Konečně jsme našli recept na jednoduché banánové lívance bez mouky, které jsou ideální víkendovou snídaní a zamilují si je opravdu všichni. Jsou nadýchané, zdravé, přirozeně bezlepkové a bez přidaného cukru. Naše banánové lívance bez mouky z ovesných vloček chutnají úžasně samotné, s javorovým či čekankovým sirupem nebo s jogurtem a ovocem.
Banánové lívance: Ideální snídaně nejen pro sportovce
Naše banánové lívance připravujeme přímo v mixéru a není v nich žádná mouka, žádné máslo, žádný cukr ani přidané sladidlo.
Což znamená, že tyto lívance jsou jako stvořené pro kohokoli, včetně dětí. Jsou úžasnou snídaní po tréninku, protože jsou plné zdravých komplexních sacharidů a 12 g bílkovin na porci.
Co budete na banánové lívance potřebovat
Základní ingrediencí jsou zralé až přezrálé banány, které dodají banánovým lívancům přirozenou sladkost. Není vhodné používat banány, které ještě nemají žádné hnědé skvrny, proč? Lívance by nebyly sladké.
Do banánových lívanců používáme dvě vejce a domácí neslazené mandlové mléko. Můžete použít ale i kravské mléko či jiné alternativní mléko.
Místo mouky použijeme ovesné vločky, oves je přirozeně bezlepkový, ale pokud nemůžete ani stopové množství lepku, doporučujeme používat ovesné vločky, které jsou označené jako bezlepkové.
Aby byly banánové lívance nadýchané, přidali jsme i prášek do pečiva. Lívanečky jsme dochutili skořicí, vanilkovým extraktem a soli na dochucení.

Tipy, jak vylepšit banánové lívance
Náš recept berte pouze jako základní, do těsta můžete přidat i nasekané ořechy, čokoládové lupínky nebo banán nakrájený na plátky. Pro malé děti můžete vyrobit mini lívanečky. Stačí na pánev nakapat jen jen 1-2 lžíce těsta.

Čím sladit banánové lívance
Banánové lívance není nutné sladit, protože těsto je vyráběné z přezrálých banánů, pokud ale chcete, podávejte je s javorovým či čekankovým sirupem. Přečtěte si článek o alternativách k cukru.
Jak nepřipálit banánové lívance
Musím se přiznat, že náš první pokus o banánové lívanečky skončil černou tragédií v koši. Pokud z nich máte strach, nemusíte mít. Důležité je, abyste si před smažením rozehřáli pánev, a poté je smažili na střední či nízké teplotě. Pokud vám lívanečky černají, znamená to, že musíte snížit teplotu!
Co dalšího lze vyrobit z přezrálých banánů?
Přezrálé banány můžete použít nejen na těsto na lívance, ale skvěle se hodí na banana bread (banánový chlebík), banánovou zmrzlinu nebo mugcake.

Recept na banánové lívance bez mouky z ovesných vloček
Ingredience
- 2 zralé banány
- 2 vejce
- 1/2 šálku mandlového nebo ovesného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
Postup
- Všechny ingredience rozmixujeme ve výkonném mixéru do hladkého těsta. Nechte těsto uležet v mixéru, zatímco budete rozehřívat pánev.
- Lehce potřete pánev kokosovým olejem, máslem nebo olivovým olejem a dejte na střední teplotu.
- Lívanečky pečeme do zlatova.
- Lívanečky jsou vynikající samotné, ale my je máme nejraději s čekankovým či javorovým sirupem.
- Tip: Pokud hnědnou příliš rychle, musíte snížit teplotu. (Většinou začínáme na středním plameni a poté snižuji teplotu na nižší plamen)