Recept na sicilskou pistáciovou omáčku: rychlá omáčka k těstovinám bez masa

Pistácie jsou tradiční surovinou sicilského jídelníčku, najdete je nejen v místních dezertech, ale používají se i v těstovinových pokrmech a salátech. Dneska si společně připravíme jednoduchou sicilskou pistáciovou omáčku, kterou máte hotovou za pár minut a skvěle se hodí k jakýmkoliv těstovinám

Lahodná smetanová omáčka z pistácií

Náš recept na těstoviny s pistáciovou smetanovou omáčkou vyžaduje jen několik málo ingrediencí, takže je ideální jako rychlá večeře během pracovního týdne, ale je tak chutný a originálníže zapůsobí na každou návštěvu. Ačkoliv je tradiční recept pouze vegetariánský, v textu najdete i návod, jak ho připravit vegansky. 

Do receptu na sicilskou pistáciovou omáčku budete potřebovat kvalitní drcené pistácie.
Do receptu na sicilskou pistáciovou omáčku budete potřebovat kvalitní drcené pistácie.

Tip: Na našem blogu najdete množství receptů s pistáciemi. Inspirujte se recepty. ?

Jsou pistácie zdravé?

Pistácie patří k ořechům s nejdelší historií, dle archeologických nálezů tuto pochoutku jedli lidé už šest tisíc let před naším letopočtem. Tehdy si ji dopřávali ale pouze ti z nejvyšších vrstev.  Pistácie rostou na stromě zvaném řečík pistáciový neboli pistacia vera, v Itálii se pěstují pouze na Sicílii. Nejkvalitnější, ale také nejdražší, pochází ze sicilského města Bronte.  

Sleva na kešu

Pistácie jsou téměř superpotravinou, jelikož jsou kvalitním zdrojem energie, bílkovin i zdravých tuků (včetně omega-9 nenasycených mastných kyselin). Díky vysokému podílu vlákniny navíc spolehlivě zasytí. Tyto lahodné oříšky jsou také bohaté na minerály, vitamíny a antioxidanty.  

Pistácie ve skořápce jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály. Jsou skvělé jako zdravá svačinka nebo do středomořských pokrmů či na zdobení dezertů.
Pistácie jsou skvělé jako zdravá svačinka nebo do středomořských pokrmů či na zdobení dezertů.

Pokud si budete pistácie kupovat, dejte pozor na cenu a kvalitu. Můžete si zakoupit klasicky pistácie ve skořápce, ale pro ty náročnější se prodávají pistácie již vyloupané, ovšem tady musíte počítat s tím, že cena bude o něco vyšší.

Tip: Chcete se dozvědět více o pistáciích? Podívejte se na kompletní průvodce světem ořechu.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak na sicilskou pistáciovou omáčku

Příprava omáčky je velmi jednoduchá. Nejprve si nakrájíme najemno cibuli a v kuchyňském robotu rozemeleme naturální pistácie. Pozor, abyste to s mixováním nepřehnali, nechceme prášek ani kaši, ale pouze malinké kousky pistácií.

Suroviny na sicilskou pistáciovou omáčku. Pouze cibule, těstoviny, pistácie, smetana a koření.
Suroviny na sicilskou pistáciovou omáčku. Pouze cibule, těstoviny, pistácie, smetana a koření.

Na středně velké pánvi, na které běžně připravujete omáčky na těstoviny, orestujeme na olivovém oleji cibuli. Poté přidáme pistácie a olej. Měli byste dosáhnout konzistence podobné pastě.  

Za stálého míchání vařte na středním plameni asi minutu, a poté přidejte smetanu a míchejte, dokud se nezahřeje. Omáčku stáhneme z plotny a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s těstovinami, které uvaříme dle návodu.

Tip: Bezvaječné těstoviny z červené čočky jsou opravdový HIT! Zkuste je i vy.

Jak na zdravější verzi těstovin? Zkuste těstoviny z luštěnin

Pokud se snažíte hubnout, nebo vám je z těstovin těžko, je tady skvělé řešení. Můžete si zkusit připravit například těstoviny z červené čočky či jiných luštěnin, které jsou k dostání téměř ve všech obchodech.

Luštěninové těstoviny mají totiž obecně vyšší podíl bílkovin a vlákniny než klasické těstoviny z různých druhů pšenice, proto po nich sahají často sportovci a jsou skvělým pomocníkem při každé dietě. Luštěninové těstoviny se vyrábí z fazolí, hrachu, čočky nebo cizrny a většinou jsou bezlepkové. Celiaci by však vždy měli kontrolovat složení, zda některá ze složek neobsahuje lepek.

