Top recepty z pohanky: 7 nejlepších sladkých i slaných jídel

Pohanka možná nevypadá jako kulinářská hvězda, ale jakmile ji jednou vyzkoušíte, zjistíte, jak skvělá a univerzální umí být. Ať už máte chuť na něco sladkého, slaného, teplého nebo studeného, pohanka se dá upravit na stovky způsobů. Navíc je zdravá, bezlepková a pořádně se z ní najíte. V tomhle článku najdete naše top recepty z pohanky, které jsou jednoduché, chutné a zvládne je opravdu každý, i když s pohankou třeba teprve začínáte.

7 tipů na top recepty z pohanky

My máme rádi slané i sladké recepty z pohanky, takže si ji klidně můžete dát na snídani, svačinu i oběd a večeři. Jaké jsou naše nejoblíbenější top recepty z pohanky?

Zapečená pohanka na sladko s jablky

Chutný a přitom jednoduchý, takový je recept na zapečenou pohanku s jablky. Pohanka je totiž naprosto vynikající i ve sladké verzi, přestože se obvykle používá jako základ pro slané recepty jako rizota, polévky či pomazánky. My ale milujeme sladké, a tak jsme vyzkoušeli připravit také pohanku na sladko, kterou zapečeme spolu s jablky.  Dochutit si ji můžete ořechy nebo sušeným ovocem.

TIP: Jak uvařit pohanku – nejlepší tipy na vaření dokonalé pohanky

Recept: Zapečená pohanka na sladko s jablky
Recept: Zapečená pohanka na sladko s jablky

Nejlepší pohanková polévka se zeleninou

Mezi výživné a zdravé polévky rozhodně patří pohanková polévka. Dodá tělu spoustu živin a navíc si na ní pochutnáte. Stačí mít doma pár lžic pohanky, trochu kořenové zeleniny a za chvilku je pohanková polévka na světě. Hodí se i při detoxu, dietě nebo když vám třeba není moc dobře.

TIP: Jaké jsou nejoblíbenější jednoduché polévky? Máme pro vás 12 skvělých receptů

Skladem 42 Kč
Pohanka světlá lámanka je oblíbená surovina v každé kuchyni s jemnou, oříškovou chutí, která najde široké využití v kuchyni. Oproti tmavé pohance, která se praží, má světlá pohanka jemnější chuť a je vhodná pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. Můžete ji použít jako přílohu k masu a zelenině, přidat do polévek nebo z ní připravit pohankovou kaši, kterou lze obohatit o ovoce, ořechy a med.
Skladem 229 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 49 Kč
Je libo švestičky z naší zahrádky? Lahodné vypeckované švestky se hodí nejen na vaření, ale také jako rychlá svačinka během celého dne. A proč? Protože sušené švestky Vás skvěle zasytí a přestane Vás honit mlsná. A chuťově samy o sobě jsou vynikající, protože jsou slaďoučké! Těžko uvěřit, že neobsahují žádný přidaný cukr!

Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem

Pokud rádi snídáte kaši, ale už máte dost ovesných vloček, vyzkoušejte sladkou pohankovou kaši s ovesným mlékem. Je bezlepková, rychlá na přípravu, plná vlákniny, minerálů a bílkovin. Dá se připravit v mnoha variantách podle toho, co máte rádi, a co máte zrovna doma. A navíc vás zasytí na celé dopoledne, takže nebudete mít za chvíli hlad.

TIP: Rychlé večeře a 10 tipů na rychlé, zdravé a luxusní recepty

Recept: Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem
Recept: Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem

Pohankové rizoto s kuřecím masem

Pohankové rizoto je naprostá klasika, která patří mezi top recepty z pohanky a hodí se na zdravý oběd i večeři. Pohanka i rýže, ze které se běžně rizota dělají, mají vysoký obsah sacharidů, minimum tuků a podobný obsah kalorií. Pohanka však oproti rýži obsahuje více vlákniny, má větší podíl bílkovin, vitamínů a minerálů. 

Recept: Nejlepší pohankové rizoto s kuřecím masem
Recept: Nejlepší pohankové rizoto s kuřecím masem

Francouzské pohankové palačinky s tvarohem

Originální francouzská receptura na palačinky obsahuje pouze vodu, vejce a pohankovou mouku, která se pak postupně nahrazovala pšeničnou. My palačinky naprosto milujeme, proto jsme připravili i originální verzi receptu z pohanky, díky které jsou palačinky bezlepkové, zdravé a zasytí vás. Pohankové palačinky máme nejraději s tvarohem a ovocem, ale fantazii se meze nekladou, takže náplň a zdobení je už na vás.

TIP: Bezlepková dieta – vše, co o ní potřebujete vědět

Recept: Francouzské pohankové palačinky s tvarohem
Recept: Francouzské pohankové palačinky s tvarohem

Vegetariánská pohanková sekaná bez masa

Hledáte top recepty z pohanky naslano? Pak vyzkoušejte pohankovou sekanou. Stačí vám k tomu pár základních ingrediencí, je rychle hotová, navíc je opravdu zdravá. Kromě pohanky se dělá z vajec, ovesných vloček a hlavně koření, které sekané přidají šmrnc.

Nejlepší pohanková sekaná bez masa
Nejlepší pohanková sekaná bez masa

Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Pokud máte rádi ke snídani, večeři, svačině nebo třeba jako pohoštění zdravé pomazánky, vyzkoušejte falešnou škvarkovou pomazánku z pohanky. Je zdravá a skvěle chutná na chlebu i topince. Důležité je pořádně propláchnout pohanku a správně ji uvařit. Tuhle falešnou škvarkovou pomazánku si navíc mohou dát i vegetariáni nebo vegani.

TIP: Veganská strava a 15 tipů na výborné recepty pro vegany

Recept: Falešná škvarková pomazánka z pohanky
Recept: Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Často kladené dotazy (FAQ)

Co se dá udělat z pohanky?

Z pohanky můžete připravit nejen klasické přílohy, ale i pestré hlavní chody, slané i sladké recepty. Skvěle se hodí jako základ do zeleninových směsí, zapékaných pokrmů i polévek. Díky své neutrální, jemně oříškové chuti je univerzální surovinou do kuchyně.

Co všechno můžete z pohanky připravit?

Možnosti jsou opravdu široké – od jednoduchých jídel až po kreativní kombinace. Pohanka se hodí jak do tradičních českých receptů, tak i do moderní zdravé kuchyně. Mezi naše top recepty z pohanky patří sladká pohanková kaše, pohanková polévka, pohankové rizoto s kuřecím masem, pohankové palačinky, pohanková sekaná a falešná škvarková pomazánky z pohanky.

Jak nejlépe připravit pohanku?

Pro vaření pohanky se osvědčuje poměr 2 díly vody na 1 díl pohanky. Jakmile začne voda vařit, ztlumte plamen a vařte mírným varem zhruba 5–7 minut. Lámanka se připravuje ještě rychleji – stačí asi 3 minuty. Poté pohanku odstavte, přikryjte a nechte ji pod pokličkou dalších 5 minut dojít. Výsledkem bude nadýchaná a jemná příloha.

Co se hodí k pohance?

Pohanka si skvěle rozumí s masem, houbami, čerstvou nebo pečenou zeleninou, ale i s česnekem a bylinkami jako tymián nebo majoránka. Díky své lehce oříškové chuti může v kuchyni nahradit rýži či kuskus, a poslouží tak jako univerzální základ pokrmů. 

Na co je dobrá pohanka?

Pohanka je doslova nabitá živinami, protože obsahuje kompletní bílkoviny, vitaminy skupiny B, minerály jako hořčík, železo, fosfor a antioxidanty. Je prospěšná pro srdce a cévy, podporuje zdraví trávicího traktu a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Díky těmto vlastnostem je vhodná i pro diabetiky a lidi se srdečně-cévními potížemi.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin