Palačinky na slano z červené čočky jsou v posledních měsících obrovským hitem na sociálních sítích. Jsou totiž jednoduché, lze je připravit i vegansky, a hlavně jsou extrémně zdravé. Můžete je připravovat na sladko i na slano. My jsme je zkusili naplnit naší oblíbenou špenátovou omáčkou, kterou standardně připravujeme k těstovinám.

Proč jíst červenou čočku
Červená čočka je cenově dostupná, a zároveň velmi výživná luštěnina. Pokud vás běžná čočka odrazuje proto, že je náročná na přípravu, červená čočka je jejím opakem. Není nutné ji namáčet a vaří se opravdu chviličku.
Nejčastěji se z ní vaří polévka, ale hodí se i na přípravu vegetariánské varianty burgerů nebo sekané. Červená čočka je označována za superpotravinu, protože obsahuje řadu vitamínů a minerálů a má vysoký obsah bílkovin a vlákniny, ale zároveň nízký obsah tuku.
Červená čočka je také vynikajícím zdrojem vitamínu B6, kyseliny pantotenové a thiaminu.
💡 TIP: Chcete začlenit červenou čočku do vašeho jídelníčku a rádi byste se o ní dozvěděli více? Přečtěte si náš článek.
Jak připravit palačinky na slano z červené čočky
Někdo nechává červenou čočku přes noc naloženou ve vodě, ale pokud na to nemáte čas, stačí červenou čočku zalít vroucí vodou a nechat zcela vychladnout. Poté ji ještě jednou propláchněte a sceďte.
Nakonec ji dejte do mixéru s vodou a rozmixujte spolu s práškem do pečiva, vrchovatou lžící rýžové mouky, kořením a česnekem (v případě, že plánujete vyrábět palačinky na slano), přidejte sůl a vajíčko. Tím vytvoříme těsto na palačinky na slano z červené čočky.
Ačkoliv lze vajíčko vynechat, pokud nejste vegani, doporučila bych ho přidat, bude se vám s těstem lépe pracovat. Připravené těsto nechte chvilku odstát a můžete se pustit do smažení palačinek.

Jak na přípravu špenátové náplně do palačinek na slano z červené čočky
Orestujeme si cibuli a přidáme rozmrazený špenát. Dosolíme dle chuti a přidejte prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou čerstvou bazalku. V menším hrnci si připravíme sýrovou omáčku.
Zahřejeme smetanu a postupně přidáváme nastrouhaný sýr, dokud se nerozpustí. Smetana by neměla začít bublat. Dochutíme muškátovým oříškem. Nakonec sýrovou omáčku přidáme ke špenátu, osolíme dle chuti a můžeme směsí plnit palačinky.
Co se špenátovou omáčkou, pokud zbyde
Špenátovou omáčku nikdy neskladujte déle než 2-3 dny. Špenátová omáčka je vynikající s těstovinami, ale můžete ji zapéct i s gnocchi. Omáčku můžete použít i do klasických palačinek.
Jak na sladké palačinky z červené čočky
Pokud máte chuť spíše na sladké palačinky, vynechte z rěch kurkumu, koriandr, chilli, kmín a česnek. Místo nich do těsta zapracujte skořici, muškátový oříšek a vanilkový cukr. Podávejte s marmeládou nebo arašídovým máslem a javorovým sirupem.
Tip: Přečtěte si, jak na klasické hrníčkové těsto na palačinky.

Recept: Palačinky z červené čočky plněné špenátem
Ingredience
Palačinkové těsto
- 1 šálek červené čočky
- 1 lžičku soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíci rýžové mouky
- 1 šálek vody
- koření dle chuti (koriandr, kmín, kurkuma, chilli)
- 1-2 stroužky česneku
- 1 vejce
- olej na smažení
Náplň do palačinek
- 450 g mraženého špenátu
- 1 kelímek smetany
- 150 g strouhaného sýru gouda
- 150 g strouhané nivy
- 1 lžička muškátového oříšku
- 2-3 stroužky česneku
- 2 cibule
- hrst bazalky
K podávání
- cherry rajčátka
Postup
Jak na náplň
- Orestujte cibuli a přidejte rozmrazený špenát.
- Dosolte dle chuti a přidejte prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou čerstvou bazalku.
- V menším hrnci si zahřejte smetanu (nesmí se ale začít vařit).
- Ve smetaně rozpusťte nastrouhané sýry.
- Dochuťte muškátovým oříškem.
- Sýrovou omáčku přidejte ke špenátu a případně dosolte dle chuti.
Jak na palačinky
- Zalijte červenou čočku vroucí vodou a nechte vychladnout.
- Sceďte a propláchněte červenou čočku a rozmixujte spolu se všemi ingrediencemi na těsto.
- Nechte těsto odstát a mezitím si připravte náplň.
- Smažte palačinky na středním plamenu z obou stran 2-3 minuty.
Jak podávat
- Palačinky plníme špenátovou omáčkou a podáváme s cherry rajčaty.