Arašídové mléko je levné na výrobu, zdravější než kravské a má velice zajímavou chuť. Obsahuje spoustu proteinů a je vhodné pro veganskou, raw i paleo stravu.
Arašídové mléko v obchodech nekoupíte. Narozdíl od sójového nebo mandlového mléka totiž není tolik rozšířené a oblibu si mezi lidmi získává až v posledních několika letech. Přitom arašídy jsou mnohem levnější a výsledek je stejně dobrý, jako u ostatních mlék z ořechů. A tak jediný způsob, jak arašídové mléko ochutnat, je vyrobit si ho doma.
Obsah článku
Proč vyrábět mléko z arašídů?
Arašídy jsou jedním z nejvýznamnějších rostlinných zdrojů bílkovin. Obsahují pouze okolo 15 % sacharidů, ale z 25 % jsou tvořeny proteiny. Mají nízký glykemický index a proto zaženou hlad na delší dobu.
Arašídy obsahují také celou řadu vitamínů a minerálů, především:
- vitamin B7 (biotin)
- měď
- vitamin B3 (niacin)
- vitamin E (antioxidant)
- hořčík
Je lepší vyrábět mléko z naturálních, nebo pražených arašídů?

Nejčastěji se mléko vyrábí z arašídů naturálních, tedy nepražených a nesolených. Ne každému ovšem bude vyhovovat výsledná chuť. Arašídy jsou luštěnina a podle toho syrové arašídy chutnají.
Pokud vás neláká mírně fazolková chuť, můžete použít pražené arašídy, které chutnají mnohem lépe. Dejte si pouze pozor, abyste nepoužili solené.
A jestli máte doma přebytečné arašídové máslo, můžete mléko vyrobit i z něj. Zkuste rozmixovat lžíci arašídového másla do jednoho hrnku vody a uvidíte, jakou dobrotu si vyrobíte.
Jak vyrobit perfektní arašídové mléko
Pokud už jste někdy rostlinné mléko vyráběli, postup je stejný. Potřebujete pouze arašídy a vodu, pro dochucení lze přidat javorový sirup, vanilkový extrakt, skořici nebo datle.

Výrobu vám usnadní sáček na výrobu mléka, pomocí kterého lze z hmoty nejlépe dostat veškerou tekutinu.
Krok č.1: Nejprve vložte arašídy do nádoby s vodou a nechte je ponořené alespoň osm hodin.
Krok č.2: Arašídy propláchněte a vložte do mixéru společně s ostatními ingrediencemi. Stačí mixovat jednu až dvě minuty. Výsledkem má být krémové mléko, které budete cedit.
Krok č.3: Krémové mléko vložte do sáčku na výrobu mléka nebo sýru a mačkejte tak dlouho, dokud z hmoty poteče mléko. Díky tomuto kroku dostanete z mléka všechny pevné části.
Krok č.4: Mléko uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů. Ale ze zkušenosti víme, že tak dlouho doma stejně nevydrží 😉
TIP: Pokud se vám v mléko v ledničce oddělí (voda nahoře, bílá hmota na dně), vůbec se nelekejte. U čerstvých rostlinných mlék bez přísad je to běžný jev. Pouze mléko před použitím protřepejte.

Recept: Domácí arašídové mléko 🥜
Ingredience
- 1 hrnek arašídů
- 4 hrnky vody
Extra přísady
- 1-2 lžičky javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Arašídy namočte do vody alespoň na 8 hodin, a poté propláchněte.
- Vložte je s ostatními ingrediencemi do mixéru.
- Během jedné až dvou minut se vytvoří krémové mléko, které proceďte přes jemné plátýnko.
- Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.