Dnes jsme si pro vás připravili velmi jednoduchý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Vychází z amerického receptu na jejich tradiční ovocné koláče, ale je bez cukru a bez laktózy.
Obsah článku
Zdravé koláčové těsto
Pokud vás mrzí, že si letos musíte odpustit koláč, nebo hledáte zdravé alternativy koláčového těsta, připravili jsme pro vás recept, který si zamilujete.
Náš recept na koláčové těsto je zdravý, bez cukru a bez chemie. Místo másla jsme použili kokosový olej a v těstě není ani stopa vajíčka, takže jej můžete bez problému nabídnout i veganům.
Pro výrobu koláčového těsta jsme použili špaldovou mouku, se kterou se dobře pracuje a má výbornou chuť. Můžete ale použít i jinou celozrnnou mouku a těsto funguje skvěle i s mandlovou moukou.

Naše těsto neobsahuje
- žádný rafinovaný cukr
- žádnou rafinovanou mouku
- žádné sádlo ani máslo
- laktózu
Výroba těsta je opravdu snadná.
Stačí smíchat mouku se špetkou soli, vodou a kokosovým olejem. Pokud bude těsto příliš lepkavé, dejte ho na chvíli do ledničky, než ho vyválíte. Poté ho dáte do koláčové formy, my máme nejraději tu s odnímatelným dnem, a pečeme na 190 stupňů po dobu 10-12 minut. Poté už necháme těsto jen vychladnout a naplníme ho švestkovou směsí.
TIP: Další low carb recepty můžete najít ZDE.
Jak na švestkový koláč
Švestky očistíme, vypeckujeme a přepůlíme. My jsme použili odhadem 20 malých švestek, ale zkrátka použijte švestek tolik, abyste měli hezky plný koláč.
Švestky promícháme se skořicí, domácím arašídovým máslem a můžeme přidat i vanilkový extrakt. Směs vyskládáme na hotový korpus a posypeme mandlovými lupínky. Strčíme do trouby a pečeme 50-60 minut na 190 stupňů.


Recept na zdravý švestkový koláč (vegan, bez laktózy)
Ingredience
Těsto
- 1 a 1/4 hrnečku špaldové mouky
- 1/2 hrnečku kokosového oleje
- 6 lžic studené vody
- špetka soli
Náplň
- 20 menších švestek
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
Posyp
Postup
- Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
- Mouku smícháme se špetkou soli, kokosovým olejem a postupně přidáváme lžíce vody, dokud nevypracujeme těsto.
- Pokud je konzistence lepivá, dáme těsto na 10-15 minut do lednice.
- Těsto vyválíme a přendáme do koláčové formy.
- Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 10-12 minut na 190 stupňů.
- Koláčové těsto vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
- Švestky očistíme, vypeckujeme a přepůlíme.
- Půlky švestek smícháme s arašídovým máslem, skořicí a vanilkovým extraktem.
- Švestkovou směs přendáme na základ koláče a posypeme mandlemi.
- Pečeme 50-60 minut na 190 stupňů.