Recept: Domácí veganská kešu smetana

Naposledy aktualizováno 6. 5. 2024 autorem Pavlína

Dnes už narazíte na spoustu alternativních ingrediencí, ze kterých si můžete uvařit zdravější podobu tradičních pokrmů. Jednou z takových alternativ je veganská kešu smetana. Možná si teď říkáte, do jakých receptů, obzvlášť těch českých, se smetana z kešu hodí. V tomto článku vám povíme, kam tuto rostlinnou smetanu na vaření konkrétně zařadit a proč i jak si ji doma připravit.

Jaký je rozdíl mezi smetanou na vaření a na šlehání?

Na začátek si neodpustíme trochu teorie, která by se mohla hodit hlavně začínajícím kuchtíkům. Hlavní rozdíl mezi smetanou na vaření a smetanou na šlehání je obsah tuku, od něhož se dále odvíjí způsob použití.

Recept na kešu smetanu
Recept na kešu smetanu

Smetana na vaření obsahuje obvykle nižší podíl tuku než smetana na šlehání. Složení se upravuje tak, aby byla smetana při vaření stabilní a nesrážela se při zahřívání. Vyšší obsah tuku u smetany ke šlehaní je zase uzpůsoben tomu, aby byla ideální pro přípravu šlehaných smetanových krémů a šlehačky.

Bohatě stačí, když si zapamatujete, že smetana na vaření je o teplotě a smetana ke šlehání o konzistenci. A právě podle toho, co se chystáte v kuchyni vytvořit, určíte, jaká smetana bude ta pravá.

Na co se používá smetana na vaření?

Smetana na vaření se používá hlavně proto, že dodá pokrmům krémovou konzistenci a bohatší chuť. Běžně se smetana na vaření přidává do:

100 Kč sleva na první objednávku
  • Omáček – Smetana se dává do rajské omáčky, houbovky, svíčkové a dalších omáček, u nichž tak dojde ke zjemnění.
  • Polévek – V některých polévkách, třeba bramboračce nebo houbové polévce, smetana zvýrazní chuť a dodá krémovou texturu.
  • Dezertů – I smetana na vaření může být součástí různých dezertů, včetně dortů, koláčů nebo zmrzliny.
  • Nápojů – Možná si i vy přidáváte smetanu do smoothie nebo koktejlů, abyste zvýraznili jejich chuť.
Veganskou smetanu použijete i do omáček
Veganskou smetanu použijete i do omáček

Co je rostlinná smetana?

Rostlinná smetana na vaření nahrazuje tradiční smetanu živočišného původu. Vhodná je pro ty, co se vyhýbají živočišným produktům z etických nebo zdravotních důvodů. Veganská smetana se vyrábí z rostlinných surovin, jako je sója, oves, ořechy a další.

Dále ve smetaně můžete najít rostlinné mléko, rostlinné oleje, stabilizátory a případně sladidla či dochucovadla. Jak se za chvíli dozvíte, rostlinná v našem případě kešu smetana se využívá velmi podobně jako ta klasická, tedy v omáčkách, polévkách, dezertech a dalších pokrmech. Popularita rostlinné smetany díky vegetariánství a veganství stále roste a myslíme si, že není úplně z cesty, když řekneme, že v budoucnu živočišnou smetanu úplně nahradí.

Mohlo by vás zajímat: 15 tipů na výborné recepty pro vegany

Domácí rostlinná smetana
Domácí rostlinná smetana

Proč si udělat domácí rostlinnou smetanu?

Existuje několik důvodů, proč si vyrobit domácí rostlinnou smetanu. Nejenže přizpůsobíte chuť smetany podle svých preferencí a budete mít plnou kontrolu nad jejím složením, ale zároveň ušetříte. Domácí výroba rostlinné smetany je ekonomičtější než kupování hotových produktů v obchodě.

Kešu smetana má navíc spoustu zdravotních výhod. Vyrábí se z kešu oříšků, které jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Přispívají ke zdraví srdce a správnému trávení. Jedinou nevýhodou kešu smetany je to, že si ji nemohou dopřát alergici.

Přečtěte si vše, co o kešu potřebujete vědět.

Skladem 259 Kč
Naturální kešu ořechy jsou nepražené, nesolené a od nás vždy čerstvé. W450 je označení pro kvalitní kešu menší velikosti, které jsou lahodné a dobře se mixují. Jsou proto ideální na přípravu kešu másla, kešu mléka, ale i raw dortů či kešu sýru.
Skladem 149 Kč
Největší jádra kešu oříšků na trhu! Myslíte, že na velikosti záleží? Pokud ano, kešu jádra OBŘÍ WW180 natural jsou pro Vás jasná volba. Jsou to největší kešu oříšky, které se dají u domácích pěstitelů sehnat. Při každé sklizni se jedná o velmi omezené množství, proto jsou cenově dražší. Jsou ovšem krásně sněhobílé, mají vynikající vláčnou chuť a křupou. 🙂 Tato velikost se nejvíce hodí například na zdobení domácích RAW dortů a ostatních dezertů. My je ale chroupeme samotné, protože jsou prostě výtečné!
Skladem 189 Kč
Nepražené a nesolené naturální kešu ořechy, které jsou ještě větší a lahodnější. W320 je označení vysoké kvality a nadstandardní velikosti. Prémiové kešu ořechy jsou krémové, skvělé na mlsání a ideální na zdobení dortů, vyniknou v salátech i smoothie miskách.

Jak vyrobit rostlinnou smetanu?

Připravit rostlinnou smetanu z kešu jsme se rozhodli hlavně proto, že se s kešu oříšky snadno pracuje. Můžete zvolit i mandle, ale mixování bude o něco náročnější. Někteří lidé dělají rostlinnou smetanu na vaření z makadamových ořechů. Ty zase spadají do trochu vyšší cenové kategorie, a tak si na nich raději pochutnáme v celé podobě.

Kešu smetana je opravdu vděčná, protože dodá jídlu to, co mu chybí a její přípravu zvládne opravdu úplně každý, a to rozhodně nejsou plané řeči. Recept na veganskou kešu smetanu se skládá pouze ze dvou ingrediencí – kešu a vody.

Aby vám z kešu ořechů, vznikl opravdu jemný kešu krém, musíte je s vodou pořádně rozmixovat. Pokud nemáte kvalitní mixér, namočte oříšky na 30 minut do horké vody nebo na 4 hodiny do studené. Kešu hezky změknou, a tak si s nimi poradí i méně výkonnější přístroj.

Pokud budete kešu ořechy namáčet, tak je po změknutí sceďte. Poté přesypte do mixéru, přidejte novou vodu a mixujte do hladka. Držte se předepsaného množství vody, protože když to přeženete, nevznikne vám kešu smetana, ale kešu nápoj.

Po rozmixování je kešu smetana hotová. Jestli nemáte v plánu zamíchat veganskou smetanu do sladkých receptů, můžete do vzniklého kešu krému přidat lahůdkové droždí, citrónovou šťávu, sůl a znovu promixovat. Někdo do smetany dokonce přidává různé koření nebo bylinky. Kešu oříšky obsahují spoustu proteinu.

Jak dlouho veganská kešu smetana vydrží?

Protože domácí veganská kešu smetana neobsahuje žádné konzervanty, počítejte s tím, že vám nevydrží tak dlouho jako rostlinná smetana z obchodu. Když budete domácí kešu smetanu uchovávat v hermeticky uzavřené nádobě nebo sklenici v ledničce, měla by vám vydržet 3 až 7 dní. Záleží také na přidaných ingrediencích.

Jestli zaznamenáte neobvyklou vůni nebo chuť, může to být známkou toho, že se smetana začíná kazit. V takovém případě je nejlepší smetanu zlikvidovat. Věříme ale, že její množství zvládnete včas spotřebovat.

Kešu oříšky obsahují spoustu proteinu
Kešu oříšky obsahují spoustu proteinu

Jak dlouho veganská kešu smetana vydrží?

Protože domácí veganská kešu smetana neobsahuje žádné konzervanty, počítejte s tím, že vám nevydrží tak dlouho jako rostlinná smetana z obchodu. Když budete domácí kešu smetanu uchovávat v hermeticky uzavřené nádobě nebo sklenici v ledničce, měla by vám vydržet 3 až 7 dní. Záleží také na přidaných ingrediencích.

Jestli zaznamenáte neobvyklou vůni nebo chuť, může to být známkou toho, že se smetana začíná kazit. V takovém případě je nejlepší smetanu zlikvidovat. Věříme ale, že její množství zvládnete včas spotřebovat.

Recept: Domácí veganská kešu smetana
Recept: Domácí veganská kešu smetana

Do čeho se kešu smetana dává?

Slíbili jsme vám, že kešu smetana prokáže službu ve velkém množství receptů. Můžete ji přidat například do:

Často kladené dotazy

Je smetana zdravá?

Smetana může být součástí vyvážené stravy, ale kvůli obsahu nasycených tuků může její nadměrná konzumace způsobit problémy. Doporučuje se proto konzumovat rostlinné alternativy jako je např. kešu smetana, smetana ze sóji, ovsa a jiných ořechů.

Jak vyrobit rostlinnou smetanu?

Rostlinnou smetanu můžete udělat ze sóji, ovsa nebo ořechů. Z ořechů se nejčastěji dělá kešu smetana, kvůli snadnému zpracování oříšků. Dejte kešu na 30 minut do horké vody. Až změknou sceďte je, nasypte do mixéru, zalijte vodou a rozmixujte do hladka.

Jak udělat kešu krém?

Nechte kešu ořechy změknout na 30 minut v horké vodě nebo je ponořte na 4 hodiny do studené vody. Následně je přeceďte a nasypte do mixéru. Přidejte vodu a důkladně rozmixujte do jemného krému.

Jak udělat veganskou smetanu?

Veganská smetana se nejčastěji připravuje z kešu oříšků. Oříšky namočte v horké nebo studené vodě. Až změknou, sceďte je a přidejte do mixéru. Zalijte vodou a důkladně rozmixujte. Dodržte předepsané množství vody, aby byla konzistence smetany správná.

Co znamená hermeticky uzavřené?

Hermeticky uzavřená nádoba je nádoba uzavřená tak, aby nedocházelo k průniku vzduchu nebo vlhkosti.

Jaká smetana se dává do omáček?

Do omáček se přidává smetana na vaření. Klasickou živočišnou smetanu doporučujeme nahradit zdravější rostlinnou smetanou. Nejčastěji se využívá kešu smetana.

Recept: Domácí veganská kešu smetana

Recept: Domácí veganská kešu smetana

Připravte si alternativu ke klasické smetaně na vaření. Kešu smetanu můžete přimíchat do spousty tradičních i veganských receptů a pokaždé to bude stát za to.
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 5 minutes
Celková doba 35 minutes

Ingredience
  

  • 1 hrnek kešu
  • ½ hrnku vody

Postup
 

  • Namočte kešu oříšky alespoň na 30 minut v horké vodě nebo na 4 hodiny ve studené vodě.
  • Změklé oříšky sceďte a nasypte do mixéru.
  • Přidejte půl hrnku vody.
  • Důkladně rozmixujte do hladka.
Klíčové slovo domácí rostlinná smetana, kešu smetana, kešu smetana recept, rostlinná smetana, veganská smetana
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4