Recept na jednoduché lískooříškové máslo

Lískooříškové máslo patří k našim nejoblíbenějším receptům, chutná podobně jako nutella, ale je zdravější. K výrobě prakticky potřebujete jen kvalitní lískové oříšky, sůl, troubu nebo pánev a hlavně pořádný mixér. 

Jsou lískové oříšky zdravé?

Ano. Lískový ořech, také známý jako líska, je druh ořechu, který pochází ze stromu Líska obecná (latinsky Corylus avellana, jeho plody jsou bohaté na živiny a mají vysoký obsah bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů. 

Lískové oříšky mají také vysoký obsah antioxidantů a jsou bohaté na vitamin E, který chrání buňky před poškozením. Zároveň jsou lískové oříšky bohaté na mangan a kyselinu olejnou, která snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost na inzulín.

Jsou zdravější lískové oříšky se slupkou nebo bez?

Nejvyšší koncentrace antioxidantů a vitaminů je ve slupce, takže je zdravější konzumovat lískové oříšky se slupkou. Některé recepty jsou ale chutnější z oloupaných lískových oříšků. 

Je lepší lískooříškové máslo z lískových oříšků se slupkou nebo bez?

Lískooříškové máslo připravujeme z oříšků bez slupky, můžeme ale pražit nejprve se slupkou a poté je oloupat.

Jak připravit lískooříškové máslo?

Lískové oříšky si nejprve opražíme v troubě nebo na pánvi. Důležité je, abyste je nespálili, na pánvi je často míchejte a v troubě zas kontrolujte. Pokud pražíte lískové oříšky se slupkou, během pražení budou praskat a odlupovat se.  Poté je vysypeme na utěrku a několikrát promneme, abychom je zbavili slupky. 

Oloupaná jádra nasypeme do mixéru, rozmixujeme na prášek a poté osolíme.  Poté už jen trpělivě mixujeme do požadované konzistence lískooříškového másla. Ve většině mixérů to trvá cca 10 minut.

Lískooříškové máslo

5 z 1 hlasu
Doba přípravy 10 minut
Celková doba 10 minut
Chod Dezert

Ingredience
  

  • 500 g naturálních lískových oříšků
  • 1/2 lžičky soli

Postup
 

  • Lískové oříšky opražíme na pánvi nebo v troubě na 180 stupňů po dobu 10 minut.
  • Dáme na utěrku a zbavíme oříšků slupky (pokud používáme lískové oříšky se slupkou).
  • Necháme je vychladnout, a poté vložíme do mixéru.
  • Rozmixujeme na prášek a přidáme sůl.
  • Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne požadovaná konzistence.
Klíčové slovo lískooříškové máslo
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin