Recept na sicilskou pistáciovou omáčku k těstovinám

Sicilská pistáciová omáčka

Omáčka z pistácií

Pistácie jsou tradiční surovinou sicilského jídelníčku, najdete je nejen v místních dezertech, ale používají se i v těstovinových pokrmech a salátech. Dneska si společně připravíme jednoduchou omáčku, kterou máte hotovou za pár minut a skvěle se hodí k jakýmkoliv těstovinám

Náš recept na těstoviny s pistáciovou smetanovou omáčkou vyžaduje jen několik málo ingrediencí, takže je ideální jako rychlá večeře během pracovního týdne, ale je tak chutný a originálníže zapůsobí na každou návštěvu. Ačkoliv je tradiční recept pouze vegetariánský, v textu najdete i návod, jak ho připravit vegansky. 

Drcené pistácie
Drcené pistácie

Jsou pistácie zdravé?

Pistácie patří k ořechům s nejdelší historií, dle archeologických nálezů tuto pochoutku jedli lidé už šest tisíc let před naším letopočtem. Tehdy si ji dopřávali ale pouze ti z nejvyšších vrstev.  Pistácie rostou na stromě zvaném řečík pistáciový neboli pistacia vera, v Itálii se pěstují pouze na Sicílii. Nejkvalitnější, ale také nejdražší, pochází ze sicilského města Bronte.  

Pistácie jsou téměř superpotravinou, jelikož jsou kvalitním zdrojem energie, bílkovin i zdravých tuků (včetně omega-9 nenasycených mastných kyselin). Díky vysokému podílu vlákniny navíc spolehlivě zasytí. Tyto lahodné oříšky jsou také bohaté na minerály, vitamíny a antioxidanty.  

Jak na omáčku z pistácií

Příprava omáčky je velmi jednoduchá. Nejprve si nakrájíme najemno cibuli a v kuchyňském robotu rozemeleme naturální pistácie. Pozor, abyste to s mixováním nepřehnali, nechceme prášek ani kaši, ale pouze malinké kousky pistácií.

Na středně velké pánvi, na které běžně připravujete omáčky na těstoviny, orestujeme na olivovém oleji cibuli. Poté přidáme pistácie a olej. Měli byste dosáhnout konzistence podobné pastě.  

Za stálého míchání vařte na středním plameni asi minutu, a poté přidejte smetanu a míchejte, dokud se nezahřeje. Omáčku stáhneme z plotny a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s těstovinami, které uvaříme dle návodu.

Jak na zdravější verzi těstovin

Pokud se snažíte hubnout, nebo vám je z těstovin těžko, je tady skvělé řešení. Můžete si zkusit připravit například těstoviny z červené čočky či jiných luštěnin, které jsou k dostání téměř ve všech obchodech.

Luštěninové těstoviny mají totiž obecně vyšší podíl bílkovin a vlákniny než klasické těstoviny z různých druhů pšenice, proto po nich sahají často sportovci a jsou skvělým pomocníkem při každé dietě. Luštěninové těstoviny se vyrábí z fazolí, hrachu, čočky nebo cizrny a většinou jsou bezlepkové. Celiaci by však vždy měli kontrolovat složení, zda některá ze složek neobsahuje lepek.

Veganská pistáciová omáčka na těstoviny

Omáčku lze připravit i vegansky. Smetanu nahradíme veganskou alternativou a místo parmazánu si vyrobíme veganský parmazán. Stačí rozmixovat hrst kešu ořechů s lžící lahůdkového droždí, solí a troškou česneku v prášku. 

Tip: Další skvělé omáčky k těstovinám

Recept na sicilskou pistáciovou omáčku k těstovinám

3.5 z 4 hlasů
Chod Hlavní chod
Kuchyně Veganská, Vegetariánská

Ingredience
  

Postup
 

  • Přiveďte k varu hrnec osolené vody.
  • Mezitím nakrájejte cibuli a v kuchyňském robotu rozemelte pistácie, dokud nebudou kousky velmi malé, ale neměli by být úplně na jemný prášek.
  • Do vody přidejte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu.
  • Zatímco se těstoviny vaří, začněte připravovat omáčku: na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní, ale nezhnědne.
  • Přidejte pistácie a olej. Měli byste dosáhnout konzistence podobné pastě.  Za stálého míchání vařte na středním plameni asi minutu (nenechte pistácie nabrat barvu).
  • Přidejte smetanu, míchejte, dokud se nezahřeje, a poté ji stáhněte z ohně. Přidejte špetku drceného červeného pepře, černý pepř a hodně soli podle chuti.
  • Když jsou těstoviny al dente, dobře je slijte a poté je přidejte do pánve s omáčkou. Dobře promíchejte, aby se obalily, a ihned podávejte s velkým množstvím čerstvě nastrouhaného parmazánu (či jeho veganskou alternativou).
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




40 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin40