Rostlinné mléko: recept na domácí luxusní arašídové mléko

Rostlinné mléko, je levné na výrobu a je zdravější než kravské. Zejména arašídové mléko má velice zajímavou chuť. Obsahuje spoustu proteinů a je vhodné pro veganskou, raw i paleo stravu.

Arašídové mléko v obchodech nekoupíte. Na rozdíl od sójového nebo mandlového mléka totiž není tolik rozšířené a oblibu si mezi lidmi získává až v posledních několika letech. Přitom arašídy (buráky) jsou mnohem levnější a výsledek je stejně dobrý, jako u ostatních mlék z ořechů. A tak jediný způsob, jak arašídové mléko ochutnat, je vyrobit si ho doma.

Proč vyrábět mléko z arašídů?

Arašídy jsou jedním z nejvýznamnějších rostlinných zdrojů bílkovin. Obsahují pouze okolo 15 % sacharidů, ale z 25 % jsou tvořeny proteiny. Mají nízký glykemický index a proto zaženou hlad na delší dobu.

Arašídy obsahují také celou řadu vitamínů a minerálů, především:

Sleva na kešu
Arašídy ve skutečnosti nejsou ořechy. Věděli jste to? Jedná se totiž o luštěniny, ale to nikomu nebrání v tom, je chroupat.
Arašídy ve skutečnosti nejsou ořechy. Věděli jste to? Jedná se totiž o luštěniny, ale to nikomu nebrání v tom, je chroupat.
  • vitamin B7 (biotin)
  • měď
  • vitamin B3 (niacin)
  • vitamin E (antioxidant)
  • hořčík

Tip: Více v článku: Arašídy – vše, co o nich potřebujete vědět.

Jaká odrůda arašídů je ta pravá na výrobu rostlinného mléka?

Pokud si chcete na arašídech více pochutnat, sáhněte raději po jádrech větších odrůd. I v ČR jsou k dostání jádra odrůdy Virginia, která jsou chuťově mnohem lepší, šťavnatější a vláčnější. V jedné unci jich najdete 21 až 25 a jde tedy o jádra velikostí srovnatelná třeba s mandlí. 

TIP: U nás v Ochutnejorech.cz si zakládáme na kvalitě. ? Dovážíme proto luxusní arašídy typu Virginia o velikosti 21/25. Jsou to velká, celá jádra arašídů s plnou chutí. ?

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 43 Kč
Nepražené, nesolené a oloupané arašídy, které jsou mnohem větší než arašídy, které běžně najdete v obchodech.

Je lepší vyrábět mléko z naturálních, nebo pražených arašídů?

Nejčastěji se mléko vyrábí z arašídů naturálních, tedy nepražených a nesolených. Ne každému ovšem bude vyhovovat výsledná chuť. Arašídy jsou luštěnina a podle toho syrové arašídy chutnají.

Pokud vás neláká mírně fazolková chuť, můžete použít pražené arašídy, které chutnají mnohem lépe. Dejte si pouze pozor, abyste nepoužili solené.

A jestli máte doma přebytečné arašídové máslo, můžete mléko vyrobit i z něj. Zkuste rozmixovat lžíci arašídového másla do jednoho hrnku vody a uvidíte, jakou dobrotu si vyrobíte.

Je nám jasné, že byste nejraději koupili arašídové máslo 1kg, někteří mlsouni možná i arašídové máslo 5kg do zásoby. Zatím ale máme arašídový krém ve 300 g, a tak musíte hodit do košíku více balení, která vám dají dohromady požadované množství. Časem možná rozšíříme nabídku o arašídové máslo 1 kg.

Pokud se vám v arašídové mléko v ledničce oddělí (voda nahoře, bílá hmota na dně), pouze mléko před použitím protřepejte. U čerstvých rostlinných mlék bez přísad je to běžný jev.
Pokud se vám v arašídové mléko v ledničce oddělí (voda nahoře, bílá hmota na dně), pouze mléko před použitím protřepejte. U čerstvých rostlinných mlék bez přísad je to běžný jev.

Tip: Rostlinné mléko snadno a doma. Podívejte se na nejlepší domácí recepty na mléko z ořechů.

Jak vyrobit perfektní arašídové mléko

Pokud už jste někdy rostlinné mléko vyráběli, postup je stejný. Potřebujete pouze arašídy a vodu, pro dochucení lze přidat javorový sirup, vanilkový extrakt, skořici nebo datle.

Výrobu vám usnadní sáček na výrobu mléka, pomocí kterého lze z hmoty nejlépe dostat veškerou tekutinu.

Krok č.1: Nejprve vložte arašídy do nádoby s vodou a nechte je ponořené alespoň osm hodin.

Krok č.2: Arašídy propláchněte a vložte do mixéru společně s ostatními ingrediencemi. Stačí mixovat jednu až dvě minuty. Výsledkem má být krémové mléko, které budete cedit.

Výroba arašídového mléka je podobná jako u jiných rostlinných mlék z ořechů. Je to jednoduché a rychlé.
Výroba arašídového mléka je podobná jako u jiných rostlinných mlék z ořechů. Je to jednoduché a rychlé.

Krok č.3: Krémové mléko vložte do sáčku na výrobu mléka nebo sýru a mačkejte tak dlouho, dokud z hmoty poteče mléko. Díky tomuto kroku dostanete z mléka všechny pevné části.

Krok č.4: Mléko uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů. Ale ze zkušenosti víme, že tak dlouho doma stejně nevydrží 😉

TIP: Pokud se vám v mléko v ledničce oddělí (voda nahoře, bílá hmota na dně), vůbec se nelekejte. U čerstvých rostlinných mlék bez přísad je to běžný jev. Pouze mléko před použitím protřepejte.

Jak si pochutnat na domácím arašídovém mléku? 

Mléko z arašídů se skvěle hodí do kaší, pro pečení dezertů nebo jen tak do kávy. Pokud chcete zkusit něco nového, arašídy si skvěle hodí do koktejlů. Zkuste si doma namíchat koktejl s arašídovým mlékem nebo arašídovým máslem.

Tip: Pokud jste ještě nezkoušeli domácí burákové máslo, je pravý čas to změnit! Tato původem americká pochoutka si rychle získává své fanoušky i v Evropě.

FAQ – Nejčastější dotazy

Je arašídové mléko zdravé?

Ano! Arašídy obsahují opravdu velké množství pro člověka prospěšných látek.

Jaká je doporučená denní dávka arašídového mléka?

Doporučená dávka je 1-2 sklenice denně.

Jsou arašídy cenově levnější než jiné ořechy?

To že jsou arašídy cenově výhodnější než jiné ořechy je dané spíše způsobem pěstování, spotřebou vody a faktem, že nejde o ořechy, ale luštěniny. 

Co dalšího můžu vyrobit z arašídů (buráků)

Pokud jste ještě nezkoušeli domácí burákové máslo, je pravý čas to změnit! Máslo z arašídů se skvěle hodí do kaší, pro pečení sušenek nebo jen tak na chléb, třeba z džemem. To je ta známá americká pochoutka PB&J sendvič (peanut butter and jelly).

Už jste slyšeli o arašídové mouce? Jemně mletá mouka z pražených arašídů dodává pokrmům vynikající burákovou příchuť. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě jako náhrada k běžným moukám obsahujícím lepek. Jde o levnější (ne však méně kvalitní!) náhradu třeba mandlové mouky.

Proč si arašídové mléko vyrábět doma?

Správné arašídové mléko je vyrobeno pouze z arašídů a vody. Éčka, oleje, cukr a další přísady jsou v másle zbytečné.

Proč arašídové mléko?

Arašídy jsou jedním z nejvýznamnějších rostlinných zdrojů bílkovin. Jsou proto cennou surovinou pro zdravé stravování, vegetariány a vegany. Je také levnější na výrobu než jiná rostlinná mléka.

Z jakých arašídů mohu vyrábět domácí rostlinné mléko?

Nejčastěji se mléko vyrábí z arašídů naturálních, tedy nepražených a nesolených. Ne každému ovšem bude vyhovovat výsledná chuť. Arašídy jsou luštěnina a podle toho syrové arašídy chutnají. Pokud vás neláká mírně fazolková chuť, můžete použít pražené arašídy, které chutnají mnohem lépe.

Mohu do arašídového mléka použít solené arašídy?

Ne, arašídové mléko by bylo slané.

Arašídové mléko

Recept: Domácí arašídové mléko ?

Ano, čtete správně. Dneska si připravíme arašídové mléko, které je skvělé do kaší i kafíčka.
4.50 z 6 hlasů
Doba přípravy 5 minutes
Celková doba 5 minutes
Chod Pití
Kuchyně Veganská, Zdravá výživa

Ingredience
  

Extra přísady

Postup
 

  • Arašídy namočte do vody alespoň na 8 hodin, a poté propláchněte.
  • Vložte je s ostatními ingrediencemi do mixéru.
  • Během jedné až dvou minut se vytvoří krémové mléko, které proceďte přes jemné plátýnko.
  • Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.
Klíčové slovo arašídové máslo, máslo z arašídů
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Zaujalo vás arašídové mléko? Zkuste si doma vyrobit další dobroty z ořechů!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




10 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin10