Naposledy aktualizováno 17. 8. 2024 autorem lucie
Milujete těstovinové saláty, ale nejíte mléčné produkty nebo jste vegani? Tak tento těstovinový salát je pro vás. Je lehký, chutný, ale zároveň dostatečně výživný, aby zasytil. Navíc na něj spotřebujete sezónní zeleninu, která vám zrovna roste na zahrádce (nebo kterou máte zrovna v ledničce).
Jakou zeleninu použít na těstovinový salát?
Je to naprosto na vás, hodí se papriky, rajčata, okurky, kukuřice, avokádo nebo třeba blanšírovaná brokolice. Pokud ale máte cuketu a dýni, jednoduše si je připravte v troubě a nechte zchladnout, i tato zelenina je v těstovinovém salátu naprosto fenomenální. Do tohoto salátu se skvěle hodí i houby.
Jaké těstoviny vybrat na veganský těstovinový salát?
Většina z nás sáhne po těch, co má zrovna doma, předpokládáme, že to budou klasické pšeničné těstoviny, pokud ale chcete jíst trochu zdravěji, možná se poohlédněte po nějakých jiných. Konzervativní zdravější verze jsou špaldové těstoviny, které mají oříškovější chuť než pšeničná klasika.
Pro low-carb variantu můžete použít těstoviny z cukety, které obsahují malé množství sacharidů a navíc si je zvládnete připravit sami. Stačí vzít cuketu a struhadlem z ní vytvořit těstoviny, které pak hodíte na dvě minuty na pánev.
Nechce se vám dělat s cuketovými těstovinami? Zkuste těstoviny z luštěnin. Těstoviny z červené čočky nebo hrachu jsou také extrémně zdravé a navíc přidají do salátu více bílkovin a vlákniny, takže bude nejen zdravější ale i výživnější.
Pokud preferujete bezlepkovou variantu, můžete sáhnout po těstovinách z pohanky, rýže nebo kukuřice. Tyto těstoviny mají lehkou texturu a jsou vhodné pro celiaky. Mrkněte na širokou nabídku sem.
Jak připravit krémovou kešu zálivku?
Kešu ořechy jsou skvělým základem pro krémové zálivky, zejména ve veganské kuchyni. Stačí je namočit do horké vody alespoň na 5 minut (pokud máte méně výkonný mixér, doporučujeme alespoň 30 minut) a rozmixovat s vodou, vytvoří se vám krémová veganská smetana.
Zálivku na veganský těstovinový salát vyrábíme tedy z kešu smetany, bazalky, sušeného česneku a cibule, lahůdkového droždí a šťávy z limetky. Lahůdkové droždí dodává zálivce sýrovou chuť, která se skvěle hodí k těstovinám a zelenině.
Tipy na další recepty na saláty
- Recept: Salát z černé čočky, balkánským sýrem a sušenými rajčaty
- Recept: Jednoduchý a nejlepší šopský salát s balkánským sýrem + zálivka
- Recept: Dokonalý quinoa salát s cizrnou
- Pravý italský caprese: Recept na salát s rajčaty, mozzarellou a pestem
- Rukolový salát s pečenými batáty, pekany a medovo–hořčičnou zálivkou
- Recept: Pravý řecký salát s balkánským sýrem a olivami + zálivka
- Recept: Zdravý “bramborový” salát z dýně a bez majonézy
- Zdravý asijský okurkový salát se sezamem
- Recept: zdravý zelený salát s rukolou, nivou a vlašskými ořechy
Jaká sezónní zelenina je nejlepší na veganský salát?
To je spíš na vás, my milujeme rajčata, okurku, kukuřici, avokádu a blanšírovanou brokolici.
Jaký protein se hodí do salátu?
Pokud nejste vegani, tak si tam můžete dát maso, my jako vegetariáni přidáváme vajíčko a pro veganský protein můžete přidat restované marinované tofu nebo luštěniny.
Jak nejlépe uchovávat salát?
Zálivku a zeleninu uchovávejte zvlášť v ledničce – v nějaké uzavřené dóze.
Můžu udělat zálivku z jiných ořechů nebo něčeho jiného?
Ano, můžete použít i mandle, ale je třeba mít výkonný mixér. Místo ořechů můžete také použít veganskou smetanu. Chuťově to ale nebude takové.
Jak dlouho trvá příprava veganského salátu?
Pokud nebudete žádnou zeleninu péct, tak maximálně 15 minut, než se vám uvaří těstoviny, tak máte zeleninu nakrájenou a zálivku hotovou.
Jak dlouho vydrží salát v ledničce?
Vydrží klidně tři dny, ale záleží, jakou použijete zeleninu. Pokud tam budete dávat například avokádo, doporučujeme zkonzumovat do 24 hodin.
Veganský těstovinový salát ze sezónní zeleniny s kešu zálivkou (bezlaktózový)
Ingredience
- 300 g těstovin klasické, cuketové nudle, čočkové nebo bezlepkové dle chuti
- 400 g sezónní zeleniny rajčata, okurky, kukuřice, avokádo, blanšírovaná brokolice
- 1 hrneček kešu namočených v horké vodě alespoň 5 minut, poté zcezených a vychladlých
- Hrst čerstvé bazalky
- 0,5 hrnečku vody
- 1 ČL sušeného česneku
- 1 ČL sušené cibule
- 1 PL lahůdkového droždí
- Šťáva z 1/2 limetky
- Sůl dle chuti
Postup
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu a nechte vychladnout.
- Připravte si zeleninu. Nakrájejte tu, kterou nemusíte vařit, upečte (dýni, batáty) nebo oblanšírujte zbytek (brokolice).
- Kešu dejte na 5 minut do horké vody, slijte a rozmixujte se studenou vodou a kořením.
- Zálivku smíchejte s těstovinami a zeleninou, promíchejte a podávejte.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?