Recept: Nejlepší čokoládové brownies s lyofilizovaným ovocem

Kdo by nemiloval čokoládu a čokoládové dezerty? Připravili jsme si pro vás recept na nejlepší čokoládové brownies s lyofilizovaným ovocem, a to z pravé belgické čokolády, po kterém se doma doslova zapráší.

Co je brownies

Brownies je čokoládový moučník, který pochází z USA, ale je tak dobrý, že se dnes peče po celém světě. Základem je třené těsto z kvalitní čokolády, mouky, cukru, másla a vajec, ale většinu těsta tvoří právě rozpuštěná čokoláda s máslem, díky čemu získá křehkou a vláčnou konzistenci. A protože každý má rád něco jiného, existuje mnoho různých variant jako banánové brownies, cheesecake brownies nebo zdravé brownies s ořechy a sušeným ovocem.

Jak má vypadat brownies

Pravé čokoládové brownies má lehce křupavou vrchní část a měkoučký vláčný vnitřek. Obvykle je tmavě hnědé až černé, kvůli opravdu velkému množství čokolády a kakaa, ale je možné ho upéct také z bílé čokolády, aby bylo světlé. Chuť je vyvážená mezi sladkou a hořkou jako kvalitní čokoláda. Mělo by se dobře krájet, většinou na kostičky nebo menší kousky, protože vás zasytí a většinou vám jeden kousek úplně stačí.

Recept: Nejlepší čokoládové brownies s lyofilizovaným ovocem

Jak upéct nejlepší čokoládové brownies?

Náš recept na nejlepší čokoládové brownies je jednoduchý, ale i přesto bude vyžadovat trochu více pozornosti, a to hlavně při přípravě těsta z rozpuštěné čokolády. 

Sleva na kešu

Z čeho se vyrábí čokoládové brownies

V první řadě je nejlepší si hned připravit všechny potřebné ingredience, protože jakmile si rozpustíte čokoládu a začnete míchat jednotlivé suroviny, těsto bude rychle chladnout a bude těžší s ním pracovat. Připravte si tyto ingredience:

Z jaké čokolády péct brownies

Čokoláda je hlavní ingredience celého moučníku a ovlivní jeho celkovou chuť. Proto velmi záleží právě na druhu a kvalitě čokolády. My děláme brownies z hořké belgické čokolády bez cukru značky Callebaut (kupte si rovnou kilovku, protože na brownies spotřebujete opravdu hodně čokolády), která uchovává plnou hloubku a bohatost chuti, navíc má více než stoletou tradici. Obsah kakaa by měl být minimálně 70 %. Pokud zvolíte sladkou nebo mléčnou čokoládu, bude moučník příliš přeslazený a málo čokoládový.

TIP: Jak na správné temperování čokolády doma nejen na pralinky?

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 299 Kč
Ikonická belgická hořká čokoláda ve formě pecek od proslulého výrobce čokolády Callebaut. Má bohatou kakaovou, hořko-sladkou chuť. Využijte na mlsání, ale i jako kvalitní ingredienci při vaření a pečení.
Skladem 299 Kč
Celé vanilkové lusky o velikosti 15–20 cm mají bohaté využití především při přípravě sladkých jídel jako jsou moučníky, cukroví nebo různé krémy. Oceníme je také při výrobě kvalitní čokolády, zmrzliny, domácího vanilkového cukru, extraktu nebo vanilkové soli. Pravou vanilku můžeme zařadit k nejdražšímu koření světa. Charakteristickým znakem vanilky bourbon Madagaskar je lehce kouřové aroma, které dodává pokrmům velmi intenzivní vůni a chuť.
Skladem 199 Kč
Přepuštěné máslo Ghí v té nejvyšší kvalitě! Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Výhodou přepuštěného másla Ghí je především vysoký kouřový bod – přibližne 250°C. Výborně se tedy hodí místo olejů na smažení. My jej rádi používáme především do tradičních indických a thajských pokrmů 🙂

Příprava těsta na nejlepší čokoládové brownies

Jakmile máte připravené potřebné ingredience, vyšlehejte vejce a postupně přidávejte cukr, dokud nevytvoří nadýchanou pěnu. Šlehání vám zabere zhruba 5 až 10 minut, aby byla pěna opravdu nadýchaná a krémová. Pak přes sítko prosejte mouku a kakao, aby v něm nebyly žádné hrudky, kvůli kterým by pak bylo těsto tuhé. Až poté rozpusťte čokoládu s máslem a opatrně ji vmíchejte do vyšlehané pěny. Nakonec postupně přidávejte mouku s kakaem, dokud nebudete mít hladké těsto.

TIP: Pro vanilkové aroma přidejte trochu vanilkového lusku nebo vanilkového extraktu, který si snadno můžete vyrobit i doma.

Jak rozpustit čokoládu s máslem

Nejlepší je rozpustit čokoládu s máslem ve vodní lázni. Připravte si větší hrnec s vodou, kterou zahřejte na přibližně 45 °C. Na hrnec položte misku s kousky čokolády a máslem nakrájeným na kostičky a nechte, aby se rozpustily a pomalu míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. 

TIP: Pro milovníky čokolády máme také recept na domácí Reese’s – čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem.

Jak upéct čokoládové brownies

Jakmile máte hotové těsto, vylijte ho do vymazané formy (čtvercová menší forma 22×22 cm až 25×25 cm nebo do pekáče) a dejte péct do trouby předehřáté na 180-200 stupňů °C. Pečte po dobu 25 minut. Z počátku pečte 10 minut na 200 °C, poté teplotu snižte na 180  °C. Takto se vám vytvoří křupavá vrstva a vnitřek bude vláčný.

Jak poznat, že už je brownies hotové

Zkuste do těsta píchnout špejlí a jakmile uvidíte první drobečky, čokoládové brownies je hotové. Poznáte to také podle toho, že je vrch brownies lesklý a popraskaný. Nezapomeňte, že vrchní vrstva má být křupavá. Nenechávejte ho vychladnout v troubě, aby vnitřek zůstal vláčný.

Na co si dát pozor při pečení brownies

Bezpochyby chcete upéct to nejlepší čokoládové brownies, tak si dejte pozor na těchto pár častých chyb:

  • Špatná velikost formy: Mezi nejčastější chyby při pečení brownies patří to, že ho lidé dávají do formy s jinými rozměry. Pokud zvolíte menší formu, čokoládové brownies bude hodně vysoké a málo propečené. S větší formou bude zase nízké (nevytáhne se nahoru), hodně křupavé a málo vláčné. Proto pokud nemáte správnou formu, upravte si množství surovin.
  • Prosejte suché ingredience: Pokud neprosejete mouku a kakao, mohou vám v těstě zůstat hrudky a celková konzistejne moučníku bude tuhá.
  • Hlídejte dobu pečení: Velmi důležité je, aby brownies bylo upečené tak akorát. Klidně ho zpočátku pečte na více stupňů a poté snižte teplotu. Hlavní je, aby nebyl moučník přepečený, protože bude tuhý.

Čím ozdobit čokoládové brownies

Samotné čokoládové brownies není zrovna estetický zážitek, ale jde to snadno napravit. Vynikající je na brownies čokoládová poleva (rozpuštěná čokoláda s máslem jako do těsta), která umocní čokoládovou chuť, na kterou nasypejte kousky lyofilizovaného ovoce, které moučníku dodají šmrnc. Dohromady vytvoří dokonalou chuť lahodné hořko-sladké čokolády a jemně kyselého lyofilizované ovoce. 

My jsme zdobili lyofilizovanými malinami, aby na tmavém povrchu hezky vynikly a přidalo dezertu exotický nádech. Použít ale můžete to, co máte rádi (skvěle chutná s lyofilizovaným rybízem, ostružinami nebo višněmi). Na ozdobu můžete přidat také kešu, mandle nebo další ořechy, na kterých si pochutnáte.

Recept: Nejlepší čokoládové brownies s lyofilizovaným ovocem

Jak dlouho vydrží čokoládové brownies

Pokud ho hned nesníte (což se asi nestane), skladujte čokoládové brownies v lednici, kde vám vydrží až dva týdny. Klidně ho můžete dát i do mrazáku, takže si můžete upéct rovnou dvě nebo tři várky, abyste ho měli dost i do zásoby.

TIP: Vyzkoušejte také recept na nejlepší perník s ořechy na plech.

Recept: Nejlepší čokoládové brownies s lyofilizovaným ovocem

Recept: Nejlepší čokoládové brownies s lyofilizovaným ovocem

Vynikající a hlavně pořádně čokoládový recept na nejlepší brownies s lyofilizovaným ovocem, který jsme upekli z extra dávky pravé belgické čokolády.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celková doba 45 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Americká
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Postup
 

  • Vyšlehejte vejce a postupně do nich přidávejte cukr. Šlehejte tak dlouho (zhruba 5 minut), dokud vám nevznikne nadýchaná pěna.
  • Prosejte mouku a kakao přes síto, aby tam nebyly žádné hrudky.
  • Připravte vodní lázeň a zahřejte vodu na 45°C. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu s kousky másla a pomalu míchejte, dokud se vše nerozpustí.
  • Rozpuštěnou čokoládu s máslem pomalu vmíchejte do vyšlehané pěny a důkladně promíchejte.
  • Pomalu přidávejte mouku s kakaem a mixujte mixérem, dokud se všechny složky nespojí.
  • Hladké těsto dejte do vymazané formy a z počátku pečte 10 minut na 200 °C, poté teplotu snižte na 180  °C a pečte dalších 15 minut.
  • Poté nechte čokoládové brownies vychladnout venku (nikoliv v troubě) a můžete na ně nalít čokoládovou polevu a ozdobit lyofilizovaným ovocem a ořechy.
Klíčové slovo brownies s lyofilizovaným ovocem, nejlepší čokoládové brownies, recept na brownies
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Co je brownies?

Brownies je oblíbený čokoládový moučník, který se vyrábí z velkého množství kvalitní čokolády, másla, cukru, vajec a mouky. Na povrchu je křupavá krusta, ale uvnitř je vláčný. Je tak oblíbeným dezertem pro všechny čokoládové milovníky.

Jakou čokoládu do brownies?

Výběr kvalitní čokolády ovlivní chuť celého dezertu. Vybírejte proto hořkou čokoládu s 50 až 70 % kakaa. My brownies děláme z hořké belgické čokolády bez cukru, protože pokud zvolíte sladkou čokoládu a přidáte dané množství cukru, bude brownies moc přeslazené.

Jak dlouho se peče brownies?

Čokoládové brownies se peče 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 až 200  °C. Nejlepší je ho ze začátku péct na více stupňů (200 °C) a poté teplotu snížit na 180  °C. Takto bude vrchní vrstva hezky křupavá, zatímco vnitřek bude měkký a vláčný.

Jak poznat že je brownies hotové?

Po 25 minutách pečení moučník zkontrolujte. Pokud bude mít na povrchu upečenou křupavou krustu a uvidíte ji i popraskanou, brownies je hotové. Klidně do něj ještě píchněte špejlí a uvidíte, zda vám na špejli zůstává mokré těsto nebo už vidíte drobečky a je čas ho vytáhnout ven.

Jak skladovat brownies?

Hotové čokoládové brownies můžete uložit v krabičce v lednici, kde vám vydrží až dva týdny, pokud ho tedy dřív nesníte. Můžete ho také zamrazit a dát si ho, když nemáte čas nic upéct.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin