Naposledy aktualizováno 20. 8. 2024 autorem Pavlína
Máte rádi pečené müsli (granolu)? My také! Dnes vám ukážeme náš nejoblíbenější recept na zdravou domácí granolu bez cukru (low carb), jaký jsme za poslední roky vyzkoušeli. Navíc je přirozeně bezlepková. Jakmile si granolu vyzkoušíte vyrobit doma, už si ji hotovou z obchodu nejspíše nikdy nekoupíte 😉
Proč je naše granola zdravější než ta z obchodu
Tento recept je mnohem zdravější, protože se skládá pouze z ořechů, semínek, kokosu a přírodního sladidla. Domácí granola je navíc extrémně jednoduchá na přípravu. Připraveni upéct si vlastní plech výborné svačinky?
Co je granola?
Granola je zapečená směs různých ořechů, semínek, kokosových lupínků a kakaa. Často se přidávají také vločky, pufovaná rýže a různá sladidla, jako například med, třtinový cukr, javorový sirup nebo sirup z agáve. Opravdoví gurmáni do granoly přidávají také rozinky, datle Medjool nebo nastrouhanou čokoládu.
Jak se vyrábí granola?
Směs se zapéká v troubě, dokud nezačne být příjemně křupavá a voňavá. Následně se konzumuje jako zdravá svačinka, nebo snídaně společně s jogurtem a ovocem.
V obchodech je granola běžně dostupná, často ale obsahuje ztužené tuky a rafinovaný cukr. Proto je lepší si granolu vyrobit doma, kde máte kontrolu nad přidanými ingrediencemi a nepřijdete o chvíli, kdy vám pečená granola provoní celý byt.
Tip: Víte vše o arašídech? Podívejte se na náš průvodce arašídy.
Zapomeňte na kupované müsli, vyrobte si domácí granolu
Péct a vařit doma je lepší než kupovat hotové produkty, ale málokdo má na to trpělivost. Přitom u toho, co si vyrobíte doma, máte kompletní kontrolu nad použitými surovinami a jídlo vždy chutná lépe než z obchodu. A domácí granola (jako náhrada kupovaného pečeného müsli) není výjimkou.
Co najdete v klasické granole? Samé cukry, škrob a emulgátory
Udělali jsme si malý průzkum a v běžně dostupných balíčcích pečeného müsli jsme nalezli samé nezdravé věci: spoustu čokolády, cukrů, škrobu, emulgátorů, mouky a syrovátek. Všechny přidané látky mají dvě hlavní funkce:
- Nadchnout vaše chuťové pohárky sladkostí (müsli většinou chutná jako čokoláda)
- Prodloužit dobu trvanlivosti na řadu měsíců
Naše domácí čokoládová granola je přirozeně bezlepková
Granolu u nás všichni milujeme a na konci článku najdete náš nejlepší recept na naši přirozeně bezlepkovou granolu. Naše homemade granola neobsahuje žádný nezdravý cukr ani čokoládu, přesto chutná naprosto božsky.
Je plná vlákniny, díky které vás zasytí na celé dopoledne, a zároveň pomůže s trávením a čištěním střev. Základem jsou mandle, pekanové ořechy a kokosové lupínky. Přidáváme také vlašské ořechy, slunečnicová semínka, sezamová semínka, dýňová semínka a konopná semínka.
Na dochucení používáme skořici, vanilkový extrakt a kakao, pro lepší propojení chutí přidáváme kokosový olej a bílek.
Tip: Jak si vyrobit vlastní chia pudink? Podívejte se na tento článek.
Jak čokoládovou granolu nejlépe baštit?
Granola je výborná především jako součást snídaně (společně s jogurtem a čerstvým ovocem), nebo jako odpolední svačinka například s rýžovou kaší, smoothie bowl nebo chia pudinkem. Granolu můžete jíst také jen tak a úplně nejlépe chutná ještě teplá z plechu 🙂
Zkuste si do jogurtu ke granole přidat také lyofilizované ovoce. Potrpíme si na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Sušené ovoce mrazem ale máme ve spoustě dalších variant.
Milujete arašídové máslo? Pak vám nic nebrání v tom, abyste ho zkombinovali s granolou a dalšími dobrotami. Je nám jasné, že byste nejraději koupili arašídové máslo 1kg, někteří mlsouni možná i arašídové máslo 5kg do zásoby. Zatím ale máme arašídový krém ve 300 g, a tak musíte hodit do košíku více balení, která vám dají dohromady požadované množství. Časem možná rozšíříme nabídku o arašídové máslo 1 kg.
Tip: Pokud hledáte Vánoční dárek pro své blízké, upečte jim domácí granolu. Tu poté nasypte jí do uzavíratelných sáčků či sklenic, které ozdobíte sušeným pomerančem.
Jak dlouho vydrží domácí granola?
Domácí granola sice vydrží čerstvá jen tři týdny, ale obsahuje jen dobré suroviny a opravdu v ní rozpoznáte chutě jednotlivých oříšků, semínek a dalších dobrot, které do ní přidáte.
Tip: K snídani si připravte i tyto jednoduché mrkvové muffiny: jsou zdravé a chutné.
Mlsáte rádi? Vyzkoušejte:
- Preclíky v čokoládě,
- čokoládové pecky,
- ořechové máslo,
- velká balení ořechů – mandle 1 kg, vlašské ořechy loupané 1kg, pistácie 1kg.
FAQ – Nejčastější dotazy
Co je granola?
Granola je zapečená směs různých ořechů, semínek, kokosových lupínků a kakaa. Často se přidávají také vločky, pufovaná rýže a různá sladidla, jako například med, třtinový cukr, javorový sirup nebo sirup z agáve.
Jak skladovat domácí granolu?
Domácí granolu nejlépe uchováte v uzavíratelné skleněné sklenici ve které vám granola vydrží čerstvě křupavá cca 3 týdny.
Jaký je rozdíl mezi granolou a müsli?
Granola je vždy zapečená směs různých ořechů, semínek a dalších surovin. Müsli je naopak vždy sypká směs ořechů, semínek, ovoce, kokosu či čokolády a jiných surovin.
Je lepší kupované müsli nebo domácí granola?
Péct a vařit doma je lepší než kupovat hotové produkty, ale málokdo má na to trpělivost. Přitom u toho, co si vyrobíte doma, máte kompletní kontrolu nad použitými surovinami a jídlo vždy chutná lépe než z obchodu.
Co dát do domácí granoli?
Do domácí granoli se dejte oříšky, semínka, ale můžete přidat i vločky a sušené ovoce.
Je čokoládová granola nízkosacharidová?
Ano, naše čokoládová granola je nízkosacharidová, je tedy vhodná při low-carb dietě.
Je čokoládová granola zdravá?
Ano, naše čokoládová granola je zdravá.
Můžu čokoládovou granolu jíst při redukční dietě?
Ano, tuto domácí čokoládovou granolu můžete jíst i při redukční dietě.
Čím osladit domácí granolu?
Pokud nechcete používat cukr, vhodný je i med, javorový sirup nebo čekankový sirup, který je nejméně kalorický. Lze použít zkrátka jakoukoliv alternativu cukru.
Na kolik stupňů se peče domácí granola?
Na 150 stupňů v troubě po dobu 25-30 minut.
Jak dlouho se peče domácí granola?
Granola se peče 25-30 minut na 150 stupňů.
Lze udělat granolu bezlepkovou?
Ano, naše granola je přirozeně bezlepková.
Čím nahradit bílek v granole?
Bílek můžete nahradit „veganským vajíčkem“ z lněného semínka.
Lze udělat tento recept vegansky?
Ano, vynechte bílek nebo ho nahraďte veganským vajíčkem.
Tipy na recepty k snídani z blogu OchutnejOřech
- Recept na nejlepší těsto na domácí belgické vafle
- Ovesné vločky: 5 jednoduchých receptů, které vás překvapí
- Recept: Jednoduché domácí zdravé Cini Minis (low carb)
- Zdravý mugcake z ovesných vloček
- Recept na banánové lívance bez mouky z ovesných vloček
Recept: Low-carb čokoládová granola bez cukru ❤️?
Ingredience
- 1 šálek nakrájených mandlí
- 1 šálek nakrájených pekanových ořechů
- 1 /2 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1/3 šálku dýňových semínek
- 1/3 šálku slunečnicových semínek
- 1/3 šálku sezamových semínek
- 2 polévkové lžíce konopných semen
- 1 šálek kokosových lupínků
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/3 šálku kokosového oleje
- 1 bílek
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- kakao
- mořskou sůl
- sladidlo dle výběru
Postup
- Předehřejte si troubu na 150 stupňů a vyložte plech pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte všechny ořechy, semínka, kokos, sladidlo, skořici a sůl.
- V oddělené misce rozšlehejte kokosový olej, bílek a vanilkový extrakt.
- Smíchejte mokré a suché ingredience dohromady a rovnoměrně naneste na připravený plech.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 25 – 30 minut.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Perfektni, tuto si budu dělat uz porad ❤️??