Arašídy – vše, co o nich potřebujete vědět

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

O arašídech koluje mnoho rozporuplných informací, nutno říci, že trochu neprávem. Tyto arašídy neboli oříšky / neoříšky jsou totiž zdravé, chutné a navíc i cenově výhodné. Pojďme se jim podívat na zoubek. Pojďme se podívat na to, zda jsou arašídy oříšky, jestli jsou zdravé a na vynikající a zdravé recepty, které z nich můžete vyrobit.

Burský ořech nebo fazole

Arašídy nebo také burské oříšky jsou plody původem jihoamerické rostliny podzemnice olejné. Přestože se často zařazují mezi ořechy, jde ve skutečnosti o luštěninu.

Jistě si vybavíte nevyloupnutý burák ve slupce, tak tahle slupka je vlastně lusk podobně jako u fazolí či hrášku. V naturální podobě, tedy tepelně neopracované, také arašídy chutnají spíše jako fazole než oříšky. Typicky oříškovou chuť získávají až pražením.

Plodem podzemnice olejné  je lusk obsahující semena s typicky fialovočerveným papírovým obalem. Plody znáte jako buráky nebo arašídy.
Plodem podzemnice olejné je lusk obsahující semena s typicky fialovočerveným papírovým obalem. Plody znáte jako buráky nebo arašídy.

Nejvíce arašídů se dnes vypěstuje v Asii, konkrétně v Číně a Indii, významným producentem jsou ale i Spojené státy či některé z afrických zemí, například Nigérie. Arašídy jsou subtropickou a tropickou plodinou a protože se pěstují na severní i jižní polokouli, sklízí se prakticky celoročně. V tropických oblastech mohou být dokonce až tři sklizně ročně.

Tip: Zajímají vás ořechové mouky? Přečtěte si kompletní průvodce světem ořechů.

Jaká odrůda burských oříšků je ta pravá

Arašídů existuje mnoho odrůd, nejznámější jsou odrůdy Runner, Virginie, Java a Valencia. Mezi sebou se liší velikostí, chutí, ale třeba i barvou slupky či vhodností na určité použití.

100 Kč sleva na první objednávku

Velikost arašídů se neurčuje podle velikosti jednotlivých jader. Jde o drobné plody, které není možné je měřit jednotlivě, ale určuje se podle počtu kusů na jednu unci. Pokud je označení například 21/25, znamená to, že na jednu unci připadá 21 až 25 kusů arašídů.

Odrůdy arašídů dovážených z USA. Najdete v nich buráky různých velikostí a barev.
Odrůdy arašídů dovážených z USA. Najdete v nich buráky různých velikostí a barev.

V České republice se nejčastěji prodávají drobné argentinské arašídy Runner o velikosti 38/42. Na 1 unci připadá 38 až 42 kusů arašídů, jádra jsou tedy opravdu malá. Pražením se tato drobná jádra hodně vysuší a ztrácí chuť, přesto se v ČR běžně prodávají i na přímou konzumaci.

Pokud si chcete na arašídech více pochutnat, sáhněte raději po jádrech větších odrůd. I v ČR jsou k dostání jádra odrůdy Virginia, která jsou chuťově mnohem lepší, šťavnatější a vláčnější. V jedné unci jich najdete 21 až 25 a jde tedy o jádra velikostí srovnatelná třeba s mandlí. 

TIP: U nás v Ochutnejorech.cz si zakládáme na kvalitě. ? Dovážíme proto luxusní arašídy typu Virginia o velikosti 21/25. Jsou to velká, celá jádra arašídů s plnou chutí. ?

Jak jsme již nakousli, burské oříšky se prodávají v různých podobách: 

Arašídy naturální, ve slupce či v těstíčku

Existuje velké množství úprav arašídů, nejběžnější je pražení a solení, obalování v cukru, těstíčku či čokoládě. K dostání je i raw verze arašídů označovaná jako arašídy natural, ale pozor, před konzumací je nutné tyto arašídy ještě tepelně upravit!

Použití jednotlivých úprav a odrůd se může lišit. Nejkvalitnější jsou jádra větších odrůd jako třeba Virginia. V blanšírované podobě, tedy zbavené skořápky i košilky, je jejich použití také nejširší – od přímé konzumace až po výrobu burákového másla či mléka.

Naturální arašídy připravené pro pražení. Hodí se do spoustu zdravých receptů s buráky.
Naturální arašídy připravené pro pražení. Hodí se do spoustu zdravých receptů s buráky.

Nevyloupané buráky jsou častěji k dostání před Vánoci a jsou určené na přímou spotřebu. Vyloupávat je na další experimenty v kuchyni by bylo hodně časově náročné, i když samozřejmě to je možné.

