Recept na křehoučké vinné cukroví: Sladká i slaná varianta

Vánoce jsou za dveřmi a pokud chcete překvapit své blízké netradičním druhem vynikajícího cukroví, vyzkoušejte křehoučké vinné cukroví. Víno je skvělým pomocníkem v kuchyni, ale využijete ho také při pečení cukroví. Nejen že se po vinném cukroví doma jen zapráší, ale užijete si i vánoční pečení se sklenkou vína. Budete potřebovat jen 5 ingrediencí, které máte vždy doma a za chvíli máte hotovo. Nic se nelepí a nemusíte ani čekat, než se cukroví odleží, takže ho můžete hned sníst.

Odkud se vzalo křehoučké vinné cukroví

Zní vám to jako skvělý nápad, kdy bude z vánočního pečení i zábava se sklenkou vína? Vinné cukroví má kořeny hluboko ve středověké Evropě. Původně bylo spojováno s vyšší společenskou třídou, protože víno bylo považováno za luxusní surovinu. Postupem času se však receptury dostaly mezi běžné domácnosti a stalo se oblíbeným vánočním cukrovím.

TIP: Vyzkoušejte i naše další vánoční recepty, na kterých si pochutnáte.

Příprava těsta na vinné cukroví

Vanilkové rohlíčky nebo medové perníčky peče každý. Křehoučkým vinným cukrovím ovšem zaručeně překvapíte. Příprava těsta je velmi jednoduchá. Budete potřebovat hladkou mouku, bílé víno, vanilkový extrakt, žloutky a máslo, namísto kterého je možné použít ghí. V mnoha receptech najdete vanilkové aroma, ale nejlépe chutná domácí vanilkový extrakt, který je čistě přírodní. 

Sleva na kešu
Skladem 199 Kč
Přepuštěné máslo Ghí v té nejvyšší kvalitě! Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Výhodou přepuštěného másla Ghí je především vysoký kouřový bod – přibližne 250°C. Výborně se tedy hodí místo olejů na smažení. My jej rádi používáme především do tradičních indických a thajských pokrmů 🙂

TIP: Vyrobte si domácí vanilkový extrakt, který se vám bude hodit při pečení, ale uděláte jím i radost svým přátelům pod stromečkem.

Poté smícháme všechny ingredience a těsto dobře zapracujeme. Mouku je lepší prosít, aby bylo těsto vláčné. Připravené těsto necháme alespoň 2 hodiny odležet v lednici, ale ideální je ho tam nechat přes noc a péct až ráno.

Když je těsto odležené, vyválíme ho tak, aby jeho tloušťka byla 0,5 cm. Doporučujeme těsto vyválet mezi dvěma sáčky, aby se nepřilepovalo na váleček a taky ho nebude potřeba tolik podsypávat moukou. Pak už můžete vykrajovat nejrůznější tvary. Doporučujeme vykrajovat zhruba stejně velké tvary na jeden plech, aby byly všechny kousky cukroví dobře upečené. 

100 Kč sleva na první objednávku

Nakonec ho pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 15 minut. Jestli je cukroví hotové poznáte tak, že se hezky vytáhne nahoru a bude mírně růžové až zlaté.

TIP: Nejen pro vánoční pečení se vám bude hodit pravá vanilka z Madagaskaru.

Křehoučké vinné cukroví
Křehoučké vinné cukroví

Jak ozdobit vinné cukroví

Jamile máme cukroví upečené, můžeme začít obalovat. Aby  se cukr dobře přilepil na cukroví, mělo by být ještě teplé. Kousky cukroví obalujeme v moučkovém cukru, do kterého můžeme přidat i vanilkový cukr. Až cukroví vychladne, můžete ho obalit ještě jednou. Obaleno máte během pár minut a máte hotový další druh vánočního cukroví.

Slané vinné cukroví

Křehoučké vinné cukroví je jedním z mála druhů, který lze snadno připravit i ve slané variantě. To ocení hlavně ti, kteří moc nemusí sladké, ale i ti, kteří si chtějí zpestřit vánoční tabuli. Jediný rozdíl je v tom, že vynecháme vanilku a když vykrájené cukroví dáme na plech, potřeme jej žloutkem a posypeme solí, kořením nebo sýrem, semínky či ořechy. My jsme použili mletý kmín a zauzenou papriku.

Slané vinné cukroví
Slané vinné cukroví

Vánoční recepty

A protože jeden druh cukroví na Vánoce rozhodně nestačí, podívejte se i na naše další oblíbené cukroví, na které najdete recepty i ve zdravější formě.

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jaké víno je nejvhodnější pro pečení vinného cukroví?

Doporučuje se použít kvalitní suché bílé víno s plnou chutí a vůní. Některé recepty uvádí, že je možné použít i červené víno.

Čím zdobit vinné cukroví?

Vinné cukroví se obvykle obaluje v moučkovém cukru. Můžete ale zkusit experimentovat a posypat ho třeba oříšky.

Jak dlouho péct vinné cukroví?

Vinné cukroví pečeme v předem vyhřáté troubě 170 °C po dobu 10 minut, dokud cukroví není vytáhlé nahoru a nemá zlatavou barvu.

Jak dlouho vydrží vinné cukroví?

Pokud ho hned nesníte, vydrží po dobu několika týdnů, záleží na skladování. Obvykle se peče před Vánocemi a vydrží v lednici až do Nového roku.

Recept na křehoučké vinné cukroví

Recept: Křehoučké vinné cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a pokud chcete překvapit své blízké netradičním druhem vynikajícího cukroví, vyzkoušejte křehoučké vinné cukroví. Víno je skvělým pomocníkem v kuchyni, ale využijete ho také při pečení cukroví. Vinné cukroví má jemnou lahodnou chuť a to naše je opravdu křehoučké.
5 z 3 hlasů
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celková doba 45 minutes
Chod vánoční cukroví
Kuchyně Česká

Ingredience
  

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • 5 lžic suchého bílého vína
  • vanilkový extrakt
  • moučkový cukr

Postup
 

  • Všechny ingredience smícháme a vypracujeme z nich těsto.
  • Těsto necháme odležet alespoň 2 hodiny nebo do druhého dne.
  • Těsto vyválíme na 0,5 cm a vykrajujeme z něj jednotlivé kousky cukroví.
  • Pečeme na 170 °C po dobu 15 minut.
  • Teplé cukroví obalíme v moučkovém cukru.
Klíčové slovo cukroví z vinného těsta, křehoučké vinné cukroví, vinné cukroví
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2