Naposledy aktualizováno 6. 11. 2024 autorem lucie
Máte rádi zázvor? Babiččiny zázvorky jsou cukroví velmi svérázné, ale jejich pikantní chuť, intenzivní vůně linoucí se při pečení po bytě vás jistě naláká. Pokud máte rádi vůni zázvoru a toužíte po vánočním cukroví, které je jemně kořeněné a zároveň nadýchané, pak jsou naše nadýchané babiččiny zázvorky se sušeným zázvorem tím pravým.
Tradiční recept na zázvorky oživili také kousky sušeného zázvoru, aby měly ještě intenzivnější chuť a vůni. Tak si je pojďte upéct s námi!
Tradiční zázvorky jako cukroví
Zázvorky jsou tradiční staročeské vánoční cukroví, které se peče jako první zhruba měsíc před Štědrým dnem. V těstě totiž není žádný tuk, proto potřebují čas, aby změkly. Díky koření – sušenému zázvoru mají příjemně štiplavou chuť a patří mezi zdravější druhy cukroví.
My babiččiny zázvorky pečeme i mimo Vánoce, protože zázvor je doslova zázrak, který si naši pozornost zaslouží po celý rok. Navíc skvěle chutnají třeba k odpolední kávě nebo šálku čaje.
TIP: Vyzkoušejte náš recept na křehoučké vinné cukroví, které si můžete upéct na sladko i na slano.
Co obsahuje sušený zázvor a proč je zdravý
V boji proti nachlazení a nejrůznějším virovým onemocněním je zázvor bezkonkurenční. Jeho úžasné účinky na lidský organismus jsou známy už po tisíce let.
- Protizánětlivé a antibakteriální účinky – Díky obsahu gingerolů působí sušený zázvor protizánětlivě, antibakteriálně a pomáhá snižovat bolest.
- Bohatý na antioxidanty – Obsahuje více než 50 antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, čímž chrání tělo před oxidačním stresem, zpomalují stárnutí buněk a zlepšují činnost mozku a paměť.
- Vysoký obsah vitamínů a minerálů – Zázvor je bohatý na vitamíny a minerály, zejména draslík, který pomáhá rozšiřovat cévy a snižovat vysoký krevní tlak.
- Podpora trávení – Fenolické sloučeniny v zázvoru stimulují tvorbu slin a žluči, což urychluje trávení a snižuje riziko pálení žáhy.
- Snížení špatného cholesterolu – Pravidelná konzumace zázvoru může pomoci snižovat hladinu LDL cholesterolu, který je spojen s nemocemi srdce.
TIP: Pokud nemáte po ruce čerstvý zázvor, dejte si sušený zázvor, který u nás najdete v podobě kostek, plátků nebo nesířeného zázvoru.
Z čeho se pečou nadýchané babiččiny zázvorky
Na rozdíl od jiných druhů vánočního cukroví na nadýchané babiččiny zázvorky nebudete potřebovat mnoho surovin. Pečeme je ze špaldové mouky, vajec, sušeného nebo čerstvého zázvoru, třtinového cukru a prášku do pečiva. My jsme do nich kromě zázvoru samotného přidali také sušený zázvor, který patří mezi naše oblíbené sušené ovoce a dodá zázvorkám šmrnc. Není s nimi moc práce, což během vánočního období mnoho z vás uvítá.
Jaký zázvor použít na babiččiny zázvorky
Na babiččiny zázvorky můžete použít jak sušený zázvor, tak i čerstvý. U čerstvého zázvoru budou v cukroví vlákna zázvoru a bude mít silnější zázvorovou chuť. Pokud si chcete užít zázvorky jen s jemným nádechem zázvoru bez štipkání na jazyku, dejte ho o něco méně a zvolte spíše sušený zázvor.
Jakou použít mouku na zázvorky
V různých receptech se typ mouky liší. Tak jaká je ta správná? Všechny. Rozdíl je v savosti mouky a tím pádem i v použitém množství. To pak ovlivní sílu chutě zázvoru.
- Hrubá mouka poměrně hodně a docela pomalu saje a bobtná ještě nějakou dobu poté, co zpracujete těsto. Proto je třeba dělat těsto řidší a nechat ho déle odpočinout.
- Hladká mouka bobtná méně, tudíž je třeba ji dát více.
Obecně platí, že čím více mouky, tím budou zázvorky tvrdší a bude trvat déle, než změknou. Zároveň čím více dáme mouky, tak je třeba dát i více zázvoru, abychom zachovali kořeněnou chuť.
TIP: Nejlepší recept na luxusní a jednoduchá ořechová vosí hnízda
Jak upéct nadýchané babiččiny zázvorky
Recept na naše nadýchané babiččiny zázvorky je jednoduchý a zvládne ho každý. My ho děláme ve zdravější verzi, protože na Vánoce dostávají naše žaludky zabrat. Citron a zázvor si spolu rozumí nejen v čaji, ale také v tomto receptu.
Příprava těsta na babiččiny zázvorky
Nejprve si utřete cukr s žloutky, vajíčky a citrónovou kůrou do husté a světlé pěny. Na vzniklou pěnu prosejte směs mouky, kypřícího prášku a pak přidejte sušený zázvor (pokud použijete zázvor čerstvý přidejte jej již s cukrem a vejci) a zpracujte těsto.