Skladem 659 Kč
Naturální pistácie jsou vyloupané a nesolené v prémiové kvalitě. Díky své jemné chuti a dobré stravitelnosti patří k nejpopulárnějším oříškům na trhu.
Skladem 59 Kč
Bezvaječné těstoviny z červené čočky jsou opravdový HIT! Jsou vyrobeny z jemně mleté červené čočky a jako luštěninové těstoviny obsahují velké množství bílkovin.
Skladem 59 Kč
Lahůdkové droždí slouží jako výborné dochucovadlo a zahušťovadlo k vašim pokrmům.

Veganská pistáciová omáčka na těstoviny

Sicilskou pistáciovou omáčku lze připravit i vegansky. Smetanu nahradíme veganskou alternativou a místo parmazánu si vyrobíme veganský parmazán. Stačí rozmixovat hrst kešu ořechů s lžící lahůdkového droždí, solí a troškou česneku v prášku

Tip: Kdo by nemiloval těstoviny? Zkuste těchto 5 jednoduchých receptů na omáčky k těstovinám.

Tip pro milovníky italské kuchyně

Pokud milujete italskou kuchyni, bazalkové pesto a italský caprese salát se vám už možná přejídá. Už jste zkoušeli pesto vyrobit z pistácií? Přidání pistáciového pesta do jakýchkoli těstovin je jeho nejčastější využití. Skvěle se také hodí k cuketovým špagetám, na pizzu nebo do domácích sendvičů.

 Zkuste tento naprosto úžasný a jednoduchý recept na populární cuketové špagety.
Zkuste tento naprosto úžasný a jednoduchý recept na populární cuketové špagety s pistáciovou omáčkou.

FAQ – Nejčastější dotazy

Jaké suroviny budu potřebovat na sicilskou pistáciovou omáčku?

Připravte si těstoviny (můžete nahradit za luštěninové), cibuli, mleté pistácie, olivový olej, koření a smetanu.

Čím nahradit v pistáciové omáčce smetanu?

Sicilskou pistáciovou omáčku můžete jednodušše připravit vegansky. Stačí nahradit v omáčce smetanu za rostlinnou smetanu nebo jinou veganskou alternativou.

Jaké pistácie do receptu na omáčku použít?

Doporučujeme použít naturální vyloupaná jádra pistácií.

Tip: Naše naturální pistácie jsou vyloupané a nesolené v prémiové kvalitě. 

Jakým sýrem můžu sicilskou pistáciovou omáčku posypat?

Jako do každého italského receptu se hodí parmezán, který má nezaměnitelnou chuť. V případě, že hledáte alternativu pro vegany, zkuste si vyrobit veganský parmezán.

Jak vyrobit veganský parmezán?

Rozmixujete hrst kešu se špetkou soli, lžící lahůdkového droždí a špetkou česneku (v prášku).

Jak sicilskou pistáciovou omáčku skladovat?

Omáčka je nejlepší čerstvá, pokud vám ovšem zbyla, můžete jí nechat v lednici nebo zmrazit.

Jak dlouho trvá vyrobit sicilskou pistáciovou omáčku?

Pistáciovou omáčku na těstoviny máte hotovou do 15 minut. Během toho, co se vám budou vařit těstoviny, si na pánvi připravíte lahodnou omáčku. Až těstoviny slijete, smícháte s omáčkou a můžete podávat.

Tipy na recepty z blogu OchtunejOřech

Recept na sicilskou pistáciovou omáčku k těstovinám

Dneska si společně připravíme jednoduchou omáčku, kterou máte hotovou za pár minut a skvěle se hodí k jakýmkoliv těstovinám. 
Chod Hlavní chod
Kuchyně Veganská, Vegetariánská

Ingredience
  

Postup
 

  • Přiveďte k varu hrnec osolené vody.
  • Mezitím nakrájejte cibuli a v kuchyňském robotu rozemelte pistácie, dokud nebudou kousky velmi malé, ale neměli by být úplně na jemný prášek.
  • Do vody přidejte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu.
  • Zatímco se těstoviny vaří, začněte připravovat omáčku: na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní, ale nezhnědne.
  • Přidejte pistácie a olej. Měli byste dosáhnout konzistence podobné pastě.  Za stálého míchání vařte na středním plameni asi minutu (nenechte pistácie nabrat barvu).
  • Přidejte smetanu, míchejte, dokud se nezahřeje, a poté ji stáhněte z ohně. Přidejte špetku drceného červeného pepře, černý pepř a hodně soli podle chuti.
  • Když jsou těstoviny al dente, dobře je slijte a poté je přidejte do pánve s omáčkou. Dobře promíchejte, aby se obalily, a ihned podávejte s velkým množstvím čerstvě nastrouhaného parmazánu (či jeho veganskou alternativou).
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Inspirujte se dalšími recepty z pistácií

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




40 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin40