Nepečené dorty se v posledních letech staly hitem českých kuchyní – a není se čemu divit! Jsou jednoduché na přípravu, nevyžadují zapínání trouby a často jsou i zdravější než jejich pečené protějšky. Ať už hledáte rychlý dezert pro nečekané návštěvy, zdravou alternativu k tradičním dortům nebo prostě chcete vyzkoušet něco nového, nepečené dorty jsou perfektní volbou.
V tomto článku najdete 10 nejlepších receptů na nepečené dorty, které zvládne i každý začátečník. Od klasických cheesecaků po raw dorty plné zdravých ingrediencí – pro každého něco!
Shrnutí pro ty, kteří nemají čas číst celý článek
- Nepečené dorty jsou skvělá volba pro každého!
- Stačí vám mixér, dortová forma a lednička.
- Většina receptů obsahuje korpus z rozdrcených sušenek nebo ořechů smíchaných s máslem/kokosovým olejem a krémovou náplň ze smetany, sýra nebo kešu ořechů.
- Příprava trvá 20-45 minut, ale dorty potřebují 2-4 hodiny vychladit.
- Všechny dorty vydrží v lednici 4-5 dnů.
Co je to nepečený dort
Nepečený dort je dezert, který se připravuje bez tepelné úpravy v troubě. Místo pečení se dort nechává ztuhnout v lednici nebo mrazáku, což zajistí správnou konzistenci a tvar. Tyto dorty obvykle mají korpus z rozdrcených sušenek nebo ořechů a krémovou náplň, která ztuhne díky přidaným ingrediencím jako je želatina, agar nebo kokosový olej.
Hlavní výhody nepečených dortů:
- Jednoduchá příprava – zvládne je každý začátečník.
- Úspora času – nevyžadují předehřívání trouby ani dlouhé pečení.
- Čerstvost – skvělé pro letní období, kdy nechcete zapínat troubu.
- Variabilita – lze je snadno přizpůsobit různým dietám (vegan, raw, bezlepkové).
- Dlouhá trvanlivost – vydrží v lednici několik dní.
Mohlo by vás zajímat: 5 tipů na recepty na veganské dorty
10 tipů na nejlepší nepečené dorty i pro začátečníky
Vybrali jsme pro vás 10 tipů na nejlepší nepečené dorty i pro začátečníky.
1) Pravý nepečený cheesecake s ovocem
Klasický nepečený cheesecake je ideální volbou pro začátečníky, protože jeho příprava je skutečně jednoduchá a výsledek vždy nadchne. Tento recept kombinuje krémovou texturu díky mascarpone a smetaně s osvěžující citronovou chutí a sladkostí čekankového sirupu. Korpus z rozdrcených máslových sušenek smíchaných s rozpuštěným máslem vytvoří dokonalý základ pro jemnou náplň.
Na přípravu budete potřebovat mixér nebo sekáček na potraviny, kruhovou dortovou formu a celkem asi 40 minut času plus 2 hodiny na vychladnutí dortu. Sušenky nejlépe rozdrtíte v sekáčku na potraviny, ale pokud ho nemáte, stačí je dát do pevného sáčku a nadrtit válečkem na těsto. Důležité je vytvořit rovnoměrnou vrstvu korpusu, kterou dobře stlačíte, aby po vychladnutí másla držela pohromadě. Tento cheesecake si můžete ozdobit jakýmkoliv ovocem podle chuti – krásně vypadá s jahodami, malinami nebo borůvkami.
2) Nepečený malinový dort
Malinový dort je skvělou volbou pro romantické příležitosti nebo kdykoliv, kdy chcete vytvořit něco vizuálně působivého. Maliny dodají dortu nádhernou růžovou barvu a osvěžující kyselou chuť, která dokonale vyvažuje sladkost ostatních ingrediencí. Tento dort je také výborný pro milovníky kyselejších chutí, kteří preferují méně přeslazené dezerty.
K přípravě vám postačí výkonný mixér a dortová forma, ideálně ve tvaru srdce, ale bude stačit i klasická kruhová. Můžete použít čerstvé nebo mražené maliny, obojí funguje stejně dobře. Maliny přirozeně obsahují pektiny, které pomáhají dortu lépe držet tvar, a navíc jsou bohaté na vitamin C a antioxidanty. Díky přirozené kyselosti malin nemusíte přidávat tolik sladidla, což ocení všichni, kdo preferují méně sladké dezerty.
3) Nejlepší pistáciový cheesecake
Pistáciový cheesecake je luxusní dezert s výjimečnou chutí a nádhernou zelenkavou barvou, která okouzlí všechny hosty. Pistácie jsou považovány za „zelené zlato“ mezi ořechy díky svému obsahu antioxidantů, vitamínů B i C a minerálních látek jako hořčík, železo nebo zinek. Jejich jemná, máslová a trochu sladká chuť vytváří dokonalou kombinaci s krémovým sýrem.
Příprava zabere asi 45 minut plus 3 hodiny chlazení. Budete potřebovat mixér a standardní dortovou formu. Klíčem k úspěchu je použití kvalitního 100% pistáciového másla bez přidaných látek, které dodá dortu tu správnou intenzivní chuť. Kromě pistáciového másla recept obsahuje mascarpone, tvaroh a čekankový sirup jako přírodní sladidlo.
4) Nepečený cheesecake s borůvkami
Tento čtyřvrstvý dort s borůvkami je ideální pro vegany a milovníky raw stravy – místo tradičního sýra obsahuje kešu ořechy, které vytvoří neuvěřitelně krémovou náplň. Borůvky dodají dortu krásnou fialovou barvu a jsou navíc plné antioxidantů, vitamínů a vlákniny. Dort je slazený pouze javorovým sirupem a datlemi, takže neobsahuje žádné rafinované cukry.
Příprava vyžaduje trochu předvídavosti, protože kešu ořechy je potřeba namočit alespoň na 4 hodiny, nejlépe přes noc – čím déle je necháte namočené, tím jemnější bude výsledný krém. Korpus tvoří směs pekanových ořechů, datlí a mandlové mouky.
Spodní vrstva je z vanilkového kešu krému, prostřední obsahuje mrazem sušené borůvky pro intenzivnější chuť, a vrchní poleva je vyrobená z čerstvých borůvek s chia semínky. Po třech hodinách chlazení v mrazáku máte hotový nádherný dort, který je nejen chutný, ale i zdravý.
5) Bezlepkový nepečený čokoládový dort bez cukru
Tento čokoládový raw dort je splněným snem pro každého, kdo miluje čokoládu a přitom dbá na zdravý jídelníček. Je přirozeně bezlepkový, veganský a bezlaktózový, ale zároveň má intenzivní čokoládovou chuť díky kvalitnímu kakau. Místo tradičních piškotů a smetany obsahuje pouze zdravé ingredience jako kešu ořechy, datlovou pastu, ovesné vločky a kokosové mléko. Chuť je slazená pouze přirozenými sladidly – datlovou pastou a zralými banány.
Korpus se připravuje z ovesných vloček a ořechů namletých na moučku, které se smíchají s datlovou pastou a kokosovým olejem. Kokosový olej je nezbytný pro správné ztuhnutí dortu. Náplň vyrobíte z kešu ořechů namočených alespoň na dvě hodiny (nebo přes noc), které se rozmixují s kokosovým mlékem, banány, vanilkovým extraktem, javorovým sirupem a kakaem.
Celá příprava zabere pouhých 20 minut, ale dort potřebuje alespoň 4 hodiny vychladit. Pokud se bojíte, že neztuhne, přidejte více kokosového oleje nebo lžičku chia semínek. Výsledný dort vydrží v lednici 4-5 dnů a lze ho i zamrazit.
6) Nepečený mrkvový dort
Tento nepečený mrkvový dort představuje zdravější alternativu klasického mrkváče a je ideálním dezertem pro jakoukoliv událost. Obsahuje nastrouhanou mrkev, která mu dodává nejen charakteristickou chuť, ale také spoustu beta-karotenu a vlákniny. Dort je vyrobený pouze ze zdravých ingrediencí – kešu ořechů, vlašských ořechů, datlí a koření jako skořice, zázvor a muškátový oříšek, které mu dodají tu pravou chuť.
Příprava zabere asi 40 minut a dort potřebuje alespoň hodinu vychladit v mrazáku. Základ dortu se skládá z rozmixovaných vlašských ořechů a datlí medjool (nebo datlové pasty), přičemž do směsi se přidává nastrouhaná mrkev a koření. Mandlová mouka dodává dortu sladší tón a vlákninu a zároveň zajišťuje, že je přirozeně bezlepkový.
Krém se připravuje z namočených kešu smíchaných s kokosovým mlékem, citronovou šťávou, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem. Výsledná poleva svou strukturou připomíná sýr a chutná naprosto fantasticky. Dort můžete ozdobit proužkem mrkve, vlašskými ořechy nebo datlemi – v podstatě vším, z čeho je vyrobený.
7) Nepečený arašídový cheesecake s burákovým máslem
Tento arašídový cheesecake je rájem pro všechny milovníky arašídového másla a zároveň skvělou volbou pro vegany. Arašídy jsou jedním z nejvýznamnějších rostlinných zdrojů bílkovin, takže dort nejen chutná skvěle, ale také výborně zasytí. Místo tradičního sýra se zde používají kešu ořechy, které po namočení vytvoří neuvěřitelně krémovou konzistenci připomínající pravý cheesecake.
