Mandlové máslo v obchodech běžně nenajdete a pokud ano, tak s cenovkou, která vám nejspíše vyrazí dech. Přitom výroba mandlového másla není nic složitého a my vás dnes naučíme, jak na to.
Obsah článku
Proč zrovna máslo z mandlí?
Existuje spousta důvodů, proč lidé vyhledávají másla z ořechů.
Ořechová másla jsou skvělým doplňkem do vaší zdravé kuchyně. Ačkoliv nemají másla z ořechů plně nahrazovat funkci klasického másla, řadí se mezi jedny z nejzdravějších rostlinných alternativ a po celém světě se těší veliké oblibě.
Mandlové máslo je výborným zdrojem antioxidantů a může přispět k prevenci proti různým onemocněním. Obsahuje vlákninu, bílkoviny, řadu vitaminů a mononenasycené mastné kyseliny.
Zajímají vás mandle podrobněji? Přečtěte si náš článek ‚‚Vše, co potřebujete vědět o mandlích’’. A pokud vás zaujme mandlové máslo, zkuste si doma vyrobit také mandlové mléko.

K čemu lze mandlové máslo použít
Mandlové máslo je přirozeně trochu nasládlé a oříškové, hodí se proto do ranních kaší, na čerstvé ovoce a do všech zdravých zákusků, jako jsou například plněné košíčky.
My si mandlové máslo mažeme na plátky jablíčka, na kolečka banánu a když přijde opravdu velká chuť, jíme ho jen tak. Máslo lze použít také do koláčů, jako náplň čokoládových muffinů a na raw dorty.
TIP: Mandlové máslo pořídíte na našem e-shopu. 🥇 Másel z ořechů máme více a všechny = 100% ořechové. 😊
Je lepší máslo z loupaných, nebo neloupaných mandlí?
Většina antioxidantů je obsažena ve slupce a použitím loupaných mandlí se o řadu prospěšných látek připravujete. Pokud můžete, používejte mandle neloupané, které máslu dodávají specifickou hnědou barvu a příjemné oříškové chuťové podtóny.

Proč vyrábět mandlové máslo doma?
Správné mandlové máslo neobsahuje nic jiného, než mandle. Žádné konzervanty, žádné oleje, žádná éčka a rozhodně ne žádná dochucovadla. Prošli jsme nabídku mandlových másel v obchodech, které splňují naše požadavky a zjistili jsme, že mandlové máslo je v obchodech extrémně drahé.
Průměrná cena za jeden kilogram mandlového másla vychází na 568 Kč. Nejdráže máslo koupíte v drogeriích s nabídkou bio produktů, o něco lépe na tom jsou e-shopy s výživou pro sportovce a nejlevnější mandlové máslo mají v supermarketech. I tam ale vychází téměř na 400 Kč za kilogram a skladem drží máslo jen několik prodejen.
Když si máslo vyrábíte doma, platíte pouze cenu mandlí, která se u nás pohybuje za neloupané mandle od 249 Kč za kg (momentálně v akci až do konce ledna!). Lehce tak ušetříte až 50 % oproti cenám v obchodech.
Mandlové máslo | Balení | Cena | Cena za kg | Složení |
Z drogerie | 250g | 179 Kč | 716 Kč | 100 % mandle |
Ze supermarketu | 500g | 194 Kč | 388 Kč | 100 % mandle |
Ze specializovaného obchodu | 1000g | 599 Kč | 599 Kč | 100 % mandle |
Jak vyrobit domácí mandlové máslo
Máslo z mandlí lze připravit z loupaných i neloupaných mandlí a na základní recept vám stačí pouze mandle, sůl, trouba a kvalitní mixér. Pokud si budete chtít máslo ochutit, doporučujeme použít skořici, vanilkovou esenci nebo stévii.

Základem je opražit mandle nižší teplotou, než na jakou jste zvyklí z arašídů (175 stupňů na 10 minut v troubě), jinak by máslo nebylo tak dobré. Po upražení nechte mandle vychladnout a následně je vložte do mixéru společně se solí a případnými dalšími ingrediencemi.
V závislosti na typu přístroje bude samotné mixování trvat 5 až 15 minut. Nevzdávejte se a mixujte, máslo by mělo mít velmi jemnou krémovou konzistenci a po nabrání na lžičku samovolně stékat zpátky do nádobky.
Potřebuji pro výrobu mandlového másla speciální přístroj?
Mandlové máslo se připravuje jednoduše, musíte mít ale výkonný mixér. Obyčejné sekáčky z elektra bohužel nestačí, protože opražené mandle jsou poměrně tvrdé a pro jejich rozsekání je zapotřebí velký výkon. Použijte proto alespoň poloprofesionální sekáček, blender nebo food processor.
Pokud budete máslo vyrábět s méně výkonným přístrojem a opravdu to nepůjde, zkuste přidat do mandlí trochu oleje, který hmotu zjemní a usnadní mixéru práci.

Recept: Lahodné domácí mandlové máslo
Postup
- Mandle si opražte v troubě (175 stupňů po dobu 8-10 minut) nebo na pánvi.
- Nechte mandle vychladnout, a poté vložte do výkonného mixéru spolu s trochou solí a popřípadě dalšími ingrediencemi.
- Pokud máte výkonný mixér, není potřeba nic víc než trpělivost, abyste dosáhli krémové konzistence másla. Takže mixujte a mixujte 🙂
Naše vlastní ořechová másla!
Nevíte si s výrobou arašídového másla rady, nemáte dostatečný mixér, nebo chcete napřed zjistit, jak ořechové máslo vlastně chutná? Zkuste některé z ořechových másel z našeho obchodu ochutnejorech.cz. Vyrábíme je s láskou a obsahují 100% ořechy, stejně jako naše recepty. 🙃
Mandlové máslo miluju! Chutná mi mnohem víc, než arašídové 🙂 A že už jsme se másel z ořechů doma nadělali.
Nevím, jestli to bylo nedostatečným nebo přílišným opražením, nevhodnou gramáží mandlí do food processoru, ale nikdy mi máslo něšlo do hladka, ale jen do drobenky a to jsem vařila mixér i 30 minut. Po dodržení vašeho postupu jsem už za 3 minuty v robotu měla tekuté hladké máslíčko! Konečně! Moc děkuji.
Dobrý den Bětko, to máme ohromnou radost! ❤️
Prave jsem ho dokoncila a je vyborne. Trvalo to 3 minuty, mixer uplne horky (Gallet Sante), ale maslo je hladke. Priste pouziju vic mandli. Delala jsem to z 250 g a proste do stolniho mixeru je potreba vic,aby se s tim clovek lip domluvil. Vytunila jsem ho vanilkou, skorici, spetkou soli a 4 lzickami trtinoveho cukru, priste osladim mene. Dekuji za recept
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je máslo nutné nějak konzervovat, aby vydrželo co nejdéle nebo jak dlouho vlastně másílko vydrží bez konzervace. Udržovat při pokojové teplotě nebo v lednici?
Děkuji za odpověď a hezký den
Adél