Asijský okurkový salát

Asijský okurkový salát

Asijské saláty jsou známy svojí jednoduchostí a skvělou variací nevšedních chutí. Jeden takový si dnes uvaříme a bude vám k tomu stačit pouze okurka, sezamové semínko a pár dalších ingrediencí.

Okurkový salát jako malá svačinka i výborná příloha

Salátu není nikdy dost. Tento salát můžete podávat jako přílohu k méně výraznému jídlu, ale hodí se i k sushi a dalším asijským jídlům.

My jsme si na salátu pochutnali odpoledne formou svačinky. Vyrobíte ho doslova za pět minut, není tedy potřeba salát připravovat dopředu.

Okurka do salátu je základ

Do tohoto salátu se nejvíce hodí okurka salátová, nebo-li hadovka. Pěstují se už přes tři tisíce let a za tu dobu se příliš nezměnily. Okurka obsahuje až 98 % vody, je proto ideální do salátu a je základem mnoha diet.

Okurka nesmí být hořká, ani nažloutlá

Nažloutlé okurky jsou přezrálé a ačkoliv chutnají stále dobře, nejsou pro tělo dobře stravitelné. Vyvarujte se také hořkým okurkám. Hořkost bývala okurkám vlastní, ale dnešní druhy už hořké nebývájí. Pokud je hořká, došlo u rostliny k napadení a raději byste ji neměli jíst. (Hořkost způsobuje cucurbitacein, který chrání rostlinu před škůdci.)

Jak vyrobit asijský okurkový salát

Na dvě porce postačí jedna okurka, kterou omyjte a nastrouhejte na proužky (třeba škrabkou na brambory). Nestrouhejte část se semínky.

K proužkům stačí přidat rýžový ocet, sojovou omáčku, sezamová semínka a med. Zamíchejte a je hotovo. 🙂 Salát lze ozvláštnit například chilli vločkami.

TIP: Další výborné low carb recepty najdete ZDE.
TIP: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.

✅ Jednoduchý salát z okurky, se sojovou omáčkou ✅ Vhodný jako přílohy nebo malá svačina ✅ Hodí se na léto i na zimu
Asijský okurkový salát

Asijský okurkový salát

Lehký salát z okurky a bílých sezamových semínek. Ideální k méně výrazným jídlům nebo jako rychlá svačinka.
3.67 z 3 hlasů
Doba přípravy 5 minut
Celková doba 5 minut
Dávka 2 porce

Ingredience
  

Postup
 

  • Okurku omyjte a nastrouhejte na tenké proužky. Vnitřek se semínky nepoužívejte.
  • K okurce přidejte ocet, sójovou omáčku a javorový sirup.
  • Zamíchejte a posypte sezamovými semínky. A máte hotovo.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1