Nejlepší ořechový beránek s pekanovými ořechy a javorovým sirupem (bez laktózy)

Pokud milujete ořechy, pak byste o těchto Velikonocích měli zkusit velikonočního ořechového beránka, který je slazený pouze javorovým sirupem. Tento beránek je zdravější alternativou ke klasice a je bezlaktózový. Náš ořechový beránek je z pekanových ořechů, které se skvěle hodí k javorovému sirupu a skořici, můžete ale použít i další alternativy, o kterých budeme mluvit níže.

Jak se vyrábí těsto na velikonočního beránka?

Těsto na ořechového beránka bez laktózy je extrémně jednoduché. Nejprve si namelte pekanové ořechy, abyste je měli připravené. Poté si oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ořechy a bílky dejte stranou a ze zbylých ingrediencí v robotu vypracujte těsto.

Pokud nemáte robota, tak nejprve smíchejte v jedné míse suché ingredience a poté v druhé míse mokré ingredience. Postupně zapracovávejte do mokrých ingrediencí směs s moukou a vypracujte těsto. Do tohoto těsta pak vmíchejte ořechy a nakonec zapracujte tuhý sníh.

Nejlepší ořechový beránek s pekanovými ořechy a javorovým sirupem (bez laktózy)
Nejlepší ořechový beránek s pekanovými ořechy a javorovým sirupem (bez laktózy)

Jaké ořechy použít na ořechového beránka?

My jsme zvolili pekanové ořechy, které jsou podobné vlašským ořechům, ale jsou jemnější a sladší. Pekanové ořechy navíc skvěle doplňují chuť skořice a javorového sirupu. Můžete ale použít i vlašské ořechy nebo lískové ořechy.

Sleva na kešu
Skladem 159 Kč
Naše naturální pekanové ořechy jsou té nejvyšší kvality, mají nádhernou vůni a máslovou sladkou chuť. Jsou vynikající samotné, v granole, ale můžete je zkusit přidat i do salátů či si vyrobit domácí pekanové ořechové máslo.
Skladem 49 Kč
Naše vlašské ořechy jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 195 Kč
Právě jste našli kokosový olej v BIO kvalitě, který je vyrobený tradiční metodou lisování za studena. Díky této unikátní metodě si kokosový olej uchovává všechny vitamíny a antioxidační látky v maximální možné míře. Proto je často využíván i v přírodní kosmetice. Kokosový olej za studena lisovaný nádherně voní, a navíc je chuťově naprosto úžasný! Vyzkoušejte i ve vaší kuchyni.

Čím sladit ořechového beránka, když nemám javorový sirup?

Pokud doma nemáte javorový sirup, můžete použít například datlový nebo čekankový sirup. Vhodný je i med. Výsledná chuť bude ale jiná, protože javorový sirup má velmi specifickou vůni a chuť.

TIP: Jak si vyrobit čekankový sirup doma?

Jaká je nejlepší forma na pečení beránka?

Většina z nás vybírá formu podle vzhledu, ale víte, že je důležitý materiál, ze kterého je vyrobená? Nejvhodnější formou na beránka jsou formy plechové, keramické nebo skleněné, neboť tyto materiály efektivně přenášejí teplo a zajistí dokonalý výsledek.

100 Kč sleva na první objednávku

Naopak formy z silikonu nejsou ideální, neboť nevytvoří vypečenou kůrku a špatně se s nimi manipuluje. Při výběru ideální formy pro velikonoční beránka se ujistěte, že je stabilní, když ji postavíte čelem dolů, a že není nutné ji nijak podpírat.

Dále je důležité, abyste ji byli schopni držet jednou rukou pod hranou, to je totiž užitečné při vyklopení hotového beránka.

Skladem 169 Kč
Čekankový sirup se vyrábí unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Vyniká především vysokým obsahem prospěšné vlákniny a glykemickým indexem menším než 5. 
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Je typická pro svou lehkou stravitelnost, a navíc obsahuje velké množství vlákniny. Zkuste ji použít na své oblíbené palačinky a nebudete litovat!

Jak a kdy vyklopit velikonočního beránka?

Jakmile je beránek upečený, nechte ho ještě ve formě odpočívat, a to zhruba 2 minuty. Během této doby se beránek trochu odlepí od stěn formy a vyklopení bude snazší.

Potom si vezměte opět chňapku a chytněte formu s beránkem zespodu do jedné ruky. Do druhé ruky vezměte velký talíř nebo třeba prkýnko a postavte ho vzhůru nohama na vrchol formy na beránka.

Poté obě ruce najednou obraťte tak, aby se beránek přenesl na talíř. Upečený beránek by měl snadno vyklouznout z formy, není nutné na formu nějak klepat nebo beránkovi pomáhat.

Nezapomeňte na závěr beránka pocukrovat moučkovým cukrem, aby vypadal dokonale.

Nejlepší ořechový beránek s pekanovými ořechy a javorovým sirupem (bez laktózy)
Ořechový velikonoční beránek

Ořechový beránek: Tipy na závěr, aby byl dokonalý

Pokud chcete, aby byla ořechová chuť dokonalá, opražte si pekanové ořechy předtím, než je namelete. Díky opražení se jejich chuť ještě více rozvoní a opravdu poznáte rozdíl.

Nemáte doma ovesné mléko? Můžete samozřejmě použít kravské, počítejte ale s tím, že ovesné mléko je přirozeně sladší, a proto použijte více javorového sirupu či jiného sladidla.

Často kladené otázky

Co dělat, aby beránek nepraskl?

Pečte ho na nižší teplotu a raději déle, pokud bude v troubě teplota vyšší než je v receptu, může vám snadno prasknout.

Jaká mouka se používá na velikonočního beránka?

My používáme hladkou špaldovou mouku, ale v některých receptech najdete i hrubou mouku a můžete zkusit i recept z mandlové mouky.

Jak dlouho se peče velikonoční beránek?

Většinou se peče velikonoční beránek 55-60 minut.

Jak poznat, že je velikonoční beránek pečený?

Proveďte test špejlí. Zapíchněte špejli do beránka, a pokud se na špejli nepřilepí těsto, je hotový.

Čím nahradit ovesné mléko?

Pokud nemáte intoleranci laktózy, můžete použít v našem receptu klidně mléko kravské.

Je beránek bezlaktózový?

Ano, náš ořechový beránek neobsahuje kravské mléko, máslo ani jiný mléčný produkt.

Ořechový velikonoční beránek

Nejlepší ořechový beránek s pekanovými ořechy a javorovým sirupem (bez laktózy)

Máte rádi ořechy a chcete si připravit ořechového beránka? Pak je tento recept pro vás. Můžete ho připravit i velmi jednoduše ve zdravější verzi. Stačí dát méně javorového sirupu.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 55 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Česká
Dávka 12 kousků

Ingredience
  

  • 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 50 g nadrcených pekanových ořechů nebo vlašských ořechů
  • 6 vajec
  • 300 ml ovesného mléka lze použít i kravské
  • 10–15 PL PL javorového sirupu dle chuti – lze použít i med
  • 2 ČL kypřicího prášku do pečiva
  • 1 ČL skořice
  • 100 ml kokosového oleje
  • 1/2 ČL soli

Postup
 

  • Nejprve smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva, solí a skořicí.
  • Oddělte bílky od žloutků a bílky vyšlehejte v tuhý sníh.
  • Rozmíchejte v kokosovém oleji javorový sirup, mléko a žloutky.
  • V robotu nebo ručně spojte suchý mix s moukou s mokrými ingrediencemi.
  • Vmíchejte nadrcené ořechy.
  • Zapracujte sníh.
  • Těsto nalijte do formy na beránka, kterou vymažte olejem a vysypte moukou.
  • Pečte na 175 stupňů cca 55 minut. Před vyndáním proveďte test špejlí.
Klíčové slovo beránek, ořechová beránek, velikonoční beránek
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1