Para ořechy patří mezi největší ořechy vůbec. Mají máslovou, jemnou a nasládlou chuť. Nejčastěji se jedí samotné, ale můžete je vidět i jako součást snídaňových směsí a müsli tyčinek. Věděli jste, že se jim říká tzv. brazilské ořechy podle země původu, ačkoli největším producentem je úplně jiná země?
Obsah článku
Brazilský ořech = para ořech
Brazilský ořech, také nazývaný jako para ořech je v podstatě jedlé semeno velkého jihoamerického stromu, který pochází z amazonského pralesa Brazílie, Peru, Kolumbie a Ekvádoru. V Bolívii se jim také říká castañas o nuez de brasil.
I když podle názvu patří spíše k Brazílii, největším producentem je v dnešní době Bolívie. V roce 1980 se roční produkce pohybovala kolem 40 tun ročně, a všechna byla z Brazílie. V dnešní době počty roční produkce klesají a Bolívie se stala s 80 % největším producentem para ořechů.
Para ořech je král Amazonie
Para ořech se nejmenuje jen tak, je to totiž oblíbená potravina brazilského města Pará, kde se pěstuje jako jeden z hlavních komerčně obchodovaných ořechů na světě.
Jedná se také o jeden z nejcennějších produktů v celé Amazonii. Bohužel jsou ořechy velmi citlivé na odlesňování, protože mají složité ekologické podmínky pro jejich pěstování.
Brazilský ořech se běžně konzumuje syrový nebo blanšírovaný. Má vysoký obsah bílkovin (15-20 %), selenu, mědi a hořčíku. Tuky jsou zastoupeny 70 %, vláknina 8 % a 7 % zastupují sacharidy.
💡 100 g para ořechů obsahuje zhruba 656 kalorií.
Jak roste para ořech?
Para ořech roste na stromě v povodí řeky Amazonky a dosahuje výšky až 50 m i více. Koruna stromu je široká více než 30 m v průměru a strom se dožívá i 1000 let. Plody připomínají kokosový ořech a lusk, ve kterém jsou ořechy ukryty, obsahuje zhruba 12-24 ořechů, které jsou uspořádány jako měsíčky pomeranče.

Juvie ztepilá
Strom, na kterém para ořechy rostou se nazývá juvie ztepilá a jedná se o stálezelený strom, který vyžaduje hlubokou a bohatou půdu a tropické klima.
Strom obsahuje květy, které je potřeba opylovat speciálními místními včelami. Takto opylené květy a plody zrají 15 měsíců a poté začnou padat na zem, a to v období dešťů, což je leden až únor.
Zralý strom plodí více než 300 lusků. Po sběru se z lusku semena vyjmou, suší se na slunci, umyjí se a poté se ještě ve skořápkách vyváží na další zpracování.

Sběr para ořechů
Brazilské ořechy sklízejí ve volné přírodě především místní lidé. Původní obyvatelé Amazonie využívali dokonce i lusky, a to jako nádobí nebo je vařili a vývar vypili. Údajně měl pomoci k léčbě onemocnění jater. Sběr ořechů je velmi náročný, protože se sbírají téměř každý den.
Hnědá skořápka je velmi tvrdá a tvarově připomíná jehlan, protože všechny jeho tři strany jsou do tvaru trojúhelníku. Není lehké ji rozlousknout a vyndat ořech ven. Proto se pro snadné rozlousknutí ořechy rychle ošetřují horkou párou a následně se namočí do studené vody, aby skořápka pukla.
Skořápku rozlouskne jediné zvíře na světě
Údajně je skořápka tak tvrdá, že ji dokáže rozlousknout jediné zvíře, které v amazonských lesích žije, a tou je aguti neboli česky paka. Je to malý hlodavec, který je jediný schopný dostat se k oříšku, ten pak sní nebo ho zahrabe do půdy.
Jelikož se ořechy sbírají v období dešťů, je důležité je co nejrychleji posbírat, aby byly chráněny před teplem a vlhkostí, která je může poškodit a ohrozit jejich kvalitu.
Ořechy se musí sušit také co nejdříve, aby se zabránilo růstu plísní. A to přesně do 10 dní od sběru ořechů. Následně jsou ořechy tříděny podle velikostí a kvality. A v neposlední řadě se na závěr pořádně prosuší, aby byl obsah vlhkosti zhruba 5 %. A hurá na balení.
Balení ořechů se nesmí podceňovat a klade se mu velká pozornost. Materiály na obal musí být čisté a takové kvality, aby nedošlo k žádnému poškození produktu. To samé platí i o nálepkách nebo štítcích, které na obal přijdou.

Jak se dělí para ořechy?
V českých supermarketech jsou nejčastěji k dostání jádra para ořechů označené jako MIDGETS, jedná se o druhá nejmenší jádra, která se prodávají. Na 1 kg vychází zhruba 352-396 kusů jader.
💡 U nás můžete vyzkoušet para jádra, která mají označení MEDIUM, jedná se tedy o druhou největší velikost para ořechů, která na trhu je. Na 1 kg vychází zhruba 242-286 kusů jader.
Pokud chcete para ořechy přidávat do směsí, tyčinek nebo kaší, doporučujeme vyzkoušet PARA KOUSKY , což jsou v podstatě nasekaná jádra para ořechů, ovšem cenově jsou dostupnější než jádra celá.
Zajímá vás, jaké další velikosti para ořechů existují a kolik jich dostanete do 1 kg? Mrkněte na tuto tabulku:
Označení velikosti | Počet jader na 1 kg |
LARGE | 176-242 |
MEDIUMS | 242-286 |
SMALLS | 308-352 |
MIDGETS | 352-396 |
TINY | 396-484 |
Para ořechy a zdraví
Brazilské ořechy obsahují především spoustu živin. Jsou významným zdrojem selenu, přičemž 1 ořech obsahuje 170 % DDD selenu na den.
Selen je nezbytný pro fungování štítné žlázy, imunitního systému a růstu buněk. Nízký příjem selenu může vést k poškození štítné žlázy a vzniku autoimunitních onemocnění, a dokonce i k rakovině štítné žlázy.
Další benefit zmíněného selenu je ochrana mozkových buněk, které přímo potřebují selen ke správnému fungování. Nedostatek selenu může vést k Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.
Další látky, které stojí za to zmínit je hořčík, měď, fosfor, vitamín E a zinek. Přesné množství je složitější zjistit, protože množství zdraví prospěšných látek se liší v závislosti na podnebí a kvalitě půdy. Para ořechy jsou také zdrojem zdravých tuků, které prospívají zdraví srdce.
Co se vyrábí z para ořechů?
Para ořechy můžete chroupat jako svačinku, syrové a bez úpravy. Můžete se setkat i s nejrůznější úpravou této delikatesy. Pokud vás honí mlsná nebo nevíte co po obědě ke kávě, zkuste para ořechy ve sladké variantě. Možností je spousta, existují para ořechy v tiramisu, karobu nebo v jogurtu.
Ořechy můžete také přidat samozřejmě do salátů nebo do ranní kaše. Velmi často je můžete najít právě v müsli nebo ořechových tyčinkách.
💡 TIP: A co říkáte na domácí ořechové máslo? Do něj se para ořechy skvěle hodí, a navíc vás vyjde levněji než to kupované.
Ze semene se vyrábí olej, který se kromě potravinářského využití používá také v hodinářství, na výrobu barev a v kosmetickém průmyslu. Velmi často je součástí šamponů, mýdel, vlasových kondicionérů a výrobků pro péči o tělo.
Na trhu můžete najít i mouku z para ořechů nebo pastu, která se skvěle hodí k výrobě raw cukrovinek. Tak dobrou chuť.