Nejlepší nepečený arašídový cheesecake s arašídovým máslem

Zdravý nepečený arašídový cheesecake je vynikající dezert, kterým potěšíte i ty přátele, kteří se živí pouze raw nebo paleo stravou a také všechny milovníky arašídového másla. Místo ze sýra je totiž vyrobený z oblíbených lahodných kešu a výsledkem je sytý arašídový cheesecake. 

Proč upéct nepečený arašídový cheesecake?

Arašídy jsou jedním z nejvýznamnějších rostlinných zdrojů bílkovin. Jsou proto cennou surovinou pro zdravé stravování, vegetariány a vegany. Máslo z arašídů se skvěle hodí pro pečení raw dortů nebo sušenek.

Arašídy nebo také burské oříšky jsou plody původem jihoamerické rostliny podzemnice olejné.
Arašídy nebo také burské oříšky jsou plody původem jihoamerické rostliny podzemnice olejné.

Tip: Zajímají vás arašídy? V článku se dozvíte vše, co o nich potřebujete vědět.

Proč je arašídový cheesecake zdravý?

Ačkoliv je nepečený arašídový cheesecake především z ořechů a kokosového mléka, které je poměrně tučné, dort neobsahuje žádné rafinované cukry a je slazený pouze banánem a datlemi.

Sleva na kešu

Mandlová mouka, ze které je korpus dortu vyroben, patří k doporučovaným ingrediencím při nízkosacharidové dietě. Mandle jsou doporučovány také při hubnutí, podporují metabolismus, pomáhají regulovat hladinu cukru v těle a dokonce snižují hladinu cholesterolu. Navíc jsou plné minerálů a antioxidantů a tuky v nich obsažené pomáhají předcházet koronárním onemocněním, vláknina usnadňuje trávení a hořčík pomáhá snižovat krevní tlak.

Krém z dortu je z kešu ořechů, které se řadí mezi ořechy s největším počtem minerálů, bílkovin a vitaminů. Ostatní ingredience jsou také bohaté na vitaminy řady B1, B2, B3, B6 a železo.

Do krému dortu se přidává ke kešu ořechům i lahodné arašídové máslo.
Do krému dortu se přidává ke kešu ořechům i lahodné arašídové máslo.

Místo smetany používáme kokosové mléko a dort neobsahuje žádné obilniny (pšeničná mouka je nahrazena mandlovou), takže je přirozeně bezlepkový a bezlaktózový. Je proto vhodný i pro vegany. Pro zvýraznění chuti nepoužíváme žádná umělá dochucovadla, ale citronovou šťávu a domácí vanilkový extrakt. 

100 Kč sleva na první objednávku

Arašídový nepečený dort je navíc velmi jednoduchý na přípravu, takže pokud se chystáte na svůj první raw dort, tento recept je ten pravý!

Jak si vyrobit domácí burákové máslo na základ krému?

Správné arašídové máslo je vyrobeno pouze z arašídů a špetky soli. Éčka, oleje, cukr a další přísady jsou v másle zbytečné.

Nejspíše vás napadne, že vyrobit domácí arašídové máslo nemůže být nic těžkého. Potřebujete pouze arašídy, kvalitní mixér (nebo sekáček) a za pět minut máte ve skleničce tu nejchutnější dobrotu, jakou jste si kdy doma vyrobili.

Domácí burákové máslo je jednoduché. Výroba vám zabere 5 minut a vy budete mít pochoutku bez cukru a éček.
Domácí burákové máslo je jednoduché. Výroba vám zabere 5 minut a vy budete mít pochoutku bez cukru a éček.

Tip: Proč si arašídové máslo vyrábět doma? Dozvíte se v dalším článku.

Jak na dokonalý korpus raw dortu

Pro korpus jsme zvolili mandlovou mouku, můžete využít ale jakékoliv na jemno namleté ořechy. Korpus je vynikající i z kešu, para ořechů, makadamových ořechů či vlašáků. Vždy si je namelte na jemnou moučku předtím, než přidáte další ingredience. Pokud máte doma od každého ořechu jen zbytek, můžete smíchat i několik naturálních ořechů dohromady. 

Ořechovou mouku přidáme do kuchyňského robota spolu na drobno nakrájenými vypeckovanými mandlemi či datlovou pastou, přidáme sůl, kakao a 1-2 lžíce kokosového oleje.

Kokosový olej je pro přípravu korpusu stěžejní, bez něj vám nebude korpus držet pohromadě. Jakmile nám kuchyňský robot vypracuje těsto, vybereme si vhodnou dortovou formu a vložíme do ní těsto, které pomocí vařečky a rukou rovnoměrně rozprostřeme a co nejvíc upěchujeme. Dáme do ledničky alespoň na půl hodiny ztuhnout.

Skladem 169 Kč
Mandlová mouka hnědá je vyrobena z hnědých neloupaných mandlí. Obsahuje tedy více vlákniny než běžná mandlová mouka, která je vyráběna z bílých, loupaných mandlí. Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám.
Skladem 189 Kč
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice.Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí na zdravé pečení a smažení.
Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. Je navíc pro lidský organismus lépe stravitelné než kravské.

TIP: Vše co potřebujete vědět o raw stravě najdete ZDE.

Jak na arašídový krém do raw dortu

Pro přípravu arašídového raw dortu můžete použít domácí arašídové máslo nebo použít již hotové. Doporučujeme používat krémové bez kousků. Vzhledem k tomu, že krém nevyrábíme ze smetany, ale z kešu ořechů, doporučujeme je namočit alespoň na několik hodin, aby co nejvíce změkly. Budou se vám lépe mixovat. 

Nepečený cheesecake ozdobte ovocem a arašídy.
Hotový nepečený cheesecake ozdobte ovocem a arašídy.

Arašídový krém vyrábíme z kešu, arašídového másla, kokosového mléka, kokosového oleje, banánu a ochucujeme ho citronovou šťávou, vanilkovým extraktem a špetkou soli. 

Všechny ingredience stačí dát do mixéru, rozmixovat do hladka. Výslednou směs rovnoměrně rozprostřeme na korpus a dáme do ledničky ztuhnout na několik hodin nebo přes noc. Na ozdobení se hodí arašídy, banán, borůvky, moruše, nebo třeba lyofilizované jahody a maliny.

TIP: Arašídové máslo pořídíte na našem e-shopu a to v jemné i křupavé variantě. ? Másel z ořechů máme více a všechny = 100% ořechové. ? Je nám jasné, že byste nejraději koupili arašídové máslo 1kg, někteří mlsouni možná i arašídové máslo 5kg do zásoby. Zatím ale máme arašídový krém ve 300 g, a tak musíte hodit do košíku více balení, která vám dají dohromady požadované množství. Časem možná rozšíříme nabídku o arašídové máslo 1 kg.

FAQ – Nejčastější dotazy

Jakou mandlovou mouku mám použít do receptu na cheesecake?

Pro recept na cheesecake se nejčastěji doporučuje použít jemně mletou mandlovou mouku.

Jaké kešu ořechy mám použít do nepečeného arašídového cheesecaku?

Můžete použít libovolné kešu ořechy do nepečeného arašídového cheesecaku. Doporučuji použít pražené nebo nesolené kešu ořechy, aby se zachovala jejich přirozená chuť a aroma.

Cheesecake bez sýru? Proč?

Cheesecake bez sýru je varianta dezertu, která neobsahuje tradiční sýrovou náplň. Existuje několik důvodů, proč někteří lidé preferují cheesecake bez sýru: dieta, laktozová intolerence, chutě a preference.

Je dobré si uvědomit, že cheesecake bez sýru se může lišit od tradičního cheesecake z hlediska chuti a textury.

Proč v receptu na cheesecake je kokosový olej místo másla?

Kokosový olej má nižší obsah nasycených tuků než máslo a také obsahuje zdravé tuky, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví. Navíc, kokosový olej má jemnou kokosovou příchuť, která může přidat do cheesecake zajímavou chuťovou vrstvu.

Jak osladit nepečený arašídový cheesecake bez cukru?

Vyzkoušejte přírodní alternativy cukru v podobě datlové pasty, javorového sirupu nebo arašídového másla.

Je nepečený arašídový cheesecake zdravý?

Ano, nepečený arašídový cheesecake může být zdravou alternativou k tradičnímu pečenému cheesecaku, pokud je připraven s použitím zdravějších surovin a omezením přidaného cukru.

Můžu si vyrobit mandlovou mouku doma?

Ano, můžete si vyrobit mandlovou mouku doma. Zde je postup.

Je mandlová mouka zdravá?

Mandlová mouka je zdravá alternativa klasické pšeničné mouky. Je bohatá na vitamíny, minerály a zdravé tuky. Má nižší obsah sacharidů a vyšší obsah vlákniny než pšeničná mouka. Navíc je vhodná pro lidi s intolerancí na lepek.

Čím ozdobit hotový nepečený arašídový cheesecake?

Můžete hotový nepečený arašídový cheesecake ozdobit několika způsoby:

1. Rozehřejte lžíci arašídového másla a pokapejte jím cheesecake. Poté posypte nastrouhanými arašídy pro texturu a vzhled.

2. Připravte si čokoládovou polevu a přelijte ji přes cheesecake. Poté můžete na polevu přidat arašídy, sušené nebo lyofilizované ovoce.

3. Můžete také použít arašídový krém se slaným karamelem.

Pamatujte si, že výběr ozdob závisí na vaší preferenci a kreativitě.

Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech

Nepečený arašídový cheesecake

Zdravý nepečený arašídový cheesecake je vynikající dezert, kterým potěšíte všechny milovníky arašídového másla. Místo ze sýra je totiž vyrobený z oblíbených lahodných kešu a výsledkem je sytý arašídový cheesecake. 
4.57 z 16 hlasů
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 30 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Veganská
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Krém

Postup
 

  • Nejprve si vytvoříme pomocí robota či mixéru korpus z mandlové mouky, datlí, kakaového prášku, sirupu, soli a kokosového oleje.
  • Vybereme si vhodnou dortovou formu a vložíme do ní těsto, které pomocí vařečky a rukou rovnoměrně rozprostřeme a co nejvíc upěchujeme. Dáme do ledničky vychladnout. 
  • Všechny ingredience na krém vložíme do mixéru a mixujeme do krémové konzistence.
  • Krém rozprostřeme na korpus a necháme ztuhnout.☺️
Klíčové slovo raw cheesecake
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Další recepty s arašídy

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




12 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin12