Pistáciový raw dort

Pistáciový raw dort

Pistáciový raw dort je jednoduchý, má jemnou pistáciovou chuť a zelenkavá barva mu dodává na exotičnosti. Na rozdíl od většiny raw dortů neobsahuje kešu ořechy, ale je vyroben pouze z pistácií, datlí, javorového sirupu a kokosového oleje.

Určitě jste už někdy ochutnali pistáciovou zmrzlinu, pistáciový cheesecake nebo oblíbené pistáciové košíčky. Pokud se vám na takové dobroty sbíhají sliny, budete z našeho raw dortu přímo unešeni.

Co znamená raw

Raw se překládá jako živá strava. Zakládá si na tom, že se potraviny nezpracovávají za vysokých teplot a díky tomu si zachovají maximum vitaminů, enzymů a živin, které se pečením a vařením znehodnocují.

Raw dort neobsahuje mouku, rafinovaný cukr ani mléčné produkty. Je tedy zdravější a v mnoha případech výživnější a sytější, protože obsahuje spoustu ořechů. Ty se používají jako základ korpusu, ale také na výrobu krémů.

Raw dorty jsou jednodušší na přípravu, vystačíte si pouze s mixérem a lednicí.

TIP: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.

Proč vyrábět raw dort z pistácií

Pistácie obsahují spoustu proteinu a navzdory všeobecnému přesvědčení patří k méně kalorickým oříškům. Pistácie jsou z 45 % složeny z tuků, kterými jsou mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro naše srdce.

Z pistácií čerpáme fosfor, draslík, vápník železo i hořčík a řadu vitaminů včetně vitaminu A, C a E. Navíc jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu B6.

Jak vyrobit perfektní raw dort z pistácií

Výroba pistáciového dortu je překvapivě jednoduchá. Pokud už máte zkušenosti s přípravou raw dortů z kešu, nebude pro vás postup žádnou novinkou.

Ještě než se pustíte do samotného dortu, je potřeba nechat přes noc namočit půl šálku vyloupaných nesolených pistácií. Tím zajistíte jemnou krémovou konzistenci horní vrstvy dortu.

Výroba korpusu

Na výrobu korpusu pistácie namáčet nemusíte. Jednoduše smíchejte pistácie, medjool datli, javorový sirup a kokosový olej v mixéru. Pokud chcete, aby v korpusu byly kousky pistácií, pouze nasekejte pistácie, a poté těsto vypracujte v míse. Výsledné těsto není tekuté, ale je spíše lepivé.

Těsto rovnoměrně rozprostřete na dno formy a dejte do ledničky na 30 minut ztuhnout.

Ingredience na korpus
Ingredience na korpus

Výroba náplně

Namočte předem půl šálku pistácií alespoň na 4 hodiny. Pistácie společně s javorovým sirupem, kokosovým olejem, mandlovým mlékem, vanilkovým extraktem a solí rozmixujte do hladka.

Korpus a náplň pistáciového raw dortu
Korpus a náplň

Dokončení dortu

Náplň nalijte na korpus, ozdobte nasekanými pistáciemi či dle vlastní preference a vložte na několik hodin do mrazáku, aby dort krásně ztuhl. Máte hotovo!

Hotový pistáciový raw dort

Zaujal vás pistáciový dort? Zkuste si doma vyrobit další dobroty z ořechů!

Recept: Pistáciový raw dort

Pistáciový raw dort je jednoduchý, má jemnou pistáciovou chuť a zelenkavá barva mu dodává na exotičnosti. Narozdíl od většiny raw dortů neobsahuje kešu ořechy, ale je vyroben pouze s pistácií, datlí, javorového sirupu a kokosového oleje.
4 z 9 hlasů
Doba přípravy 45 minut
Celková doba 45 minut
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská, Zdravá výživa

Ingredience
  

Náplň

Postup
 

Příprava korpusu

  • Pomocí mixéru vypracujte z ingrediencí na korpus těsto.
  • Těsto rovnoměrně rozprostřete na dno formy. Dejte na 30 minut do ledničky.

Příprava náplně

  • Namočte 1/2 hrnku pistácií přes noc.
  • Ingredience na náplň mimo ¼ šálku nasekaných naturálních pistácií rozmixujte do hladka, pak nasekanými pistáciemi dort ozdobte.

Dokončení dortu

  • Náplň nalijte na korpus a ozdobte dle vlastní preference. Vložte do mrazáku na několik hodin, aby ztuhl.
Klíčové slovo dort z pistácií, pistáciový dort, raw dort
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




134 Sdílení
Sdílet9
Tweetnout
Sdílet
Pin125