Naposledy aktualizováno 1. 10. 2025 autorem Tereza Vlčková
Hledáte recept na klasickou českou buchtu, kterou byste si dali k odpolední kávě? Rybízová buchta s drobenkou je jednoduchá, vláčná, a můžete si ji upravit podle toho, jaké ovoce máte po ruce. Nadýchané těsto, sladká drobenka a kyselkavý rybíz, který buchtu krásně osvěží, jsou skvělou připomínkou léta.
Proč se do buchty hodí rybíz
Rybíz patří mezi naše české letní ovoce. Je kyselkavý, šťavnatý a krásně se doplňuje se sladkým těstem a křupavou drobenkou. Právě tahle kombinace chutí dělá z obyčejné buchty výjimečný dezert. Navíc se rybíz dobře uchovává mražený, takže si můžete rybízovou buchtu připravit kdykoliv během roku.
TIP: Ochutnejte náš lyofilizovaný černý rybíz v jogurtové čokoládě
Rybíz, malý kyselý zázrak aneb proč je zdravý
Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C, který pomáhá posilovat imunitu, a také přírodní antioxidanty, jež zpomalují stárnutí a chrání tělo před volnými radikály. Díky obsahu vlákniny podporuje zdravé trávení, a navíc je skvělý na pročištění organismu. Takže když si dáte kousek téhle buchty, děláte něco i pro svoje tělo.

Čím nahradit rybíz v buchtě s drobenkou?
Nemáte zrovna po ruce rybíz? Nevadí! Můžete ho snadno nahradit jiným ovocem. Kromě čerstvého ovoce, můžete využít i ovoce mražené nebo sušené jako třeba lyofilizované ostružiny, maliny nebo jahody. U mraženého ovoce je však třeba nechat ho pořádně rozmrazit a okapat. Na buchtu s drobenkou se skvěle hodí například:
- Třešně,
- borůvky
- meruňky,
- švestky,
- směs lesního ovoce.
U šťavnatějších plodů je však dobré ovoce lehce obalit v polohrubé mouce, aby se tolik nepropadalo do těsta.
Jak se dělá rybízová buchta s drobenkou
Jak se dělá rybízová buchta s drobenkou? Základ je těsto, které by mělo být po upečení krásně vláčné a nadýchané. Nejprve si vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Poté postupně zašlehejte olej a mléko, aby se vše krásně spojilo. Nakonec přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a promíchejte do hladkého, spíše řidšího těsta. Nemusíte těsto dlouze zpracovávat ani dlouze míchat. Stačí pár minut a těsto je připravené jít na plech.
Drobenka jako sladké křupnutí na vrch
Drobenka je doslova třešničkou na dortu každé ovocné buchty. Dodá křupavost, vůni a jemnou sladkost. Klasickou drobenku připravíte smícháním mouky, cukru a másla nebo dokud nevznikne sypká směs. Pokud chcete buchtu trochu odlehčit jako my a dopřát si zdravější variantu, tak smíchejte ovesné vločky s nasekanými oříšky, třtinovým cukrem a ghí.
Jak se zdobí a podává rybízová buchta s drobenkou
Rybízová buchta s drobenkou je skvělý dezert, který můžete servírovat na mnoho způsobů podle příležitosti. Nejlépe chutná ještě lehce vlažná, kdy se křupavá drobenka krásně doplňuje s jemně nakyslým ovocem. Stačí ji nakrájet na čtverečky a podávat jen tak, třeba posypanou nasekanými mandlemi. Pokud však chcete k buchtě něco navíc, zkuste ji doplnit kopečkem vanilkové zmrzliny nebo trochou našlehané smetany. Skvěle se hodí i s domácím vanilkovým krémem.
Jaké další buchty si můžete upéct
Vyzkoušejte i naše další tradiční buchty, na kterých si můžete pochutnat.
- Tvarohová buchta na plech se sušeným mangem
- Vláčná borůvková bublanina s drobenkou a tvarohem
- Hrníčková třešňová bublanina s drobenkou a ořechy
- Vláčná maková buchta na plech
- Luxusní rychlá ořechová buchta

Recept: Rybízová buchta s drobenkou
Ingredience
- 100 g hladké špaldové mouky
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g třtinového cukru
- 150 ml rostlinného mléka
- 100 ml oleje
- 1 kypřící prášek
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- červený rybíz podle chuti
Na drobenku
- 100 g ovesných vloček
- 100 g másla nebo ghí
- 100 g třtinového cukru
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 ČL skořice
Postup
- Vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny.
- Přidejte olej a mléko.
- Postupně přidávejte smíchanou mouku s kypřícím práškem.
- Hotovou směs vylijte na vymazaný a vysypaný plech.
- Na připravené těsto rovnoměrně rozprostřete rybíz.
- Smícháním ovesných vloček s nasekanými ořechy, cukrem, skořicí a ghi vytvořte drobenku, kterou naneste na koláč.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut, dokud drobenka nezezlátne.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Můžu použít mražený rybíz?
Ano, mražený rybíz je skvělou alternativou, pokud není čerstvý k dispozici. Lepší je však nechat rybíz před použitím rozmrazit a nechat okapat.
Jak skladovat rybízovou buchtu?
Nejlépe v chladu, zabalenou v potravinové fólii nebo v uzavřené dóze. Vydrží čerstvá 2–3 dny
Co dělat, když je těsto příliš husté, nebo řídké?
Těsto by mělo být spíše řidší a lehce tekuté, aby krásně prosáklo ovocem. Pokud je příliš řídké, přidej trochu mouky, pokud husté, přilij trochu mléka.
Dá se drobenka udělat i bez másla?
Ano, lze použít rostlinný tuk, kokosový olej nebo i máslo bez laktózy.
Jak poznám, že je buchta hotová?
Klasický test špejlí – zapíchněte ji do středu buchty. Pokud je čistá, je hotovo.