Naposledy aktualizováno 12. 5. 2024 autorem Pavlína
Jedno z mých nejoblíbenějších jídel dětství bylo kuře na paprice. Ačkoliv jsem nejedla maso, vždy jsem milovala tuto omáčku, kterou jsme doma podávali s těstovinami. I proto jsem dlouho hledala alternativu, kterou jsem našla v cizrně na paprice. Cizrna na paprice je dnes jedno z mých nejoblíbenějších veganských jídel, které je extrémně rychlé na přípravu.
Cizrna na paprice bez smetany
Pokud máte chuť na něco nového a chcete trochu oživit svůj jídelníček, zkuste si připravit cizrnu na paprice bez smetany. Tato chuťová bomba plná bílkovin a vlákniny není jen výbornou alternativou k tradičnímu kuřeti na paprice, ale také skvělým způsobem, jak podpořit rostlinnou stravu. Navíc cizrna dodá jídlu výrazný a bohatý zážitek. Tak proč nezkusit něco nového a nechat se okouzlit touto lahodnou variantou?
Jak na domácí smetanu z kešu do omáček
K zahuštění a zjemnění chuti používám domácí veganskou smetanu, kterou si vyrábíme z kešu. Stačí dát na 3 hodiny namočit kešu ořechy (pokud je potřebujete rychleji, zalijte je horkou vodou), které scedíme, přilijeme vodu, rozmixujeme do hladka a dochutíme solí, citronovou šťávou a lahůdkovým droždím.
Na 100 g kešu ořechů použijte cca 80 ml vody, lžičku citronové šťávy, lžičku lahůdkového droždí a špetku soli.
Co podávat k cizrně na paprice?
Nejoblíbenější jsou u nás dvouminutová vřetena, tyto těstoviny jsou podle mě pro svou malou velikost k cizrně na paprice ideální. Skvělá budou ale i kolínka či jiné těstoviny (třeba těstoviny z červené čočky), někdo ale preferuje rýži nebo brambory. Pokud chcete vytvořit nízkosacharidovou přílohu, můžete zvolit květákovou rýži.
Mohlo by vás zajímat: Cizrna: vše, co o ní potřebujete vědět
Jak na cizrnu na paprice
Cizrnu na paprice připravujeme v hrnci nebo v papiňáku, kde bude hotová za pár minut.
Na rozehřátém oleji si orestujte nadrobno nakrájené šalotky dozlatova, poté přidejte najemno nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a 2-3 minuty restujte. Šalotka je jemnější, pokud ji tedy budete nahrazovat klasickou cibulí, použijte pouze jedno středně velkou cibuli.
Přidejte zeleninový vývar, sladkou a uzenou papriku, lahůdkové droždí a plechovku sterilované cizrny bez nálevu a vařte asi 20 minut.
Odeberte stranou z hrnce trochu cizrny a zbytek rozmixujte do hladka. Cizrnu vraťte do hrnce, přidejte veganskou smetanu a dochuťte omáčku solí, chili, pepřem a citronovou šťávou. Podáváme s jarní cibulkou a vámi zvolenou přílohou.
Jak dlouho vydrží cizrna na paprice v ledničce?
Doporučujeme zkonzumovat do 3-4 dnů, pokud ji chcete uchovávat déle, můžete ji zmrazit. V mrazáku vydrží i několik měsíců.
Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.
FAQ – Nejčastější dotazy
Jaké koření přidat do receptu cizrna na paprice?
Můžete použít různé druhy paprik podle své chuti, ale sladká uzená paprika dodá jídlu skvělou chuť.
Co podávat ke zdravé cizrně na paprice?
Cizrna na paprice se podává s rýží, těstovinami nebo plátkem pečiva. Můžete zkusit k omáčce i veganské knedlíky.
Proč je kešu smetana skvělou volbou pro veganské recepty?
Kešu smetana je díky své krémové konzistenci a oříškové chuti, která přidává bohatost a plnost do jídel. Je to také skvělá alternativa klasické smetany.
Můžu přidat již uvařenou cizrnu do omáčky?
Pokud máte již uvařenou cizrnu, můžete ji klidně přidat do receptu na cizrnu na paprice. Uvařená cizrna je předem tepelně zpracovaná a připravená k jídlu. Při přidávání ji pouze ohřejte nebo smíchejte s ostatními ingrediencemi v receptu, aby se integrovala a zahřála. Tímto způsobem můžete ušetřit čas a zjednodušit si přípravu pokrmu.
Recept: Veganská cizrna na paprice
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 šalotky
- 2 mrkve
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kešu smetany (nebo jiné)
- 1 plechovka sterilované cizrny (bez nálevu)
- špetka chilli
- sůl
- lahůdkové droždí
- pepř
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Orestujte na oleji šalotku s mrkví.
- Přidejte zeleninový vývar, sladkou i uzenou papriku, lahůdkové droždí a cizrnu. Vařte 20 minut.
- Odeberte stranou trochu cizrny (volitelné).
- Rozmixujte zbytek omáčky a vraťte odebranou cizrnu zpátky do hrnce.
- Přidejte smetanu a dochuťte omáčku solí, chilli (volitelné), pepřem a citronovou šťávou.
- Podáváme s jarní cibulkou a vámi zvolenou přílohou.
Tipy na další veganské recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Nejlepší recept na brokolicovou polévku s bramborem a bez smetany
- Recept na jednoduchý chia pudink (vegan)
- Recept na zdravý veganský mrkvový dort bez cukru
- Recept na jednoduché arašídové thajské kari (vegan)
- Recept na jednoduchý jablečný koláč s vlašskými ořechy
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?