Recept na domácí mandlové mléko

Mandlové mléko vyrobené doma

Mandlové mléko je skvělá alternativa k mléku kravskému, které mnoha lidem způsobuje zažívací potíže kvůli obsažené laktóze. Mléko z mandlí je navíc vhodné pro vegetariány i vegany, a díky své zásadotvornosti pomáhá bojovat s překyselením organismu.

Mandlové mléko: kupovat, nebo vyrábět?

Není mandlové mléko jako mandlové mléko. Ty, které pořídíte v obchodech, mívají celou řadu přísad, z nichž nejčastější jsou: rafinovaný cukr, stabilizátory a emulgátory. Navíc jsou skoupá na mandle, například mandlový nápoj od Alpro obsahuje pouze 2 % mandlí. Ostatní mandlová mléka a nápoje z obchodů DM, Lidl nebo Kauflandu jsou na tom dost podobně.

Stát totiž výrobce rostlinných mlék nenutí, aby je vyráběli bez přísad, tak jak to činí v případě mlék živočišného původu. Není proto problém narazit na mandlové mléko, které kromě mandlí obsahuje fosforečnan vápenatý, guaranovou gumu, ztužený sojový olej a kukuřičný sirup.

Zajímavost: V českých obchodech ‚‚mandlové mléko’’ nenajdete, pouze ‚‚mandlové nápoje‘‘. Jde o legislativní nařízení, které říká, že mlékem nelze nazývat jiný, než živočišný produkt.

Oproti kupovaných obsahuje jedna dávka domácího mléka celý hrnek mandlí (200g) a vodu. Nic jiného. Je pravda, že domácí mléko narozdíl od kupovaného vydrží čerstvé jen tři až čtyři dny. Ale můžeme vám garantovat, že tak dlouho v ledničce stejně nezůstane ;).

Cena mandlového mléka v obchodech

V obchodech se mandlové nápoje pohybují od 40 Kč do 90 Kč za jeden litr. Ty obsahují průměrně 20 až 30 gramů mandlí, zbytek je voda a přidané látky, které především dodávají aroma a prodlužují trvanlivost produktu.

Takové množství mandlí velikosti 27-30 (speciální velikost pro výrobu mandlového másla a mléka) u nás mimo akci pořídíte za 10 korun. Zbytek tedy platíte za vodu, obal a aroma.

Za cenu nejlevnějšího mandlového nápoje z obchodu si doma vyrobíte kvalitní, husté mandlové mléko z 200g mandlí, bez zbytečných ingrediencí navíc.

Mandlové mléko ve sklenici a mandle v na stole v hrnku
Vyrobit domácí mandlové mléko je velice snadné

Proč pít mandlové mléko

Mandlové mléko je vyrobeno z mandlí, a proto si nese většinu jejich výhod. Je plné antioxidantů, především vitaminu E, který je pro lidské tělo nejdůležitější antioxidant. Dále je zdrojem vitaminů D a B a minerálů (hořčík, sodík a fosfor).

Mléko z mandlí nezatěžuje organismus tolik jako mléko kravské a neobsahuje laktózu, takže ho mohou pít i lidé s alergií nebo intolerancí. Mandlové mléko neobsahuje cholesterol, nasycené tuky a má nižší energetickou hodnotu. Na druhou stranu, oproti kravskému mléku obsahuje méně bílkovin.

Na co mandlové mléko použít

Mléko z mandlí používáme místo kravského mléka téměř všude. Chutná výrobně samotné nebo v kávě, hodí se do kaší nebo granoly a zajímavé je i mandlové kakao.

Je lepší pít mandlové mléko, nebo jíst syrové mandle?

Namáčením mandlí pro vytvoření mléka se ze slupky ztrácejí enzymové inhibitory, které chrání semena do chvíle, kdy se objeví dostatek vláhy a semena budou připravena ke klíčení.

Pokud jíte neloupané mandle jen tak, musí se váš organismus s enzymy vypořádat a vynaložit na trávení více energie. Pro maximální vytěžení živin a vitaminů z mandlí je proto vhodné mandle předem namáčet, nebo zpracovávat do mandlového mléka a másla.

Domácí výroba mandlového mléka

Výroba mandlového mléka je velmi jednoduchá. Potřebujete pouze mandle, vodu, blender a případně plátýnko.

Mandle můžete použít loupané i neloupané. Pokud používáte neloupané mandle, bude je potřeba oloupat. To uděláte tak, že je spaříte vodou, necháte ve vodě mandle chvíli stát, a poté je mnutím v rukou oloupete.

Namáčení mandlí
Namáčení mandlí

Namočte hrnek mandlí na několik hodin do vody (nejméně 4 hodiny, nejlépe celý den). Mandle pak rozmixujte ve výkonném mixéru se čtyřmi hrnky vody, vložte mléko do plátýnka a pořádně vyždímejte.

Hotové mléko uskladněte do ledničky v uzavřené nádobě a spotřebujte do čtyř dnů.

Co se zbytky dužiny, který vzniká při výrobě mandlového mléka?

Vymačkanou dužinu určitě nevyhazujte, protože ji můžete ještě na leccos použít. Vždyť jsou to jen drcené mandle! Nadrobenou dužinu použijte jako posyp na svou oblíbenou sladkou snídani, jako drobenku na koláč, nebo z ní můžete vyrobit korpus na mandlové tartaletky.

Recept na domácí mandlové mléko
Vytisknout recept
4.67 z 12 hlasů

Recept na domácí mandlové mléko

Mandlové mléko je skvělá alternativa ke kravskému. Neobsahuje laktózu ani cholesterol a je vhodné pro vegetariány a vegany. Doma vyrobené mandlové mléko je navíc mnohem kvalitnější.
Doba vaření10 minut
Celková doba4 hodin 10 minut
Chod: Dezert
Kuchyně: Zdravá výživa
Keyword: domácí mandlové mléko, mandlové mléko, mléko z mandlí
Dávka: 1 skleněná lahev

Ingredience

Postup

  • Mandle ponořte do vody a nechte namáčet minimálně čtyři hodiny, raději ale celý den.
  • Namočené mandle propláchněte a společně se 4 hrnky vody rozmixujte v blenderu.
  • Pokud chcete, mléko přeceďte skrze plátýnko.
  • Hotové mléko skladujte v ledničce a zpracujte do čtyř dní.

Líbí se vám recept? Sdílejte ho s ostatními! 🙏 Zkusili jste si mandlové mléko udělat? Ohodnoťte nám recept v komentáři ❤️Děkujeme

12 komentářů

  1. 5 stars
    Recept úžasný, mléko parádní, vyždímaný zbytek chutný. Sympatická je jednoduchost receptu s úžasným výsledkem.

    1. 5 stars
      Dnes dorazily me objednane mandle,vecer jsem si prichystala mleko na rano.Je to lahodny napoj.Rano si dam s vlockama,bananem.Uz se tesim na tu dobrotu.Drt z mandli pouziji na drobenku.Mnam😋😋😋🙋

  2. 5 stars
    Dobrý den, po přečtení Vás prosím o radu. Jak na to, aby vydrželo v lednici do čtyř dní? Vždy mám vše pečlivě umyté, i přesto vydrží mléko dobré sotva 48 hodin, spíše jen do druhého dne… Děkuji a přeji hezký den.

  3. 5 stars
    Mleko delam z neloupanych mandli, pridam trochu medu a je vynikajici. Proc se vlastne doporucuje mandle loupat?

    1. Namáčením mandlí pro vytvoření mléka se ze slupky ztrácejí enzymové inhibitory, které chrání semena do chvíle, kdy se objeví dostatek vláhy a semena budou připravena ke klíčení.

      Pokud jíte neloupané mandle jen tak, musí se váš organismus s enzymy vypořádat a vynaložit na trávení více energie. Pro maximální vytěžení živin a vitaminů z mandlí je proto vhodné mandle předem namáčet, nebo zpracovávat do mandlového mléka a másla.

  4. 5 stars
    Taky jsem si udělala mandlové mléko, dala jsem o trochu míň vody, aby bylo více husté a přecedila přes plátýnko – skvělé.

  5. 5 stars
    Pokud tělo stráví více času trávením, znamená to jen to, že můžete trávit méně času v posilovně.☝️😁

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




192 Sdílení
Sdílet180
Tweetnout
Sdílet
Pin12