Palačinky na slano z červené čočky plněné špenátem

Palačinky z červené čočky

Palačinky na slano z červené čočky jsou v posledních měsících obrovským hitem na sociálních sítích. Jsou totiž jednoduché, lze je připravit i vegansky, a hlavně jsou extrémně zdravé. Můžete je připravovat na sladko i na slano. My jsme je zkusili naplnit naší oblíbenou špenátovou omáčkou, kterou standardně připravujeme k těstovinám. 

Palačinky na slano z červené čočky
Palačinky na slano z červené čočky

Proč jíst červenou čočku

Červená čočka je cenově dostupná, a zároveň velmi výživná luštěnina. Pokud vás běžná čočka odrazuje proto, že je náročná na přípravu, červená čočka je jejím opakem. Není nutné ji namáčet a vaří se opravdu chviličku.

Nejčastěji se z ní vaří polévka, ale hodí se i na přípravu vegetariánské varianty burgerů nebo sekanéČervená čočka je označována za superpotravinu, protože obsahuje řadu vitamínů a minerálů a má vysoký obsah bílkovin a vlákniny, ale zároveň nízký obsah tuku.

Červená čočka je také vynikajícím zdrojem vitamínu B6, kyseliny pantotenové a thiaminu.

💡 TIP: Chcete začlenit červenou čočku do vašeho jídelníčku a rádi byste se o ní dozvěděli více? Přečtěte si náš článek.

Jak připravit palačinky na slano z červené čočky

Někdo nechává červenou čočku přes noc naloženou ve vodě, ale pokud na to nemáte čas, stačí červenou čočku zalít vroucí vodou a nechat zcela vychladnout. Poté ji ještě jednou propláchněte a sceďte.

Nakonec ji dejte do mixéru s vodou a rozmixujte spolu s práškem do pečiva, vrchovatou lžící rýžové mouky, kořením a česnekem (v případě, že plánujete vyrábět palačinky na slano), přidejte sůl a vajíčko. Tím vytvoříme těsto na palačinky na slano z červené čočky.

Ačkoliv lze vajíčko vynechat, pokud nejste vegani, doporučila bych ho přidat, bude se vám s těstem lépe pracovat. Připravené těsto nechte chvilku odstát a můžete se pustit do smažení palačinek. 

červená čočka recepty

Jak na přípravu špenátové náplně do palačinek na slano z červené čočky

Orestujeme si cibuli a přidáme rozmrazený špenát. Dosolíme dle chuti a přidejte prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou čerstvou bazalku. V menším hrnci si připravíme sýrovou omáčku. 

Zahřejeme smetanu a postupně přidáváme nastrouhaný sýr, dokud se nerozpustí. Smetana by neměla začít bublat. Dochutíme muškátovým oříškem. Nakonec sýrovou omáčku přidáme ke špenátu, osolíme dle chuti a můžeme směsí plnit palačinky. 

Co se špenátovou omáčkou, pokud zbyde

Špenátovou omáčku nikdy neskladujte déle než 2-3 dny. Špenátová omáčka je vynikající s těstovinami, ale můžete ji zapéct i s gnocchi. Omáčku můžete použít i do klasických palačinek.

Jak na sladké palačinky z červené čočky

Pokud máte chuť spíše na sladké palačinky, vynechte z rěch kurkumu, koriandr, chilli, kmín a česnek. Místo nich do těsta zapracujte skořici, muškátový oříšek a vanilkový cukr. Podávejte s marmeládou nebo arašídovým máslem a javorovým sirupem.

Tip: Přečtěte si, jak na klasické hrníčkové těsto na palačinky.

Recept: Palačinky z červené čočky plněné špenátem

Palačinky z červené čočky jsou jednoduché a rychlé. Můžete je jako my plnit špenátem, ale lze je připravit i na sladko.
5 z 2 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celková doba 45 minutes
Chod Dezert, Hlavní chod
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

Palačinkové těsto

  • 1 šálek červené čočky
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíci rýžové mouky
  • 1 šálek vody
  • koření dle chuti (koriandr, kmín, kurkuma, chilli)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • olej na smažení

Náplň do palačinek

  • 450 g mraženého špenátu
  • 1 kelímek smetany
  • 150 g strouhaného sýru gouda
  • 150 g strouhané nivy
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • hrst bazalky

K podávání

  • cherry rajčátka

Postup
 

Jak na náplň

  • Orestujte cibuli a přidejte rozmrazený špenát.
  • Dosolte dle chuti a přidejte prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou čerstvou bazalku.
  • V menším hrnci si zahřejte smetanu (nesmí se ale začít vařit).
  • Ve smetaně rozpusťte nastrouhané sýry.
  • Dochuťte muškátovým oříškem.
  • Sýrovou omáčku přidejte ke špenátu a případně dosolte dle chuti.

Jak na palačinky

  • Zalijte červenou čočku vroucí vodou a nechte vychladnout.
  • Sceďte a propláchněte červenou čočku a rozmixujte spolu se všemi ingrediencemi na těsto.
  • Nechte těsto odstát a mezitím si připravte náplň.
  • Smažte palačinky na středním plamenu z obou stran 2-3 minuty.

Jak podávat

  • Palačinky plníme špenátovou omáčkou a podáváme s cherry rajčaty.
Klíčové slovo palačinky se špenátem, palačinky z červené čočky
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1