Pokud hledáte zdravou a výživnou snídani, která vás nabije energií na celé dopoledne, jáhlová kaše nasladko s ovocem vám může přijít vhod. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a plné důležitých živin, které naše tělo potřebuje. Kombinace s čerstvým ovocem přináší nejen lahodnou chuť, ale také bohatý zdroj vitamínů a vlákniny. Jak si snadno kaši připravit?
Proč se jáhly hodí pro sladkou kaši na snídani
Jáhly jsou vyloupaná zrníčka prosa a mají řadu zdravotních výhod. Jsou skvělé pro lidi s intolerancí na lepek, jelikož jsou přirozeně bezlepkové. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny B a minerály jako hořčík, fosfor, draslík a železo. Navíc mají nízký glykemický index, takže pokud si dáte jáhlovou kaši na snídani, krásně vás zasytí na celé dopoledne. Navíc patří mezi prohřívací potraviny, takže vám vaše trávení poděkuje.

Jak se připravuje jáhlová kaše na sladko s ovocem
Jáhly si můžete dopřát buď v podobě celých zrn nebo jáhlových vloček, které jsou rychlejší na přípravu a pro jemnou kaši ideální. Chuť jáhel je neutrální, takže se skvěle hodí k mnoha ingrediencím.
Z jakého mléka připravit jáhlovou kaši
Stejně jako jogurt, i mléko se postará o krémovost a jemnost kaši. I tady můžete volit z celé škály mlék. Můžete zkusit mléka rostlinná, kde máte větší výběr, jaké mléko zvolíte. Můžete koupit i mléko s příchutí, které opět kaši dodá novou chuť.
Do jáhlové kaše s ovocem toho můžete kromě ovoce opravdu přidat spoustu. Někdy však platí, méně je více. Ať si svou kaši opravdu vychutnáte.
Jak se vaří jáhlová kaše nasladko
Abychom si na jáhlové kaši pořádně pochutnali, je velmi důležité jáhly před samotným vařením spařit horkou vodou. Pokud bychom je nespařili, riskovali bychom, že by mohly být hořké. Po spaření jáhly dejte vařit v poměru 1:2 na 15 minut, dokud nezměknou. Poté vodu slijte a zalijte jáhly rostlinným mlékem a vařte do zhoustnutí kaše přibližně dalších 5 minut.
Potom rozmačkejte banán a přidejte ho ke kaši. Doslaďte medem a dochuťte skořicí. Pokud máte rádi kaši krémovější, můžete kaši rozmixovat tyčovým mixérem. Nakonec kaši dozdobte čerstvým ovocem a oříšky dle chuti.
TIP: Na ozdobu jáhlové kaše můžete použít třeba lyofilizované jahody, ostružiny nebo třeba kokosové chipsy.
S čím kombinovat sladkou jáhlovou kaši
Je nám jasné, že jáhlová kaše na sladko se dá připravit na mnoho způsobů. Dejte si tam prostě to, co máte rádi. My kaši z jáhel vaříme celkem často, proto pro vás máme taky naše tajné tipy, s čím chutná nejlépe.
Ovoce do jáhlové kaše
Přidáním čerstvého ovoce do jáhlové kaše získáte nejen sladkou chuť, ale i spoustu vitamínů, minerálů, antioxidantů. Navíc ovoce obohatí kaši o další porci vlákniny a přispívá i k hydrataci těla díky obsahu vody. Do jáhlové kaše se výborně hodí jablko, banán, jahody, borůvky, třešně, ale také exotické ovoce jako je třeba mango, kiwi nebo ananas.
TIP: Pokud doma zrovna žádné ovoce nemáte, můžete do kaše přidat klidně ovoce sušené nebo kompotované, které můžete mít doma neustále.

Ořechy a semínka
Oříšky a semínka kaši dodají křupavost, zdravé tuky a vitamíny. S oříšky a semínky to však nepřehánějte. Doporučená denní dávka je 1 hrst oříšků a semínek. Vhodné je oříšky a semínka střídat, jelikož každý druh má jiný obsah zdraví prospěšných látek. Nezapomeňte, že i kokos patří mezi ořechy a kaši dodá skvělou exotickou chuť.
Sladidla, koření a dochucovadla
Pokud si chcete na snídani pochutnat jako na dezertu, můžete si kaši osladit. Místo cukru však sáhněte po medu nebo různých rostlinných sirupech, jako je třeba javorový nebo čekankový. Na dochucení můžete použít i koření jako skořici, vanilku, muškátový oříšek nebo kardamon. Chybu neuděláte ani s kakaem. To můžete přidat formou prášku, nasekané čokolády nebo kakaových bobů.
Ořechová másla
Ořechové máslo je skvělý způsob, jak přidat krémovost a bohatou chuť do kaše. Ořechová másla jsou také výborným zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Vyzkoušejte třeba ořechové máslo s čokoládou nebo některé z naturálních ořechových másel.
TIP: Ořechové máslo nemusíte kupovat, ale můžete si ho doma vyrobit sami.
Jogurty a tvaroh
Přidání jogurtu zvýší obsah bílkovin a dodá kaši jemnost a krémovou texturu. Můžete přidat i probiotické jogurty pro podporu zdravé mikroflóry nebo trochu kefíru. Volit můžete i různé rostlinné jogurty, ať už sójové, ovesné nebo kokosové.
TIP: Protein do kaše můžete přidat i v podobě různých prášků nebo našeho ořechového kešu másla s proteinem.
Co dalšího připravit k snídani
Někdy už člověk prostě neví, co pořád vařit, a to nejen ke snídani. Protože je snídaně základ dne, tohle jsou naše oblíbené snídaňové recepty:
- Vynikající zapečené jáhly s jablky a bez cukru
- Dokonalá pečená ovesná kaše s banánem a jablkem
- Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem
- Snídaňová kaše z quinoy
- Zdravá domácí ovesná kaše s jablky či banánem
- Nejlepší pekanová ovesná kaše přes noc

Nejlepší jáhlová kaše na sladko s ovocem
Ingredience
- 200 g jáhel
- 300 ml rostlinného mléka
- 1 banán
- 1 PL medu
- 1 PL ghí
- 200 g ovoce podle chuti
- 1 hrst mandlí nebo jiných ořechů
- skořice podle chuti
- slunečnicová semínka na posypání
- špetka soli
Postup
- Jáhly propláchněte a spařte horkou vodu.
- Dejte vařit ve vodě se špetkou soli v poměru 1:2 na 10 min, dokud jáhly nezačnou měknout.
- Jáhly slijte a zalijte rostlinným mlékem a vařte do změknutí ( přibližně 5 min).
- Přidejte med, ghí, skořici a rozmačkaný banán.
- Vše zamíchejte, dejte do misky a ozdobte ovocem, ořechy a semínky.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Proč jsou zdravé jáhly?
Jáhly jsou zdravé, protože pomáhají regulovat krevní tlak a podporují zdravou srdeční funkci. Obsahují také antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Antioxidanty jsou důležité pro prevenci chronických onemocnění a podporu celkového zdraví.
Kolik jáhel na jednu porci jáhlové kaše?
Jedna porce jáhlové kaše na sladko se dělá ze 75 g jáhel.
Jak se vaří jáhlová kaše na sladko s ovocem?
Jáhlová kaše na sladko s ovocem se připravuje tak, že scezené jáhly zalijte mlékem, přidejte špetku soli, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 30 minut do měkka. Jáhly by měly být měkké, jen mírně kašovité a tekutina zcela vyvařená.