V létě nemáme moc chuť na vaření a pečení, proto v naší kuchyni nejčastěji experimentujeme se saláty a zálivkami nebo venku grilujeme. Tento salát je naprosto ideální, protože ho zvládnete připravit za pět minut, můžete ho podávat jako přílohu k masu, ale i jako hlavní chod.
Obsah článku
Chutný zelený salát na hubnutí
Salát je velmi univerzální a zdravý pokrm, které lze připravit jako předkrm, hlavní chod i jako přílohu. Náš zelený salát zvládnete připravit i během půlhodinové pauzy na oběd a hodí se i jako rychlovka při neohlášených letních návštěvách. Kombinace medové zálivky z javorového sirupu, výrazné chuti nivy a salátu potěší nejen oči, ale i vaše chuťové pohárky.

Zálivka z javorového sirupu a kvalitního olivového oleje
Máte rádi medové zálivky? Zkuste místo medu použít javorový sirup, který ozvláštní chuť vašeho salátu. My jsme použili na zálivku olivový olej, citronovou šťávu, sůl a javorový sirup.
Jak správně opražit vlašské ořechy
Nedílnou součástí receptu jsou i opražené vlašské ořechy. Pražte je na pánvi na mírném ohni po dobu 10–20 minut. Dosáhnete tak lepší chuti, aniž byste přišli o živiny, které ořechy ukrývají.
Ořechy nemíchejte, můžete pánví sem tam lehce zatřepat, aby se opražily rovnoměrně. Pokud chvátáte, můžete k pražení využít i mikrovlnnou troubu. Ořechy stačí vložit do vhodné nádoby a mikrovlnku nastavit na plný výkon (cca 4-5 minut). Ořechy ve všech případech kontrolujte, aby se nespálily.
Vlašské ořechy můžete také opražit v troubě, ale to se hodí spíše na větší množství ořechů (5-10 minut při 220 stupních).
S čím salát podávat?
Salát můžete podávat samotný, ale vynikající je i s kváskovým chlebem, ale můžete ho připravit jako přílohu k jakémukoliv masu.


Zdravý zelený salát s nivou a vlašskými ořechy
Equipment
- Nejprve si připravíme smícháním dresink
- Poté si nakrájíme okurku, malý římský salát a nivu
- Promícháme salát, polníček, rukolu, okurku a nivu s dresinkem
- Opražíme na pánvi vlašské ořechy
- lašské ořechy můžeme vmíchat do salátu nebo je podávat pouze na ozdobu navrch.
Ingredience
Na salát
- 1 salát little gem
- 1 hrst polníčku
- 1 hrst rukoly
- 1 okurka
- 200 g nivy
- hrst vlašských ořechů
Na zálivku
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžičky soli