Recept na nejlepší nepečený cheesecake s borůvkami (raw, vegan)

Nepečený zdravý borůvkový cheesecake je vynikající dezert, kterým potěšíte i ty přátele, kteří se živí pouze raw. paleo nebo vegan stravou. Místo ze sýra je totiž vyrobený z ořechů kešu a výsledkem je několikavrstevný dort, který kromě výborné chuti také skvěle vypadá. (Kdo by neměl rád fialovou barvu na dortu?!)

Veganský cheesecake – je to vůbec dobrý?

Pokud ve vás veganský cheesecake z kešu budí nedůvěru, nejste první. Málokdo totiž věří, že kešu mohou plně nahradit smetanový sýr, z kterého se tradiční cheesecake vyrábí. Jenže veškeré pochyby jdou stranou v okamžiku, kdy dort ochutnají. Je totiž naprosto božský! Samozřejmě, že chutná jinak než klasický, ale věřte nám, je boží.

Je náš veganský nepečený borůvkový cheesecake zdravý?

Dort neobsahuje žádné rafinované cukry, je slazený pouze javorovým sirupem a datlemi. Může být dort bez cukru nějak zvlášť nezdravý? 😉

Pekanové ořechy, z kterých je vyroben korpus dortu, mají bohatou máslovou chuť a to především kvůli tomu, že obsahují přes 70 % tuků, nejvíce ze všech ořechů. Navíc jsou plné minerálů a antioxidantů. Tuky v nich obsažené pomáhají předcházet koronárním onemocněním, vláknina usnadňuje trávení a hořčík pomáhá snižovat krevní tlak.

Sleva na kešu

V dortu jsou také plné tři šálky kešu, které se řadí mezi ořechy s největším počtem minerálů, bílkovin a vitaminů. Ostatní ingredience jsou také bohaté na vitaminy řady B1, B2, B3, B6 a železo.

Místo smetany používáme kokosové mléko a dort neobsahuje žádné obilniny (pšeničná mouka je nahrazena mandlovou), takže je přirozeně bezlepkový a bezlaktózový.

V porovnání s klasickými dorty je nepečený cheesecake opravdu mnohem zdravější a zároveň rychleji nasytí. Nesníte ho tedy tolik a dort s kávou si užijete vícekrát!

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 99 Kč
Naše sušené datle jsou prostě TOP. Jsou 100% naturální! Neobsahují žádné konzervanty nebo přidaný cukr, a přesto jsou pěkně slaďoučké.
Skladem 159 Kč
Nepražené a nesolené naturální kešu ořechy, které jsou ještě větší a lahodnější. W320 je označení vysoké kvality a nadstandardní velikosti.
Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu.

Jak luxusní nepečený borůvkový cheesecake vyrobit?

Dort se skládá ze čtyř vrstev. Ta nejspodnější podpírá strukturu dortu a jejím základem jsou pekanové ořechy a datle. Obě prostřední vrstvy jsou vyrobeny z kešu, jedna z nich obsahuje mrazem sušené borůvky. Horní barevná vrstva je spíše poleva, vyrobená z borůvek, citronové šťávy a chia semínek.

Krémová prostřední vrstva z kešu a vanilky

Příprava krémové vrstvy cheesecaku z kešu a vanilky.

Střed dortu tvoří krémová vrstva vyrobená z kešu. Jakmile totiž kešu ořechy projdou alespoň čtyřhodinovým máčením ve vodě, stávají se neuvěřitelně měkkými a krémovými.

Jejich rozmixováním vzniká dokonalá krémová náplň, která ve spojení s kokosovým mlékem, kokosovým olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a vanilkou opravdu chutná jako pravý cheesecake.

Základ nepečeného cheesecaku je korpus z mandlové moučky

Luxusní nepečený cheesecake - na korpus stačí naturální ořechy.
Výroba korpusu pro váš zdravý cheesecake s ovocem.

Korpus, na který krém nanášíme, jsou rozmixované pekanové ořechy s datlemi, mandlovou moukou, kokosovým olejem a skořicí. Pří výrobě krusty vložíme všechny ingredience do mixéru a mixujeme jen do té doby, než se vytvoří lepivá struktura s malými kousky pekanových ořechů. Pokud byste mixovali déle, vytvořilo by se místo krusty ořechové máslo, které se jako spodní vrstva nehodí. (I když moc dobře chutná.)

Krustou vyložíme formu na dorty a přelijeme dvěma třetinami vyrobeného kešu krému. Vršek krému je potřeba uhladit a s celou formou několikrát bouchnout o kuchyňskou desku, aby z krému zmizely vzduchové bublinky. Téměř hotový dort necháme nachladit v mrazáku.

Krém cheesecaku je z kešu a borůvek

Zbylý kešu krém použijeme na další vrstvu. Do krému zamixujeme mrazem sušené borůvky, přelijeme přes střední vrstvu a necháme opět vychladit.

Pozor! Mrazem sušené borůvky nejsou mražené borůvky. Borůvky sušené mrazem mají velmi intenzivní chuť a jsou zbaveny veškeré vlhkosti. Úplně ideální je ovšem použít prášek z nich vyrobený. Pokud použijete čerstvé nebo mražené, nebude mít vrstva tak výraznou chuť a pravděpodobně nebude držet pohromadě.

Zdravá ‚‚poleva’’ na dort z borůvek

Úplně na vrch dortu přijde barevně nejzajímavější vrstva vyrobená z rozmixovaných čerstvých (nebo pražených) borůvek, citronové šťávy a chia semínek. Polevou přelijeme poslední vrstvu a dáme do mrazáku.

Zdravý cheesecake s ovocem - poleva z borůvek a chia semínek.
‚‚Třešnička’’ na dortu, poleva z borůvek a chia semínek

Po třech hodinách chlazení je dort hotový a připravený k servírování. Doporučujeme ozdobit borůvkami a lístkem bazalky.

Hotový dort – nejlepší nepečený cheesecake s borůvkami.

Mlsáte rádi? Vyzkoušejte:

Mohlo by vás zajímat: Čím nahradit smetanu na vaření a ke šlehání ve slaných i sladkých receptech

FAQ – Nejčastější dotazy

Jak luxusní nepečený borůvkový cheesecake vyrobit?

Dort se skládá ze čtyř vrstev. Ta nejspodnější podpírá strukturu dortu a jejím základem jsou pekanové ořechy a datle. Obě prostřední vrstvy jsou vyrobeny z kešu, jedna z nich obsahuje mrazem sušené borůvky. Horní barevná vrstva je spíše poleva, vyrobená z borůvek, citronové šťávy a chia semínek.

Jak udělat zdravou polevu z borůvek na cheesecake?

Úplně na vrch dortu přijde barevně nejzajímavější vrstva vyrobená z rozmixovaných čerstvých (nebo pražených) borůvek, citronové šťávy a chia semínek.

Jaké je doporučená denní dávka chia semínek?

Běžně se doporučuje konzumovat maximálně 2 polévkové lžíce chia semínek denně (zhruba 28g).

Lze udělat nepečený cheesecake z kešu a ne z mascarpone?

Pokud ve vás cheesecake z kešu budí nedůvěru, nejste první. Málokdo totiž věří, že kešu mohou plně nahradit smetanový sýr, z kterého se tradiční cheesecake vyrábí. Jenže veškeré pochyby jdou stranou v okamžiku, kdy dort ochutnají. Je totiž naprosto božský!

Je opravdu nepečený cheesecake zdravý?

Tento recept na dort neobsahuje žádné rafinované cukry, je slazený pouze javorovým sirupem a datlemi. Může být dort bez cukru nějak zvlášť nezdravý? 😉

V porovnání s klasickými dorty je nepečený cheesecake opravdu mnohem zdravější a zároveň rychleji nasytí. Nesníte ho tedy tolik a dort s kávou si užijete vícekrát!

Jak dlouho lze skladovat nepečený dort v ledničce?

V ledničce vám vydrží zpravidla až 5 dní, ale doporučujeme ho zkonzumovat do 2-3 dnů, kdy je nejlepší, nebo dát do mrazáku.

Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech:

Recept na nejlepší nepečený cheesecake s borůvkami (raw)

Tento zdravý borůvkový cheesecake je vynikající a potěšíte jím i lidi na paleo či raw stravě. Navíc v něm není ani cukr. ☺️ Kdo z vás by si dal?⠀Tento borůvkový cheesecake je vynikající a potěšíte jím i lidi na paleo či raw stravě. Navíc v něm není ani cukr. ☺️ Kdo z vás by si dal?⠀?⠀
4.60 z 10 hlasů
Doba přípravy 45 minutes
Celková doba 45 minutes
Chod Dessert
Kuchyně Zdravá výživa
Dávka 1 dort

Ingredience
  

Korpus

První a druhá vrstva

Poleva

  • 2 hrnky čerstvých nebo mražených borůvek
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce chia semínek

Postup
 

Korpus

  • Rozmixujte pekanové ořechy s datlemi, mandlovou moukou, kokosovým olejem a skořicí. Dejte si pozor, abyste nemixovali moc dlouho, nebo místo korpusu vznikne ořechové máslo.
  • Korpusové lepivé těsto vložte do vymazané dortové formy, případně vyložené pečícím papírem.
  • S formou několikrát bouchněte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili vzduchových bublinek.

První vrstva

  • Ořechy kešu (alespoň 4 hodiny máčené ve vodě) rozmixujeme společně s kokosovým olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a vanilkou.
  • Dvěma třetinami vzniklého krému polijeme korpus a dáme do mrazáku vychladit.

Druhá vrstva

  • Do zbylého krému zamixujeme mrazem sušené borůvky (nebo prášek).
  • Přelijeme přes poslední vrstvu a dáme opět do mrazáku.

Zdravá poleva

  • Čerstvé nebo mražené borůvky rozmixujeme s citronovou šťávou a chia semínky. Přelijeme poslední vrstvu a dáme na tři hodiny do mrazáku.
  • Můžeme servírovat.
Klíčové slovo gluten-free, paleo, raw, vegan
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




9 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin9