Nepečený borůvkový cheesecake je vynikající dezert, kterým potěšíte i ty přátele, kteří se živí pouze raw nebo paleo stravou. Místo ze sýra je totiž vyrobený z ořechů kešu a výsledkem je několikavrstevný dort, který kromě výborné chuti také skvěle vypadá. (Kdo by neměl rád fialovou barvu na dortu?!)
Pokud ve vás cheesecake z kešu budí nedůvěru, nejste první. Málokdo totiž věří, že kešu mohou plně nahradit smetanový sýr, z kterého se tradiční cheesecake vyrábí. Jenže veškeré pochyby jdou stranou v okamžiku, kdy dort ochutnají. Je totiž naprosto božský!
Obsah článku
Je nepečený borůvkový cheesecake zdravý?
Dort neobsahuje žádné rafinované cukry, je slazený pouze javorovým sirupem a datlemi. Může být dort bez cukru nějak zvlášť nezdravý? 😉
Pekanové ořechy, z kterých je vyroben korpus dortu, mají bohatou máslovou chuť a to především kvůli tomu, že obsahují přes 70 % tuků, nejvíce ze všech ořechů. Navíc jsou plné minerálů a antioxidantů. Tuky v nich obsažené pomáhají předcházet koronárním onemocněním, vláknina usnadňuje trávení a hořčík pomáhá snižovat krevní tlak.
V dortu jsou také plné tři šálky kešu, které se řadí mezi ořechy s největším počtem minerálů, bílkovin a vitaminů. Ostatní ingredience jsou také bohaté na vitaminy řady B1, B2, B3, B6 a železo.
Místo smetany používáme kokosové mléko a dort neobsahuje žádné obilniny (pšeničná mouka je nahrazena mandlovou), takže je přirozeně bezlepkový a bezlaktózový.
V porovnání s klasickými dorty je nepečený cheesecake opravdu mnohem zdravější a zároveň rychleji nasytí. Nesníte ho tedy tolik a dort s kávou si užijete vícekrát!
Jak nepečený borůvkový cheesecake vyrobit?
Dort se skládá ze čtyř vrstev. Ta nejspodnější podpírá strukturu dortu a jejím základem jsou pekanové ořechy a datle. Obě prostřední vrstvy jsou vyrobeny z kešu, jedna z nich obsahuje mrazem sušené borůvky. Horní barevná vrstva je spíše poleva, vyrobená z borůvek, citronové šťávy a chia semínek.
Krémová prostřední vrstva z kešu a vanilky

Střed dortu tvoří krémová vrstva vyrobená z kešu. Jakmile totiž kešu ořechy projdou alespoň čtyřhodinovým máčením ve vodě, stávají se neuvěřitelně měkkými a krémovými.
Jejich rozmixováním vzniká dokonalá krémová náplň, která ve spojení s kokosovým mlékem, kokosovým olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a vanilkou opravdu chutná jako pravý cheesecake.
Základ dortu, korpus

Korpus, na který krém nanášíme, jsou rozmixované pekanové ořechy s datlemi, mandlovou moukou, kokosovým olejem a skořicí. Pří výrobě krusty vložíme všechny ingredience do mixéru a mixujeme jen do té doby, než se vytvoří lepivá struktura s malými kousky pekanových ořechů. Pokud byste mixovali déle, vytvořilo by se místo krusty ořechové máslo, které se jako spodní vrstva nehodí. (I když moc dobře chutná.)
Krustou vyložíme formu na dorty a přelijeme dvěma třetinami vyrobeného kešu krému. Vršek krému je potřeba uhladit a s celou formou několikrát bouchnout o kuchyňskou desku, aby z krému zmizely vzduchové bublinky. Téměř hotový dort necháme nachladit v mrazáku.
Vrchní vrstva z kešu a borůvek
Zbylý kešu krém použijeme na další vrstvu. Do krému zamixujeme mrazem sušené borůvky, přelijeme přes střední vrstvu a necháme opět vychladit.
![]() |
Pozor! Mrazem sušené borůvky nejsou mražené borůvky. Borůvky sušené mrazem mají velmi intenzivní chuť a jsou zbaveny veškeré vlhkosti. Úplně ideální je ovšem použít prášek z nich vyrobený. Pokud použijete čerstvé nebo mražené, nebude mít vrstva tak výraznou chuť a pravděpodobně nebude držet pohromadě. |
Zdravá ‚‚poleva’’ z borůvek
Úplně na vrch dortu přijde barevně nejzajímavější vrstva vyrobená z rozmixovaných čerstvých (nebo pražených) borůvek, citronové šťávy a chia semínek. Polevou přelijeme poslední vrstvu a dáme do mrazáku.

Po třech hodinách chlazení je dort hotový a připravený k servírování. Doporučujeme ozdobit borůvkami a lístkem bazalky.

Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.
Tip: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.

Recept na raw borůvkový cheesecake
Ingredience
Korpus
- 1 hrnek pekanových ořechů
- 1 hrnek mandlové moučky
- 4 ks datle medjool
- 4 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky soli
První a druhá vrstva
- 3 hrnky naturálních kešu
- 1 hrnek kokosového mléka z konzervy
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 1/3 hrnku javorového sirupu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 6-8 lžiček prášku z mrazem sušených borůvek
Poleva
- 2 hrnky čerstvých nebo mražených borůvek
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce chia semínek
Postup
Korpus
- Rozmixujte pekanové ořechy s datlemi, mandlovou moukou, kokosovým olejem a skořicí. Dejte si pozor, abyste nemixovali moc dlouho, nebo místo korpusu vznikne ořechové máslo.
- Korpusové lepivé těsto vložte do vymazané dortové formy, případně vyložené pečícím papírem.
- S formou několikrát bouchněte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili vzduchových bublinek.
První vrstva
- Ořechy kešu (alespoň 4 hodiny máčené ve vodě) rozmixujeme společně s kokosovým olejem, javorovým sirupem, citronovou šťávou a vanilkou.
- Dvěma třetinami vzniklého krému polijeme korpus a dáme do mrazáku vychladit.
Druhá vrstva
- Do zbylého krému zamixujeme mrazem sušené borůvky (nebo prášek).
- Přelijeme přes poslední vrstvu a dáme opět do mrazáku.
Zdravá poleva
- Čerstvé nebo mražené borůvky rozmixujeme s citronovou šťávou a chia semínky. Přelijeme poslední vrstvu a dáme na tři hodiny do mrazáku.
- Můžeme servírovat.