Půlky jader či menší odrůdy jsou pak vhodné pro přípravu arašídového másla či arašídové mouky (tu si můžete i koupit připravenou), pro přímou konzumaci jsou lepší kvalitnější odrůdy a větší jádra vcelku. Nejrůznější ochucené varianty jsou pak vždy určené jen na mlsání.

Tip: Inspirujte se našimi recepty z arašídů na blogu. ?‍?

Jsou arašídy zdravé?

Možná se arašídům trochu vyhýbáte, protože jste slyšeli, že obsahují toxiny nebo že jsou méně kvalitní než jiné ořechy, jsou přece levnější. Jak je to ve skutečnosti?

Arašídy obsahují opravdu velké množství pro člověka prospěšných látek a v rozumném množství cca 1 hrsti denně si je může dopřávat každý, tedy samozřejmě s výjimkou alergiků. 

Arašídy v cukru, arašídy v těstíčku i arašídy solené.
Arašídy pražené solené jsou jednou z nejoblíbenější variant úpravy buráků.

Skládají se z: 

  • 50 % mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro tělesné funkce a tělo si je neumí samo vyrobit
  • 25 % bílkovin – dobře tedy zasytí
  • Mají pouze okolo 15 % sacharidů a mají nižší glykemický index 
  • Obsahují vitamíny B1 (thiamin), B3 (niacin), B5, B6 a B9
  • Obsahují antioxidanty jako například koenzym Q10 či resveratrol – oba zpomalují stárnutí buněk, resveratrol má pozitivní vliv na srdce
  • Obsahují kyselinu listovou a další minerály (železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor)

Díky antioxidantům působí arašídy jako prevence civilizačních nemocí, zároveň zasytí, dodají energii a stabilizují hladinu cukru v krvi. Podporují také paměť, zdravý spánek či trávení. 

To že jsou arašídy cenově výhodnější než jiné ořechy je dané spíše způsobem pěstování, spotřebou vody a faktem, že nejde o ořechy, ale luštěniny

Tip: Chcete se dozvědět více o luštěninách? Čtete na blogu ty nejzajímavější články.

Arašídy a toxiny

V souvislosti s arašídami se někdy zmiňují tzv. aflatoxiny. Jde o toxické látky, které produkují některé druhy plísní a pro člověka mohou být zdravotně závadné. Plísním, které tyto toxiny produkují, se daří v tropech a subtropech, odkud se dováží mnoho surovin a mimo jiné také arašídy.

Můžete si tedy být jistí, že koupíte kvalitní produkt bez toxinů? V Evropské unii obecně platí přísnější pravidla pro dovoz potravin, které mohou aflatoxiny obsahovat. Tato pravidla vyžadují výsledky laboratorních testů a potvrzení o zdravotní nezávadnosti u dodávek těchto potravin. Před vpuštěním zboží na evropský trh probíhají ještě kontrolní odběry vzorků a nadlimitní hodnoty jsou ihned hlášeny. Zboží se tedy na trh vůbec nedostane.

V EU je tak velmi nepravděpodobné, že koupíte nebezpečné arašídy. Přesto doporučujeme nakupovat pouze u ověřených prodejců a nekupovat produkty, které jsou podezřele levné. Důležitou roli hraje také skladování – i doma mějte arašídy v suchu a temnu a teplotě do max 21 °C. 

Skladem 139 Kč
Nepražené, nesolené a oloupané arašídy, které jsou mnohem větší než arašídy, které běžně najdete v obchodech. Díky své nadstandardní velikosti jsou lahodnější, vláčnější a nejsou tak tvrdé
Skladem 109 Kč
Arašídové máslo s jemnou konzistencí s kousky arašídů vás opravdu překvapí. Je křupavé, 100% přírodní a neobsahuje žádný přidaný cukr nebo konzervanty a další škodlivé příměsi, takže chutná jako domácí arašídové máslo.
Skladem 129 Kč
Mix arašídů v hořké, mléčné a bílé čokoládě! Takové jsou naše arašídy v MIX polevách! Ocení všichni milovníci arašídových pochoutek!

Jak si na arašídech pochutnat doma? 

Arašídové máslo

Recept na arašídové máslo aneb burákové máslo.
Recept na arašídové máslo aneb burákové máslo.

Pokud jste ještě nezkoušeli domácí burákové máslo, je pravý čas to změnit! Tato původem americká pochoutka si rychle získává své fanoušky i v Evropě, dotáhnout v konzumaci USA nám ale bude ještě nějaký čas trvat. Průměrný Evropan totiž sní méně než 1 lžíci arašídového másla ročně, zato průměrný Američan zkonzumuje skoro 1,5 kg této dobroty.

Máslo z arašídů se skvěle hodí do kaší, pro pečení sušenek nebo jen tak na chléb, třeba z džemem. To je ta známá americká pochoutka PB&J sendvič (peanut butter and jelly).

Používá se také v asijské kuchyni, do kari omáček, a přidává se do nejrůznějších dezertů. Navíc u doma vyrobeného arašídového másla si můžete být jistí kvalitou. Průmyslově vyráběná arašídová másla totiž běžně obsahují palmový olej, arašídový olej či cukr, které do něj vůbec nepatří. 

Recept na luxusní domácí arašídové máslo najdete zde

Pokud se chcete přípravě másla vyhnout, můžete. Je nám jasné, že byste nejraději koupili arašídové máslo 1kg, někteří mlsouni možná i arašídové máslo 5kg do zásoby. Zatím ale máme arašídový krém ve 300 g, a tak musíte hodit do košíku více balení, která vám dají dohromady požadované množství. Časem možná rozšíříme nabídku o arašídové máslo 1 kg.

Arašídové mléko

Rostlinné mléko z arašídů: recept na domácí arašídové mléko
Rostlinné mléko z arašídů: recept na domácí arašídové mléko.

Vyrábět si doma mléko? Ano jde to! Arašídové mléko totiž běžně nekoupíte, přitom jde o zajímavou alternativu jiných rostlinných mlék. Arašídové mléko je levné na výrobu, je zdravější než kravské mléko a obsahuje spoustu proteinů. Je vhodné pro veganskou, raw i paleo stravu.

Jak ho vyrobit se dočtete tady. 

Arašídová mouka

Jemně mletá mouka z pražených arašídů dodává pokrmům vynikající burákovou příchuť. 

Arašídovou mouku si snadno uděláte doma z naturálních arašídů.
Arašídovou mouku si snadno uděláte doma z naturálních arašídů.

Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě jako náhrada k běžným moukám obsahujícím lepek. Jde o levnější (ne však méně kvalitní!) náhradu třeba mandlové mouky. Arašídová mouka je bohatá na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. 

Arašídové zajímavosti – co byste do arašídů určitě neřekli

Burský oříšek byl první oříšek ve vesmíru! Astronaut Alan Shepard měl s sebou na misi Apollo 14 burský oříšek z jeho oblíbené restaurace. V angličtině jde navíc o hezkou přesmyčku, vesmírný oříšek je totiž “astro-nut” :). 

Arašídy vůbec hrají významnou roli při průzkumu vesmíru, v řídícím středisku NASA se již od 60. let pravidelně vyskytují tzv. lucky peanuts – sklenice s arašídy k zobání. Tyto arašídy mají přinést štěstí, nebo spíše zmírnit stres při startech či důležitých momentech klíčových misí.

Tato původem americká pochoutka si rychle získává své fanoušky i v Evropě, dotáhnout v konzumaci USA nám ale bude ještě nějaký čas trvat. Průměrný Evropan totiž sní méně než 1 lžíci arašídového másla ročně.
Tato původem americká pochoutka si rychle získává své fanoušky i v Evropě, dotáhnout v konzumaci USA nám ale bude ještě nějaký čas trvat. Průměrný Evropan totiž sní méně než 1 lžíci arašídového másla ročně.

Arašídové máslo vzniklo původně jako alternativní výživa pro lidi bez zubů. Již v roce 1895 si ho nechal patentovat pan John Harvey Kellogg. Ano, je to ten, co začal vyrábět i cereálie Kellogg’s. 

Když použijete hodně vysoký tlak, můžete z burákového másla vyrobit diamant. No vážně! Geologové v Německu vystavovali různé látky podmínkám, jaké panují uvnitř zeměkoule. Tedy vysokému tlaku a teplotě. Materiály s vysokým podílem uhlíku – jako i arašídové máslo – vytvořily za správných podmínek diamant. Doporučujeme ale toto raději nezkoušet doma. 

Tipy na recepty z arašídů na blogu OchtunejOřech

Mugcake z ovesných vloček
Mugcake z ovesných vloček

Často kladené otázky

Kde koupit kvalitní a levné arašídy?

Arašídy je nejlepší nakupovat na e-shopu Ochutnej Ořech, kde najdete větší ekonomická balení za skvělou cenu.

Jsou arašídy ořechy?

Ne, arašídy nejsou ořechy, je to luštěnina.

Jsou arašídy zdravé?

Ano, arašídy jsou zdravé, obsahují vysoký obsah proteinů (bílkovin) a jsou proto vhodné i při redukční dietě. Všeho ale s mírou.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1