Polévka z červené čočky se hodí do letního i zimního jídelníčku. V létě oceníte její lehkost a rychlost přípravy, v zimě zas příjemně zahřeje a pokud přidáte chilli, pomůže vám bojovat se zimními bacily.
Obsah článku
Proč červená čočka?
Červená čočka patří k luštěninám a k těm my Češi měli vždycky blízko.
Bohužel časem jsme si oblíbili jednodušší přílohy, jako jsou těstoviny nebo rýže a na blahodárné luštěniny jsme trochu zapomněli. Možná to je tím, že pro spousty lidí jsou fazole a jiné luštěniny synonymem pro nadýmání. To ale neplatí pro čočku.
Čoček existuje na padesát druhů, vy nejspíše znáte klasickou zelenou a červenou. Červená čočka na rozdíl od fazolí neobsahuje síru, a proto nezpůsobuje plynatost, ba naopak. Červená čočka je jednoduše stravitelná a před vařením ji není potřeba namáčet.
V jednom šálku červené čočky najdete významné množství:
- vlákniny (16g, polovina DDD),
- železa,
- manganu,
- zinku,
- fosforu,
- a oblíbeného vitaminu B6.
Čočka také obsahuje až 25 % proteinů, proto je často považována za skvělou alternativu masa.
Čočka má navíc schopnost navození dlouhodobého pocitu sytosti, protože obsahuje rozpustnou formu vlákniny, která uvolňuje sacharidy do těla pozvolna a nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Jak vyrobit perfektní polévku z červené čočky s rajčaty
Červenou čočku nemusíte předem namáčet, postačí ji propláchnout, abychom ji zbavili případných nečistot. Vsypte tedy půl šálku propláchnuté červené čočky do hrnce a zalijte vodou. Vodu nesolte a přiveďte k varu. Vařte zhruba 15 minut a mezitím si připravte následující.
Na pánvi zpěňte cibulku a přidejte mrkev. Zhruba tři minuty restujte a pak přidejte zeleninový vývar, česnek, rajčatové pyré (nebo krájená rajčata), nasekaný koriandr a uvařenou čočku. Pořádně promíchejte a ochutnejte.
Polévka bude potřebovat osolit a opepřit, proveďte podle chuti. Následně ještě 20 minut vařte, aby se všechny chutě pořádně propojily a mrkev změkla. Máte hotovo!
Hustota polévky záleží jen na vás. Pokud máte polévku raději řidší, přidejte více vývaru. My máme polévku nejraději hustou.

Recept: Polévka z červené čočky
Ingredience
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku prolisovaný
- 2 mrkve
- 1/2 šálku červené čočky
- 1 plechovka rajčatového pyré nebo krájených rajčat
- zeleninový vývar
- čerstvý koriandr
- petrželka na ozdobu
Postup
Příprava čočky
- Proplácheme čočku, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
- Vodu nesolíme a vaříme 15 minut.
Příprava polévky
- Na pánvi zpěníme cibulku a přidáme mrkev. Tři minuty restujeme.
- Do pánve přidáme zeleninový vývar, česnek, rajčata (nebo pyré), nasekaný koriandr a uvařenou čočku. Promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti.
- Vaříme dalších 20 minut a je hotovo.
Výborná a přitom zdravá polévka, i 3leté dcerce moc chutnala.
Jen jsem v rámci úspory času a nádobí vařila čočku rovnou spolu s mrkví – osmahla jsem cibuli, přidala česnek, po chvíli mrkev, propláchnutou čočku, zalila vývarem a rovnou vařila. Když čočka změkla, přidala jsem krájená rajčata z plechovky a dovařila, dokud nezměkla i mrkev.
Jen ještě dodám, že ten čerstvý koriandr tomu přidá opravdu šmrnc, bez něj to není ono.