Celozrnná mouka – proč ji upřednostnit před bílou?

Naposledy aktualizováno 12. 5. 2024 autorem Pavlína

Celozrnná mouka a její druhy

Celozrnná mouka je mouka, která vzniká mletím všech částí obilného zrna – vnějších obalů, vnitřní moučné části i klíčku. Obsahuje tak celé zrno včetně všech jeho živin i vlákninu. Takto se mouka vyráběla po celou svou historii až do 19. století, kdy se začala vyrábět mouka bílá. Jaké máme její druhy?

Pšeničná celozrnná mouka

Mezi nejrozšířenější druhy patří pšeničná celozrnná mouka. Můžete ji použít všude tam, kde jste zvyklí dávat mouku bílou. Vaše buchty, koláče, domácí pečivo tak obohatíte o cenné látky a můžete mlsat s čistým svědomím.

Žitná celozrnná mouka

Další druh, který stojí za vaši pozornost je žitná celozrnná mouka. Pokud ji chcete vyzkoušet, měli byste vědět, že obsahuje nižší množství lepku a tak hůře kyne. Skvěle se ale hodí k pečení domácího chleba ve formě a jestli si troufáte, zkuste si založit vlastní žitný kvásek, který vaše pečení vystřelí na úplně jinou úroveň.

Sleva na kešu
Skladem 39 Kč
Mletá mouka z celozrnného žita se hodí na každodenní pečení. Celozrnná žitná mouka obsahuje velké množství vlákniny a bílovin. Pečivo z celozrnné žitné mouky je v porovnání s ostatními moukami hutnější a zasytí vás na delší dobu. Vaše výrobky navíc získají nezaměnitelnou chuť.

Ječná celozrnná mouka

Z ječné celozrnné mouky si můžete vykouzlit výtečné lívance, které budou krásně nadýchané a ještě budou obsahovat spoustu vitamínů B.

Mandlová moučka je vynikající přirozeně bezlepkovou variantou oproti běžným obilným moukám.

Ovesná celozrnná mouka

Ovesnou celozrnnou mouku můžete zase přidat do různých sušenek či korpusů, krásně ji schováte i do karbanátků nebo zeleninových placiček a jídlo tak bude výživnější. Obsahují totiž spoustu vlákniny a velké množství vitamínů.

Špaldová celozrnná mouka

Velice oblíbenou celozrnnou moukou je mouka špaldová. Špalda je původně nešlechtěný druh pšenice a obsahuje více bílkovin i minerálních látek. Chová se stejně jako bílá mouka a proto je velice snadné použít v receptech místo bílé mouky. Výborné jsou například housky ze špaldové mouky. Recept na ně najdete na konci tohoto článku. A pokud si neradi odpouštíte sladké, najdete zde i recept na palačinky ze špaldové mouky.

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Je typická pro svou lehkou stravitelnost, a navíc obsahuje velké množství vlákniny. Zkuste ji použít na své oblíbené palačinky a nebudete litovat!
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy od české značky Nominal se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Je typická pro svou lehkou stravitelnost, a navíc obsahuje velké množství vlákniny. Zkuste ji použít do svých oblíbených pokrmů a nebudete litovat!

Celozrnná mouka a její výhody

Díky tomu, že se celozrnná mouka vyrábí bez odstranění vnějších obalů zrna a jeho klíčku, si zachovává obrovské množství živin, o které přicházíme při výrobě bílé mouky. Obsahuje velmi důležité minerály pro naše zdraví – vápník, železo, hořčík, zinek. Najdeme v ní i vitaminy skupiny B (konkrétně vitamin B1 a B2) a vitamin E, který je velmi výkonným antioxidantem čistí tak naše tělo od škodlivých odpadních látek.

Díky vnějšímu obalu zrn obsahuje i velké množství vlákniny. Ta je nejen velmi důležitá pro správné trávení, ale také snižuje glykemický index potravin a díky tomu je vhodnější při různých dietách nebo pokud trpíte zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Bílá mouka, strašák dnešní doby

Bílá mouka je vyráběna tak, že se ze zrna oddělí jeho vnější obalové části a klíček. Díky tomu získá mouka daleko delší trvanlivost, jelikož právě klíček obsahuje tuk, kvůli kterému mouka rychleji žlukne. Praktičnost při skladování tak ustoupila nárokům na výživu člověka a my tak v bílé mouce konzumujeme převážně bílkovinu – lepek a škrob.

Doporučujeme vlákninu doplňovat oříšky, semínky, vločkami a vhodnou moukou.

Lepek a škrob nám ale spolehlivě zpomalí naše trávení a zalepí střeva, čímž reálně snižují množství živin, které je schopné využít. Přicházíme tak o možnost dodat svému tělu cenné látky, včetně vlákniny.

