Thajský salát se sezamovou zálivkou

Thajský salát

Pokud milujete thajskou kuchyni jako my, určitě vyzkoušejte i tento chutný thajský salát s jednoduchou sezamovou zálivkou. Thajská kuchyně je lehká, kořeněná a pikantní a přesně takový i je i tento salát. 

Pokud nemáte doma kuchyňský robot, který by vám pomohl s krájením zeleniny, připravte se na poměrně dost krájení. Slibujeme ale, že nebudete litovat.  

Thajský salát je přirozeně vegetariánský, obsahuje spoustu zeleniny, ale zároveň díky kešu spolehlivě zasytí, takže si ho můžete dát jako plnohodnotné hlavní jídlo. Thajská zálivka ze sezamu, česneku, limetky a medu je svěží a spojuje všechny známé chutě asijské kuchyně. 

Proč používat kadeřávek (kapustu kadeřavou)?

Kadeřávek patří mezi nejzdravější zeleninu, obsahuje totiž velké množství minerálních látek, a to ve velmi dobře pro organismus vstřebatelné podobě – vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík a měď, dále pak vitamín C, vitaminy skupiny B, provitamín A a vlákninu. 

Konzumace kadeřávku se doporučuje jako prevence osteoporózy, dále zlepšuje kvalitu nehtů, zubů.

Kadeřávek prospívá celému tělu, játrům, ledvinám, srdci, cévnímu a žilnímu systému, krvetvorbě, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru, podporuje správnou střevní peristaltiku a posiluje celkově imunitní systém.

Kadeřávek má obrovskou výhodu v tom, že nevadne po promíchání s dresinkem. Oproti tomu ostatní listové saláty se velmi rychle promění v rozbředlou hmotu. Je proto ideální na celodenní oslavy a zbytek si klidně můžete nechat na druhý den. Nevýhodou kadeřávku je, že pro někoho je příliš tuhý. Doporučujeme proto kadeřávek důkladně nakrájet. 

Jak thajský salát uchovávat?

Pokud si připravujete salát den předem nebo vám zbyl, vždy skladujte zvlášť zálivku a zvlášť salát. Vydrží vám tak mnohem déle čerstvý. 

Recept: Thajský salát se sezamovou zálivkou

Připravte si jednoduchý thajský salát se sezamovou zálivkou. 
4.50 z 2 hlasů
Doba přípravy 15 minutes
Celková doba 15 minutes
Chod Hlavní chod, Salát
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

Zálivka

  • 1/3 šálku sezamového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce tamari omáčky
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • 1 lžíce zázvoru

Na salát

  • 450 g mražených fazolek
  • 5-6 šálků kadeřávku
  • 3 mrkve
  • 2 papriky
  • 1 šálek koriandru
  • 3 jarní cibulky
  • 3/4 šálku kešu ořechů

Postup
 

  • Všechny ingredience na zálivku rozmixujte. Ochutnejte a upravte podle svých preferencí. 
  • Fazolové lusky povaříme 3–5 minut v hrnci s vroucí vodou. Sceďte a nechte vychladnout.
  • Nakrájejte kadeřávek, mrkev, papriku, lístky koriandru a zelenou cibulku na tenké proužky nebo kousky.
  • Vložte fazolové lusky do sekáčku nebo robotu a 5krát pulzujte, abyste získali nasekanou texturu. Přendejte do misky a stejný postup opakujte u kešu oříšků. Smíchejte kapustu, mrkev, papriku, koriandr, jarní cibulku, fazolové lusky a kešu. 
  • Zalijte dresinkem, několikrát jemně promíchejte a ihned podávejte.
Klíčové slovo thajský salát
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2