Nepečený arašídový cheesecake

Arašídový nepečený cheesecake

Nepečený zdravý arašídový cheesecake je vynikající dezert, kterým potěšíte i ty přátele, kteří se živí pouze raw nebo paleo stravou a také všechny milovníky arašídového másla. Místo ze sýra je totiž vyrobený z oblíbených lahodných kešu a výsledkem je sytý arašídový cheesecake. 

Arašídový raw dort je navíc velmi jednoduchý na přípravu, takže pokud se chystáte na svůj první raw dort, tento recept je ten pravý!

Proč je arašídový cheesecake zdravý?

Ačkoliv je raw dort především z ořechů a kokosového mléka, které je poměrně tučné, dort neobsahuje žádné rafinované cukry a je slazený pouze banánem a datlemi.

Mandlová mouka, ze které je korpus dortu vyroben, patří k doporučovaným ingrediencím při nízkosacharidové dietě. Mandle jsou doporučovány také při hubnutí, podporují metabolismus, pomáhají regulovat hladinu cukru v těle a dokonce snižují hladinu cholesterolu. Navíc jsou plné minerálů a antioxidantů a tuky v nich obsažené pomáhají předcházet koronárním onemocněním, vláknina usnadňuje trávení a hořčík pomáhá snižovat krevní tlak.

Krém z dortu je z kešu ořechů, které se řadí mezi ořechy s největším počtem minerálů, bílkovin a vitaminů. Ostatní ingredience jsou také bohaté na vitaminy řady B1, B2, B3, B6 a železo.

Místo smetany používáme kokosové mléko a dort neobsahuje žádné obilniny (pšeničná mouka je nahrazena mandlovou), takže je přirozeně bezlepkový a bezlaktózový. Je proto vhodný i pro vegany. Pro zvýraznění chuti nepoužíváme žádná umělá dochucovadla, ale citronovou šťávu a domácí vanilkový extrakt. 

Jak na dokonalý korpus raw dortu

Pro korpus jsme zvolili mandlovou mouku, můžete využít ale jakékoliv na jemno namleté ořechy. Korpus je vynikající i z kešu, para ořechů, makadamových ořechů či vlašáků. Vždy si je namelte na jemnou moučku předtím, než přidáte další ingredience. Pokud máte doma od každého ořechu jen zbytek, můžete smíchat i několik naturálních ořechů dohromady. 

Ořechovou mouku přidáme do kuchyňského robota spolu na drobno nakrájenými vypeckovanými mandlemi či datlovou pastou, přidáme sůl, kakao a 1-2 lžíce kokosového oleje.

Kokosový olej je pro přípravu korpusu stěžejní, bez něj vám nebude korpus držet pohromadě. Jakmile nám kuchyňský robot vypracuje těsto, vybereme si vhodnou dortovou formu a vložíme do ní těsto, které pomocí vařečky a rukou rovnoměrně rozprostřeme a co nejvíc upěchujeme. Dáme do ledničky alespoň na půl hodiny ztuhnout.

Jak na arašídový krém

Pro přípravu arašídového raw dortu můžete použít domácí arašídové máslo nebo použít již hotové. Doporučujeme používat krémové bez kousků. Vzhledem k tomu, že krém nevyrábíme ze smetany, ale z kešu ořechů, doporučujeme je namočit alespoň na několik hodin, aby co nejvíce změkly. Budou se vám lépe mixovat. 

Arašídový krém vyrábíme z kešu, arašídového másla, kokosového mléka, kokosového oleje, banánu a ochucujeme ho citronovou šťávou, vanilkovým extraktem a špetkou soli. 

Všechny ingredience stačí dát do mixéru, rozmixovat do hladka. Výslednou směs rovnoměrně rozprostřeme na korpus a dáme do ledničky ztuhnout na několik hodin nebo přes noc. Dort můžete ozdobit arašídy, banánem či borůvkami. 

TIP: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.

Nepečený arašídový cheesecake

4.15 z 14 hlasů
Doba vaření 30 minut
Celková doba 30 minut
Chod Dezert
Kuchyně Veganská
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Krém

Postup
 

  • Nejprve si vytvoříme pomocí robota či mixéru korpus z mandlové mouky, datlí, kakaového prášku, sirupu, soli a kokosového oleje.
  • Vybereme si vhodnou dortovou formu a vložíme do ní těsto, které pomocí vařečky a rukou rovnoměrně rozprostřeme a co nejvíc upěchujeme. Dáme do ledničky vychladnout. 
  • Všechny ingredience na krém vložíme do mixéru a mixujeme do krémové konzistence.
  • Krém rozprostřeme na korpus a necháme ztuhnout.☺️
Klíčové slovo raw cheesecake
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Další recepty s arašídy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




10 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin10