Recept: Nejlepší jáhlová kaše nasladko s ovocem

Pokud hledáte zdravou a výživnou snídani, která vás nabije energií na celé dopoledne, jáhlová kaše nasladko s ovocem vám může přijít vhod. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a plné důležitých živin, které naše tělo potřebuje. Kombinace s čerstvým ovocem přináší nejen lahodnou chuť, ale také bohatý zdroj vitamínů a vlákniny. Jak si snadno kaši připravit?

Proč se jáhly hodí pro sladkou kaši na snídani

Jáhly jsou vyloupaná zrníčka prosa a mají řadu zdravotních výhod. Jsou skvělé pro lidi s intolerancí na lepek, jelikož jsou přirozeně bezlepkové. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny B a minerály jako hořčík, fosfor, draslík a železo. Navíc mají nízký glykemický index, takže pokud si dáte jáhlovou kaši na snídani, krásně vás zasytí na celé dopoledne. Navíc patří mezi prohřívací potraviny, takže vám vaše trávení poděkuje.

jáhlová kaše na sladko s ovocem
Jáhlová kaše na sladko s ovocem

Jak se připravuje jáhlová kaše na sladko s ovocem

Jáhly si můžete dopřát buď v podobě celých zrn nebo jáhlových vloček, které jsou rychlejší na přípravu a pro jemnou kaši ideální. Chuť jáhel je neutrální, takže se skvěle hodí k mnoha ingrediencím.

Z jakého mléka připravit jáhlovou kaši

Stejně jako jogurt, i mléko se postará o krémovost a jemnost kaši. I tady můžete volit z celé škály mlék. Můžete zkusit mléka rostlinná, kde máte větší výběr, jaké mléko zvolíte. Můžete koupit i mléko s příchutí, které opět kaši dodá novou chuť.

Do jáhlové kaše s ovocem toho můžete kromě ovoce opravdu přidat spoustu. Někdy však platí, méně je více. Ať si svou kaši opravdu vychutnáte.

Jak se vaří jáhlová kaše nasladko

Abychom si na jáhlové kaši pořádně pochutnali, je velmi důležité jáhly před samotným vařením spařit horkou vodou. Pokud bychom je nespařili, riskovali bychom, že by mohly být hořké. Po spaření jáhly dejte vařit v poměru 1:2 na 15 minut, dokud nezměknou. Poté vodu slijte a zalijte jáhly rostlinným mlékem a vařte do zhoustnutí kaše přibližně dalších 5 minut. 

Potom rozmačkejte banán a přidejte ho ke kaši. Doslaďte medem a dochuťte skořicí. Pokud máte rádi kaši krémovější, můžete kaši rozmixovat tyčovým mixérem. Nakonec kaši dozdobte čerstvým ovocem a oříšky dle chuti.

TIP: Na ozdobu jáhlové kaše můžete použít třeba lyofilizované jahody, ostružiny nebo třeba kokosové chipsy.

Skladem 199 Kč
Křupavé kousky jahod plné chuti. Takové jsou naše mrazem sušené jahody. Jsou čistě přírodní, neobsahují žádný přidaný cukr ani konzervanty.
Skladem 299 Kč
Představujeme vám náš oříškový krém Miláček, který okouzlí každého! Naše oříškové máslo v sobě skrývá pražené kešu, loupané mandle, jemnou bílou čokoládu a pravé jahody s malinami sušené mrazem. Výsledkem je hedvábně hladká pochoutka s intenzivní ovocnou chutí, která se stane vaším novým oblíbeným společníkem ke snídani i svačině.
Skladem 39 Kč
Naturální kokosové lupínky bez cukru, které neobsahují žádné konzervanty. Přestože nejsou nijak doslazované, díky vysoké kvalitě kokosů jsou přirozeně sladké a chuťově plné. Kokosové plátky jsou vynikající jako mlsání k televizi nebo v ovesné kaši, a díky své velikosti skvěle vyniknou v domácí granole.

S čím kombinovat sladkou jáhlovou kaši

Je nám jasné, že jáhlová kaše na sladko se dá připravit na mnoho způsobů. Dejte si tam prostě to, co máte rádi. My kaši z jáhel vaříme celkem často, proto pro vás máme taky naše tajné tipy, s čím chutná nejlépe.

Ovoce do jáhlové kaše

Přidáním čerstvého ovoce do jáhlové kaše získáte nejen sladkou chuť, ale i spoustu vitamínů, minerálů, antioxidantů. Navíc ovoce obohatí kaši o další porci vlákniny a přispívá i k hydrataci těla díky obsahu vody. Do jáhlové kaše se výborně hodí jablko, banán, jahody, borůvky, třešně, ale také exotické ovoce jako je třeba mango, kiwi nebo ananas.

