Recept na raw borůvkový cheesecake

Raw borůvkový cheesecake

Nepečený borůvkový cheesecake je vynikající dezert, kterým potěšíte i ty přátele, kteří se živí pouze raw nebo paleo stravou. Místo ze sýra je totiž vyrobený z ořechů kešu a výsledkem je několikavrstevný dort, který kromě výborné chuti také skvěle vypadá. (Kdo by neměl rád fialovou barvu na dortu?!)

Pokud ve vás cheesecake z kešu budí nedůvěru, nejste první. Málokdo totiž věří, že kešu mohou plně nahradit smetanový sýr, z kterého se tradiční cheesecake vyrábí. Jenže veškeré pochyby jdou stranou v okamžiku, kdy dort ochutnají. Je totiž naprosto božský!

Je nepečený borůvkový cheesecake zdravý?

Dort neobsahuje žádné rafinované cukry, je slazený pouze javorovým sirupem a datlemi. Může být dort bez cukru nějak zvlášť nezdravý? 😉

Pekanové ořechy, z kterých je vyroben korpus dortu, mají bohatou máslovou chuť a to především kvůli tomu, že obsahují přes 70 % tuků, nejvíce ze všech ořechů. Navíc jsou plné minerálů a antioxidantů. Tuky v nich obsažené pomáhají předcházet koronárním onemocněním, vláknina usnadňuje trávení a hořčík pomáhá snižovat krevní tlak.

V dortu jsou také plné tři šálky kešu, které se řadí mezi ořechy s největším počtem minerálů, bílkovin a vitaminů. Ostatní ingredience jsou také bohaté na vitaminy řady B1, B2, B3, B6 a železo.

Místo smetany používáme kokosové mléko a dort neobsahuje žádné obilniny (pšeničná mouka je nahrazena mandlovou), takže je přirozeně bezlepkový a bezlaktózový.

V porovnání s klasickými dorty je nepečený cheesecake opravdu mnohem zdravější a zároveň rychleji nasytí. Nesníte ho tedy tolik a dort s kávou si užijete vícekrát!

Jak nepečený borůvkový cheesecake vyrobit?

Dort se skládá ze čtyř vrstev. Ta nejspodnější podpírá strukturu dortu a jejím základem jsou pekanové ořechy a datle. Obě prostřední vrstvy jsou vyrobeny z kešu, jedna z nich obsahuje mrazem sušené borůvky. Horní barevná vrstva je spíše poleva, vyrobená z borůvek, citronové šťávy a chia semínek.

Krémová prostřední vrstva z kešu a vanilky

Příprava krémové vrstvy cheesecaku z kešu

Střed dortu tvoří krémová vrstva vyrobená z kešu. Jakmile totiž kešu ořechy projdou alespoň čtyřhodinovým máčením ve vodě, stávají se neuvěřitelně měkkými a krémovými.

Jejich rozmixováním vzniká dokonalá krémová náplň, která ve spojení s kokosovým mlékem, kokosovým olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a vanilkou opravdu chutná jako pravý cheesecake.

Základ dortu, korpus

Výroba korpusu

Korpus, na který krém nanášíme, jsou rozmixované pekanové ořechy s datlemi, mandlovou moukou, kokosovým olejem a skořicí. Pří výrobě krusty vložíme všechny ingredience do mixéru a mixujeme jen do té doby, než se vytvoří lepivá struktura s malými kousky pekanových ořechů. Pokud byste mixovali déle, vytvořilo by se místo krusty ořechové máslo, které se jako spodní vrstva nehodí. (I když moc dobře chutná.)

Krustou vyložíme formu na dorty a přelijeme dvěma třetinami vyrobeného kešu krému. Vršek krému je potřeba uhladit a s celou formou několikrát bouchnout o kuchyňskou desku, aby z krému zmizely vzduchové bublinky. Téměř hotový dort necháme nachladit v mrazáku.

Vrchní vrstva z kešu a borůvek

Zbylý kešu krém použijeme na další vrstvu. Do krému zamixujeme mrazem sušené borůvky, přelijeme přes střední vrstvu a necháme opět vychladit.

Pozor! Mrazem sušené borůvky nejsou mražené borůvky. Borůvky sušené mrazem mají velmi intenzivní chuť a jsou zbaveny veškeré vlhkosti. Úplně ideální je ovšem použít prášek z nich vyrobený. Pokud použijete čerstvé nebo mražené, nebude mít vrstva tak výraznou chuť a pravděpodobně nebude držet pohromadě.

Zdravá ‚‚poleva’’ z borůvek

Úplně na vrch dortu přijde barevně nejzajímavější vrstva vyrobená z rozmixovaných čerstvých (nebo pražených) borůvek, citronové šťávy a chia semínek. Polevou přelijeme poslední vrstvu a dáme do mrazáku.

‚‚Třešnička’’ na dortu, poleva z borůvek a chia semínek

Po třech hodinách chlazení je dort hotový a připravený k servírování. Doporučujeme ozdobit borůvkami a lístkem bazalky.

Hotový dort

Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.
Tip: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.

Recept na raw borůvkový cheesecake

Tento borůvkový cheesecake je vynikající a potěšíte jím i lidi na paleo či raw stravě. Navíc v něm není ani cukr. ☺️ Kdo z vás by si dal?⠀Tento borůvkový cheesecake je vynikající a potěšíte jím i lidi na paleo či raw stravě. Navíc v něm není ani cukr. ☺️ Kdo z vás by si dal?⠀?⠀
3.2 z 5 hlasů
Doba přípravy 45 minut
Celková doba 45 minut
Chod Dessert
Kuchyně Zdravá výživa
Dávka 1 dort

Ingredience
  

Korpus

První a druhá vrstva

Poleva

  • 2 hrnky čerstvých nebo mražených borůvek
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce chia semínek

Postup
 

Korpus

  • Rozmixujte pekanové ořechy s datlemi, mandlovou moukou, kokosovým olejem a skořicí. Dejte si pozor, abyste nemixovali moc dlouho, nebo místo korpusu vznikne ořechové máslo.
  • Korpusové lepivé těsto vložte do vymazané dortové formy, případně vyložené pečícím papírem.
  • S formou několikrát bouchněte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili vzduchových bublinek.

První vrstva

  • Ořechy kešu (alespoň 4 hodiny máčené ve vodě) rozmixujeme společně s kokosovým olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a vanilkou.
  • Dvěma třetinami vzniklého krému polijeme korpus a dáme do mrazáku vychladit.

Druhá vrstva

  • Do zbylého krému zamixujeme mrazem sušené borůvky (nebo prášek).
  • Přelijeme přes poslední vrstvu a dáme opět do mrazáku.

Zdravá poleva

  • Čerstvé nebo mražené borůvky rozmixujeme s citronovou šťávou a chia semínky. Přelijeme poslední vrstvu a dáme na tři hodiny do mrazáku.
  • Můžeme servírovat.
Klíčové slovo gluten-free, paleo, raw, vegan
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




126 Sdílení
Sdílet117
Tweetnout
Sdílet
Pin9