Naposledy aktualizováno 6. 3. 2024 autorem Pavlína
Možná se vám často stává, že od někoho dostanete dýni a vy nevíte, co si s ní počít. V tomto článku si proto představíme druhy dýní, ze kterých se nejlépe vaří a potom se vrhneme do příprav těch nejlepších dýňových pochoutek.
Dýně na vaření
Dýni pravděpodobně považujete za zeleninu, ale pozor, jste na velkém omylu. Jedná se o ovoce patřící do čeledi tykvovitých. Existuje mnoho různých druhů dýní. Mezi nejčastěji používané v kuchyni se řadí:
- Hokkaido dýně – má kulatý tvar a oranžovou kůru s červeným nádechem. Její sladká chuť z ní dělá ideální ingredienci při vaření, pečení a grilování. Hodí se také do salátů. A pozor jako jediná dýně se neloupe.
- Muškátová dýně (máslová) – poznáte ji podle plochého tvaru a zelené nebo oranžové kůry. Využívá se nejčastěji k přípravě dezertů, protože má specificky nasládlou oříškovou chuť.
- Cuketová dýně – tuto dýni charakterizuje kulatý tvar, bílá či žlutá kůra a jemná chuť. Spolehlivě vám v kuchyni poslouží třeba jako zelenina do polévky.
- Patizon – malá a plochá dýně s drsnou kůží a bílou nebo zelenou dužinou má jemnou a mírně sladkou chuť. Používá se například na přípravu příloh a salátů.
? TIP: Vyzkoušejte grilovanou dýni jako přílohu třeba k vegetariánskému burgeru z červené řepy.
Proč vařit z dýně?
Dužinu dýně tvoří z 90 % procent voda. Dále v ní najdeme hořčík, zinek, fosfor, draslík, měď, selen, sodík nebo vitamín A. Ochuzená není ani o bílkoviny, kvalitní nenasycené mastné kyseliny a kyselinu nukleovou.
Dýňová semínka zase překypují zinkem, fosforem, vápníkem, vitamínem B, lecitinem i nenasycenými mastnými kyselinami.
Zařazení dýně do jídelníčku se pozitivně podepíše na kvalitě vašeho zdraví. Posiluje imunitu, zklidňuje mysl, přispívá k lepší činnosti srdce, detoxikaci organismu i regeneraci buněk, snižuje hladinu tuků v krvi, podporuje funkci slinivky a ulevuje při urologických potížích.
5 tipů na nejlepší recepty z dýně
Pokud si stále kladete otázku, co se dá udělat z dýně, nabízíme řešení. Vybrali jsme 5 receptů, s nimiž se zavděčíte celé rodině při jakékoliv příležitosti.
Než se ale pustíte do vaření, musíte si uvědomit, jak dlouho dýni ve špajzu uchováváte. Po nákupu či sběru byste ji měli dopřát minimálně 14 denní siestu. Jedině tak zachováte její chuť a vlastnosti, které jsme si představili.
1. Veganská dýňová polévka s kokosovým mlékem
Jednoduchý recept na polévku se sladkou a zároveň výraznou chutí, kterou jí mimo dýně propůjčil kokos a zázvor, uspokojí chutě i těch nejnáročnějších strávníků.
2. “Bramborový” salát z dýně a bez majonézy
Tento salát tvoří alternativu bramborového salátu, jehož přítomnosti se těšíte především během Vánoc. Jelikož je ale náš dýňák několikanásobně zdravější, můžete na něm ujíždět celý rok.
3. Dýňová omáčka na těstoviny
Zvolte k těstovinám místo červené omáčky naši žlutou. Po dýňové omáčce můžou sáhnout také vegani nebo lidé s bezlaktózovou dietou.
4. Dýňový hummus
Šmrncovní pomazánka, díky níž vylepšíte každou rodinnou oslavu nebo párty s přáteli. Skládá se z pečené dýně a cizrny, takže představuje ideální volbu pro vegany.
5. Slaný dýňový koláč
Nebudeme před vámi skrývat, že slaný dýňový koláč je naším favoritem. Poslouží vám totiž jako oběd, svačina i večeře. No možná si ho oblíbíte také ke snídani. Cesty chuťové jsou nevyzpytatelné.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?