TIP: Pokud doma zrovna žádné ovoce nemáte, můžete do kaše přidat klidně ovoce sušené nebo kompotované, které můžete mít doma neustále.

jáhlová kaše na sladko s ovocem
Jáhlová kaše nasladko s ovocem

Ořechy a semínka

Oříšky a semínka kaši dodají křupavost, zdravé tuky a vitamíny. S oříšky a semínky to však nepřehánějte. Doporučená denní dávka je 1 hrst oříšků a semínek. Vhodné je oříšky a semínka střídat, jelikož každý druh má jiný obsah zdraví prospěšných látek. Nezapomeňte, že i kokos patří mezi ořechy a kaši dodá skvělou exotickou chuť. 

Sladidla, koření a dochucovadla

Pokud si chcete na snídani pochutnat jako na dezertu, můžete si kaši osladit. Místo cukru však sáhněte po medu nebo různých rostlinných sirupech, jako je třeba javorový nebo čekankový. Na dochucení můžete použít i koření jako skořici, vanilku, muškátový oříšek nebo kardamon. Chybu neuděláte ani s kakaem. To můžete přidat formou prášku, nasekané čokolády nebo kakaových bobů.

Skladem 169 Kč
Čekankový sirup se vyrábí unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Je to přírodní sladidlo s jemnou, lehce karamelovou chutí, které se skvěle hodí do různých receptů.
Nedostupné 589 Kč
Dopřejte si luxusní chuť belgické hořké čokolády bez cukru a posuňte své kulinářské umění na úplně novou úroveň. Naše belgická hořká čokoláda je jemně hořká a úžasně plná chuti.
Nedostupné 129 Kč
100% přírodní, kakaový, nepražený prášek. Nealkalizovaný.

Ořechová másla

Ořechové máslo je skvělý způsob, jak přidat krémovost a bohatou chuť do kaše. Ořechová másla jsou také výborným zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Vyzkoušejte třeba ořechové máslo s čokoládou nebo některé z naturálních ořechových másel.

TIP: Ořechové máslo nemusíte kupovat, ale můžete si ho doma vyrobit sami.

Jogurty a tvaroh

Přidání jogurtu zvýší obsah bílkovin a dodá kaši jemnost a krémovou texturu. Můžete přidat i probiotické jogurty pro podporu zdravé mikroflóry nebo trochu kefíru. Volit můžete i různé rostlinné jogurty, ať už sójové, ovesné nebo kokosové.

TIP: Protein do kaše můžete přidat i v podobě různých prášků nebo našeho ořechového kešu másla s proteinem.

Co dalšího připravit k snídani

Někdy už člověk prostě neví, co pořád vařit, a to nejen ke snídani. Protože je snídaně základ dne, tohle jsou naše oblíbené snídaňové recepty:

Jáhlová kaše na sladko s ovocem

Nejlepší jáhlová kaše na sladko s ovocem

Jáhlová kaše na sladko s ovocem je nejen chutná, ale i zdravá a výživná. Navíc je bezlepková, takže si na ní pochutnají i lidé s omezením lepku. Za chvíli je hotová a naprosto vynikající.
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celková doba 20 minutes
Course Snídaně
Cuisine Česká
Dávka 3 porce

Ingredience
  

Postup
 

  • Jáhly propláchněte a spařte horkou vodu.
  • Dejte vařit ve vodě se špetkou soli v poměru 1:2 na 10 min, dokud jáhly nezačnou měknout.
  • Jáhly slijte a zalijte rostlinným mlékem a vařte do změknutí ( přibližně 5 min).
  • Přidejte med, ghí, skořici a rozmačkaný banán.
  • Vše zamíchejte, dejte do misky a ozdobte ovocem, ořechy a semínky.
Keyword jáhlová kaše, jáhlová kaše na sladko
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Proč jsou zdravé jáhly?

Jáhly jsou zdravé, protože pomáhají regulovat krevní tlak a podporují zdravou srdeční funkci. Obsahují také antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Antioxidanty jsou důležité pro prevenci chronických onemocnění a podporu celkového zdraví.

Kolik jáhel na jednu porci jáhlové kaše?

Jedna porce jáhlové kaše na sladko se dělá ze 75 g jáhel.

Jak se vaří jáhlová kaše na sladko s ovocem?

Jáhlová kaše na sladko s ovocem se připravuje tak, že scezené jáhly zalijte mlékem, přidejte špetku soli, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 30 minut do měkka. Jáhly by měly být měkké, jen mírně kašovité a tekutina zcela vyvařená.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin