Recept: Nejlepší mrkvánky s povidly či jablky

Mrkvánky, cukroví, které mnozí znáte od našich babiček. Stejně jako mrkvový závin patří mezi staré české recepty. Podávat je můžete jako křehké cukroví k odpolednímu čaji či kávě, ale výborně se hodí i jako malá svačinka či mlska pro děti do školy. Navíc naše mrkvánky neobsahují žádný cukr ani prášek do pečiva. Zato v nich najdete pořádnou porci sladké mrkve a jablek. Jak připravit nejlepší mrkvánky s povidly či jablky?

Odkud pochází mrkvánky s povidly či jablky

Máte rádi mrkvánky a zajímá vás, odkud k nám přišly? Mrkvánky pekly naše babičky už od 19. století. Původně byly připravovány jako jednoduchý a levný dezert pro rodiny na venkově, kde bylo spousta mrkve a málo cukru. S postupem času se však mrkvánky dostaly i do měst a staly se oblíbeným pečivem na svátečním stole. Původ mrkvánků je také spojován s městem Polná, kde se staly symbolem místní pouti, známé jako Mrkvancová pouť. 

Nejlepší mrkvánky s povidly či jablky
Nejlepší mrkvánky s povidly či jablky

Mrkev jako základ pro sladké recepty

Mrkev byla v kuchyni oblíbená už ve středověku, protože je krásně slaďoučká a je v ní i spousta vitamínů. Mrkev je známá svým vysokým obsahem vitamínu A, který je důležitý pro zdravý zrak, imunitní systém a růst buněk. Kromě toho obsahuje také vitamín C, vitamín K, vlákninu a antioxidanty. Mrkvánky tak nejsou jen oblíbená dobrota, ale i výživná svačina.

TIP: Z mrkve nemusíte připravovat jenom mrkvánky s povidly a jablky, ale můžete vyzkoušet třeba i mrkvové muffiny.

Jak připravit nejlepší mrkvánky s povidly či jablky

Těsto na nejlepší mrkvánky s povidly či jablky je velmi jednoduché. Stačí v míse smíchat mouku, olej a nastrouhanou mrkev. Pak záleží čistě na vás, jestli přidáte klasickou mouku nebo celozrnnou či špaldovou, zda máte rádi sladké a trošku si je osladíte (není to však potřeba). Takové jednoduché mrkvánky pak můžete nabídnout bez výčitek i malým dětem od 1 roku. Ať už plněné nebo formou sušenek.

Čím naplnit mrkvánky

Tradičně se mrkvánky plní švestkovými povidly nebo marmeládou. Výborné jsou s marmeládou třeba malinovou nebo rybízovou. Obecně je lepší volit marmelády výraznější chuti. Kromě marmelád můžete mrkvánky plnit jablky nebo si z ořechů udělat náplň jako do koláčků. Ti nejmenší mlsouni si jistě oblíbí i mrkvánky plněné ořechovým máslem.

TIP: Ořechové máslo nebo oblíbenou nutellu nemusíte kupovat, můžete si je snadno vyrobit doma.

Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda se často označuje jako původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Zkuste ji použít na své oblíbené palačinky a nebudete litovat!
Skladem 229 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 109 Kč
Jemné arašídové máslo s kvalitní mléčnou čokoládou vás ohromí svou chutí. Navíc je bezlepkové, bez palmového oleje a vždy čerstvé díky malým várkám. Máslo z arašídů se hodí do kaší, na pečení sušenek, na chleba nebo jen tak samotné na lžičku.

Jak mrkvánky tvarovat

Mrkvánky se nejčastěji objevovali ve tvaru mušlí. Kdy se z těsta vykrojilo kolečko a následně se s náplní ohnulo na půl a kraje se zamáčkly vidličkou. Setkat se dnes můžete ale i s trojúhelníčky nebo válečky. Fantazii se však meze nekladou. Podle zvolené náplně můžete vytvářet třeba šneky, twisty či klasické šátečky. Musíte jen počítat s tím, že tekuté náplně se budou v teple trouby roztékat.

Nejlepší mrkvánky s povidly či jablky
Nejlepší mrkvánky s povidly či jablky

Jak připravit mrkvánkové twisty s jablky

Klasické mrkvánky mnozí znáte. Stejně tak i mrkvový závin. Co však nejspíš neznáte jsou mrkvánkové twisty, které jsme si zamilovali my. Náš recept na nejlepší mrkvánky s povidly či jablky je dokonalý v tom, že neobsahuje prášek do pečiva ani zbytečný cukr. O sladkou chuť se postarají mrkev a jablka.

V míse si smíchejte špaldovou mouku, heru a najemno nastrouhanou mrkev se špetkou soli. Postupně hnětením vypracujte hladké těsto. Těsto pak rozválejte na 2 stejně velké 3 mm hrubé pláty.

Nastrouhejte si nahrubo jablka, vymačkejte z nich trochu šťávu a smíchejte je se skořicí. Popřípadě i s vanilkovým cukrem, jestliže jsou jablka málo sladká. Takto připravenou směs naneste na jeden plát a překryjte druhým plátem. Následně plát rozkrájejte na pásky cca 2 – 3 cm široké a dlouhé tak, aby se daly v ruce alespoň jednou zatočit (přibližně 10 – 15 cm). Jednotlivé twisty pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Poté dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170°C na 15 až 20 min.

TIP: Pokud máte rádi ořechy nasekejte například vlašské ořechy najemno a přimíchejte k nastrouhanému jablku.

Vyzkoušejte i tyto zdravé recepty:

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Co jsou mrkvánky?

Mrkvánky jsou tradičním českým sladkým pečivem, které si získalo srdce mnoha generací. Tento lahodný dezert, jehož hlavní ingrediencí je mrkev, je nejen chutný, ale i zdravý, protože se do těsta přidává sladká mrkev.

Jak dlouho péct mrkvánky v troubě?

Nejlepší mrkvánky s povidly či jablky pečte na 170°C na 15 až 20 min..

Čím naplnit mrkvánky?

Oblíbené jsou mrkvánky s povidly, marmeládou nebo s jablky či ořechy. Pokud zvolíte povidla a marmeládu, je potřeba náplň pečlivě dát dovnitř, aby se v troubě neroztekly. Pokud uděláte mrkvánky s jablky, můžete si z nich vytvarovat třeba twisty jako my.

Nejlepší mrkvánky s povidly či jablky

Nejlepší mrkvánky s povidly či jablky

Mrkvánky jsou oblíbenou svačinkou, cukrovím a dezertem našich babiček. Jsou zdravé, mohou je jíst i děti a můžete si je udělat tak, jak je máte rádi. Jak připravit nejlepší mrkvánky s povidly či jablky?
Doba přípravy 25 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 45 minutes
Course Dezert, Svačina, vánoční cukroví
Cuisine Česká
Dávka 16 kusů

Ingredience
  

Postup
 

  • Nastrouhejte si mrkev najemno a smíchejte spolu s moukou, herou a špetkou soli.
  • Vypracujte hladké těsto, které vyválejte na 2 hrubé pláty široké 3 mm.
  • Nastrouhejte jablka nahrubo a vymačkejte z nich trochu šťávy.
  • Jablka smíchejte dle chuti se skořicí a případně i s cukrem.
  • Nastrouhané jablka naneste na jeden plát a druhým plátem překryjte.
  • Plát nakrájejte na pásky o rozměrech 3 x 15 cm.
  • Jednotlivé pásky v ruce zatočte alespoň o jeden závit a pokládejte vedle sebe na pečícím papírem vyložený plech.
  • Pečte ve vyhřáté troubě na 170°C po dobu 15 až 20 min.
  • Upečené a vychladlé mrkvánky můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem.
Keyword mrkvánky, Nejlepší mrkvánky s povidly či jablky
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin