Palačinky na slano z červené čočky plněné špenátem

Naposledy aktualizováno 8. 3. 2024 autorem Terka Suchanová

Palačinky na slano z červené čočky jsou v posledních měsících obrovským hitem na sociálních sítích. Jsou totiž jednoduché, lze je připravit i vegansky, a hlavně jsou extrémně zdravé. Můžete je připravovat na sladko i na slano. My jsme je zkusili naplnit naší oblíbenou špenátovou omáčkou, kterou standardně připravujeme k těstovinám. 

Už jste někdy ochutnali palačinky na slano?

Slané palačinky představují zajímavou alternativu k tradičním sladkým variantám, otevírajíce prostor k širokému spektru chutí a kreativity. Tato srdcová pochoutka si získala své místo na stolech po celém světě, kde se stala oblíbenou volbou pro snídani, lehký oběd nebo dokonce večeři. Odpusťte si na chvíli klasické sladké palačinky a objevte chutě, které nabízejí slané palačinky.

Chutné čočkové palačinky na slano vás neomrzí svojí chutí.
Chutné čočkové palačinky na slano vás neomrzí svojí chutí.

Proč jíst červenou čočku

Červená čočka je cenově dostupná, a zároveň velmi výživná luštěnina. Pokud vás běžná čočka odrazuje proto, že je náročná na přípravu, červená čočka je jejím opakem. Není nutné ji namáčet a vaří se opravdu chviličku.

Nejčastěji se z ní vaří polévka, ale hodí se i na přípravu vegetariánské varianty burgerů nebo sekanéČervená čočka je označována za superpotravinu, protože obsahuje řadu vitamínů a minerálů a má vysoký obsah bílkovin a vlákniny, ale zároveň nízký obsah tuku.

Červená čočka je také vynikajícím zdrojem vitamínu B6, kyseliny pantotenové a thiaminu.

TIP: Chcete začlenit červenou čočku do vašeho jídelníčku? Přečtěte si náš článek.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak připravit palačinky na slano z červené čočky

Někdo nechává červenou čočku přes noc naloženou ve vodě, ale pokud na to nemáte čas, stačí červenou čočku zalít vroucí vodou a nechat zcela vychladnout. Poté ji ještě jednou propláchněte a sceďte.

Nakonec ji dejte do mixéru s vodou a rozmixujte spolu s práškem do pečiva, vrchovatou lžící rýžové mouky, kořením a česnekem (v případě, že plánujete vyrábět palačinky na slano), přidejte sůl a vajíčko. Tím vytvoříme těsto na palačinky na slano z červené čočky.

Ačkoliv lze vajíčko vynechat, pokud nejste vegani, doporučila bych ho přidat, bude se vám s těstem lépe pracovat. Připravené těsto nechte chvilku odstát a můžete se pustit do smažení palačinek. 

Červená čočka, malá, sytě rudá, výživná, chutná. V kuchyni skvělá zdravá volba s plnou dávkou bílkovin.
Červená čočka, sytě rudá, výživná, chutná. V kuchyni skvělá zdravá volba s plnou dávkou bílkovin.

Mohlo by vás zajímat: 5 tipů na zdravé a dietní recepty z červené čočky.

Jak na přípravu špenátové náplně do palačinek na slano z červené čočky

Orestujeme si cibuli a přidáme rozmrazený špenát. Dosolíme dle chuti a přidejte prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou čerstvou bazalku. V menším hrnci si připravíme sýrovou omáčku. 

Zahřejeme smetanu a postupně přidáváme nastrouhaný sýr, dokud se nerozpustí. Smetana by neměla začít bublat. Dochutíme muškátovým oříškem. Nakonec sýrovou omáčku přidáme ke špenátu, osolíme dle chuti a můžeme směsí plnit palačinky. 

Co se špenátovou omáčkou, pokud zbyde

Špenátovou omáčku nikdy neskladujte déle než 2-3 dny. Špenátová omáčka je vynikající s těstovinami, ale můžete ji zapéct i s gnocchi. Omáčku můžete použít i do klasických palačinek.

Skladem 59 Kč
Červená čočka je nejlépe stravitelná ze všech luštěnin.Ale to není vše. Má vynikající chuť! Je bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin. Navíc se nemusí dopředu namáčet a její příprava zabere přibližně jen 15 minut. U nás najdete červenou čočku celou – tedy celé „lentilky“. Na českém trhu můžete také nalézt červenou čočku drcenou nebo půlenou, ta se ale snadno rozvaří.
Skladem 39 Kč
Rýžová mouka je přirozeně bezlepková, a ocení ji tak všichni s větší citlivostí na lepek. Je vyrobena z kvalitní, loupané rýže a vždy čerstvě umletá! Má nízký obsah tuku, a navíc je velmi snadno stravitelná. Pokrmy z rýžové mouky jsou hutnější a déle vás zasytí. Neváhejte a vyzkoušejte naši rýžovou mouku například na banánové brownie s kakaem.
Skladem 119 Kč
Koriandr je jednoletá rostlina pocházející především z oblasti Blízkého východu a Středomoří. Od nepaměni se používá jako oblíbené dochucovadlo do všech druhů pokrmů. Mletý koriandr je velmi populární především v blízkovýchodní a indické kuchyni. Využívá se také k nakládání hub a zeleniny.

Tip: Recepty na zdravé snídaně: 10 nejlepších receptů pro děti i dospělé.

Jak na sladké palačinky z červené čočky

Pokud máte chuť spíše na sladké palačinky, vynechte v receptu z těsta kurkumu, koriandr, chilli, kmín a česnek. Místo nich do těsta zapracujte skořici, muškátový oříšek a vanilkový cukr. Podávejte s marmeládou nebo arašídovým máslem a javorovým sirupem.

recept na nejlepší hrníčkové těsto na palačinky
Vyzkoušejte recept na nejlepší hrníčkové těsto na palačinky.

Pokud nemáte doma čerstvé ovoce, můžete palačinky podávat i s lyofilizovaným ovocem. Ovoce sušené mrazem si zachovává veškeré vitamíny a živiny stejně jako to čerstvé.

Tip: Přečtěte si, jak na klasické hrníčkové těsto na palačinky.

Recept: Palačinky z červené čočky plněné špenátem

Palačinky z červené čočky jsou jednoduché a rychlé. Můžete je jako my plnit špenátem, ale lze je připravit i na sladko.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celková doba 45 minutes
Chod Dezert, Hlavní chod
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

Palačinkové těsto

  • 1 šálek červené čočky
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíci rýžové mouky
  • 1 šálek vody
  • koření dle chuti (koriandr, kmín, kurkuma, chilli)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • olej na smažení

Náplň do palačinek

  • 450 g mraženého špenátu
  • 1 kelímek smetany
  • 150 g strouhaného sýru gouda
  • 150 g strouhané nivy
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • hrst bazalky

K podávání

  • cherry rajčátka

Postup
 

Jak na náplň

  • Orestujte cibuli a přidejte rozmrazený špenát.
  • Dosolte dle chuti a přidejte prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou čerstvou bazalku.
  • V menším hrnci si zahřejte smetanu (nesmí se ale začít vařit).
  • Ve smetaně rozpusťte nastrouhané sýry.
  • Dochuťte muškátovým oříškem.
  • Sýrovou omáčku přidejte ke špenátu a případně dosolte dle chuti.

Jak na palačinky

  • Zalijte červenou čočku vroucí vodou a nechte vychladnout.
  • Sceďte a propláchněte červenou čočku a rozmixujte spolu se všemi ingrediencemi na těsto.
  • Nechte těsto odstát a mezitím si připravte náplň.
  • Smažte palačinky na středním plamenu z obou stran 2-3 minuty.

Jak podávat

  • Palačinky plníme špenátovou omáčkou a podáváme s cherry rajčaty.
Klíčové slovo palačinky se špenátem, palačinky z červené čočky
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




7 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin7