Naposledy aktualizováno 16. 12. 2025 autorem Pavlína
Vánoční svátky jsou plné voňavého cukroví. Kromě tradičních receptů se v posledních letech stále častěji objevuje i novinka, kterou jsou vánoční crinkles, což je cukroví s popraskaným povrchem a měkkým, vláčným středem. Pokud hledáte rychlý recept, který máte hotový během pár minut a nemusíte nic zdobit, tenhle je přesně pro vás. Navíc to zvládnete i s dětmi v každém věku.
Co jsou to vánoční crinkles?
Crinkles jsou malé popraskané sušenky původem z americké kuchyně. Jejich název v překladu znamená „pomačkaný“ nebo „svraštělý“ a přesně tak i vypadají. Typickým znakem je jejich kontrastní vzhled, kdy se tmavé těsto při pečení rozpraská a vzniknou trhlinky. Po upečení se obalují v moučkovém cukru, který prasklinky zvýrazní a dodají sušenkám unikátní vzhled.
Díky prasklinkám se jedná o výborné vánoční cukroví, u kterého nás nemusí trápit vzhled a že vypadá nepovedeně, zde je to totiž dokonce žádoucí.
TIP: Upečte si kromě tradičních vanilkových rohlíčků, lineckého nebo perníčků taky něco nového, jako jsou pistáciové stromečky.
Jaké jsou nejoblíbenější druhy crinkles
Mezi nejoblíbenější druhy patří citronové crinkles, perníkové crinkles nebo taky pomerančové a čokoládové crinkles. Hodí se do nich i ořechy, které dodají cukroví kromě zajímavé chuti i výbornou konzistenci. Díky tomu, že je možné využít ořechy jak vlašské, pekanové, tak i například kešu či pistácie, tak si každý může pohrát s tou správnou chutí, která mu bude nejvíce vyhovovat.
TIP: Milovníkům čokolády doporučujeme vyzkoušet také upéct vláčné perníkové muffiny s jablky a čokoládou.

Z jakých ořechů připravit vánoční crinkles
Crinkles patří mezi modernější druhy vánočního cukroví, které si ale velmi rychle našlo své místo na českých stolech. Tyto popraskané sušenky s měkkým středem jsou ideální pro všechny milovníky ořechů, kteří rádi experimentují a zkouší, která varianta jim bude chutnat nejvíce.
Vánoční crinkles z vlašských ořechů
Při pečení na Vánoce jsou u nás nejčastěji používané vlašské ořechy, které jsou symbolem tradičního vánočního pečení. Skvěle chutnají také z lískových ořechů, mandlí nebo pekanů. Každý druh ořechů jim dodá trošku jinou chuť i vůni, takže stačí vybrat ty, které máte nejraději.
TIP: Vlašské ořechy se skvěle hodí také na myslivecké knoflíky s marmeládou a mandle jsou výborné na kořeněné skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou.
Jak připravit těsto na dokonalé vánoční crinkles
Příprava těsta není nijak složitá a zabere vám jen pár minut. V míse si vyšlehejte změklé máslo, cukr a vejce. Postupně k těmto ingrediencím přisypte kakao, rozmixované mandle a kypřící prášek. Stejně jako většina vánočního cukroví, tak i v případě vánočních crinkles je lepší, když si těsto odpočine v lednici.
Druhý den z těsta už jen tvarujte malé kuličky, doprostřed můžete vložit lískový oříšek (ovšem není to nutné a můžete udělat crinkles i bez lískových ořechů) a hlavně nezapomeňte kuličku obalit v moučkovém cukru. Pokud se vám zdá, že je na kuličce moučkového cukru hodně, tak se vám to opravdu jen zdá a hlavně ho nijak neoklepávejte.
Čím menší kuličky budete tvořit, tím zajímavější strukturu udělají, i když u tohoto receptu se o žádné krasavce nemusíme ani snažit.
Co dělat, když se těsto lepí
Může se stát, že cukroví na vánoční crinkles se vám lepí a špatně se tvarují kuličky. V takovém případě můžete dát těsto na zhruba půl hodinky do mrazáku. Pokud chvátáte a nemáte čas těsto dávat do mrazáku, tak si při tvoření kuliček lehce můžete namáčet ruce vodou.
Jak se pečou ořechové crinkles
Nejdříve si nezapomeňte pořádně rozehřát troubu na 170 °C. Kuličky z těsta vkládejte na pečicí papír a nezapomeňte, že se roztečou na malé placičky. Proto je nutné okolo kuliček nechat dostatek místa a nedávat je k sobě na těsno. Crinkles pečte zhruba 10 minut, ale důležité je nezapomínat na to, že každá trouba peče trochu jinak.
Skladování a trvanlivost vánočních crinkles
Vánoční crinkles, které jsou známé svým typickým popraskaným vzhledem a vláčnou konzistencí, patří k cukroví, které si svou čerstvost a měkkost dokáže udržet překvapivě dlouho. Proto se jedná o vánoční cukroví, které si člověk může upéct až několik týdnů dopředu. Skladujte je ideálně v uzavřené dóze v lednici nebo někde v chladu. Takto si udrží svou vláčnost delší dobu. Můžete si je taky upéct předem a zamrazit.
TIP: Co delšího si upéct na Vánoce? Zkuste naše mangové marokánky, Ischelské dortíčky nebo Bounty kuličky.

Vánoční crinkles
Ingredience
- 250 g mandlí
- 3 ks vejce
- 30 g kakaa
- 400 g cukr krupice
- 6 g kypřícího prášku do pečení
- 150 g másla
- 100 g lískových ořechů
- 150 g cukru moučka – na obalení
Postup
- Nejdříve vyšlehejte vejce, změklé máslo a cukr.
- Přidejte kakao, kypřící prášek a postupně přidávejte rozmixované mandle.
- Těsto zakryjte fólií a dejte do lednice odpočinout do druhého dne.
- Druhý den vytvarujte z těsta malou kuličku, doprostřed vložte lískový oříšek a kuličku obalte v moučkovém cukru.
- Kuličky vložte na plech s pečícím papírem a pečte zhruba 10 minut na 170 °.
Často kladené dotazy (FAQ)
Co jsou vánoční crinkles?
Vánoční crinkles jsou měkké sušenky s popraskaným povrchem obalené v moučkovém cukru.
Proč mají crinkles popraskaný vzhled?
Jedná se o pečení hutnějšího těsta, které se při pečení rychle rozpíná, zatímco cukrový obal zůstává na povrchu a vytváří typické praskliny. Vložení kousku ořechu do prostředka tento popraskaný vzhled podpoří.
Jak poznám, že jsou crinkles upečené?
Poznáte to tak, že jsou na povrchu popraskané, lehce nafouklé a stále měkké na dotek – při chladnutí ztuhnou.

