Polévka z červené čočky: jednoduchý a rychlý recept

Polévka z červené čočky se hodí do letního i zimního jídelníčku. V létě oceníte její lehkost a rychlost přípravy, v zimě zas příjemně zahřeje a pokud přidáte chilli, pomůže vám bojovat se zimními bacily.

Proč červená čočka?

Červená čočka patří k luštěninám a k těm my Češi měli vždycky blízko.

Bohužel časem jsme si oblíbili jednodušší přílohy, jako jsou těstoviny nebo rýže a na blahodárné luštěniny jsme trochu zapomněli. Možná to je tím, že pro spousty lidí jsou fazole a jiné luštěniny synonymem pro nadýmání. To ale neplatí pro čočku.

Čoček existuje na padesát druhů, vy nejspíše znáte klasickou zelenou a červenou. Červená čočka na rozdíl od fazolí neobsahuje síru, a proto nezpůsobuje plynatost, ba naopak. Červená čočka je jednoduše stravitelná a před vařením ji není potřeba namáčet.

V jednom šálku červené čočky najdete významné množství:

  • vlákniny (16g, polovina DDD),
  • železa,
  • manganu,
  • zinku,
  • fosforu,
  • a oblíbeného vitaminu B6.

Čočka také obsahuje až 25 % proteinů, proto je často považována za skvělou alternativu masa.

Čočka má navíc schopnost navození dlouhodobého pocitu sytosti, protože obsahuje rozpustnou formu vlákniny, která uvolňuje sacharidy do těla pozvolna a nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.

červená čočka
Naše červená čočka

Jak vyrobit perfektní polévku z červené čočky s rajčaty

Červenou čočku nemusíte předem namáčet, postačí ji propláchnout, abychom ji zbavili případných nečistot. Vsypte tedy půl šálku propláchnuté červené čočky do hrnce a zalijte vodou. Vodu nesolte a přiveďte k varu. Vařte zhruba 15 minut a mezitím si připravte následující.

Na pánvi zpěňte cibulku a přidejte mrkev. Zhruba tři minuty restujte a pak přidejte zeleninový vývar, česnek, rajčatové pyré (nebo krájená rajčata), nasekaný koriandr a uvařenou čočku. Pořádně promíchejte a ochutnejte.

Polévka bude potřebovat osolit a opepřit, proveďte podle chuti. Následně ještě 20 minut vařte, aby se všechny chutě pořádně propojily a mrkev změkla. Máte hotovo!

Hustota polévky záleží jen na vás. Pokud máte polévku raději řidší, přidejte více vývaru. My máme polévku nejraději hustou.

Polévka z červené čočky

Recept: Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky se hodí do letního i zimního jídelníčku. V létě oceníte její lehkost a rychlost přípravy, v zimě zas příjemně zahřeje a pokud přidáte chilli, pomůže vám bojovat se zimními bacily.
3.85 z 77 hlasů
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 35 minut
Celková doba 45 minut
Chod Polévka
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku prolisovaný
  • 2 mrkve
  • 1/2 šálku červené čočky
  • 1 plechovka rajčatového pyré nebo krájených rajčat
  • zeleninový vývar
  • čerstvý koriandr
  • petrželka na ozdobu

Postup
 

Příprava čočky

  • Proplácheme čočku, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  • Vodu nesolíme a vaříme 15 minut.

Příprava polévky

  • Na pánvi zpěníme cibulku a přidáme mrkev. Tři minuty restujeme.
  • Do pánve přidáme zeleninový vývar, česnek, rajčata (nebo pyré), nasekaný koriandr a uvařenou čočku. Promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti.
  • Vaříme dalších 20 minut a je hotovo.
Klíčové slovo čočková polévka, polévka z červené čočky
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

1 komentář

  1. 5 stars
    Výborná a přitom zdravá polévka, i 3leté dcerce moc chutnala.
    Jen jsem v rámci úspory času a nádobí vařila čočku rovnou spolu s mrkví – osmahla jsem cibuli, přidala česnek, po chvíli mrkev, propláchnutou čočku, zalila vývarem a rovnou vařila. Když čočka změkla, přidala jsem krájená rajčata z plechovky a dovařila, dokud nezměkla i mrkev.
    Jen ještě dodám, že ten čerstvý koriandr tomu přidá opravdu šmrnc, bez něj to není ono.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




98 Sdílení
Sdílet92
Tweetnout
Sdílet
Pin6