Jednoduchá veganská cizrna na paprice

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel dětství bylo kuře na paprice. Ačkoliv jsem nejedla maso, vždy jsem milovala tuto omáčku, kterou jsme doma podávali s těstovinami. I proto jsem dlouho hledala alternativu, kterou jsem našla v cizrně na paprice. Je to dnes jedno z mých nejoblíbenějších veganských jídel, které je extrémně rychlé na přípravu.

Jak na domácí smetanu z kešu

K zahuštění a zjemnění chuti používám domácí veganskou smetanu, kterou si vyrábíme z kešu. Stačí dát na 3 hodiny namočit kešu ořechy (pokud je potřebujete rychleji, zalijte je horkou vodou), které scedíme, přilijeme vodu, rozmixujeme do hladka a dochutíme solí, citronovou šťávou a lahůdkovým droždím. 

Na 100 g kešu ořechů použijte cca 80 ml vody, lžičku citronové šťávy, lžičku lahůdkového droždí a špetku soli. 

Co podávat k cizrně na paprice?

Nejoblíbenější jsou u nás dvouminutová vřetena, tyto těstoviny jsou podle mě pro svou malou velikost k cizrně na paprice ideální. Skvělá budou ale i kolínka či jiné těstoviny (třeba těstoviny z červené čočky), někdo ale preferuje rýži nebo brambory. Pokud chcete vytvořit nízkosacharidovou přílohu, můžete zvolit květákovou rýži. 

Jak dlouho vydrží cizrna na paprice v ledničce?

Doporučuji zkonzumovat do 3-4 dnů, pokud ji chcete uchovávat déle, můžete ji zmrazit. V mrazáku vydrží i několik měsíců. 

Jak na cizrnu na paprice

Cizrnu na paprice připravujeme v hrnci nebo v papiňáku, kde bude hotová za pár minut. 

Na rozehřátém oleji si orestujte nadrobno nakrájené šalotky dozlatova, poté přidejte  najemno nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a 2-3 minuty restujte. Šalotka je jemnější, pokud ji tedy budete nahrazovat klasickou cibulí, použijte pouze jedno středně velkou cibuli.

Přidejte zeleninový vývar, sladkou a uzenou papriku, lahůdkové droždí a plechovku sterilované cizrny bez nálevu a vařte asi 20 minut. 

Odeberte stranou z hrnce trochu cizrny a zbytek rozmixujte do hladka. Cizrnu vraťte do hrnce, přidejte veganskou smetanu a dochuťte omáčku solí, chili, pepřem a citronovou šťávou. Podáváme s jarní cibulkou a vámi zvolenou přílohou. 

Cizrna na paprice

Recept: Veganská cizrna na paprice

Pokud hledáte vegetariánskou alternativu ke kuřeti na paprice, vyzkoušejte tento jednoduchý veganský recept.
5 z 2 hlasů
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30 minut
Celková doba 40 minut
Chod Oběd
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

Postup
 

  • Orestujte na oleji šalotku s mrkví.
  • Přidejte zeleninový vývar, sladkou i uzenou papriku, lahůdkové droždí a cizrnu. Vařte 20 minut. 
  • Odeberte stranou trochu cizrny (volitelné).
  • Rozmixujte zbytek omáčky a vraťte odebranou cizrnu zpátky do hrnce.
  • Přidejte smetanu a dochuťte omáčku solí, chilli (volitelné), pepřem a citronovou šťávou.
  • Podáváme s jarní cibulkou a vámi zvolenou přílohou. 
Klíčové slovo cizrna na paprice
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1