Korpus se vyrábí z mandlové mouky, která je přirozeně bezlepková a hodí se pro nízkosacharidovou dietu. Smíchá se s datlemi nebo datlovou pastou, kakaovým práškem a kokosovým olejem, který zajistí, že korpus po vychladnutí krásně drží pohromadě.
8) Rychlý nepečený dort s jahodami bez cukru
Tento sezonní dezert je dokonalou volbou pro letní období, kdy jsou zahrady plné čerstvých jahod a venku je příjemné teplo. Dort má tři vrstvy – korpus z makadamových ořechů a kešu, krémovou střední vrstvu a vrchní jahodovou polevu. Je přirozeně sladký díky zralému ovoci a neobsahuje žádný přidaný cukr, pouze přírodní javorový sirup.
9) Zdravý pistáciový nepečený dort bez cukru
Tento pistáciový raw dort se liší od pistáciového cheesecaku tím, že neobsahuje kešu ořechy, ale je vyrobený výhradně z pistácií, což mu dodává velmi intenzivní a autentickou pistáciovou chuť. Pistácie obsahují méně kalorií než jiné ořechy a jsou složeny z 45% zdravých mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné pro srdce. Jsou také výborným zdrojem fosforu, draslíku, vápníku, železa, hořčíku a vitamínů A, B6, C a E.
Příprava vyžaduje trochu přípravy, protože půl šálku pistácií na náplň musíte namočit přes noc, aby měly krémovou konzistenci. Korpus se připravuje z nenamočených pistácií smíchaných s medjool datlemi, javorovým sirupem a kokosovým olejem. Pokud chcete zachovat kousky pistácií v korpusu, jen je nasekejte a těsto vypracujte ručně v míse.
Náplň se vyrábí z namočených pistácií rozmixovaných s javorovým sirupem, kokosovým olejem, mandlovým mlékem, vanilkovým extraktem a solí. Dort se dokončí ozdobením nasekanými pistáciemi a vloží se na několik hodin do mrazáku, kde lépe ztuhl než v lednici. Výsledkem je exotický dort se zelenkavou barvou a jemnou oříškovou chutí.
10) Zdravý nepečený modrý dort pro děti
Tento vizuálně úžasný dort okouzlí nejen děti svou neobvyklou modrou barvou, která pochází z modré spiruliny – superportraviny plné antioxidantů, bílkovin, vitamínů a minerálů. Modrá spirulina je druh modro-zelené řasy, která obsahuje betakaroten pro podporu imunity, vitaminy B včetně B12 pro energii, vlákninu pro trávení a vysoký obsah železa. V jedné polévkové lžíce najdete 4 gramy bílkovin, což ji dělá populární mezi vegany a sportovci.
Korpus se vyrábí z makadamových ořechů, které jsou bohaté na zdravé tuky a podle studií pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění. Smíchají se s mandlovou moukou, kokosovým olejem, ořechovým máslem a javorovým sirupem. Krém obsahuje kešu ořechy namočené alespoň čtyři hodiny (nejlépe přes noc), kokosový olej pro správné ztuhnutí, přezrálý banán pro přirozenou sladkost a javorový sirup.
Modrá spirulina se přidává postupně po malých dávkách, abyste mohli kontrolovat intenzitu barvy. Můžete také rozdělit krém na dvě části a obarvit jen jednu, čímž vytvoříte vícebarevný dort. Celá příprava zabere 30 minut, ale dort potřebuje alespoň 2 hodiny vychladit. Ačkoliv vypadá jako šmoulí zmrzlina, jedná se o velmi zdravý dezert bez přidaného cukru.
Často kladené otázky
Jak dlouho vydrží nepečený dort v lednici?
Většina nepečených dortů vydrží v lednici 4-5 dnů. Pozor si dejte na čerstvé ovoce – pokud je porušené, může brzy chytit plíseň.
Můžu nepečený dort zamrazit?
Ano! Raw dorty lze zamrazit na několik týdnů. Před servírováním je nechte postupně rozmrazit v lednici.
Co když mi dort neztuhne?
Přidejte více kokosového oleje nebo lžičku chia semínek. U cheesecaků můžete použít želatinu. Dejte dort na delší dobu do mrazáku.
Čím nahradit mascarpone?
Můžete použít měkký tvaroh, krémový sýr typu Philadelphia, nebo u veganských variant kešu krém.
Jak rozdrtit sušenky bez sekáčku?
Dejte sušenky do pevného uzavíratelného sáčku a rozdrtěte válečkem na těsto. Pozor, aby se sáček neprotrhl.
Jsou nepečené dorty zdravější?
Záleží na receptu. Raw dorty obsahují více vitaminů díky nezpracovaným surovinám, ale často jsou velmi kalorické kvůli ořechům. Dorty slazené datlemi nebo ovocem jsou určitě zdravější než ty s rafinovaným cukrem.