Recept na banánové lívance bez mouky z ovesných vloček

Banánové lívanečky

Konečně jsme našli recept na jednoduché banánové lívance bez mouky, které jsou ideální víkendovou snídaní a zamilují si je opravdu všichni. Jsou nadýchané, zdravé, přirozeně bezlepkové a bez přidaného cukru. Naše banánové lívance bez mouky z ovesných vloček chutnají úžasně samotné, s javorovým či čekankovým sirupem nebo s jogurtem a ovocem. 

Banánové lívance: Ideální snídaně nejen pro sportovce

Naše banánové lívance připravujeme přímo v mixéru a není v nich žádná mouka, žádné máslo, žádný cukr ani přidané sladidlo.

Což znamená, že tyto lívance jsou jako stvořené pro kohokoli, včetně dětí. Jsou úžasnou snídaní po tréninku, protože jsou plné zdravých komplexních sacharidů a 12 g bílkovin na porci.

Co budete na banánové lívance potřebovat

Základní ingrediencí jsou zralé až přezrálé banány, které dodají banánovým lívancům přirozenou sladkost. Není vhodné používat banány, které ještě nemají žádné hnědé skvrny, proč? Lívance by nebyly sladké.

Do banánových lívanců používáme dvě vejce a domácí neslazené mandlové mléko. Můžete použít ale i kravské mléko či jiné alternativní mléko.

Místo mouky použijeme ovesné vločky, oves je přirozeně bezlepkový, ale pokud nemůžete ani stopové množství lepku, doporučujeme používat ovesné vločky, které jsou označené jako bezlepkové. 

Aby byly banánové lívance nadýchané, přidali jsme i prášek do pečiva. Lívanečky jsme dochutili skořicí, vanilkovým extraktem a soli na dochucení.

Recept na banánové lívance bez mouky z ovesných vloček
Ingredience na banánové lívance

Tipy, jak vylepšit banánové lívance

Náš recept berte pouze jako základní, do těsta můžete přidat i nasekané ořechy, čokoládové lupínky nebo banán nakrájený na plátky. Pro malé děti můžete vyrobit mini lívanečky. Stačí na pánev nakapat jen jen 1-2 lžíce těsta.

Čekankový sirup se používá na banánové lívance bez mouky z ovesných vloček
Ideálním sladidlem je čekankový sirup

Čím sladit banánové lívance

Banánové lívance není nutné sladit, protože těsto je vyráběné z přezrálých banánů, pokud ale chcete, podávejte je s javorovým či čekankovým sirupem. Přečtěte si článek o alternativách k cukru.

Jak nepřipálit banánové lívance

Musím se přiznat, že náš první pokus o banánové lívanečky skončil černou tragédií v koši. Pokud z nich máte strach, nemusíte mít. Důležité je, abyste si před smažením rozehřáli pánev, a poté je smažili na střední či nízké teplotě. Pokud vám lívanečky černají, znamená to, že musíte snížit teplotu!

Co dalšího lze vyrobit z přezrálých banánů?

Přezrálé banány můžete použít nejen na těsto na lívance, ale skvěle se hodí na banana bread (banánový chlebík), banánovou zmrzlinu nebo mugcake.

Recept na banánové lívance bez mouky z ovesných vloček

Tyto bezlepkové banánové lívance jsou jednoduché na přípravu, chutnají skvěle a jsou ideální snídaní po ranním tréninku, protože obsahují zdravé sacharidy a 12 g bílkovin na porci.
4.59 z 12 hlasů
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 30 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku mandlového nebo ovesného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálku ovesných vloček
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli

Postup
 

  • Všechny ingredience rozmixujeme ve výkonném mixéru do hladkého těsta. Nechte těsto uležet v mixéru, zatímco budete rozehřívat pánev.
  • Lehce potřete pánev kokosovým olejem, máslem nebo olivovým olejem a dejte na střední teplotu.
  • Lívanečky pečeme do zlatova.
  • Lívanečky jsou vynikající samotné, ale my je máme nejraději s čekankovým či javorovým sirupem.
  • Tip: Pokud hnědnou příliš rychle, musíte snížit teplotu. (Většinou začínáme na středním plameni a poté snižuji teplotu na nižší plamen)
Klíčové slovo banánové lívance, banánové lívanečky
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1