Pokud milujete thajskou kuchyni jako my, určitě vyzkoušejte i tento chutný thajský salát s jednoduchou sezamovou zálivkou. Thajská kuchyně je lehká, kořeněná a pikantní a přesně takový i je i tento salát.
Pokud nemáte doma kuchyňský robot, který by vám pomohl s krájením zeleniny, připravte se na poměrně dost krájení. Slibujeme ale, že nebudete litovat.
Thajský salát je přirozeně vegetariánský, obsahuje spoustu zeleniny, ale zároveň díky kešu spolehlivě zasytí, takže si ho můžete dát jako plnohodnotné hlavní jídlo. Thajská zálivka ze sezamu, česneku, limetky a medu je svěží a spojuje všechny známé chutě asijské kuchyně.
Proč používat kadeřávek (kapustu kadeřavou)?
Kadeřávek patří mezi nejzdravější zeleninu, obsahuje totiž velké množství minerálních látek, a to ve velmi dobře pro organismus vstřebatelné podobě – vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík a měď, dále pak vitamín C, vitaminy skupiny B, provitamín A a vlákninu.
Konzumace kadeřávku se doporučuje jako prevence osteoporózy, dále zlepšuje kvalitu nehtů, zubů.
Kadeřávek prospívá celému tělu, játrům, ledvinám, srdci, cévnímu a žilnímu systému, krvetvorbě, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru, podporuje správnou střevní peristaltiku a posiluje celkově imunitní systém.
Kadeřávek má obrovskou výhodu v tom, že nevadne po promíchání s dresinkem. Oproti tomu ostatní listové saláty se velmi rychle promění v rozbředlou hmotu. Je proto ideální na celodenní oslavy a zbytek si klidně můžete nechat na druhý den. Nevýhodou kadeřávku je, že pro někoho je příliš tuhý. Doporučujeme proto kadeřávek důkladně nakrájet.

Jak thajský salát uchovávat?
Pokud si připravujete salát den předem nebo vám zbyl, vždy skladujte zvlášť zálivku a zvlášť salát. Vydrží vám tak mnohem déle čerstvý.

Recept: Thajský salát se sezamovou zálivkou
Ingredience
Zálivka
- 1/3 šálku sezamového oleje
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce tamari omáčky
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce šťávy z limetky
- 1 lžíce zázvoru
Na salát
- 450 g mražených fazolek
- 5-6 šálků kadeřávku
- 3 mrkve
- 2 papriky
- 1 šálek koriandru
- 3 jarní cibulky
- 3/4 šálku kešu ořechů
Postup
- Všechny ingredience na zálivku rozmixujte. Ochutnejte a upravte podle svých preferencí.
- Fazolové lusky povaříme 3–5 minut v hrnci s vroucí vodou. Sceďte a nechte vychladnout.
- Nakrájejte kadeřávek, mrkev, papriku, lístky koriandru a zelenou cibulku na tenké proužky nebo kousky.
- Vložte fazolové lusky do sekáčku nebo robotu a 5krát pulzujte, abyste získali nasekanou texturu. Přendejte do misky a stejný postup opakujte u kešu oříšků. Smíchejte kapustu, mrkev, papriku, koriandr, jarní cibulku, fazolové lusky a kešu.
- Zalijte dresinkem, několikrát jemně promíchejte a ihned podávejte.