Máte rádi pečené müsli (granolu)? My také! Dnes vám ukážeme náš NEJOBLÍBENĚJŠÍ recept na domácí low-carb granolu, jaký jsme za poslední roky vyzkoušeli. Jakmile si granolu vyzkoušíte vyrobit doma, už si ji hotovou z obchodu nejspíše nikdy nekoupíte 😉
Tento recept je mnohem zdravější, protože se skládá pouze z ořechů, semínek, kokosu a přírodního sladidla. Domácí granola je navíc extrémně jednoduchá na přípravu. Připraveni upéct si vlastní plech výborné svačinky?
Obsah článku
Co je granola
Granola je zapečená směs různých ořechů, semínek, kokosových lupínků a kakaa. Často se přidávají také vločky, pufovaná rýže a různá sladidla, jako například med, třtinový cukr, javorový sirup nebo sirup z agáve. Opravdoví gurmáni do granoly přidávají také rozinky, datle nebo nastrouhanou čokoládu.
Směs se zapéká v troubě, dokud nezačne být příjemně křupavá a voňavá. Následně se konzumuje jako zdravá svačinka, nebo snídaně společně s jogurtem a ovocem.
V obchodech je granola běžně dostupná, často ale obsahuje ztužené tuky a rafinovaný cukr. Proto je lepší si granolu vyrobit doma, kde máte kontrolu nad přidanými ingrediencemi a nepřijdete o chvíli, kdy vám pečená granola provoní celý byt.

Zapomeňte na kupované müsli, vyrábějte si granolu
Péct a vařit doma je lepší než kupovat hotové produkty, ale málokdo má na to trpělivost. Přitom u toho, co si vyrobíte doma, máte kompletní kontrolu nad použitými surovinami a jídlo vždy chutná lépe než z obchodu. A domácí granola (jako náhrada kupovaného pečeného müsli) není výjimkou.
Udělali jsme si malý průzkum a v běžně dostupných balíčcích pečeného müsli jsme nalezli samé nezdravé věci: spoustu čokolády, cukrů, škrobu, emulgátorů, mouky a syrovátek. Všechny přidané látky mají dvě hlavní funkce:
- Nadchnout vaše chuťové pohárky sladkostí (müsli většinou chutná jako čokoláda)
- Prodloužit dobu trvanlivosti na řadu měsíců
Domácí granola sice vydrží čerstvá jen tři týdny, ale obsahuje jen dobré suroviny a opravdu v ní rozpoznáte chutě jednotlivých oříšků, semínek a dalších dobrot, které do ní přidáte.
Domácí granola od Ochutnej ořech
Granolu u nás všichni milujeme a na konci článku najdete náš nejlepší recept. Naše homemade granola neobsahuje žádný nezdravý cukr ani čokoládu, přesto chutná naprosto božsky.
Je plná vlákniny, díky které vás zasytí na celé dopoledne, a zároveň pomůže s trávením a čištěním střev. Základem jsou mandle, pekanové ořechy a kokosové lupínky. Přidáváme také vlašské ořechy, slunečnicová semínka, sezamová semínka, dýňová semínka a konopná semínka.
Na dochucení používáme skořici, vanilkový extrakt a kakao, pro lepší propojení chutí přidáváme kokosový olej a bílek.
Jak granolu nejlépe baštit?
Granola je výborná především jako součást snídaně (společně s jogurtem a čerstvým ovocem), nebo jako odpolední svačinka například s rýžovou kaší, smoothie bowl nebo chia pudinkem. Granolu můžete jíst také jen tak a úplně nejlépe chutná ještě teplá z plechu 🙂
TIP: Další low carb recepty si můžete přečíst ZDE.

Recept: Low-carb čokoládová granola ❤️🍫
Ingredience
- 1 šálek nakrájených mandlí
- 1 šálek nakrájených pekanových ořechů
- 1 /2 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1/3 šálku dýňových semínek
- 1/3 šálku slunečnicových semínek
- 1/3 šálku sezamových semínek
- 2 polévkové lžíce konopných semen
- 1 šálek kokosových lupínků
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/3 šálku kokosového oleje
- 1 bílek
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- kakao
- mořskou sůl
- sladidlo dle výběru
Postup
- Předehřejte si troubu na 150 stupňů a vyložte plech pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte všechny ořechy, semínka, kokos, sladidlo, skořici a sůl.
- V oddělené misce rozšlehejte kokosový olej, bílek a vanilkový extrakt.
- Smíchejte mokré a suché ingredience dohromady a rovnoměrně naneste na připravený plech.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 25 – 30 minut.