Rychlé fitness květákové placičky se sýrem v troubě

Naposledy aktualizováno 10. 4. 2025 autorem Monika

Hledáte zdravý a chutný recept, který je snadný na přípravu? Rychlé květákové placičky se sýrem v troubě patří k mým nejoblíbenějším receptům, navíc v tomto případně nemusíte ani květák předvařovat.

Vyrábíme je z mandlové moučky, aby v nich bylo méně sacharidů a pořádně zasytily, dáváme do nich i sýr, aby chutnaly i dětem a pečou se v troubě, takže nejsou mastné a neteče z nich olej. Výsledkem jsou zdravé fitness květákové nízkosacharidové placičky, které jsou naprosto vynikající.

Upečte si rychlé květákové placičky v troubě
Upečte si rychlé květákové placičky v troubě

Víte, proč je květák tak zdravý?

Květák je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín C, který posiluje imunitní systém, a také vitamíny skupiny B, které podporují metabolismus. Květák je bohatý na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Navíc obsahuje antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály.

Víte, že květák je i dietní? 100 g květáku obsahuje pouze 106 kJ!

Proč vyrábět květákové placičky se sýrem z mandlové moučky?

Mandlová moučka je skvělou alternativou k běžné pšeničné mouce. Je vyrobena z jemně mletých mandlí a je přirozeně bezlepková, což ji činí ideální pro ty, kteří se vyhýbají lepku. Mandlová mouka je bohatá na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Obsahuje také vitamín E, hořčík a vápník. Díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná pro nízkosacharidové a keto diety.

TIP: Další oblíbenou moukou je také bezlepková kokosová mouka

Skladem 99 Kč
Mandlová moučka (hrubší mandlová mouka) je vyrobena mletím neloupaných mandlí. Je to bezlepková mouka, která je skvělou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě. A co upéct z mandlové mouky? Úplně všechno, protože se hodí pro slané i sladké recepty z mandlové mouky, cukroví, pizzu a spoustu dalších dobrot.
Bazalka drcená 250g

Bazalka drcená 250g

Nedostupné
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) neodmyslitelně patří především k italské kuchyni. Má velmi charakteristickou chuť a vůni. Skvěle dochutí těstoviny, pizzu, polévky a saláty. Jedná se o sušenou nať bazalky pravé, která obsahuje drcené listy, stonky i květy.
Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Nedostupné
TOP produkt mezi olivovými oleji! Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.

S čím podávat květákové placičky?

Květákové placičky můžete podávat s různými přílohami. Skvěle se hodí k bramborám, které můžete připravit na různé způsoby – pečené, vařené nebo jako kaši. Já k nim mám ráda i okurkový salát.

Další výbornou volbou je jogurtový dip, který dodá placičkám osvěžující chuť. Jogurtový dip připravíte smícháním bílého farmářského jogurtu s nasekanou pažitkou a hladkolistou petrželí, solí a čerstvě namletým pepřem.

Jaký použít sýr na květákové placičky?

Pro květákové placičky doporučujeme použít goudu. Gouda je sýr s jemnou a krémovou chutí, který se snadno taví a dodává placičkám bohatou sýrovou chuť. Je také výborným zdrojem vápníku a bílkovin.

Květákové placičky jsou nízkosacharidové, nízkokalorické a zdravé
Květákové placičky jsou nízkosacharidové, nízkokalorické a zdravé

Jak dlouho se květákové placičky v troubě pečou?

Květákové placičky pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia po dobu 11-18 minut, v závislosti na velikosti placiček. Placičky by měly být zlatavé a měly by mít pevný povrch.

Často kladené otázky

Ano, naše květákové placicčky jsou bezlepkové.

Ano, naše květákové placičky jsou i nízkosacharidové.

Ano, skvělá je majoránka, petržel, koriandr i bazalka.

Ano, tyto květákové placičky jsou vhodné pro děti od 6 měsíců, pokud už mají do jídelníčku zařazené vejce a mandle. Vynechte ale z receptu česnek.

Nejlepší jogurtový dip snadno vyrobíze z bílého farmářského jogurtu, pažitky, petržele, soli a pepře.

Ano, můžete použít i klasickou pšeničnou mouku nebo mandlovou moučku nahradit strouhankou.

Nejlepší je gouda nebo cheddar, který se dobře rozpouští. Můžete ale zkusit i mozzarellu.

Placičky vám vydrží v ledničce až 5 dní. Nejlepší je ale je konzumovat ihned. Placičky můžete také zamrazit.

Doporučujeme placičky péct v horkovzdušné troubě na 200 stupňů.

Květákové placičky se v troubě pečou cca 11-18 minut, ale záleží to vždy na tom, jak tlusté placičky děláte.

Květákové placičky se sýrem z trouby

Rychlé květákové placičky se sýrem v troubě

Skvělý recept na rychlé květákové placicčky se sýrem, které se pečou v troubě a není nutné květák předem předvařovat.
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 15 minutes
Course Hlavní chod
Cuisine Česká
Dávka placiček

Ingredience
  

  • 1 květák
  • 4-5 ks vajec
  • 200 g strouhaného sýru gouda
  • 4-5 PL mandlové mouky
  • 2 PL sušeného česneku (vynechat, pokud vaříte pro miminka od 6 měsíců)
  • 1-2 ČL soli
  • 5 PL lžic oleje
  • Koření dle chuti např. tymián a bazalka

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Květák opláchněte a nechte okapat. Poté ho rozmixujte sekáčkem na ořechy na květákovou rýži nebo nastrouhejte na jemno.
  • V míse smíchejte květák, vejce, mandlovou mouku, sýr, sušený česnek, sůl, olej a koření dle chuti.
  • Vytvarujte placičky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte v troubě 11-18 minut, dokud nejsou placičky zlatavé a křupavé.
  • Podávejte s brambory, okurkovým salátem nebo jogurtovým dipem.
Keyword květákové placičky, květákové placky, recept z květáku
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu
lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




 
 
 

Získejte 10 % slevu na váš první nákup na našem e-shopu ochutnejorech.cz. Stačí vložit e-mail.

Sleva platí pouze pro nově registrované.

Chce vědět, jak bude nakládáno s vašimi osobní údaji? Přečtěte si naše Zásady zpracování osobních údajů.

 
 

Nenašli jste náš e-mail v doručených?

Zkontrolujte složku HROMADNÉ, PROMO AKCE nebo SPAM. 

Přetažením e-mailu do doručené pošty zvýšíte doručitelnost dalších zpráv.