Naposledy aktualizováno 5. 11. 2025 autorem Pavlína
Zapečený houbový kuba je jedno z nejtradičnějších českých jídel, které vařily už naše babičky. Základem receptu jsou kroupy, houby, česnek a majoránka – kombinace, která dodává pokrmu výraznou a nezaměnitelnou chuť. Náš recept je opravdu jednoduchý, pořádně zasytí i zahřeje.
Zapečený houbový kuba jako staročeská klasika
Houbový kuba patří mezi nejstarší staročeská jídla. Připravoval se hlavně na Štědrý den jako postní pokrm, protože neobsahoval maso, a stal se symbolem skromnosti i hojnosti zároveň. Jednoduchá kombinace krup, hub a česneku odráží dávné tradice české kuchyně a dodnes připomíná, že i z nenáročných surovin může vzniknout vydatné a vynikající jídlo.
Proč je houbový kuba zdravý
Už víte, co tvoří základ receptu na houbového kubu. Díky těmto jednoduchým ingrediencím je zdravý a plný živin. Proč si dát houbového kubu?
- Obsahuje minerály a vitamíny – houby jsou bohaté na draslík, selen, měď i vitamíny skupiny B, které podporují nervový systém a imunitu. Kroupy doplní hořčík, zinek a železo.
- Má vysoký obsah vlákniny – kroupy i houby podporují zdravé trávení, zasytí na delší dobu a pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi.
- Má nízký glykemický index – kroupy se tráví pomaleji, takže pomáhají udržet stabilní energii a hodí se i pro lidi, kteří si hlídají hladinu cukru.
- Je bez masa, vhodné pro vegetariány – kuba je tradičně postní jídlo, ideální jako zdravá alternativa k masovým pokrmům.

Jak se vaří zapečený houbový kuba
Základ staročeského receptu tvoří uvařené kroupy, orestované houby s cibulkou, česnekem a kořením. Vše se smíchá, vloží do vymazané zapékací mísy a upeče dozlatova. Povrch bývá lehce křupavý, uvnitř zůstane houbový kuba hezky vláčný.
Jaké houby se hodí na houbového kubu
Na kubu se tradičně používají čerstvé, nebo sušené houby – hříbky, suchohřiby, klouzky či kozáci. Sušené houby mají intenzivnější chuť, která krásně provoní celé jídlo. Navíc ze sušených hub můžete houbového kubu vařit po celý rok. Pokud ale máte čerstvé houby, klidně je použijte. Směs více druhů je ideální, dodá receptu pestrost. Stejně tak můžete k čerstvým hříbkům přidat i trochu sušených pro větší aroma.
TIP: Jestli jste si ze své procházky lesem přinesli domů spolu s hříbky i lišky, vyzkoušejte z nich připravit výbornou liškovou omáčku.
Jak připravit kroupy
Na tento recept se používají střední ječné kroupy. Nejenže jsou výživné, ale po uvaření mají příjemně křupavou strukturu, která se s houbami výborně doplňuje. Před vařením je dobré je propláchnout a uvařit do poloměkka, aby nebyl houbový kuba příliš suchý.
Zapečený houbový kuba trochu jinak
Tradiční houbový kuba je výborný sám o sobě, ale můžete si ho upravit podle chuti. Můžete místo krup využít jinou obilninu nebo do směsi přidat i kapustu, špenát či dýni. Chuť krásně zvýrazní houby připravené na kapce bílého vína, zakápnuté bylinkovým olejem nebo posypání parmezánem.
Pro nevegetariány
Houbový kuba je výborný také s uzeným špekem či klobáskou (nebo s lehčí variantou jako je tempehem nebo uzené tofu). Nebojte se vyměnit majoránku za rozmarýn nebo tymián, či dodat kontrast křupavými prvky, jako jsou nasucho opražená semínka, oříšky či cibulové chipsy.
Čím nahradit kroupy
Pokud nemáte po ruce kroupy nebo chcete kubu vyzkoušet v jiné podobě, můžete kroupy nahradit pohankou, jáhly, bulgurem či quinoou. Všechny tyto varianty jsou bezlepkové a dodají houbovému kubovi zase trochu jiný šmrnc. Výborná je i celozrnná rýže, pokud toužíte po jemnější a neutrálnější chuti. Důležité je obilovinu vždy předem uvařit do poloměkka a teprve poté ji smíchat s houbami a kořením, díky tomu si houbový kuba zachová správnou strukturu a nebude suchý.
S čím podávat houbového kubu
Tradičně se houbový kuba podává s kyselou okurkou, červenou řepou nebo zeleninovým salátem. Pokud chcete kubu podávat jako delikatesu, můžete ho doplnit kysanou zeleninou nebo lehce zkaramelizovanou cibulkou, které dodají svěžest a jemnou sladkost. Pro slavnostnější servírování zkuste houbového kubu podávat v menších zapékacích miskách ozdobených čerstvými bylinkami a praženými semínky.
Jak uchovávat houbového kubu
Zapečený houbový kuba vydrží v lednici 2–3 dny. Ohřívá se buď v troubě nebo na pánvi s trochou másla nebo oleje. Další dny se navíc chutě krásně rozleží.
Recepty inspirované tradiční českou kuchyní
- Recept: Nejlepší pohanková polévka se zeleninou
- Recept: Vegetariánská pohanková sekaná bez masa
- Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka s vejcem a houbami (+ vegan varianta)
- Tradiční české kynuté buchty s povidly a mákem
- Recept na ovocné tvarohové knedlíky s meruňkami a čokoládou

Recept: Zapečený houbový kuba
Ingredience
Postup
- Kroupy omyjte a nechte namočené přes noc. Popřípadě i sušené houby.
- Předem namočené kroupy uvařte ve slané vodě, což zabere asi 20 minut, dokud nebudou měkké.
- Kroupy sceďte a nechte okapat. Případně sceďte a vymačkejte i namočené houby.
- Na sádle opečte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kmín, houby a krátce poduste.
- Přimíchejte kroupy spolu s česnekem a majoránkou.
- Podle chuti směs dosolte a opepřete.
- Hotovou směs vložte do sádlem vymazaného pekáčku a pečte cca 20 min při 180°C.
- Poté můžete houbového kubu ozdobit čerstvými bylinkami nebo směsí semínek.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jaké houby jsou nejlepší na houbového kubu?
Tradičně se používají sušené lesní houby – hříbky, suchohřiby nebo kozáci. Skvěle ale poslouží i čerstvé žampiony či hlíva ústřičná. Nejlepší chuť má směs více druhů.
Musím použít na houbového kubu ječné kroupy, nebo je mohu nahradit?
Klasicky se používají střední ječné kroupy, ale lze je nahradit pohankou, jáhly, bulgurem, quinoou nebo celozrnnou rýží. Každá varianta dodá trochu jinou chuť i strukturu.
Dá se zapečený houbový kuba připravit předem?
Ano, zapečený houbový kuba chutná ještě lépe, když se odleží. Můžete ho připravit den dopředu a před podáváním jen zapéct nebo ohřát.
Lze houbového kubu i zamrazit?
Ano, uvařený a zapečený houbový kuba lze zamrazit. Před konzumací ho stačí pomalu ohřát v troubě nebo na pánvi s trochou tuku.
Čím mohu houbového kubu vylepšit?
Výborně chutná s uzeným špekem nebo klobásou, ale i s moderními doplňky – bylinkovým olejem, parmezánem, křupavou cibulkou, opraženými semínky či ořechy.
