvahu, že je extrémně komplikované zabránit kontaminaci ovsa jinými obilovinami během výrobního procesu.

Ovesné vločky v detailu

Nevýhody vaření a pojídání ovesných vloček

Obsah vlákniny v ovesných vločkách je vysoký, což zpomaluje proces trávení a vede k nadýmání. Pokud máte žaludeční problémy, doporučuje se začít malou porcí ovesných vloček a pak postupně přidávat. Glukóza, škrob a vláknina v ovsu jsou spotřebovávány bakteriemi ve střevě, což často vede k plynatosti a nadýmání.

Ačkoli ovesné vločky pomáhají podporovat hubnutí tím, že potlačují chuť k jídlu, jejich častá konzumace může vést k podvýživě a úbytku svalové hmoty. Je to proto, že ovesné vločky vás udrží sytější na delší dobu, takže tělo ztrácí schopnost signalizovat, že máte hlad. Nadměrná konzumace vloček může také narušit vaše kognitivní funkce a snížit vaši bdělost a bystrost.

Ačkoli to u zdravých dospělých není běžné, oves může způsobit otoky žaludku. Tento efekt může být jednoduše vyvolán náhlou změnou v naší stravě, jako je přechod od konzumace malého množství vlákniny k většímu množství. V tomto případě může otok také způsobit bolest a nepohodlí v důsledku břišních křečí a plynatosti.

Tipy na recepty

Ovesné vločky jsou oblíbenou ingrediencí v každé kuchyni. Můžete si z nich udělat lahodnou ovesnou kaši, která může být sladká, ale i slaná, například s houbami a vejcem.

Vločky se hodí i k zahuštění zeleninových polévek a samozřejmě do pečení, jak slaného, tak i sladkého.

My máme pro vás dva skvělé recepty, které můžete vyzkoušet doma a připravit tak pro svou rodinu výbornou a výživnou snídani.

RECEPT: Zdravé banánové lívanečky z ovesných vloček

RECEPT: Pekanová ovesná kaše přes noc

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin