Recept na luxusní arašídové mléko

Arašídové mléko

Arašídové mléko je levné na výrobu, zdravější než kravské a má velice zajímavou chuť. Obsahuje spoustu proteinů a je vhodné pro veganskou, raw i paleo stravu.

Arašídové mléko v obchodech nekoupíte. Narozdíl od sójového nebo mandlového mléka totiž není tolik rozšířené a oblibu si mezi lidmi získává až v posledních několika letech. Přitom arašídy jsou mnohem levnější a výsledek je stejně dobrý, jako u ostatních mlék z ořechů. A tak jediný způsob, jak arašídové mléko ochutnat, je vyrobit si ho doma.

Proč vyrábět mléko z arašídů?

Arašídy jsou jedním z nejvýznamnějších rostlinných zdrojů bílkovin. Obsahují pouze okolo 15 % sacharidů, ale z 25 % jsou tvořeny proteiny. Mají nízký glykemický index a proto zaženou hlad na delší dobu.

Arašídy obsahují také celou řadu vitamínů a minerálů, především:

  • vitamin B7 (biotin)
  • měď
  • vitamin B3 (niacin)
  • vitamin E (antioxidant)
  • hořčík

Je lepší vyrábět mléko z naturálních, nebo pražených arašídů?

Namočené naturální arašídy v misce
Namočené naturální arašídy

Nejčastěji se mléko vyrábí z arašídů naturálních, tedy nepražených a nesolených. Ne každému ovšem bude vyhovovat výsledná chuť. Arašídy jsou luštěnina a podle toho syrové arašídy chutnají.

Pokud vás neláká mírně fazolková chuť, můžete použít pražené arašídy, které chutnají mnohem lépe. Dejte si pouze pozor, abyste nepoužili solené.

A jestli máte doma přebytečné arašídové máslo, můžete mléko vyrobit i z něj. Zkuste rozmixovat lžíci arašídového másla do jednoho hrnku vody a uvidíte, jakou dobrotu si vyrobíte.

Jak vyrobit perfektní arašídové mléko

Pokud už jste někdy rostlinné mléko vyráběli, postup je stejný. Potřebujete pouze arašídy a vodu, pro dochucení lze přidat javorový sirup, vanilkový extrakt, skořici nebo datle.

Postup výroby arašídového mléka
Výroba arašídového mléka

Výrobu vám usnadní sáček na výrobu mléka, pomocí kterého lze z hmoty nejlépe dostat veškerou tekutinu.

Krok č.1: Nejprve vložte arašídy do nádoby s vodou a nechte je ponořené alespoň osm hodin.

Krok č.2: Arašídy propláchněte a vložte do mixéru společně s ostatními ingrediencemi. Stačí mixovat jednu až dvě minuty. Výsledkem má být krémové mléko, které budete cedit.

Krok č.3: Krémové mléko vložte do sáčku na výrobu mléka nebo sýru a mačkejte tak dlouho, dokud z hmoty poteče mléko. Díky tomuto kroku dostanete z mléka všechny pevné části.

Krok č.4: Mléko uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů. Ale ze zkušenosti víme, že tak dlouho doma stejně nevydrží 😉

TIP: Pokud se vám v mléko v ledničce oddělí (voda nahoře, bílá hmota na dně), vůbec se nelekejte. U čerstvých rostlinných mlék bez přísad je to běžný jev. Pouze mléko před použitím protřepejte.

Arašídové mléko
Vytisknout recept
5 z 2 hlasů

Recept: Domácí arašídové mléko 🥜

Ano, čtete správně. Dneska si připravíme arašídové mléko, které je skvělé do kaší i kafíčka.
Doba přípravy5 minut
Celková doba5 minut
Chod: Pití
Kuchyně: Veganská, Zdravá výživa
Klíčové slovo: arašídové máslo, máslo z arašídů

Ingredience

Extra přísady

Postup

  • Arašídy namočte do vody alespoň na 8 hodin, a poté propláchněte.
  • Vložte je s ostatními ingrediencemi do mixéru.
  • Během jedné až dvou minut se vytvoří krémové mléko, které proceďte přes jemné plátýnko.
  • Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.

Zaujalo vás arašídové mléko? Zkuste si doma vyrobit další dobroty z ořechů!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




81 Sdílení
Sdílet73
Tweetnout
Sdílet
Pin8