Recept: Rybízová buchta s drobenkou

Naposledy aktualizováno 1. 10. 2025 autorem Tereza Vlčková

Hledáte recept na klasickou českou buchtu, kterou byste si dali k odpolední kávě? Rybízová buchta s drobenkou je jednoduchá, vláčná, a můžete si ji upravit podle toho, jaké ovoce máte po ruce. Nadýchané těsto, sladká drobenka a kyselkavý rybíz, který buchtu krásně osvěží, jsou skvělou připomínkou léta.

Proč se do buchty hodí rybíz

Rybíz patří mezi naše české letní ovoce. Je kyselkavý, šťavnatý a krásně se doplňuje se sladkým těstem a křupavou drobenkou. Právě tahle kombinace chutí dělá z obyčejné buchty výjimečný dezert. Navíc se rybíz dobře uchovává mražený, takže si můžete rybízovou buchtu připravit kdykoliv během roku.

TIP: Ochutnejte náš lyofilizovaný černý rybíz v jogurtové čokoládě

Rybíz, malý kyselý zázrak aneb proč je zdravý

Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C, který pomáhá posilovat imunitu, a také přírodní antioxidanty, jež zpomalují stárnutí a chrání tělo před volnými radikály. Díky obsahu vlákniny podporuje zdravé trávení, a navíc je skvělý na pročištění organismu. Takže když si dáte kousek téhle buchty, děláte něco i pro svoje tělo.

Rybízová buchta s drobenkou

Čím nahradit rybíz v buchtě s drobenkou?

Nemáte zrovna po ruce rybíz? Nevadí! Můžete ho snadno nahradit jiným ovocem. Kromě čerstvého ovoce, můžete využít i ovoce mražené nebo sušené jako třeba lyofilizované ostružiny, maliny nebo jahody. U mraženého ovoce je však třeba nechat ho pořádně rozmrazit a okapat. Na buchtu s drobenkou se skvěle hodí například:

  • Třešně,
  • borůvky
  • meruňky,
  • švestky,
  • směs lesního ovoce.

U šťavnatějších plodů je však dobré ovoce lehce obalit v polohrubé mouce, aby se tolik nepropadalo do těsta.

Skladem 359 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda se často označuje jako původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Zkuste ji použít na své oblíbené palačinky a nebudete litovat!
Skladem 59 Kč
Ovesné vločky s klíčky jsou oblíbenou a všestrannou surovinou, která se hodí jak do sladkých, tak slaných jídel. Díky své neutrální chuti se snadno kombinují s ovocem, oříšky, semínky či medem, a tak si můžete snadno připravit chutnou snídani, která zahřeje a zasytí. Navíc neobsahují lepek.

Jak se dělá rybízová buchta s drobenkou

Jak se dělá rybízová buchta s drobenkou? Základ je těsto, které by mělo být po upečení krásně vláčné a nadýchané. Nejprve si vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Poté postupně zašlehejte olej a mléko, aby se vše krásně spojilo. Nakonec přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a promíchejte do hladkého, spíše řidšího těsta. Nemusíte těsto dlouze zpracovávat ani dlouze míchat. Stačí pár minut a těsto je připravené jít na plech. 

Drobenka jako sladké křupnutí na vrch

Drobenka je doslova třešničkou na dortu každé ovocné buchty. Dodá křupavost, vůni a jemnou sladkost. Klasickou drobenku připravíte smícháním mouky, cukru a másla nebo dokud nevznikne sypká směs. Pokud chcete buchtu trochu odlehčit jako my a dopřát si zdravější variantu, tak smíchejte ovesné vločky s nasekanými oříšky, třtinovým cukrem a ghí.

Jak se zdobí a podává rybízová buchta s drobenkou

Rybízová buchta s drobenkou je skvělý dezert, který můžete servírovat na mnoho způsobů podle příležitosti. Nejlépe chutná ještě lehce vlažná, kdy se křupavá drobenka krásně doplňuje s jemně nakyslým ovocem. Stačí ji nakrájet na čtverečky a podávat jen tak, třeba posypanou nasekanými mandlemi. Pokud však chcete k buchtě něco navíc, zkuste ji doplnit kopečkem vanilkové zmrzliny nebo trochou našlehané smetany. Skvěle se hodí i s domácím vanilkovým krémem.

Jaké další buchty si můžete upéct

Vyzkoušejte i naše další tradiční buchty, na kterých si můžete pochutnat.

Rybízová buchta s drobenkou

Recept: Rybízová buchta s drobenkou

Rybízová buchta s drobenkou je klasika, která neomrzí. Nadýchané těsto, sladká drobenka a kyselkavý rybíz, který buchtu krásně osvěží.
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 1 hour 10 minutes
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Postup
 

  • Vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny.
  • Přidejte olej a mléko.
  • Postupně přidávejte smíchanou mouku s kypřícím práškem.
  • Hotovou směs vylijte na vymazaný a vysypaný plech.
  • Na připravené těsto rovnoměrně rozprostřete rybíz.
  • Smícháním ovesných vloček s nasekanými ořechy, cukrem, skořicí a ghi vytvořte drobenku, kterou naneste na koláč.
  • Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut, dokud drobenka nezezlátne.
Keyword Buchta s drobenkou, Rybízová buchta, Rybízová buchta s drobenkou
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Můžu použít mražený rybíz?

Ano, mražený rybíz je skvělou alternativou, pokud není čerstvý k dispozici. Lepší je však nechat rybíz před použitím rozmrazit a nechat okapat.

Jak skladovat rybízovou buchtu?

Nejlépe v chladu, zabalenou v potravinové fólii nebo v uzavřené dóze. Vydrží čerstvá 2–3 dny

Co dělat, když je těsto příliš husté, nebo řídké?

Těsto by mělo být spíše řidší a lehce tekuté, aby krásně prosáklo ovocem. Pokud je příliš řídké, přidej trochu mouky, pokud husté, přilij trochu mléka.

Dá se drobenka udělat i bez másla?

Ano, lze použít rostlinný tuk, kokosový olej nebo i máslo bez laktózy.

Jak poznám, že je buchta hotová?

Klasický test špejlí – zapíchněte ji do středu buchty. Pokud je čistá, je hotovo.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin