Para ořechy: vše, co o nich potřebujete vědět

Para ořechy patří mezi největší ořechy vůbec. Mají máslovou, jemnou a nasládlou chuť. Nejčastěji se jedí samotné, ale můžete je vidět i jako součást snídaňových směsí a müsli tyčinek. Věděli jste, že se jim říká tzv. brazilské ořechy podle země původu, ačkoli největším producentem je úplně jiná země? 

Brazilský ořech = para ořech

Brazilský ořech, také nazývaný jako para ořech je v podstatě jedlé semeno velkého jihoamerického stromu, který pochází z amazonského pralesa Brazílie, Peru, Kolumbie a Ekvádoru. V Bolívii se jim také říká castañas o nuez de brasil.

I když podle názvu patří spíše k Brazílii, největším producentem je v dnešní době Bolívie. V roce 1980 se roční produkce pohybovala kolem 40 tun ročně, a všechna byla z Brazílie. V dnešní době počty roční produkce klesají a Bolívie se stala s 80 % největším producentem para ořechů.

Para ořech je král Amazonie

Para ořech se nejmenuje jen tak, je to totiž oblíbená potravina brazilského města Pará, kde se pěstuje jako jeden z hlavních komerčně obchodovaných ořechů na světě.

Sleva na kešu

Jedná se také o jeden z nejcennějších produktů v celé Amazonii. Bohužel jsou ořechy velmi citlivé na odlesňování, protože mají složité ekologické podmínky pro jejich pěstování.

Brazilský ořech se běžně konzumuje syrový nebo blanšírovaný. Má vysoký obsah bílkovin (15-20 %)selenumědi a hořčíkuTuky jsou zastoupeny 70 %vláknina 8 % a 7 % zastupují sacharidy.

100 g para ořechů obsahuje zhruba 656 kalorií.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak roste para ořech?

Para ořech roste na stromě v povodí řeky Amazonky a dosahuje výšky až 50 m i více. Koruna stromu je široká více než 30 m v průměru a strom se dožívá i 1000 let. Plody připomínají kokosový ořech a lusk, ve kterém jsou ořechy ukryty, obsahuje zhruba 12-24 ořechů, které jsou uspořádány jako měsíčky pomeranče.

Plod para ořechu
Plod para ořechu, zdroj: palomar.edu

Tip: Hledáte inspiraci pro vaření s para ořechy? Tak to jste na správném místě. ?

Juvie ztepilá

Strom, na kterém para ořechy rostou se nazývá juvie ztepilá a jedná se o stálezelený strom, který vyžaduje hlubokou a bohatou půdu a tropické klima.

Strom obsahuje květy, které je potřeba opylovat speciálními místními včelami. Takto opylené květy a plody zrají 15 měsíců a poté začnou padat na zem, a to v období dešťů, což je leden až únor.

Zralý strom plodí více než 300 lusků. Po sběru se z lusku semena vyjmou, suší se na slunci, umyjí se a poté se ještě ve skořápkách vyváží na další zpracování.

Juvie ztepilá. Brazilský ořech neboli para ořech má vynikající krémovou chuť a je skvělý zdojem vitaminu E, selenu a zdravých tuků.
Juvie ztepilá, zdroj: pixabay.com

Sběr para ořechů

Brazilské ořechy sklízejí ve volné přírodě především místní lidé. Původní obyvatelé Amazonie využívali dokonce i lusky, a to jako nádobí nebo je vařili a vývar vypili. Údajně měl pomoci k léčbě onemocnění jater. Sběr ořechů je velmi náročný, protože se sbírají téměř každý den.

Hnědá skořápka je velmi tvrdá a tvarově připomíná jehlan, protože všechny jeho tři strany jsou do tvaru trojúhelníku. Není lehké ji rozlousknout a vyndat ořech ven. Proto se pro snadné rozlousknutí ořechy rychle ošetřují horkou párou a následně se namočí do studené vody, aby skořápka pukla.

