Jednoduchý recept na zdravý jáhelník

Jáhelník

Jáhelník nebo-li jáhlový nákyp je zdravější alternativou k rýžovému nákypu. Je jednoduchý na přípravu a můžete použít jakékoliv sezónní ovoce, kterého máte přebytek na zahradě nebo v mrazáku. Populární je jáhlový nákyp se švestkami, meruňkami nebo s ostružinami.Hodí se jako hlavní jídlo i jako dezert nebo snídaně. 

Proč jíst jáhly?

Jáhly mají vysoký obsah vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro udržování pomáhá zdravé psychiky, pomáhají předcházet depresím a únavě. Jáhly jsou také plné vlákniny, která má pozitivní vliv na fungování střev a postupné vstřebávání cukrů do krve, obsažené železo pomáhá předcházet chudokrevnosti a s ní spojené únavě, bledosti a dalším problémům.

Jak spařit jáhly

Jáhly je nutné spařit několikrát horkou vodou, aby nebyly hořké. Jak na to? Dejte si jáhly do mísy, zalijte je horkou vodou a promíchejte.Přendejte do sítka a proceďte studenou vodou. Celý proces opakujte 2-3x. Čím starší jsou jáhly, tím je třeba je víckrát spařit. 

Jáhlový nákyp se švestkami / jablky/ ostružinami

Do jáhlového nákypu můžete použít jakékoliv ovoce, které zrovna máte. Výborný je jáhlový nákyp s jablky, ostružinami, švestkami či meruňkami.

Jak připravit jáhlový nákyp?

Jáhly si nejprve několikrát spaříme vroucí vodou. Poté je vsypeme do hrnce, přidáme mléko, sůl a přivedeme k varu. Takto připravíme kaši, kterou si ochutíme medem a skořicí dle naší preference. Jelikož budeme ještě přidávat tvaroh, oslaďte si raději kaši více, pokud chcete, aby byl výsledný jáhelník sladký.

Jáhly vaříme celkem 10 minut, a poté je ještě necháme 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly nechte zchladnout. Poté k nim přidejte žloutky, tvaroh a kypřicí prášek spolu s polovinou připraveného ovoce a nasekanými vlašskými ořechy

Z bílků si vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy. Vršek jáhelníku pokryjte ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 25-30 minut. Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany nebo šlehačkou a posypte skořicí.

S čím podávat jáhlový nákyp?

Jáhlový nákyp je výborný samotný, můžete si ho dát ke snídani, k obědu i k večeři, ale se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo se zmrzlinou ho můžete podávat i jako dezert. Nejlepší je teplý, ale v horkých letních dnech ho můžete konzumovat i studený.

Jednoduchý recept na zdravý jáhelník

Připravte si jednoduchý a zdravý jáhelník, do kterého můžete dát jakékoliv ovoce, které máte zrovna na zahradě nebo v mrazáku. 
3.8 z 5 hlasů
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 30 minut
Celková doba 45 minut
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 1 koláč

Ingredience
  

Postup
 

  • Jáhly 2-3 minuty spaříme.
  • Dáme je do hrnce s mlékem a špetkou soli a přivedeme k varu.
  • Ochutíme medem a skořicí dle naší preference.
  • Vaříme 10 minut a dalších 5 necháme dojít pod pokličkou.
  • Necháme vychladnout.
  • Vmícháme žloutky, tvaroh a kypřicí prášek spolu s polovinou připraveného ovoce a nasekanými vlašskými ořechy.
  • Vyšleháme z bílků sníh a vmícháme do těsta.
  • Rozprostřeme těsto do vymazané pečící formy a pečeme na 200 stupňů cca 25-30 minut.
Klíčové slovo jáhelník
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1