Naposledy aktualizováno 4. 9. 2025 autorem Tereza Vlčková
Máte rádi klasické buchty, ale chcete si upéct něco zdravějšího? Naše zdravá kefírová buchta s ovocem je nadýchaná, vláčná, méně sladká a úplně se rozplývá na jazyku. Základem těsta je kefír, díky kterému je tento moučník jedním z nejoblíbenějších buchet vůbec. A co je nejlepší? Kefírku máte upečenou raz dva.
Proč používat kefír nebo podmáslí v těstě
Zakysané mléčné výrobky, jako je kefír nebo podmáslí, mají v těstě hned dvě zásadní úlohy. Jednak těsto zjemní a naředí tak, aby nebylo příliš hutné a suché a zároveň se díky němu hezky spojí všechny ingredience. Kefír dodá buchtě také kyselost, která vyvažuje sladkost moučníku, ale hlavně aktivuje kypřicí složky. V kyselém prostředí totiž začne soda reagovat a uvolňovat bublinky oxidu uhličitého, které těsto krásně nakypří. Díky tomu bude kefírová buchta vláčná.
Mohlo by vás zajímat: Nejlepší jahodová bublanina s tvarohem
Čím nahradit kefír nebo podmáslí
Víme, že kefír není zrovna ingredience, kterou by měl doma každý, a občas se stane, že ho zapomenete koupit. Čím ho můžete v těstě nahradit? Můžete použít bílý jogurt nebo zakysanou smetanu, které jednoduše zředíte mlékem či vodou na podobnou hustotu. Důležité je, aby byla tato ingredience trochu kyselá.
TIP: Naprosto božská je taky luxusní a vláčná kefírová bábovka
Jak se peče zdravá kefírová buchta s ovocem
Zdravá kefírová buchta je opravdu nenáročným moučníkem. Těsto je připravené za pár minut, pak stačí čokoládová nebo jogurtová poleva, zdobení a máte hotovo.
TIP: Podívejte se také na zdravé a rychlé kefírové lívance
Těsto na kefírku
Nejprve si připravte větší mísu, ve které budete míchat těsto. Do ní prosejte polohrubou i hladkou mouku, přidejte cukr krupicový, jedlou sodu a kakao. Všechny suché suroviny důkladně promíchejte, aby se spojily a nikde nezůstaly hrudky kakaa. Díky tomu bude těsto rovnoměrné a nadýchané.
K promíchaným sypkým surovinám postupně přilijte kokosový olej a kefír. Nakonec přidejte celé vejce. Všechny ingredience jemně, ale pečlivě promíchejte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Potom přidejte ovoce podle chuti. Hodí se tam ovoce jako rybíz, angrešt nebo třeba třešně. My jsme ji pekli s angreštem ze zahrádky.
Pečení
Připravené těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Urovnejte povrch stěrkou, aby byl moučník všude stejně vysoký a rovnoměrně se propekl. Troubu si předehřejte na 180 °C a pečte 20 minut. Poté nechte moučník zcela vychladnout, aby se na něj dala nanést poleva.
Příprava jogurtové polevy
Na kefírku se hodí klasická čokoládová poleva nebo taky méně tradiční jogurtová poleva, která je svěžejší. Připravíte ji tak, že uvaříte podle návodu vanilkový pudink, který po vychladnutí smícháte s řeckým jogurtem, citronovou šťávou a čekankovým sirupem. Díky pudinku bude poleva dobře držet a díky jogurtu bude ještě kyselkavější a osvěžující. Pak stačí posypat rybízem nebo třeba lyofilizovaným ovocem či kakaem.
Jak se podává kefírová buchta s ovocem
Polevu rozetřete na zcela vychladlý korpus a nechte chvíli odležet v lednici. Poté moučník nakrájejte na menší kostičky nebo obdélníčky podle potřeby. Servírovat můžete jen tak, nebo doplnit čerstvým ovocem či šlehačkou. Hodí se jako dezert ke kávě i jako sladká tečka po hlavním jídle.
Zdravá kefírová buchta s ovocem
Ingredience
Těsto
- 250 g hladké špaldové mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 500 ml kefíru
- 2 vejce
- 200 g kokosového oleje
- 100 g erythritolu
- 40 g kakaa
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL jedlé sody
Jogurtová poleva
- 1 vanilkový pudink
- 500 ml mléka
- 300 g řeckého jogurtu
- citronová šťáva z jednoho citronu
- čekankový sirup podle chuti
Postup
- V míse smíchejte sypké suroviny jako mouku, cukr, sodu a kakao a dobře promíchejte.
- Potom přidejte kokosový olej, kefír, vejce a na dochucení vanilkový extrakt.
- Těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem, posypejte ovocem a pečte na 180 °C po dobu 25 až 30 minut. Poté nechte buchtu vychladnout.
- Jogurtovou polevu připravíte tak, že uvaříte pudink podle návodu a necháte ho vychladnout.
- Následně ho smícháte s řeckým jogurtem, citronovou šťávou a čekankovým sirupem a vše vymixujete mixérem.
- Polevu rovnoměrně rozetřete na kefírovou buchtu a dozdobte ovocem, kakaem či ořechy.
Často kladené dotazy (FAQ)
Mohu místo kefíru použít podmáslí?
Ano, můžete. Podmáslí i kefír mají podobné vlastnosti a dodají těstu vláčnost, zjemní jeho strukturu a především díky své kyselosti aktivují jedlou sodu. Výsledkem je lehký a nadýchaný moučník. Pokud tedy máte doma podmáslí, klidně ho použijte jako plnohodnotnou náhradu kefíru.
Čím nahradit kefír, když ho nemáme?
Pokud kefír nebo podmáslí zrovna nemáte, nemusíte se pečení vzdávat. Skvěle vám poslouží bílý jogurt nebo zakysaná smetana. Stačí je jen naředit trochou mléka nebo vody, abyste dosáhli podobné konzistence. Důležité je, aby šlo o zakysaný výrobek.
Jak dlouho kefírová buchta vydrží?
Kefírová buchta zůstane vláčná zhruba 2–3 dny, pokud ji budete správně skladovat. Ideální je přikrýt ji potravinářskou fólií nebo uložit do uzavíratelné nádoby do lednice.