Recept na zdravý francouzský mandlový koláč (low-carb)

Hledáte moučník s nízkým obsahem sacharidů, který je zároveň sladký i zdravý a je dokonalou tečkou za každým jídlem? Tak už nemusíte hledat dál.  Tento snadný mandlový koláč si zamilujete. Je úžasný s čerstvými lesními plody nebo s marmeládou ze všech druhů ovoce.

Jaký je tradiční francouzský mandlový koláč?

Francouzský mandlový dort je typicky francouzský máslový dort podávaný jako čajový koláč. V Čechách bychom ho dortem  asi nenazvali, jelikož připomíná více české buchty a koláče než dort. Tradiční francouzský recept obsahuje až příliš velké množství sacharidů, proto jsme pro vás připravili odlehčenou low-carb verzi bez cukru. 

Jak připravit low-carb mandlový dort?

Předehřejeme si nejprve troubu na 175 °C. V kuchyňském robotu si připravíme těsto na krustu z mandlové a kokosové mouky, másla a studené vody. Těsto rozprostřemena dno koláčové formy. 

Poté si připravíme náplň. Rozmixujeme dva šálky mandlí na lupínky se sladidlem, my jsme použili čerstvé listy stévie, ale můžete použít i stévii v prášku či jiné sladidlo. Pokud nejste na low-carb dietě, můžete zvolit i javorový sirup či jiné vámi oblíbené sladidlo. Sladidlo a mandle mixujeme po dobu pěti minut a občas seškrabujeme. Přidáme bílky a vanilkový extrakt a důkladně promícháme, a poté rozetřeme na připravený korpus. Mandlový koláč posypeme mandlemi a lehce je přitlačíme. Pečeme 20 minut dozlatova. 

Nízkosacharidový francouzský mandlový koláč

5 z 2 hlasů
Doba vaření 50 minut
Celková doba 50 minut
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 1 koláč

Ingredience
  

Krusta

  • 1 a 1/3 hrnku mandlové mouky
  • 1 a 1/2 lžičky kokosové mouky
  • 1,5 lžíce studené vody

Ingredience na náplň

  • 2,5 šálku mandlí na plátky
  • 1/2 šálku sladidla dle vašeho stravování
  • 1/4 šálku vaječných bílků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • čerstvé lesní plody nebo ovocný džem k podávání

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 175 °C. V kuchyňském robotu připravte těsto na krustu a rozprostřeteho ho na dno koláčové formy.
  • Rozmixujte 2 šálky loupaných mandlí a sladidlo po dobu 5 minut a občas seškrábejte po stranách. Přidejte bílky a vanilkový extrakt.
  • Zpracovávejte, dokud se hmota nespojí a nezíská konzistenci arašídového másla. Těsto rozetřete na připravený korpus.
  • Posypte mandlemi a lehce je přitlačte. Pečte 20 minut dozlatova.
  • Před odstraněním boků formy nechte zcela vychladnout. Podávejte s čerstvými lesními plody nebo džemem.
Klíčové slovo low-carb
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin