Ořechy jsou oblíbená pochoutka snad na celém světě. Někdo má ořechy vlastní, a jiný je naopak kupuje na trhu či v supermarketu. Pro každého je ovšem důležité jediné, a to, aby ořechy zůstaly co nejdelší dobu čerstvé. Jak ořechy správně skladovat, aby vám nežlukly dříve, než si je přidáte na svou oblíbenou snídaňovou kaši?
Proč se ořechy kazí?
💡 Ořechy obsahují vysoké množství nenasycených tuků. Je to druh oleje, který je velmi náchylný na žluknutí.
Zkažení se ještě urychlí v přítomnosti tepla, světla a kyslíku. Skladování ořechů v ledničce či mrazáku všem nepříznivým faktorům zabrání a vaše ořechy budou i po pár měsících chutnat skvěle.
Ořechy v ledničce vydrží zhruba 6 měsíců a ty v mrazáku až 1 rok.

Jak poznat žluklé ořechy?
Na to, abyste poznali, jestli vaše ořechy nejsou úplně fresh, nemusíte být zrovna kouzelník. Stačí vám k tomu dvě věci, které má každý, a tou je čich a chuť.
Zdravý ořech má krásnou čistou přirozenou oříškovou vůni, ovšem ořech žluklý spíše smrdí zatuchlinou. Pokud něco takového ucítíte, určitě to nebudete chtít jíst.
Když kousnete do zdravého ořechu, ucítíte většinou jemně nasládlou chuť a krásnou máslovou a křupavou texturu. Zkažený ořech chutná trpce a nahořkle.

Jsou žluklé ořechy nebezpečné?
Dvojné vazby v kyselinách se mohou v kontaktu s kyslíkem přeměňovat a následně tvořit nežádoucí látky jako jsou peroxidy, aldehydy a ketony.
Žluklé ořechy mohou způsobit nejrůznější potíže jako je plynatost, průjem nebo bolesti břicha. Zkrátka umí pěkně potrápit náš trávící systém, ovšem to se nám stane, když ořechů spořádáme hodně. Pokud si dáte jen pár kousků žluklých ořechů, pravděpodobně se vám nic nestane.
Máte vlastní ořechy?
Sklizeň vlastních ořechů je skvělý způsob, jak ušetřit peníze při koupi drahých ořechů v supermarketu. Ovšem na perfektní skladování je musíte nejprve připravit.
Ujistěte se, že jsou ořechy suché. Je to velmi důležitý krok, protože se ořechy válí venku na zemi a jsou tak náchylné na vlhkost, které se musíte nutně zbavit, aby ořechy nezačaly plesnivět.
Jakmile odstraníte skořápky ořechů, rozložte je ideálně na místo s dobrou cirkulací vzduchu a nechte je několik dní schnout.
Když jsou ořechy suché, dejte je na 48 hodin do mrazáku. Ptáte se proč? Zahubíte tím malé živočichy jako jsou například brouci, kteří se mohou v ořechu ukrývat. Když se ořechy takto připraví, mohou být skladovány jako komerčně vyráběné ořechy.
Kupujete ořechy v obchodě?
Ořechy lze skladovat jak ve skořápce, tak i bez ní. Fakt je to, že ve skořápce budou trvanlivější, ale je to spíše otázka preferencí. Když je budete mít vyloupané, můžete je použít ihned.
Pokud budou ořechy špatně skladovány mohou žluknout, což bychom nechtěli. Pojďme si říct pár tipů, jak ideálně skladovat ořechy, které si přineseme domů z obchodu.
Ořechy je důležité uchovávat ve vzduchotěsné nádobě, aby si udržely dobrou míru vlhkosti, ta totiž ořechům vůbec nesvědčí. Ořechy se ideálně skladují do 20°C a vlhkosti vzduchu 65 %.
Trvanlivost ořechů závisí na 3 bodech:
- Správné podmínky skladování
- Otevřený/uzavřený obal
- Ořech se skořápkou či bez
Pokud dodržíte správné podmínky skladování, o kterých ještě bude řeč, uzavřený obal bez přísunu vzduchu a ořech ideálně se skořápkou, nemáte se čeho bát.

Největší chyby při nakupování ořechů
Největší chyba je nakupovat ořechy z velkých plastových zásobníků, které určitě najdete snad v každém supermarketu. Zásobníky, ačkoli mají plastové víko, jsou neustále vystavovány kyslíku (vzduchu), který narušuje jejich čerstvost a urychluje proces žluknutí. Nejlepším řešením je koupit ty, které jsou v uzavíratelném obale, ty budou nejvíce čerstvé.
Druhá možnost je kupovat ořechy od prověřených výrobců, kteří dbají na kvalitu.
Tipy a triky na správné skladování ořechů
- Nesolené ořechy vydrží déle než ty solené (ty potom vydrží něco málo přes půl roku).
- Kešu a mandle jsou nejméně náchylné ke zkažení.
- Pekanové ořechy, arašídy a nejvíce vlašské ořechy jsou náchylnější ke žluknutí. Na ty obzvlášť pozor.
- Zkuste dát k ořechům extrakt z rozmarýnu, zvyšuje prý jejich trvanlivost. Obsahuje totiž látku hexan, která zlepšuje stabilitu tuků a zpomaluje proces oxidace.
- Celé syrové ořechy zůstanou déle čerstvé než kousky nebo mouka, ty totiž nasekáním uvolňují oleje a jsou vystaveny velkému množství kyslíku, díky kterému rychleji žluknou a kazí se.
- Aby byla zachována kvalita ořechů, uchovávejte je mimo cibuli a jiná jídla s vyšším zápachem. Ořechy totiž mají tendenci přejímat pach věcí kolem sebe.
- Ve spíži uchovávejte ořechy ve vzduchotěsné nádobě. Naturální ořechy vám vydrží až 2 roky od sklizně.
Tak teď už víte všechno o správném skladování ořechů. Tak hurá na zahradu, právě je období vlašáků. A pokud ořechy doma nemáte, určitě je na podzim nakupte. Je to totiž skvělá dobrota, která vám v tomto sychravém období dodá pořádnou energii.
Zajímají vás konkrétní ořechy?
- Kešu ořechy – vše, co o nich potřebujete vědět
- Vlašské ořechy – vše, co o nich potřebujete vědět
- Para ořechy – vše, co o nich potřebujete vědět
- Kokos – vše, co o něm potřebujete vědět
- Lískové ořechy – vše, co o nich potřebujete vědět
- Makadamové ořechy – vše, co o nich potřebujete vědět
- Pistácie – vše, co o nich potřebujete vědět

Děkujeme, že nás čtete 🙏
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. 😊 Už jste zkusili naše oříšky?
Dobrý den,
Co je myšleno naturálními ořechy? Nevyloupané?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, naturální ořechy jsou ořechy neochucené, nedosolované a obecně neošetřené. 🙂