Obsah článku
Omáčka z pistácií
Pistácie jsou tradiční surovinou sicilského jídelníčku, najdete je nejen v místních dezertech, ale používají se i v těstovinových pokrmech a salátech. Dneska si společně připravíme jednoduchou omáčku, kterou máte hotovou za pár minut a skvěle se hodí k jakýmkoliv těstovinám.
Náš recept na těstoviny s pistáciovou smetanovou omáčkou vyžaduje jen několik málo ingrediencí, takže je ideální jako rychlá večeře během pracovního týdne, ale je tak chutný a originální, že zapůsobí na každou návštěvu. Ačkoliv je tradiční recept pouze vegetariánský, v textu najdete i návod, jak ho připravit vegansky.

Jsou pistácie zdravé?
Pistácie patří k ořechům s nejdelší historií, dle archeologických nálezů tuto pochoutku jedli lidé už šest tisíc let před naším letopočtem. Tehdy si ji dopřávali ale pouze ti z nejvyšších vrstev. Pistácie rostou na stromě zvaném řečík pistáciový neboli pistacia vera, v Itálii se pěstují pouze na Sicílii. Nejkvalitnější, ale také nejdražší, pochází ze sicilského města Bronte.
Pistácie jsou téměř superpotravinou, jelikož jsou kvalitním zdrojem energie, bílkovin i zdravých tuků (včetně omega-9 nenasycených mastných kyselin). Díky vysokému podílu vlákniny navíc spolehlivě zasytí. Tyto lahodné oříšky jsou také bohaté na minerály, vitamíny a antioxidanty.
Jak na omáčku z pistácií
Příprava omáčky je velmi jednoduchá. Nejprve si nakrájíme najemno cibuli a v kuchyňském robotu rozemeleme naturální pistácie. Pozor, abyste to s mixováním nepřehnali, nechceme prášek ani kaši, ale pouze malinké kousky pistácií.

Na středně velké pánvi, na které běžně připravujete omáčky na těstoviny, orestujeme na olivovém oleji cibuli. Poté přidáme pistácie a olej. Měli byste dosáhnout konzistence podobné pastě.
Za stálého míchání vařte na středním plameni asi minutu, a poté přidejte smetanu a míchejte, dokud se nezahřeje. Omáčku stáhneme z plotny a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s těstovinami, které uvaříme dle návodu.
Jak na zdravější verzi těstovin
Pokud se snažíte hubnout, nebo vám je z těstovin těžko, je tady skvělé řešení. Můžete si zkusit připravit například těstoviny z červené čočky či jiných luštěnin, které jsou k dostání téměř ve všech obchodech.
Luštěninové těstoviny mají totiž obecně vyšší podíl bílkovin a vlákniny než klasické těstoviny z různých druhů pšenice, proto po nich sahají často sportovci a jsou skvělým pomocníkem při každé dietě. Luštěninové těstoviny se vyrábí z fazolí, hrachu, čočky nebo cizrny a většinou jsou bezlepkové. Celiaci by však vždy měli kontrolovat složení, zda některá ze složek neobsahuje lepek.
Veganská pistáciová omáčka na těstoviny
Omáčku lze připravit i vegansky. Smetanu nahradíme veganskou alternativou a místo parmazánu si vyrobíme veganský parmazán. Stačí rozmixovat hrst kešu ořechů s lžící lahůdkového droždí, solí a troškou česneku v prášku.

Tip: Další skvělé omáčky k těstovinám

Recept na sicilskou pistáciovou omáčku k těstovinám
Ingredience
- 200 g těstovin
- 1/2 cibule
- 1/4 hrníčku mletých nesolených pistácií
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 smetany
- drcený červený pepř
- sůl
- mletý černý pepř
Postup
- Přiveďte k varu hrnec osolené vody.
- Mezitím nakrájejte cibuli a v kuchyňském robotu rozemelte pistácie, dokud nebudou kousky velmi malé, ale neměli by být úplně na jemný prášek.
- Do vody přidejte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu.
- Zatímco se těstoviny vaří, začněte připravovat omáčku: na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní, ale nezhnědne.
- Přidejte pistácie a olej. Měli byste dosáhnout konzistence podobné pastě. Za stálého míchání vařte na středním plameni asi minutu (nenechte pistácie nabrat barvu).
- Přidejte smetanu, míchejte, dokud se nezahřeje, a poté ji stáhněte z ohně. Přidejte špetku drceného červeného pepře, černý pepř a hodně soli podle chuti.
- Když jsou těstoviny al dente, dobře je slijte a poté je přidejte do pánve s omáčkou. Dobře promíchejte, aby se obalily, a ihned podávejte s velkým množstvím čerstvě nastrouhaného parmazánu (či jeho veganskou alternativou).