Jedno z mých nejoblíbenějších jídel dětství bylo kuře na paprice. Ačkoliv jsem nejedla maso, vždy jsem milovala tuto omáčku, kterou jsme doma podávali s těstovinami. I proto jsem dlouho hledala alternativu, kterou jsem našla v cizrně na paprice. Je to dnes jedno z mých nejoblíbenějších veganských jídel, které je extrémně rychlé na přípravu.
Jak na domácí smetanu z kešu
K zahuštění a zjemnění chuti používám domácí veganskou smetanu, kterou si vyrábíme z kešu. Stačí dát na 3 hodiny namočit kešu ořechy (pokud je potřebujete rychleji, zalijte je horkou vodou), které scedíme, přilijeme vodu, rozmixujeme do hladka a dochutíme solí, citronovou šťávou a lahůdkovým droždím.
Na 100 g kešu ořechů použijte cca 80 ml vody, lžičku citronové šťávy, lžičku lahůdkového droždí a špetku soli.
Co podávat k cizrně na paprice?
Nejoblíbenější jsou u nás dvouminutová vřetena, tyto těstoviny jsou podle mě pro svou malou velikost k cizrně na paprice ideální. Skvělá budou ale i kolínka či jiné těstoviny (třeba těstoviny z červené čočky), někdo ale preferuje rýži nebo brambory. Pokud chcete vytvořit nízkosacharidovou přílohu, můžete zvolit květákovou rýži.

Jak dlouho vydrží cizrna na paprice v ledničce?
Doporučuji zkonzumovat do 3-4 dnů, pokud ji chcete uchovávat déle, můžete ji zmrazit. V mrazáku vydrží i několik měsíců.
Jak na cizrnu na paprice
Cizrnu na paprice připravujeme v hrnci nebo v papiňáku, kde bude hotová za pár minut.
Na rozehřátém oleji si orestujte nadrobno nakrájené šalotky dozlatova, poté přidejte najemno nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a 2-3 minuty restujte. Šalotka je jemnější, pokud ji tedy budete nahrazovat klasickou cibulí, použijte pouze jedno středně velkou cibuli.
Přidejte zeleninový vývar, sladkou a uzenou papriku, lahůdkové droždí a plechovku sterilované cizrny bez nálevu a vařte asi 20 minut.
Odeberte stranou z hrnce trochu cizrny a zbytek rozmixujte do hladka. Cizrnu vraťte do hrnce, přidejte veganskou smetanu a dochuťte omáčku solí, chili, pepřem a citronovou šťávou. Podáváme s jarní cibulkou a vámi zvolenou přílohou.

Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.

Recept: Veganská cizrna na paprice
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 šalotky
- 2 mrkve
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kešu smetany (nebo jiné)
- 1 plechovka sterilované cizrny (bez nálevu)
- špetka chilli
- sůl
- lahůdkové droždí
- pepř
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Orestujte na oleji šalotku s mrkví.
- Přidejte zeleninový vývar, sladkou i uzenou papriku, lahůdkové droždí a cizrnu. Vařte 20 minut.
- Odeberte stranou trochu cizrny (volitelné).
- Rozmixujte zbytek omáčky a vraťte odebranou cizrnu zpátky do hrnce.
- Přidejte smetanu a dochuťte omáčku solí, chilli (volitelné), pepřem a citronovou šťávou.
- Podáváme s jarní cibulkou a vámi zvolenou přílohou.

Děkujeme, že nás čtete 🙏
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. 😊 Už jste zkusili naše oříšky?