Pistáciový raw dort je jednoduchý, má jemnou pistáciovou chuť a zelenkavá barva mu dodává na exotičnosti. Na rozdíl od většiny raw dortů neobsahuje kešu ořechy, ale je vyroben pouze z pistácií, datlí, javorového sirupu a kokosového oleje.
Určitě jste už někdy ochutnali pistáciovou zmrzlinu, pistáciový cheesecake nebo oblíbené pistáciové košíčky. Pokud se vám na takové dobroty sbíhají sliny, budete z našeho raw dortu přímo unešeni.
Obsah článku
Co znamená raw
Raw se překládá jako živá strava. Zakládá si na tom, že se potraviny nezpracovávají za vysokých teplot a díky tomu si zachovají maximum vitaminů, enzymů a živin, které se pečením a vařením znehodnocují.
Raw dort neobsahuje mouku, rafinovaný cukr ani mléčné produkty. Je tedy zdravější a v mnoha případech výživnější a sytější, protože obsahuje spoustu ořechů. Ty se používají jako základ korpusu, ale také na výrobu krémů.
Raw dorty jsou jednodušší na přípravu, vystačíte si pouze s mixérem a lednicí.
TIP: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.
Proč vyrábět raw dort z pistácií

Pistácie obsahují spoustu proteinu a navzdory všeobecnému přesvědčení patří k méně kalorickým oříškům. Pistácie jsou z 45 % složeny z tuků, kterými jsou mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro naše srdce.
Z pistácií čerpáme fosfor, draslík, vápník železo i hořčík a řadu vitaminů včetně vitaminu A, C a E. Navíc jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu B6.
Jak vyrobit perfektní raw dort z pistácií
Výroba pistáciového dortu je překvapivě jednoduchá. Pokud už máte zkušenosti s přípravou raw dortů z kešu, nebude pro vás postup žádnou novinkou.
Ještě než se pustíte do samotného dortu, je potřeba nechat přes noc namočit půl šálku vyloupaných nesolených pistácií. Tím zajistíte jemnou krémovou konzistenci horní vrstvy dortu.
Výroba korpusu
Na výrobu korpusu pistácie namáčet nemusíte. Jednoduše smíchejte pistácie, medjool datli, javorový sirup a kokosový olej v mixéru. Pokud chcete, aby v korpusu byly kousky pistácií, pouze nasekejte pistácie, a poté těsto vypracujte v míse. Výsledné těsto není tekuté, ale je spíše lepivé.
Těsto rovnoměrně rozprostřete na dno formy a dejte do ledničky na 30 minut ztuhnout.

Výroba náplně
Namočte předem půl šálku pistácií alespoň na 4 hodiny. Pistácie společně s javorovým sirupem, kokosovým olejem, mandlovým mlékem, vanilkovým extraktem a solí rozmixujte do hladka.

Dokončení dortu
Náplň nalijte na korpus, ozdobte nasekanými pistáciemi či dle vlastní preference a vložte na několik hodin do mrazáku, aby dort krásně ztuhl. Máte hotovo!

Zaujal vás pistáciový dort? Zkuste si doma vyrobit další dobroty z ořechů!
- Pistáciové mléko
- Pistáciové máslo
- Arašídové máslo
- Mandlové mléko
- Mandlové máslo
- Kešu mléko
- Kešu máslo
- Kešu sýr

Recept: Pistáciový raw dort
Ingredience
Korpus
- 1/2 šálku nesolených nepražených pistácií
- 1 velkou Medjool datli
- 1/2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžíce kokosového oleje
Náplň
- 1/2 šálku nesolených nepražených pistácií
- 3 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce mandlového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálku nasekaných pistácií
Postup
Příprava korpusu
- Pomocí mixéru vypracujte z ingrediencí na korpus těsto.
- Těsto rovnoměrně rozprostřete na dno formy. Dejte na 30 minut do ledničky.
Příprava náplně
- Namočte 1/2 hrnku pistácií přes noc.
- Ingredience na náplň mimo ¼ šálku nasekaných naturálních pistácií rozmixujte do hladka, pak nasekanými pistáciemi dort ozdobte.
Dokončení dortu
- Náplň nalijte na korpus a ozdobte dle vlastní preference. Vložte do mrazáku na několik hodin, aby ztuhl.