Pokud milujete arašídové máslo či kešu máslo, to makadamové si určitě zamilujete. Máslo z makadamových ořechů je lahodné, krémové a je výborné na palačinkách, ovesné kaši, s ovocem nebo jen tak.
Makadamové máslo je veganské, bezlepkové, neobsahuje laktózu a je vhodné pro nízkosacharidovou dietu. Na základní recept vám stačí jen:
- makadamové ořechy
- a výkonný mixér.
Obsah článku
Proč konzumovat makadamové ořechy
Makadamové oříšky patří k nejzdravějším a nutričně nejvyváženějším ořechům na trhu. Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, hořčíku, fosforu, železa i vitamínu A.
Ačkoliv jsou makadamové ořechy tvořeny ze 75 % tuky, neobsahují žádný cholesterol a obsahují především jednoduché nenasycené tuky. Díky nízkému obsahu sacharidů jsou vhodné pro nízkosacharidovou a keto dietu.
Makadamový ořech je původem ze severu Austrálie, a právě proto se setkáte často i s označením australský ořech či queenslandský ořech. Dnes se pěstuje v mnoha tropických zemích, najdete ho například v jihovýchodní Asii a na Havaji.

Jak vyrobit makadamové máslo
Výroba makadamového másla je mnohem jednodušší než například výroba másla z mandlí. Makadamové ořechy jsou relativně měkké, a díky vysokému obsahu tuku snadno dosáhnete krémové konzistence.
K výrobě makadamového másla vám postačí makadamové ořechy a výkonný mixér. Není třeba přidávat žádný další olej navíc. Pokud chcete zvýraznit chuť, přidejte špetku soli a makadamové ořechy před mixování krátce opražte na pánvi či v troubě.
Na menší skleničku vám postačí jeden hrneček ořechů. Zhruba po 3 minutách mixování se vytvoří krémová konzistence ořechového másla, ale je potřeba myslet na to, že doba mixování závisí na výkonnosti vašeho mixéru / sekáčku.

Co přidat do makadamového másla
Zkuste makadamové máslo vyrobit se skořicí, vanilkou nebo kokosem. Stačí vám hrst strouhaného kokosu a máte dokonalou pomazánku alá raffaelo!
Na co lze makadamové máslo použít?
Vynikající je do snídaňové kaše, smoothiečka, s ovocem nebo na palačinky. Zkuste ho namazat na plátky jablka a máte skvělý dezert!
Jak dlouho makadamové máslo vydrží
Makadamové máslo skladujeme v uzavřené sklenici či v jiné nádobě v lednici. Takto skladované makadamové máslo vydrží i několik týdnů. Z naší zkušenosti je ale pryč během pár dnů.
Proč vyrábět máslo z pražených makadamových ořechů?
Pokud opražíte makadamové ořechy, mnohem rychleji se uvolňují přirozeně obsažené oleje a zvýrazní se jejich chuť. Pražené ořechy se snadněji mixují a výsledné máslo je tmavší a výraznější.
Jak opražit makadamové ořechy
Předehřejte si troubu na 180 stupňů a makadamové ořechy rozložte na pečící papír. Makadamové ořechy pečeme po dobu 12-15 minut. Pokud nemáte k dispozici troubu, makadamové ořech lze opražit také na pánvi.
Výkonný mixér je základ
Abyste vytvořili opravdu krémové makadamové máslo, je potřeba výkonný mixér či sekáček, který je vhodný na mixování ořechů. Čím méně výkonný mixér, tím více trpělivosti potřebujete, abyste bez přidání dalšího oleje vytvořili krásnou a jemnou krémovou konzistenci.

Recept na makadamové máslo
Ingredience
- 300 g makadamových ořechů
- špetka soli
Postup
- Přidejte makadamové ořechy do mixéru nebo food procesoru, rozmixujte na prášek a přidejte špetku soli.
- Mixujte, dokud nevznikne krémové máslo. Pokud nemáte speciální mixér na ořechová másla, budete muset stírat máslo ze stěn zpět k nožům, aby se všechny ořechy rozmixovaly rovnoměrně.
- Mixujte, dokud máslo nedosáhne máslové konzistence.
Zaujalo vás makadamové máslo? Zkuste další:
Naše vlastní ořechová másla!
Nevíte si s výrobou makadamového másla rady, nemáte dostatečný mixér, nebo chcete napřed zjistit, jak ořechové máslo vlastně chutná? Zkuste některé z ořechových másel z našeho obchodu ochutnejorech.cz. Vyrábíme je s láskou a obsahují 100% ořechy, stejně jako naše recepty. 🙃