? TIP: A co říkáte na domácí ořechové máslo? Do něj se para ořechy skvěle hodí, a navíc vás vyjde levněji než to kupované.

Skořápku rozlouskne jediné zvíře na světě

Údajně je skořápka tak tvrdá, že ji dokáže rozlousknout jediné zvíře, které v amazonských lesích žije, a tou je aguti neboli česky pakaJe to malý hlodavec, který je jediný schopný dostat se k oříšku, ten pak sní nebo ho zahrabe do půdy.

Jelikož se ořechy sbírají v období dešťů, je důležité je co nejrychleji posbírat, aby byly chráněny před teplem a vlhkostí, která je může poškodit a ohrozit jejich kvalitu.

Agouti (paka) – jediné zvíře, které rozlouskne skořápku para ořechu
Agouti (paka) – jediné zvíře, které rozlouskne skořápku para ořechu, zdroj: pixabay.com

Ořechy se musí sušit také co nejdříve, aby se zabránilo růstu plísní. A to přesně do 10 dní od sběru ořechů. Následně jsou ořechy tříděny podle velikostí a kvality. A v neposlední řadě se na závěr pořádně prosuší, aby byl obsah vlhkosti zhruba 5 %. A hurá na balení.

Balení ořechů se nesmí podceňovat a klade se mu velká pozornost. Materiály na obal musí být čisté a takové kvality, aby nedošlo k žádnému poškození produktu. To samé platí i o nálepkách nebo štítcích, které na obal přijdou.

Jak se dělí para ořechy?

V českých supermarketech jsou nejčastěji k dostání jádra para ořechů označené jako MIDGETS, jedná se o druhá nejmenší jádra, která se prodávají. Na 1 kg vychází zhruba 352-396 kusů jader.

? U nás můžete vyzkoušet para jádra, která mají označení MEDIUM, jedná se tedy o druhou největší velikost para ořechů, která na trhu je. Na 1 kg vychází zhruba 242-286 kusů jader.

Pokud chcete para ořechy přidávat do směsí, tyčinek nebo kaší, doporučujeme vyzkoušet PARA KOUSKY , což jsou v podstatě nasekaná jádra para ořechů, ovšem cenově jsou dostupnější než jádra celá.

Zajímá vás, jaké další velikosti para ořechů existují a kolik jich dostanete do 1 kg? Mrkněte na tuto tabulku:

Označení velikostiPočet jader na 1 kg
LARGE176-242
MEDIUMS242-286
SMALLS308-352
MIDGETS352-396
TINY396-484
Označování velikostí jader para ořechů.

Para ořechy a zdraví

Brazilské ořechy obsahují především spoustu živin. Jsou významným zdrojem selenu, přičemž 1 ořech obsahuje 170 % DDD selenu na den.

Selen je nezbytný pro fungování štítné žlázyimunitního systému a růstu buněk. Nízký příjem selenu může vést k poškození štítné žlázy a vzniku autoimunitních onemocnění, a dokonce i k rakovině štítné žlázy.

Další benefit zmíněného selenu je ochrana mozkových buněk, které přímo potřebují selen ke správnému fungování. Nedostatek selenu může vést k Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.

Další látky, které stojí za to zmínit je hořčík, měď, fosfor, vitamín E a zinek. Přesné množství je složitější zjistit, protože množství zdraví prospěšných látek se liší v závislosti na podnebí a kvalitě půdy. Para ořechy jsou také zdrojem zdravých tuků, které prospívají zdraví srdce.

Skladem 399 Kč
Naturální para ořechy jsou nepražené, nesolené a od nás vždy čerstvé. Para jádra MEDIUM jsou celá, velká, světlá jádra para oříšků, které se hodí jako každodenní svačinka, ale jsou skvělé i do salátů, na výrobu veganského mléka či do granoly.
Skladem 139 Kč
Para jádra v karobu, to je opravdu exotická pochoutka! Karob, známý také jako svatojánský chléb, ocení všichni, kteří nemohou kakao. Karob je navíc méně tučný a obsahuje významné množsví vlákniny, stopových prvků a vitamínů.
Skladem 139 Kč
I velký para oříšek se dá nadražovat do jogurtové polevy! A chuť para jader v jogurtové polevě je překvapivě dobrá! Může za to typická, sladko-kyselá chuť jogurtové polevy. Posuďte sami. Stačí ochutnat!

Co se vyrábí z para ořechů?

Para ořechy můžete chroupat jako svačinku, syrové a bez úpravy. Můžete se setkat i s nejrůznější úpravou této delikatesy. Pokud vás honí mlsná nebo nevíte co po obědě ke kávě, zkuste para ořechy ve sladké variantě. Možností je spousta, existují para ořechy v tiramisukarobu nebo jogurtu.

Ořechy můžete také přidat samozřejmě do salátů nebo do ranní kaše. Velmi často je můžete najít právě v müsli nebo ořechových tyčinkách. 

Máslo para ořechy
Máslo para ořechů si snadno vyrobíte doma. Recept na domácí máslo vám zabere 5 minut.

Ze semene se vyrábí olej, který se kromě potravinářského využití používá také v hodinářství, na výrobu barev a v kosmetickém průmyslu. Velmi často je součástí šamponů, mýdel, vlasových kondicionérů a výrobků pro péči o tělo.

Na trhu můžete najít i mouku z para ořechů nebo pastu, která se skvěle hodí k výrobě raw cukrovinek. Tak dobrou chuť.

Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech:

FAQ: Nejčastější otázky

Jaký je denní příjem para ořechů?

Doporučuje se jako denní příjem 1 hrst jakýchkoliv ořechů.

Mohu jíst para ořechy v těhotenství?

Ano, můžete jíst para ořechy v těhotenství. Jsou prospěšné i pro plod, protože přispívají ke správnému vývoji mozku.

Můžu se předávkovat para ořechy?

Riziko předávkování para ořechy je minimální, pokud se konzumuje v normálním množství. Přesto je vždy dobré dodržovat doporučenou denní dávku, která je obvykle kolem 1-2 porcí para ořechů denně.

Jsou para ořechy zdravé pro člověka?

Ano, para ořechy jsou zdravé pro člověka.

Mohou být para ořechy jedovaté?

Para ořechy obsahují selen, který může být ve vysokých dávkách toxický. Avšak pokud budete konzumovat para ořechy v běžném míře, nemusíte se obávat.

Kolik selenu obsahuje para ořech?

Přibližně 19,9 mikrogramů selenu obsahuje jeden kus para ořechu.

Jsou para ořechy prospěšné pro veganskou stravu?

Ano, jsou také skvělým zdrojem bílkovin pro vegetariány a vegany, protože obsahují 9 základních aminokyselin.

Můžu jíst para ořechy při hubnutí?

Ano, para ořechy mohou být součástí vyvážené stravy při hubnutí, protože obsahují zdravé tuky, vlákninu a bílkoviny.

Jaké para ořechy mám použít do receptů?

Pokud chcete para ořechy přidávat do směsí, tyčinek nebo kaší, doporučujeme PARA KOUSKY, což jsou v nasekaná jádra para ořechů, ovšem cenově jsou dostupnější než jádra celá.

Proč se para ořechům říká brazilský oříšek?

Para ořechům se říká brazilské ořechy, proto vás asi nepřekvapí, že jsou původem z Brazílie a najdete je v amazonských pralesech. Rostou na stromu, který se jmenuje Juvie ztepilá.

Jaké mohou být vedlejší účinky jezení para ořechů?

Možné vedlejší účinky konzumace para ořechů zahrnují alergické reakce, jako je vyrážka, svědění nebo otok. Může také dojít k problémům s trávením, jako jsou nadýmání, průjem nebo pálení žáhy. Je důležité konzumovat para ořechy s mírou a v souladu s doporučenými dávkováními.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1