U třtinového cukru trvá déle než se pořádně rozpustí. Pokud budete netrpěliví a cukr se pořádně nerozpustí, zůstanou vám v těstě krystalky, které budou křupat.
Nechte těsto odpočinout
Pokud se vám bude zdát, že je mouky málo a těsto příliš řídké, dejte těstu čas. Nechte ho jen přikryté alespoň hodinu při pokojové teplotě. Během této doby mouka ještě nabobtná a těsto nebude tak řídké. Ideálně jej však nechte přes noc v lednici.
Pokud je těsto i po odležení stále příliš tekuté, přidejte ještě trochu mouky, tak aby se dalo rozválet. Čím těsto bude řidší, tím lépe. Proto s moukou šetřete.
Pozor na mouku
Důvodem, proč je v receptu málo mouky a těsto je značně lepivé a tekuté, je potřeba těsto neustále podsypávat moukou při válení a vykrajování. Těsto je dobré zpracovávat po malých kouscích, protože než stihnete všechno vykrájet, může se stát, že se vám přilepí k pracovní ploše. Důležité je i namáčení vykrajovátka do mouky, aby se vám z něj těsto dobře vyndávalo.
Díky podsypávání se tak do těsta dostane další množství mouky, které ovlivňuje výslednou tvrdost zázvorek. Takže důležitá je i rychlost vykrajování, ať těsto neustále nerozvalujete několikrát (tím se do těsta nedostane další mouka).
Jak rozválet těsto na zázvorky
Těsto si rozdělte na menší části a postupně ho rozválejte na přibližně 0,5 cm tenký plát. Co nejrychleji vykrajujte jednotlivé zázvorky. Na tradiční zázvorky se používá vykrajovátko ve tvaru kořene zázvoru, ale volba je na vás. Doporučujeme vybrat vykrajovátka na zázvorky jednoduchých tvarů kvůli lepivosti těsta. Nezapomínejte také vykrajovátko pravidelně namáčet do mouky, aby se vám zázvorky dobře vyndávaly na plech.
TIP: Recept na nejlepší kakaové sádlovky s marmeládou
Jak se pečou babiččiny zázvorky
Vykrájené kousky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte opět při pokojové teplotě aspoň tři hodiny schnout nebo v chladnější místnosti klidně přes noc. Troubu vyhřejte na 170 °C a zázvorky pečte přibližně 8 minut (dokud se nenafouknou a nezačnou růžovět). Zbytečně však zázvorky nepřepékejte.
Kdy budou zázvorky měkké a jak je skladovat
V den pečení jsou zázvorky báječně měkké a křupavé, následující dny však postupně tvrdnou. Je to tak v pořádku, delším uležením zase zpátky změknou, potřebují k tomu přirozenou vlhkost a chlad. Pokojová teplota ani lednice jim nesvědčí, raději je uložte na balkon nebo do klasické spíže či do sklepa.
Čím vylepšit babiččiny zázvorky
Pokud chcete nadýchané babiččiny zázvorky ještě trochu vylepšit, můžete do těsta přidat nasekané oříšky nebo třeba kousky sušeného zázvoru, které jsme přidali my. Skvěle se hodí třeba mandle, lískáče nebo vlašské ořechy.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jak dlouho se pečou babiččiny zázvorky?
Odleželé zázvorky pečete v předem troubě předehřáté na 170 °C asi 8 minut dozlatova. Zbytečně je nepřepékejte.
Kdy péct zázvorky na Vánoce?
Pokud chcete babiččiny zázvorky péct na Vánoce, nezapomeňte, že potřebují čas, aby změkly. My je na Vánoce pečeme přibližně 2-3 týdny předem.
Jak změknou zázvorky?
Po upečení zázvorky nejlépe naskládejte do papírové krabice, kde lépe natáhnou vlhkost. Do krabice můžeme přidat i rozkrojené jablko, které nejen zázvorkám pomůže změknout.
Recept: Nadýchané babiččiny zázvorky
Ingredience
- 250 g třtinového cukru
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 20 g mletého sušeného zázvoru nebo čerstvého zázvoru
- 1 ČL citrónové kůry
- 300 g špaldové mouky půl na půl s celozrnnou
- 1 ČL prášku do pečiva
Na přípravu
- 100 g špaldové mouky na podsypávání
Postup
- Utřete společně vajíčka, žloutky, cukr a citrónovou kůru do husté pěny (pokud chcete použít čerstvý nastrouhaný zázvor, zapracujte ho do pěny).
- Smíchejte dohromady mouku, kypřící prášek a mletý zázvor.
- Připravenou směs mouky prosejte přes sítko do pěny a společně zapracujte do vláčného těsta.
- Téměř tekuté těsto přikryjte a nechte odstát 1 hodinu při pokojové teplotě (pokud máte možnost, tak přes noc v lednici).
- Pokud je těsto po odpočinku stále příliš tekuté a nedá se vyválet, přidejte do něj ještě trochu mouky.
- Těsto rozdělte na několik menších částí. Z každé části vyválejte plát těsta o tloušťce půl centimetru. Nezapomeňte hodně podsypávat.
- Vykrojte jednotlivé zázvorky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Připravené závorky nechejte na plechu oschnout při pokojové teplotě na 3 hodiny (nebo přes noc v chladu).
- Poté pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 8 minut, dokud se zázvorky nenafouknou a nezačnou růžovět.
- Upečené a vychladlé zázvorky naskládejte do papírové krabice a nechte odležet dokud nezměknou.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?