Hubnutí s celozrnnou moukou

Pokud se snažíte zhubnout, měli byste bílou mouku úplně vyřadit ze svého jídelníčku. Obsahuje jen velmi málo vlákniny, takže vás výrobky z ní nezasytí a vy budete zakrátko opět civět do lednice, čím byste ukojili své chutě. Oproti tomu celozrnná mouka obsahuje významné množství vlákniny a dlouhých sacharidů, které uspokojí váš žaludek na daleko delší dobu, podpoří vaše trávení a pomůže vyčistit střeva. Navíc díky obsahu vitamínů skupiny B podporuje regeneraci svalů a budování svalové hmoty, což při cvičení velice oceníte.

Celozrnná mouka a výrobky z ní

A jak zařadit výrobky z celozrnné mouky do vašeho jídelníčku? Dnes je k dostání nepřeberné množství potravin – od celozrnného pečiva, přes těstoviny až po celozrnné knedlíky.

Pokud rádi pečete, není nic jednoduššího než si celozrnnou mouku pořídit a vyměnit ji za bílou mouku ve vašich oblíbených receptech. Minimálně stojí za námahu ji s bílou moukou alespoň naředit a dodat tak vašemu tělu cenné látky. Myslete ale na to, že celozrnná mouka více saje a tak bude potřeba do těsta přidat více tekutin, abyste dosáhli stejně vláčného výsledku jako s moukou bílou.

Celozrnné pečivo a jak ho spolehlivě poznat

Pojem celozrnné pečivo smí obchodník podle zákona použít pouze v případě, pokud výrobek obsahuje alespoň 80 % celozrnné mouky. Pokud je podíl celozrnné mouky nižší, bývá výrobek často označen formulací – s obsahem celozrnné mouky.

Čtěte: Špaldová mouka a vše, co o ní potřebujete vědět.

Nenechte se také zmást označeními vícezrnný, cereální nebo grahamový. Vícezrnný znamená, že kromě pšeničné nebo žitné mouky bylo použito ještě alespoň 5 % jiného zrna – může to být např. jiný druh obiloviny, luštěniny, semínek nebo oříšků. Cereální výrobek znamená úplně to samé jako obilný výrobek – může tak být označen jakýkoliv výrobek z mouky bez omezení. Za pozornost stojí označení grahamový – to často znamená, že byl výrobek vyroben z celozrnné mouky, kde byl však zvlášť namletý klíček, vnější část zrna a vnitřní část. Tento pojem ale není nijak legislativně ošetřen, takže raději prozkoumejte složení produktu přímo v obchodě.

Recepty z celozrnné mouky

Housky ze špaldové mouky

Co na ně budete potřebovat? Připravte si na ně tyto ingredience:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g vlažného mléka
  • 25 g slunečnicového oleje
  • 3,5 g sušeného droždí
  • 6 gramů soli
  • 1 lžička medu
  • špetka drceného kmínu
  • razítko na housky, pokud se vám nechtějí plést
Doporučujeme posypat špaldové housky před pečení kmínem.

Nejprve dobře promíchejte vlažné mléko s droždím a lžičkou medu. Poté přidejte celozrnnou  mouku, olej, sůl a kmín. Těsto můžete promíchat vařečkou nebo použít kuchyňský robot, pokud ho máte. Nyní těsto zakryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.

Po vykynutí těsta ho vyklopte na pomoučnený vál, rozdělte na 6 kousků a vytvarujte z nich oválky. Pomocí razítka, které na housky přitlačíte budou vypadat úplně jako ty pletené. Nyní housky nechte ještě 15 minut kynout na plechu.

Housky můžete potřít vodou a posypat hrubozrnnou solí, mákem nebo kmínem. Nyní vložte do předehřáté trouby a pečte 15 – 20 minut na 200 stupňů. Po dopečení nechte housky vychladnout na mřížce. Tak se vám zespodu nezapaří a vydrží vám 2-3 dny.

Palačinky ze špaldové mouky

Co na přípravu těchto hebkých palačinek budete potřebovat?

Doporučujeme jemně ochutit palačinky javorovým nebo čekankovým sirupem.

Všechny suroviny promíchejte v míse a vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly. Těsto nechte 30 minut odpočinout, palačinky se vám tak nebudou trhat.

Rozpalte pánev a vlijte do ní trochu oleje na smažení. Po tom, co je pánev rozpálená, stáhněte pánev na střední plamen a vlijte těsto pomocí naběračky na pánev. Poté, co se usmaží z jedné strany, ji otočte pomocí obracečky na druhou stranu a nechte dopéct.

Palačinky můžete namazat marmeládou, medem, tvarohem nebo zakysanou smetanou.

Články, které by vás mohli zajímat:

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1